Stiri Cupa României Masculin

Giurgiu învinge pe CSM și oferă savoare seriei I

Costin Marinescu (Dobroești)

Costin Marinescu (Dobroești)
28.09.2012

73 - 78
17-19, 23-16, 13-21, 20-22
  Statistica  

CSȘ Giurgiu produce prima surpirză a optimilor de finală a Cupei României. Cotată cu șansa a doua înaintea meciului cu CSM București, giurgiuvenii au răsturnat calculele hârtiei și au învins cu 78 – 73 Astfel, derby-ul seriei s-a mutat de duminică dimineața, sâmbătă seara când elevii lui Chris Terrell vor întâlni pe U Mobiteco Cluj Napoca.

Partida, una echilibrată în mare parte, a arătat o echipă a Giurgiului care în atac a folosit scheme simple, dar eficiente iar în apărare a fost agresivă, în special în cea om la om, cu un Cătălin Vlaicu matur și foarte versatil sub panou. Regula celor 6 străini nu l-a scos din lot pe ”Sarma”, care s-a ridicat la înălțimea adversarului său direct, Virgil Căruțașu, ba chiar l-a dominat în multe momente pe acesta, duelul lor părând parcă festivitatea pentru un schimb de generații pe o poziție pe care avem din ce în ce mai puțini jucători reprezentativi.

catalin vlaicuCSM București, lovită de accidentări, a permis adversarului cu 15 aruncări mai mult din acțiune, pierzând sub propriul panou 13 recuperări. Giurgiu a adunat 9 posesii în plus față de adversar și chiar dacă a avut un procentaj mai slab la aruncările de două puncte a compensat prin numărul mai are de încercări.

Echipa din orașul din sudul țării a surprins încă de la început prin apărarea om la om agresivă pe care a practicat-o.  S-a desprins la 15 – 9, punctele CSM-ului venind mai mult din aruncări libere decât din acțiune. Martinic, care a avut în prima repriză 18 puncte marcate și a terminat meciul cu 27, a marcat pentru 11 – 15 și tot și-a apropiat echipa la doar două lungimi, 15 – 17. Șanta, renăscut parcă la CSM, a înschis sfertul la 17 – 19 la capătul unei faze atent lucrare de CSM contra cronometrului.

Chris Terrell schimbă o parte din titulari în debutul sfertului secund și renunță la apărarea agresivă pentru o zonă care permite CSM-ului să revină pe tabelă prin coșuri de la mare distanță și să preia conducerea, 31 – 27, după 4 minute din perioadă. Terrell sesizează problema, revine la formula inițială, cu Harevy, Thomas, Petty și, bineînțes, Vlaicu, iar schimbarea se vede și pe tabelă, unde, în 3 minute, Giurgiu recuperează și se apropie la 32-33. Agresivitatea în apărare se transpune nu numai în mingi câștigate, ci și în faulturi, respectiv aruncări libere, iar CSM nu greșete de la linia de pedeapsă și duce scorul la 38 – 32, ca tabela să fie închisă la pauza mare la 40 – 35 în favoarea bucureștenilor.

Echilibrul primei părți, transpus prin 7 schimbări de lider, a continuat și în repriza secundă, când echipa afșată în față s-a schimbat de nu mai puțin de 9 ori.

Parrish Petty, de la mare distanță, și Trevor Harvey, din interiorul semicercului, combină pentru cinci puncte consecutive și readuc Giurgiu la timonă, 47 – 46, la jumătatea sfertului 3. Succesiunea la conducere continuă. Cătălin Vlauicu înscrie pentru 54 – 53 și apoi reușește intercepția în apărare, faza care se transformă sun cpșul CSM în două libere ce stabilesc scorul după sfertul 3, 56 – 53 pentru CSȘ.

CSM-ul întoarce scorul în debutul sfertului decisiv, prin coșurile din căciulă ale lui Pupovic și Șanta, dar Giurgiu egalează la 60 prin Vlaicu. Petty înscrie de la mare distanță în minutul 34, pentru 65 – 62, iar Thomas mărește diferența la 5 puncte, 67 – 62 prin două libere. Pupovic marchează și el de la libere, 67 – 65, dar replica vine prin Burrell, 69 – 65. Căruțașu și Sir înscriu și ei după ce au fost faultați însă, în apărare, nu pot stopa Giurgiu, Thomas recuperează ofensiv și bagă mingea în coș pentru a menține distanța. Pupovic nu reușește să înscrie decât o liberă dintre cele două de care a beneficiat, Petty marchează însă la capătul celălalt al terenului, iar Giurgiu se impune cu 78 – 73.

Cătălin Vlaicu a terminat meciul cu 16 puncte marcate, fiind liderul echipei sale la acest capitol. Parrish Petty a înscris 15 puncte și a pasat decisiv la 8 coșuri ale echipei sale, iar Derek Thomas a avut tot 15 puncte și 5 recuperări, toate ofensive. Trevor Harvey a fost la un pas de double double, cu 11 puncte și 9 recuperări.

Goran Martinic a fost principalul marcator de la CSM , cu 27 de puncte. Miljan Pupovic a înscris 17 puncte, iar Paul Stephen Sir a avut 9.

Giurgiu va întâlni mâine pe U Mobitelco, în timp ce CSM București va juca cu Dinamo.

Foto: Radu Roșca, Adevărul

8 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Ahilosu :

    Sugestie
    Ar fi bine daca la statistica ati introduce si o rubrica pentru numarul de pe tricou al jucatorilor.

