Stiri Cupa României Masculin

F8. U-BT Cluj este prima semifinalistă a Cupei României

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
11.02.2023

F8. U-BT Cluj este prima semifinalistă a Cupei României

U-BT Cluj a debutat cu o victorie în Final Eight-ul de la Constanța. Studenții au învins-o pe SCM Timișoara cu un categoric 76-56 și așteaptă deznodământul confruntării dintre CSO Voluntari și SCM U Craiova pentru a își cunoaște adversara din semifinalele Cupei României.

U-BT Cluj-Napoca: Patrick Richard, David Lăpuște, Karel Guzman, Jalen Jones, Andrija Stipanovic

SCM Timișoara: Nikola Gajic, Eric McClellan, Robert Schipor, Laszlo Lazar, Igor Kesar

Kesar a dezghețat tabela cu un coș pe pătrundere. Lazar a dublat diferența. Stipanovic a adus primele puncte ale studenților, dar Kesar a majorat diferența cu un and-one. Richard și Jones au redus diferența la un singur punct (6-7). Richard i-a adus pentru prima oară în avantaj pe studenți. Lazar și Kesar au răspuns cu două reușite din interior. Dragan Petricevic a cerut primul timeout după un run al campioanei care ducea scorul la 17-11. Elevii săi au reacționat bine, iar Lazar și McClellan au redus diferența la doar două puncte, iar după primul sfert, tabela indica 17-15.

Guzman a marcat primele puncte din al doilea sfert, în tranziție. Cățe a majorat diferența de la linia de libere. Bircevic a dus ecartul la opt lungimi cu un cârlig. McClellan a oprit momentul ardelenilor de la libere, înainte ca Meindl să transforme prima triplă a disputei și să ducă scorul la 26-16. Brazilianul a punctat apoi pe pătrundere, Cățe a marcat în tranziție, iar Petricevic a cerut timeout când diferența devenise de 14 lungimi. Tot Emi cu un poster-dunk a făcut ca tabela să indice 32-16. Avansul a crescut la 20 de puncte, înainte ca Lazar și McClellan să înscrie două coșuri la inel. Gajic a adus prima triplă a bănățenilor, după un dunk electric al lui Guzman. Gajic a adus alte patru puncte consecutive și Silvășan cerea timeout la 41-29. Prima repriză s-a încheiat cu o triplă a aceluiași Gajic, iar la pauza mare, scorul era 42-33.

Meindl a reușit primul coș din acțiune al confruntării. Gajic a replicat cu două coșuri din spatele semicercului. Shepherd a punctat pe pătrundere, înainte ca același Gajic să bifeze o nouă triplă și să reducă diferența la o singură posesie. McClellan a restabilit egalitatea la 49 cu două coșuri de la semi-distanță. Meindl, Guzman și Bircevic au reușit să spargă echilibrul, de la linia aruncărilor libere. McClellan a oprit run-ul adversarilor cu un nou coș de la semi-distanță, înaintea triplei lui Richard, iar înaintea actului decisiv, tabela indica 58-52.

Guzman a inaugurat sfertul al patrulea cu două libere. Lăpuște a punctat de la distanță, iar un layup al lui Richard în tranziție îl forța pe Petricevic să ceară timeout la 65-52. Stipanovic a dus run-ul clujenilor din sfertul al patrulea la 9-0. Guzman a marcat de afară și tabela indica 70-52. După șapte minute, Mekic a adus primele puncte ale echipei sale în sfertul patru, prin două aruncări libere. În cele din urmă, Leii din Banat au cedat cu scorul de 76-56.

Karel Guzman a fost omul meciului și a încheiat cu 12 puncte, 8 recuperări, 3 pase decisive și 4 intercepții. Patrick Richard l-a urmat cu 11 puncte, 5 recuperări și opt assist-uri. De partea cealaltă, Nikola Gajic a fost cel mai bun marcator al confruntării, cu 20 de puncte. Laszlo Lazar a încheiat cu 10 puncte și 9 recuperări.

