Stiri Cupa României Masculin

Final4. Filip Adamovic: „Am atâtea amintiri de la acele două Cupe câștigate în 2016 și 2017”

David Istrate, Eduard Popa

David Istrate, Eduard Popa
16.04.2019

A mai rămas o singură zi până la începerea Final Four-ului Cupei României, ce se va desfășura miercuri, 17 aprilie, și joi, 18 aprilie. Formația gazdă, U-BT Cluj-Napoca, își dorește să obțină acest trofeu pentru a patra oară consecutiv însă nu va avea parte de un drum ușor.

În semifinale, elevii lui Mihai Silvășan o vor întâlni pe CSM CSU Oradea, campioana en-titre, și echipa care a avut un rol important la prima Cupă câștigată de clujeni din această serie. În 2016, cu un lot din care făceau parte baschetbaliști precum Kyndall Dykes, Filip Adamovic și Muhamed Pasalic, U-BT Cluj-Napoca a reușit să își adjudece acest trofeu în fața lui CSM CSU Oradea, chiar în Arena Antonio Alexe.

Filip Adamovic a avut un aport deosebit în ultimul minut al acelei partide, reușind un coș de 3 puncte de la 10 metri, prin care a asigurat victoria echipei sale. Atunci, fundașul clujenilor și-a încheiat prestația cu 24 de puncte, 4 pase decisive și 2 recuperări, fiind numit MVP al finalei. Un an mai târziu, U-BT Cluj-Napoca a repetat performanța, de această dată la Sibiu, unde a învins-o pe BC Mureș.

Așadar, cu ocazia Final Four-ului, redacția noastră l-a contactat pe Filip Adamovic iar acesta a acceptat să ne ofere un mini-interviu în care să ne vorbească despre perioada petrecută la Cluj-Napoca. Bosniacul și-a amintit de cele două Cupe câștigate, ne-a spus ce i-a plăcut cel mai mult la echipa din 2017 care a reușit tripla și a oferit un sfat jucătorilor ce se află în acest moment în lotul antrenat de Mihai Silvășan

 Salut, Filip. Cum a fost acest sezon pentru tine?

Acesta a fost primul sezon în care am jucat acasă după 5 ani. Liga Adriatică e mai puternică acum ca oricând. Am încheiat sezonul pe locul 8.

Urmărești în continuare Liga Națională? Dacă da, ce părere ai despre acest sezon?

M-am uitat la câteva meciuri ale Clujului și la câteva ale Craiovei pentru că doi dintre cei mai buni prieteni ai mei joacă sau au jucat acolo, Gajovic și Radukic. În prima parte a sezonului, au jucat bine ca echipă dar se pare că în acest proces și-au pierdut relațiile dintre ei. Sibiu e cea mai mare surpriză pentru mine, nu din punct de vedere al rezultatului, ci ca o impresie generală. Acesta este primul an de când urmăresc baschetul românesc în care ei nu încearcă să joace doar pe tranziție. Arată ca și cum își știu obiectivul pe teren și urmăresc să îl îndeplinească. Cred că Randal Falker este cea mai importantă piesă a lor.

Așa cum probabil știi, în această săptămână vom avea Final Four-ul Cupei României. Tu ai câștigat anul acesta Cupa în Bosnia. Cum a fost acea experiență?

Da, am câștigat Cupa în Bosnia. Era de așteptat pentru că echipa noastră este mult mai bună decât celelalte echipe din liga bosniacă. Orice altceva în afara unei victorii ar fi fost sfârșitul lumii.

De asemenea, în 2016 și 2017, ai câștigat Cupa de două ori cu U-BT Cluj-Napoca. Ce îți mai amintești de la acele turnee?

Am atâtea amintiri de la acele două Cupe câștigate în 2016 și 2017. În semifinala cu Mureș, Kyndall i-a furat mingea lui Hagi (n.r. Alhaji Mohammed). Apoi finala nebună în care am înscris un coș de 3 puncte de la 10 metri, cu 40 de secunde rămase. În anul următor, la Sibiu, țin minte că am distrus echipa gazdă și apoi pe Steaua. În finală, îmi amintesc cele 5 puncte ale lui Raske (n.r. Aleksandar Rasic), inclusiv acel fade-away cu puține secunde rămase. Apoi air-ball-ul lui Borșa (n.r. Alin Borșa), etc, etc...

