Stiri Cupa României Masculin

Final 4 - Mult așteptatele finale

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
12.04.2014

Cele mai importante momente ale turneului Final Four al Cupei României se apropie vertiginos. Sâmbătă seară (12.04) vor avea loc finalele, care vor stabili configurația finală după două zile de întrecere. După cum bine știți, CSM Oradea și Energia Rovinari sunt formațiile care se luptă pentru marele trofeu în timp ce CSU Asesoft Ploiești și BCM U Pitești nu se pot decât consola cu medalia de bronz după acest turneu.

Să începem cu cel mai important joc al zilei și anume marea finală. Aceasta este programată la ora 18:45 și va pune față-n față pe CSM Oradea și Energia Rovinari. Finala din acest an este una surprinzătoare dar conformă cu istoria ultimelor turnee finale de Cupa României. Dacă CSM Oradea pleca favorită în meciul cu BCM U Pitești și și-a adjudecat victoria extrem de greu, Energia Rovinari era clar outsider în fața Asesoftului dar a produs surpriza și s-a calificat meritat pentru finală. Astfel echipa organizatoare nu-și poate folosi avantajul terenului propriu pentru a ridica trofeul deasupra capului.

Energia Rovinari pare a fi în aceiași situație ca și în semifinale. Cu un antrenor interimar, Radu Stroescu, care conduce antrenamentele gorjenilor de mai puțin de o săptămână, Energia nu poate fi cotată decât cu șansa a doua și în această partidă. Chiar dacă s-a impus în fața favoritei principale, formația din orașul lui Brâncuși nu se poate considera favorită.

Premieră pentru ambele formații. Chiar dacă CSM Oradea și Energia Rovinari au devenit certitudini în prim planul baschetului românesc, cu calificări tot mai dese în playoff și la turneele finale, cele două echipe nu au jucat până acum un meci decisiv, care să le aducă trofeul. Astfel finala din acest va aduce pentru prima dată în istoria uneia dintre echipe un trofeu în vitrină.

Organizare vs motivare. Aceste două sunt atuurile care definesc cele două echipe. CSM Oradea se presupune a fi echipa mai organizată, echipa mai stabilă în principal datorită băncii tehnice. Cristian Achim impune la fiecare partidă un joc foarte bine așezat, mereu atent la orice detaliu. Dincolo, Energia Rovinari poate compensa prin motivație și dăruire. Chiar dacă au rămas fără Florin Nini, jucătorii Energiei au demonstrat că pot suplini absența tehnicianului și pot învinge pe oricine.

Așadar sâmbătă seară în jurul orelor 20:30 vom afla cine va fi noua câștigătoare a Cupei României la baschet masculin. Cu siguranță vom avea o premieră iar sărbătoare se va declanșa fie la Oradea fie la Târgu Jiu.

Meci de consolare. Așa poate fi denumită finala mică dintre CSU Asesoft Ploiești și BCM U Pitești. La fel ca toate formațiile prezente la acest turneu, atât prahovenii cât și argeșenii nu se gândeau decât la finala mare dar nu a fost să fie. Acum celor două formații nu le-a rămas decât să se lupte pentru a nu termina drept codașe.

CSU Asesoft a arăta modest în partida cu Energia chiar dacă băieţii lui Vladimir Arnautovic erau neînvinși pe teren propriu în acest sezon, în competiţiile interne, aceștia au clacat când le era lumea mai dragă. Echipa prahoveană a pierdut șansa de a recuceri Cupa României după 5 sezoane, chiar în propriul fief.

BCM U Pitești a ieșit cu fruntea sus în ciuda înfrângeri cu Oradea. Echipa condusă de Hristu Șapera și vândut scump pielea în prima semifinală iar bihorenii au avut nevoie de o repriză suplimentară pentru a se impune. Ghinionul a făcut ca mingea lui Ulmer să iasă din coș la ultima acțiune a partidei și astfel acesta nu a mai avut nevoie de încă o repriză de prelungiri pentru a-și desemna învingătoare.

Chiar dacă stările de spirit din cele două tabere nu sunt unele dintre cele mai bune, ambele echipe vor să-și panseze rănile în acest meci. O victorie înaintea startului playoff-ului nu poate aduce decât o creștere a moralului. Partida din final mică va demara la ora 16:30

Cele două partide ale zilei de 12 aprilie din cadrul ediției 2014 a Cupei României pot fi urmărite în direct la Digi Sport.

foto: Mirela Oprea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!