În semifinalele Cupei României, U-BT Cluj va da piept cu câștigătoarea confruntării dintre CSO Voluntari și SCM U Craiova, care are loc de la ora 14:30. Meciul din penultimul act al campioanei României are loc luni, 13 februarie, de la ora 17:15.

*foto: Bogdan Isailă

18 comentarii la aceasta stire:
  • #LLKB :

    .
    Foarte buna alegerea de organizare la Constanta. Atmosfera incendiara si temperatura in sala perfecta.

    cu 1 an în urmă (11.02.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca 1234567 :

    Cel mai tare F8
    Nu credeam că o să atragă Constanța un public atât de numeros, se pare că a greșit tanti Tocală calculele cu 20 de lei x 1500 de spectatori.

    cu 1 an în urmă (11.02.2023) Raspunde
  • 'mpepo :

    Păreri
    pentru că e greu de dat verdicte după un asemenea meci. Deși mi-e foarte greu să accept, constat declinul lui Richard în acest sezon. Puține reușite de la distanță ( alta era situația în precedentele sezoane), un joc prea complicat în atac, chiar și atunci când se impunea o rezolvare simplă, iar în apărare depășit prea ușor.
    Cred că în sezonul viitor este necesară o întinerire a grupului de străini, în ideea unei participări cu rezultate notabile în EuroCup.
    Nu înțeleg involuția lui Edu Roschnafski, un tânăr excepțional dotat fizic, talentat( are pe cine moșteni), dar care nu a progresat deloc de când a venit la "U". Oare un astfel de jucător, la vârsta formării ca baschetbalist, nu ar merita să i se ofere o pregătire specifică, personalizată ? Poate că beneficiază de așa ceva, nu știu. Aștept cu încredere validarea talentului său.

    cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • L.P.M.11:

      'mpepo - Involutie.... si provocare
      Pornind de la observatia lui 'mpepo privind involutia unor jucatori, va provoc sa nominalizati jucatorul (sau jucatorii, daca sunt mai multi) roman sau strain care, dupa ce a venit la Cluj, a progresat sub conducerea "Maestrului" Silvasan!

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      Jucători care au progresat
      Printre străinii care au evoluat la U in ultimii ani, au progresat foarte mult Guzman și Stewart, ambii având cele mai bune prestații din cariera lor la Cluj. Dintre români au crescut mult în joc juniorii, de exemplu Somacescu a ajuns sa fie cel mai bine plătit baschetbalist român la doar 16 ani și Grasu, Vida sau Uță au ajuns să joace pentru echipa națională. Lapuste a crescut și el mult în joc fata de anul trecut. Kuti este un alt exemplu de jucător care a avut prestații bune sub comanda lui Silvasan, din păcate nu și-a revenit la 100% după o accidentare nasoala. Mai sunt și alți străini, cum ar fi Hougue care a ajuns din Champions league sa facă pasul la nivel de Eurocup după ce a petrecut un an la Cluj.

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • boogie:

      Progres??!!!
      Grasu a progresat la U?!!Păi a început titular(și datorită vârstei) și a ajuns să joace 2-3 minute pe meci,după care a plecat.Uță a jucat un pic,după care a "frecat" banca și a plecat și el după 1 an.Kuti a fost marea speranță a baschetului românesc la 16 ani și s-a plafonat.Guzman a venit la U ca titular al Cubei,nu ca un tânăr în formare.Și chiar crezi că Hogue a ajuns să joace în Eurocup datorită lui Silvășan,nu cv-ului său?Pe de altă parte cred că știi ,sau ar trebui să știi,câți jucători au plecat de la U și au performat mult mai bine la alte echipe!Apropo,ți se pare că Meindl,de pildă,a progresat sau a regresat de când a venit la noi?

