Stiri Cupa României Masculin

F8. Finala Cupei României opune două feluri diferite de a vedea baschetul

F8. Finala Cupei României opune două feluri diferite de a vedea baschetul

U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea se întâlnesc în această seară, 15 februarie, în finala Cupei României - ediția 2023, fiind pentru a patra oară când cele două sunt față în față pentru acest trofeu pus în joc. Partida o să fie televizată pe Digisport 2 și Prima Sport 1.

Confruntarea din cupă o să pună față în față cele mai eficiente participante ale României în cupele europene din acest sezon, zonă din care Oradea a fost eliminată recent în Top 16, iar U-BT are încă patru meciuri cel puțin de disputat în EuroCup. Ambele au îmbinat foarte bine până în prezent participarea europeană cu cea de pe plan intern, fiind formațiile din România cu cele mai puține înfrângeri și și-au câștigat conferințele din care au făcut parte în prima fază a Ligii Naționale.

Inevitabil, Cluj și Oradea sunt printre cele mai eficiente formații fie că vorbim despre Cupa României sau LNBM, ofensiva acestora și jocul colectiv ieșind în evidență. Împreună, luând ca punct de referință Liga Națională, unde au disputat mai multe partide decât în cupă, cele două dau un total de nouă jucători cu medii de double figures la puncte.

„Leii roșii” preferă un stil de joc cu multe aruncări de afară, acestea fiind transformate cu un procentaj de 39%, media aruncărilor de trei puncte fiind de aproape 28. „Studenții” sunt cu aproape două procente mai modești, dar din mai puține încercări pe partidă, diferența fiind simțitoare însă la nivelul liberelor, unde U-BT stă cu sub 70% în acest sezon. Tipologia de joc a lui Cristian Achim, cu mișcare multă fără minge și numeroase blocaje, fie de tip pick and roll sau pentru backdoor cut, ajută CSM Oradea să dispună de cel puțin un aruncător bun de la distanță în diverse momente liber în spatele arcului de cerc.

U-BT răspunde cu un joc colectiv mai reușit, campionii en-titre fiind lideri la media de assist-uri pe plan intern, trei jucători având cel puțin 3.5 assist-uri pe întâlnire. Tactica lui Mihai Silvășan, de a muta în unele atacuri pivoții sau extremele de forță pe post de libero, se observă în cifrele lui Andrija Stipanovic, care este al patrulea pasator al formației. Sistemul impus aduce în același timp și multe posesii pierdute, sferă din care U-BT aduce în mare parte aceleași medii de turnovers de când Silvășan este antrenorul principal al echipei. La nivel defensiv ambele grupări au momente în care se ridică la un nivel foarte ridicat și reușesc să-și oprească adversarele din a înscrie pe atacuri importante, un plus în acest caz fiind pentru CSM Oradea, în special prin formula defensivă pe care o propune Cristian Achim față de Mihai Silvășan.

Importanța jucătorilor străini cu câteva sezoane în spate în LNBM

Rivalele dispun de câțiva jucători cu multiple sezoane în spate în România, cu medii de double figures fiind Kris Richard, Donatas Tarolis, Mark Ogden (toți Oradea), respectiv Karel Guzman și Stefan Bircevic de la U-BT. Cei doi Richard, Kris și Patrick, plus Nikola Markovic sunt printre cei cu măcar patru sezoane petrecute în România.

Kris Richard a reușit în decursul anilor mai multe prestații solide în duelurile cu U-BT, fundașul româno-american având până acum doar meciuri în double figures contra Clujului în Cupa României, iar în LNBM a reușit șapte partide cu 20+ puncte marcate. De data aceasta, Richard este al treilea marcator al orădenilor în Cupa României, cu o medie de 14.5 puncte.

Donatas Tarolis o să fie la prima întâlnire cu U-BT, formație alături de care a câștigat o cupă și un campionat. Lituanianul a reușit să se acomodeze în sistemul lui Cristian Achim și este printre cei mai constanți jucători de la Oradea, în cupă fiind al doilea marcator al echipei.

Patrick Richard se află la al patrulea sezon la Cluj-Napoca, dintre cei considerați inițial străini până să obțină dubla cetățenie fiind jucătorul lui U-BT cu cele mai multe dueluri în fața Oradiei. Căpitanul Clujului parcurge cel mai modest sezon, din punct de vedere statistic, de când este în România, dar în duelurile cu Oradea a fost o singură dată cu sub 10 puncte înscrise.

Karel Guzman și Andrija Stipanovic sunt alte nume de la U-BT cu meciuri mai multe contra Oradiei și dispun de un rol important în sistemul lui Mihai Silvășan, cubanezul având o creștere spectaculoasă la media de puncte în actuala campanie internă. Guzman parcurge un sezon cu aproape 50% procentaj din spatele arcului de cerc și are un career-high de 2.2 intercepții pe meci în LNBM.

Rolul autohtonilor în sistemele celor două echipe

În privința autohtonilor, Emi Cățe este liderul absolut la puncte și minutele petrecute pe parchet, internaționalul român devenind unul dintre pilonii statistici ai lui U-BT în acest prim sezon în LNBM. Nandor Kuti îl urmează în lotul campioanei țării, iar tinerii David Lăpuște, Akos Szentkuti și Eduard Roschnafsky au toți sub 10 minute în medie pe parchet, niciunul cu o medie de măcar 4 puncte.

Situația în lotul bihorenilor stă puțin diferit, principalele minute ale autohtonilor fiind alocate lui Bobe Nicolescu, Cătălin Baciu și Tudor Gheorghe, cel de-al doilea fiind mai aproape de medii de double figures și are indicele cel mai ridicat al eficienței. Dintre tineri primesc minute Luca Năstruț, Enzo Vescan și Marian Schmidt, primul menționat reușind să contribuie mai mult pe plan ofensiv.

Finala Cupei României - ediția 2023 va avea loc în această seară, 15 februarie și o să înceapă de la ora 19.00, urmând să fie în direct pe Digisport 2, Prima Sport 1, respectiv FRB TV.

*foto: Manases Sándor / u-bt.ro

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM Focșani Lex 8 :

    cate
    cate n-a stralucit in finala, insa silva l-a vrut mai mult odihnit pt duelurile din eurocup. kuti nu inteleg de ce nu prinde echipa mai des

    cu 1 an în urmă (15.02.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!