    Si btw e Sarma, as in mancarea noastra traditionala :)

    cu 11 ani în urmă (28.09.2012) Raspunde
  • CSA Steaua București tzony :

    ...
    Am fost la meci. In primul rand felicitari Giurgiu o victorie muncita cu greu, cu o aparare extrem de agresiva si uneori prea agresiva si nu a fost penalizata. Csm-ul a jucat destul de slab nu au avut deloc viziune in atac. Deci chiar mia placut meciul dar rusine celor din Giurgiu care au fost la meci. In primul rand "galeria" care sa comportat mai rau ca o galerie de fotbal si de cele mai multe ori habar nu aveau ce se intampla in teren. Injurau si contestau arbitrii la unele decizii care erau absolut corecte.Si data viitoare cand veniti la un meci de baschet puteti sa va pastrati tricourile pe voi baietii.Nu suntem la fotbal in aer liber. Baschetul se presupune a fi un sport mai civilizat. In al doilea rand MIE SCARBA efectiv de Doamna manager sau presedinte sau ce o fii dansa. Atat de rusinos se poarta asa limbaj si asa reactii pe o Doamna nu am mai vazut in viata mea. La fel cu Domnul acela in varsta si cealalta doamna. Absolut penibil. Au stricat meciul pentru marea majoritate din sala. Pana si antrenorul vostru striga la voi sa taceti din gura. Numai strigati hotii ca asa faceti la fiecare meci. E in capul vostru dragilor

    cu 11 ani în urmă (28.09.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe canguru :

    @tzony
    Si eu am fost la meci iar asta cu galeria ca a strigat nu stiu ce, ca s-a dezbracat este din alt film, inseamna ca galeriile unor mari echipe europene Galata, Fener, Aris, Panata, Partizan ar trebui sa nu mai vina meciuri? Hai sa fim seriosi ca e usor sa carcotim.
    Mai bine daca tot ai fost la meci hai ca scoatem in evidenta ca echipa asta a facut un mare pas inainte, ca antrenorul confirma increderea care i s-a acordat, ca principalul marcator al echipei din Giurgiu a fost un roman etc.
    Bafta maine cu Dinamo

    cu 11 ani în urmă (28.09.2012) Raspunde
  • bulgaru :

    @canguru
    Ai uitat sa mentionezi ca in sala erau 50 de grade...cat despre acesti "fanii" ai ecelei echipe din bucuresti...dak erau asa tari..isi incurajau si ei echipe pe tot parcursul meciului si nu se ascundeau in spatele unui pc sa vorbeasca...

    cu 11 ani în urmă (28.09.2012) Raspunde
  • alin23 :

    @tzony
    catre toti carcotasii astia care stati pe site,va cam deranjeaza ca o echipa care credeti voi ca e mica va strica ploile prin divizia asta fantastica de baschet.......cat despre apararea agresiva....se numeste BASCHET MASCULIN,MASCULIN....

    cu 11 ani în urmă (29.09.2012) Raspunde
  • CSA Steaua București tzony :

    :))
    Nu inteleg de ce va atacati atat atata timp cat eu am felicitat Giurgiu pentru victorie. Aceasi parere o am ca Giurgiu este o echipa mediocra alin nu sa schimbat nimic cu o victorie sau doua! Vorbim in 2 ani asa pentru a putea sa schimbati asta si doamne ajuta sa reusiti sa mai avem o echipa buna! DAR atata timp cat nu reusiti sa va civilizati galeria si cel mai important manageri/patronii si cine naiba mai era acolo...O sa va faceti echipa de rusine! 50 de grade au fost pentru toti oameni din sala! Si doua chesti nu sunt fan CSM si in orice caz unii fani nu simt nevoie sa urle tot meciul. Nu ma ascund in spatele nici unui pc nu ma lua cu texte dastea de baietas. Am scris o opinie esti de acord cu ea? Bine! Nu iti convine? Si mai bine!

    cu 11 ani în urmă (29.09.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe canguru :

    @tzony
    Dar ceva despre meci( meciuri)reusesti sa spui ca vad ca la lucruri tangetiale cu ce se intampla pe teren, vad ca esti perseverent?
    Una peste alta tu ramai cu spusul noi cu rezultalele, care btw au clatinat niste calcule
    Bine Pa

    cu 11 ani în urmă (29.09.2012) Raspunde
  • bibilulu :

    O opinie
    Dc trebuie sa marjam pe situatii gen "CSM are multi jucatori accidentati"? conteaza? se cheama sport si norocul, accidentarile, arbitrajul etc fac parte din joc.Dc anul trecut cand Giurgiu era praf fara jucatori si antrenor nimeni nu se folosea de astel de scuze? Sau scuzele si explicatiile sunt valabile doar intr-un sens si doar pt. unii?Si Giurgiu are accidentari, dar are si preparator fizic de exceptie (antrenor de lot national de atletism)care face diferenta in anumite situatii. Da, Giurgiu a fost mai bun in toate meciurile din grupa, da, in meciul cu CSM arbitrajul a fost cel putin dubios ceea ce nu s-a mai intamplat in meciul cu Cluj, da galeria a fost formata din copii din echipa de U23 a Giurgiului care nu mi s-a parut deloc deplasata (dc? doar ca a incercat din tot sufletul sa-si incurajeze idolii?), da a fost f.f.cald, da, managerul are mereu ceva de spus, dar se intampla peste tot, (altii au fost si sanctionati, madam inca nu, deci nu e chiar asa cum ti se pare tie). Si da, probabil caechipa nici nu va termina campionatul sau la anul nu va mai exista, dar asta doar din cauze strict financiare si lupte politice, nu pt. ca la Giurgiu nu se munceste cu multa pasiune si din greu. Sunt mandru de toata echipa! Hai Giurgiu!!

    cu 11 ani în urmă (01.10.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!