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      Progres
      Guzman a ajuns la U la vârsta de 25 de ani deci nu era tânăr în formare. Când vine vorba de Grasu, fara aia câțiva ani petrecuți la U nu cred că ajungea la națională. Uță a profitat și el de câteva minute jucate în Europe cup. Când avea Kuti 16 ani Silva juca încă baschet. Meindl are 29 de ani, a fost adus sa joace și nu promovat de la juniori. Nu toți jucătorii se adaptează la echipa și mai iei și câte o țeapă, cum a fost cu Sanders, dar important este că Silva a reușit să câștige câteva cupe și campionate și este primul antrenor român care a intrat în EuroCup.

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Sa fim seriosi
      nu este meritul lui Silva ca jucam in EuroCup, ci exclusiv a sponsorului care a adunat banii pentru participare. La asta a contribuit performanta din Champions League la care , da , si-a adus aportul si Silvasan. Este totusi o competitie invitationala si daca nu erau excluse echipele din URSS nu cred ca pupam prea curid asa competitie.
      In alt ordine de idei, cred ca la U se urmareste mai putin progresul jucatorilor cit performarea lor. Din ce imi aduc aminte doar LeVar Seals a progresat cu adevarat la U si partial Dykes , dar numai in privinta aruncarilor de 3 pe care le-a perfectionat doar in ultimul an si jumatate petrecut la Cluj. In rest tot timpul s-au adus jucatori care sa aiba un CV cit de cit, Au fost si citeva incercari ( mai mult nereusite ) cum ar fi "blondul" din Norvegia ( imi scapa numele ) adus la 21 ani dupa un sezon bun prin Colegiile din USA.

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • boogie:

      Progres
      Deci:1- Guzman a venit la U ca jucător bun,n-a PROGRESAT(că de asta era vorba) aici.2-Grasu prindea echipa natională la orice echipă ar fi jucat,din păcate NU avem jucători de valoare români mai buni,ca atare nu datorită lui Silvășan a ajuns la lotul național.3-dacă Silvășan mai juca atunci când Kuti avea 16 ani,înseamnă că Kuti a progresat când Silvă a devenit antrenor?!!!Nu te-am înțeles aici!4-pe Meindl l-am dat exemplu ca jucător adus ,așa cum spui și tu,să joace la nivel înalt,dar,sub comanda lui Silvă,regresul lui e evident.5-Uță e în echipa națională datorită celor câteva minute jucate în Europe Cup și în campionat (că atâta i-a permis Silvășan)?!!!6-este meritul lui Silvășan sau a bancii Transilvania că el este primul antrenor român în Eurocup?(întrebare retorică)

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • U BT Cluj-Napoca razv-an:

      Evolutii - involutii
      In general jucatorul roman tanar e ... coplesit de "autosuficienta" Si asta s-a vazut cam la toti jucatorii trecuti pe la U - Si nu e doar vina antrenorului aici. Da, Silvasan nu are acel "tact" de a lucra cu tinerii, dar nici scopul lui (sau indicatorii de performanta daca vreti) nu presupune acest lucru. La un club nu antrenorul principal al primei echipe ar trebui sa faca asta!! Ar trebui sa existe de la antrenori pana la psihologi care sa le explice si copiilor ca "meciul" lor nu e ala din Eurocup (unde oricum nu prind minute) ci cel din ccupa / sau campionat, unde (da, e drept mai mult din obligatie) primesc minute si trebuie sa livreze pe masura increderii aordate. Iar acest lucru din pacate nu se prea intampla. Nu doar la U, nici la Oradea (apropo, ce jucatori au "inflorit sub Achim?) sau alte echipe cu pretentii.
      Da, pe langa cele de mai sus, la Silvasan mai e si o parte din orgoliu, dublat de o fire colerica care a ... scurtcircuitat niste relatii (si nu e vorba de tineri U23 pe care erai obligat sa ii joci) - si aici doar din ce imi amintesc pe moment - Olah, Uta, si mai nou Sanders ... Dar atat timp cat are girul neconditionat al conduceri .... discutam de geaba. Cert e ca in ultima vreme Silvasan a livrat rezultate, s-a .. scolit - a participat la tot felul de "cursuri" - cati alti antrenori au facut / comunicat asta? , s-a mai calmat (si se vede si in abordarile din timpul meciurilor) dar mai are mult pana departe.
      Iar revenind la cresterea jucatorilor, pana nu ai un asemenea obietiv setat nu are rost sa ceri asta. Cand va fi aceasta cerinta, probabil va fi si alt antrenor!