În 2016, când ați jucat finala contra Oradiei tu ai marcat aruncarea care practic a câștigat meciul pentru echipa ta. Ce gânduri treceau la acele momente în mintea ta, atât înainte de aruncare cât și după?

Legat de aruncarea din 2016, eu mă gândeam doar că mai avem în jur de 3 secunde până când expiră timpul. Știam cât de departe sunt însă Sean Barnette era în fața mea, la câțiva pași. Știam că e departe dar dacă mai făceam un singur dribling el urma să îmi pună capac așa că am decis să arunc. Cred că a fost cel mai bun lucru în acea situație. După ce am intrat am știut că e gata, nu aveau nicio șansă de a mai reveni.


În 2017, pe lângă Cupă, ați câștigat și Supercupa și campionatul. Care sunt calitățile principale pe care echipa ta le avea la acel moment?

Dacă mă gândesc la echipa ce a câștigat totul în 2017 cred că cel mai puternic avantaj al nostru a fost atmosfera pe care o aveam în vestiar. Aveam deja o bază alcătuită din sezonul precedent cu jucători precum Kyndall, Kuti, Roli, Juki și eu. Apoi l-am adăugat pe Barro care jucase finala cu mine și Kyndall la Mureș, prin urmare, am adus acea prietenie la Cluj. Oamenii nici măcar nu realizează cât de mult înseamnă să joci cu cineva pentru mai mulți ani. Știi ce urmează să facă doar privindu-l în ochi. După, au venit Vlad, cel mai bun jucător român, și Max, un shooter extraordinar. Într-un final, dacă mă întrebi pe mine, am transferat și piesa lipsă, Raske, care a fost integrat în grup foarte rapid. Eram cu toții prieteni atât pe teren cât și în afara lui, dădeam pasa extra și jucam fără egoism. Ne bucuram și ne simțeam bine în meciuri. Atmosfera este cheia succesului, prin urmare, acesta este un lucru pe care l-aș evidenția la acea echipă.

Ai vreun sfat pentru jucătorii din Cluj înaintea duelului de miercuri cu CSM CSU Oradea?

Un sfat ar fi să rămână împreună și să joace unul pentru celălalt. Ei sunt cei care evoluează pe teren și trebuie să se apere unul pe celălalt pentru că nimeni altcineva nu o va face.

O ultimă întrebare: știu că în continuare ești prieten bun cu Dykes, Rasic, Torok, Kuti și așa mai departe. Ai vrea să le transmiți un mesaj?

Pentru băieții mei: Kyndall, Raske, Kuti, Roli, Muri... De fapt, niciodată nu am avut o relație în care să folosim acele expresii clișeice, drăguțe. Așadar, cuvintele din mesajul meu nu sunt pentru public (n.r. râde).

Mulțumim, Filip. Mult succes!

Filip Adamovic a jucat în acest sezon pentru BC Ikogea, echipă alături de care a evoluat în Liga Adriatică. În 24 de meciuri, fundașul de 1.85 a avut medii de 7.1 puncte, 5 pase decisive și 2.5 recuperări.

Semifinala dintre CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca va avea loc miercuri, 17 aprilie, de la ora 19:30 în BTarena. Câștigătoarea acestui duel o va întâlni în finală pe echipa care se va impune în semifinala dintre CS Dinamo Știința București și BC CSU Sibiu.

*foto: Valentin Todea/TotalBaschet, Răzvan Păsărică/Sport Pictures

2 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe trancer :

    @gyke
    Ce zici, eu și Adamovic ce mai consideram Sibiul surpriza campionatului :)

    cu 4 ani în urmă (16.04.2019)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      @trancer
      Hai ca te alinti :)
      Adamovic spune altceva... pentru el nu e surpriza locul, ci jocul. In fine, vedem maine si poimaine ce si cum.

      cu 4 ani în urmă (16.04.2019)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!