Stiri Cupa României Masculin

F8. Gazda turneului final al Cupei României are o misiune dificilă în sferturile de finală

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
10.02.2023

F8. Gazda turneului final al Cupei României are o misiune dificilă în sferturile de finală

Gazda Final Eight-ului Cupei României, CSM Constanța, are parte de o misiune extrem de dificilă în sferturile de finală ale turneului final. Gladiatorii din Tomis dau piept cu Rapid București sâmbătă, 11 februarie, de la ora 17:15.

Cele două formații s-au întâlnit și în ediția precedentă a Cupei României, în optimile de finală. Dobrogenii au avut câștig în acea dublă manșă, datorita succesului la 13 lungimi (82-69) de pe teren propriu, din tur. La retur, giuleștenii au câștigat, dar la doar opt puncte diferență (81-73).

Atât CSM Constanța, cât și Rapid București au avut parte de o ascensiune similară în această stagiune și s-au alăturat în Top 10 celor opt echipe care au prins playoff-ul în sezonul precedent în LNBM. În urmă cu un an, ambele echipe se aflau în jumătatea inferioară a clasamentului, pe locurile 10, respectiv 13.

Pentru „The Hosts”, acest parcurs a coincis cu numirea în postul de GM a lui Ginas Rutkauskas. Lituanianul a reușit să creeze un nucleu puternic de jucători străini în formația de la malul Mării Negre, iar echipa sa a ajuns să se lupte cu granzii campionatului României pentru locurile fruntașe.

Cea mai inspirată mutare a fost reprezentată de aducerea lui Nate Johnson, care a devenit rapid unul dintre cei mai valoroși scoreri din Liga Națională. Acesta se află la primul sezon al carierei sale de profesioniști, după ce în ultimii doi ani a evoluat în NCAA, pentru echipa Universității Xavier.

Disputa de sâmbătă îi va pune față în față pentru prima oară în acest sezon pe cei mai buni doi marcatori din LNBM. Nate Johnson are o medie de 18.1 puncte pe meci și ocupă al doilea loc în ierarhia aceasta, liderul fiind Tyler Stone, vedeta lui Rapid București.

Americanul are o medie de 20.2 puncte pe meci și a fost cel mai valoros jucător de la „The Robots” în prima fază a Ligii Naționale. De asemenea, el este lider și la categoriile recuperărilor (8.3 pe meci) și eficienței (+21.3). Echipa sa a intrat în Top 10 cu un record de 6-2 și se află în imediata apropiere a celor de la CSM Oradea și U-BT Cluj, care au un singur eșec în minus.

Centenarul clubului din Giulești a permis tranziția echipei către postura de candidată la titlu în campionat. Pe lângă Stone, bugetul consistent al alb-vișiniilor le-a permis să semneze foști jucători de NBA, precum Darius Johnson-Odom și Keljin Blevins sau jucători autohtoni de mare valorea precum Alexandru Olah, Marcu Badiu sau Tudor Gîrbea.

În Cupa României, cel mai valoros jucător în primul tur pentru Rapid a fost chiar Darius Johnson-Odom, care a condus ierarhiile la puncte (18 pe meci) și pase decisive (4.5 pe meci). Acesta nu mai face parte din lotul echipei. Alexandru Olah a fost liderul la recuperări, cu 6 în medie.

Liderii Constanței au fost exact aceeași ca și în Liga Națională: Nate Johnson la puncte (15 pe meci), Egidijus Mockevicius la recuperări (10 pe meci) și Vytenis Cizauskas la pase decisive (6 pe meci).

Confruntarea dintre CSM Constanța și Rapid București are loc sâmbătă, 11 februarie, de la ora 17:15 și poate fi urmărită în direct pe digisport.ro și FRB TV, dar și înregistrată, pe Digi Sport 4, de la ora 00:00.

*foto: CSM Constanța Baschet/Facebook

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!