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    Raspunde
  • Ricardo :

    Super meci!
    Am fost la meci ! Clujul net echipa mai buna și fără sa se întrebuințeze! Felicitări UBT felicitări și lui Silvesan pentru multele minute acordate tinerelor speranțe!

    cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • Unforgiven:

      Supermeci?
      Sper ca esti ironic. Am fost net superiori unei echipe decimate de accidentari si al carui buget se apropie de salariile insumate ale lui Meidl si Richard. Jucam un baschet urat, cu jucatori blazati si iesiti din forma. Iar "tinerele sperante" au primit minute pt ca asa prevede regulamentul in cupa.

      cu 1 an în urmă (11.02.2023)
    • Ricardo:

      Meciul
      Cu toată stima dragostea și respectul unde ați văzut partida de care vorbim? Probabil și nu contest asta aveați asteptari uriașe la început de sezon de EUROCUP și acum sunteți și pot spune ca și eu am același sentiment de frustrare ca nu s-a putut mai mult. Revenind și discutând strict de meciul de sâmbătă, echipa Clujana a practicat un baschet în viteza adesea cu faze spectaculoase. Blazați sau mai puțin blazați fără îndoială ca sunt cea mai valoroasa echipa din campionat. Oradea pe care am vazut-o din nou la sala practica de asemenea un joc frumos elaborat și într-o viteza bună. Sa vedem preconizează o finala Cluj - Oradea. În alta ordine de idei marea dezamăgire este pentru mine Voluntariul care nu s-a ridicat nici pe departe la așteptările mele.

      cu 1 an în urmă (12.02.2023)
    • Unforgiven:

      Supermeci
      Cu tot respectul dar daca asta a fost un supermeci inseamna ca privesti baschetul degeaba sau frigul din sala te a facut sa fi euforic. Am jucat cu probabil cea mai slaba echipa din top 10 lipsita de ambii pg si care au revenit de la - 20.Iti dau in scris aici ca daca vom face un asa supermeci cu oradea ne da Achim cu terenul in cap.

      cu 1 an în urmă (12.02.2023)
    Raspunde
  • 'mpepo :

    Progres,regres
    Poate că Stewart, sezonul trecut, putem considera că a progresat la "U". E greu totuși să joci la un nivel superior având o vârstă la care ești deja consacrat la un anumit nivel baschetbalistic. Or, U-BT a achiziționat , în general, jucători cu CV bun, dar la o vârstă la care nu te mai puteai aștepta la progres. Doar la o confirmare a valorii.

    cu 1 an în urmă (11.02.2023) Raspunde
  • 'mpepo :

    Revin
    Într-adevăr, Guzman e un alt exemplu. Eu am luat în considerare jucătorii străini transferați

    cu 1 an în urmă (11.02.2023) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca zol21 :

    Cj
    Eu nu am vazut meciul de azi, dar statisticile imi confirma faptul ca am jucat slab 26.7% la 3 pct, 69.2% la libere si noi visam playoff in Eurocup.

    cu 1 an în urmă (11.02.2023) Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Pase scurte
    Apreciez ca mai toata lumea lauda pe buna dreptate inspiratia de acum notorie a FRB de a organiza turneul in vulcanica sala din Constanta,unde oamenii s-au calcat pe cap pentru "must see"-ul UBT sau foarte interesanta echipa oradeana!
    Imi place foarte mult Guzman,a ajuns aproape o sperietoare a adversarilor dpdv defensiv,coplesindu-i prin potenta fizica splendida si incredere debordanta.
    Subscriu la ideea ca sub bagheta magului Silvasan s-au ofilit toti bobocii Romaniei si nici strainii nu dau in sampanie,desi ilustrul a mai progresat de la momentul cand a fost uns ca regii la carma echipei si era chiar praf.

    cu 1 an în urmă (11.02.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!