Stiri Cupa României Masculin

Gaz Metan, comparație între echipa de acum și câștigătoarea cupei în 2011

Cătălin Chirilă

Cătălin Chirilă
04.04.2013

În urmă cu 2 ani, după FinalFour-ul Cupei României la Baschet Masculin, disputat la Târgu Mureș, Gaz Metan Mediaș pleca acasă cu trofeul mult râvnit. Echipa antrenată pe atunci de Bruno Soce trecea în semifinală de formația locală pentru ca mai apoi să depășească pe Steaua în finală, cucerind primul trofeu din istoria clubului.

Din echipa de atunci, puțini baschetbaliști mai activează la formația de pe Târnava Mare. În continuare vă prezint o scurtă comparație între echipa pe care o are acum Mediașul și cea care se impunea la turneaul final al CR din 2011

Principalele modificări au survenit la nivelul stafului tehnic. În 2011, Gaz Metan era condusă de Bruno Soce, unul dintre cei mai experimentați tehnicieni care au antrenat în România. Secundul său era Ovidiu Teleabă, cel care avea să devină principal un an mai târziu. Acum, Marcel Țenter, numit de curând și antrenor al naționalei, are un staff tehnic mai numeros. Sătmăreanul are 2 secunzi, sârbul Milorad Perovic și clujeanul Mihai Popa. Florin Muntean, pe care turneul final din 2011 îl găsea în teren, este acum managerul echipei.

Pe postul de conducător de joc evolua pe atunci Jerrett Howell, jucător devenit un etalon pentru acest post pentru fanii grupării medieșene. La Final4-ul de la Timișoara, Gaz Metan va miza cel mai probabil pe un alt american, Kyle Shiloh, sau pe unul dintre învinșii din finala din 2011, Andrei Mandache.

Fundașul cel mai des folosit de Bruno Soce în 2011 era Uros Velickovic, un baschetbalist cu numeroase calități, inclusiv capacitatea de a înscrie din spatele semicercului. Pe postul ocupat pe atunci de Velickovic, Țenter mizează pe alt străin care posedă o aruncare de 3 foarte bună, Ivan Lilov.

Extrema mică a Mediașului a rămas aceași, în persoana unui american ce nu mai are nevoie de nici o descriere, Deven Mitchell. Pe același post primeau un număr considerabil de minute și căpitanul de atunci al gaziștilor, Tudor Jucan, plecat între timp la BC Mureș, și Tudor Dumitrescu, ”lunetistul” aflânduse în continuare în lotul lui Gaz Metan. 

Dacă atunci cuplul de jucători înalți (pozițile 4 și 5) era format cel mai des din Ivan Ivanovic și Titus Nicoară, acum muntenegrenul, numit și căpitanul echipei, evoluează alături de Zoran Krstanovic în primul 5 al Gazului. Principala rezervă, Ionuț Drăgușin, a părăsit Gaz Metan iar Titus Nicoară nu mai primește atât de multe minute.

Comparativ cu sezonul amintit înainte, echipa de pe Târnava Mare parcurge un sezon mai modest din punct de vedere statistic.  La eficiența pe echipă, Mediașul avea în sezonul regulat 2010/2011 o medie de 100.5 unități. Doi ani mai târziu, coeficientul a scăzut cu 10 unități, la 90.5.

Gaz Metan stă mai prost și la media de puncte marcate, având 81.5 față de 88.1 în sezonul respectiv. Tot o scădere, de data aceasta favorabilă, s-a consemnat la numărul de puncte primite, de la 73.5 la 71.9. Chiar dacă nu este la fel de eficientă, Gazul recuperează mai multe mingi pe meci, 16.4 față de 16.0 în 2010/2011. Acest lucru se datorează în mare parte forței sub panou în creștere, prin sosirea la Mediaș a lui Krstanovic și Mladenovic.

Așadar, rămâne de văzut dacă echipa actuală a lui Gaz Metan va reuși în acest weekend să repete performanța reușită la Final4-ul de la Târgu Mureș sau va rămâne cu un singur trofeu în Cupa României în vitrina clubului.

3 comentarii la aceasta stire:
  • arbitru :

    Concluzie
    Trebuie adus inapoi Teleaba care cu siguranta este cu peste 50 de procente mai bun decat Tenter,un antrenor mediocru(cu un asemenea lot sa ai meciuri foarte multe din pacate penibile,si sa termini sezonul regulat pe un asemenea loc este cel putin incalificabil).Povestea cu mai multe competitii nu tine deoarece lotul avut la dispozitie a fost si numeros si extraordinar de valoros,multi dintre jucatori avand salarii mult mai mari decat jucatorii de la celelalte echipe din competitia europeana).

    cu 11 ani în urmă (05.04.2013) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Mihai 1974 :

    concluzie
    Tenter este peste Teleaba, orice ati spune, dar poate nu se acomodeaza la medias. sunt o multime de factori care conlucreaza la evolutia unei echipe intr-un sezon si important este rezultatul final! deci sa nu ne grabim cu trasul concluziilor!

    cu 11 ani în urmă (05.04.2013) Raspunde
  • CS Municipal Mediaș bbfreak :

    yes meea
    Teleaba a fost un jucator mediocru si un antrenor slab.
    Tenter a fost un jucator foarte bun (ambii au jucat pe acelasi post si ambii au jucat la CSU Sibiu), iar ca antrenor este 10 clase peste Teleaba.
    Teleaba a avut sansa sa primeasca cadou o echipa ce putea castiga campionatul, insa a fact-o zob.
    Performantele si valoarea echipei au stat in jucatorii ei si in modul cum a construit-o Soce.

    cu 11 ani în urmă (05.04.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!