Stiri Cupa României Masculin

Interviu Aco Todorov: „Final 8 este cel mai bun format pentru o competiție de acest gen”

Interviu Aco Todorov: „Final 8 este cel mai bun format pentru o competiție de acest gen”

Astăzi, 6 martie, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca va începe turneul final al Cupei României. Opt formații se află în orașul de sub Feleac, fiind pregătite să profite de orice greșeală a adversarilor pentru a ajunge cât mai departe în lupta pentru trofeu.

În cel de-al doilea meci al zilei, SCM U Craiova, antrenată de Aco Todorov, o întâlnește pe CSA Steaua București, echipă pregătită de Eugen Ilie, fostul antrenor secund al oltenilor. Iată cum a prefațat tehnicianul alb-albaștrilor duelul cu trupa din Capitală:

Este a treia oară când o întâlnim pe Steaua în acest sezon. Am jucat împotriva lor cu ambele reguli, atât cu un român în permanență pe teren, cât și cu doi români în permanență pe teren. Avem două victorii convingătoare și, dacă am juca în playoff, într-o serie de genul 2 din 3 sau 3 din 5, aș spune că suntem favoriți. Însă, în Cupă, unde se joacă un singur meci, șansele sunt egale. Ei au câteva puncte forte, au și puncte slabe pe care sper să le putem exploata. Îmi doresc să obținem prima victorie din istorie a Craiovei la un Final 8 și să ajungem pentru prima oară în istorie în semifinalele Cupei. Așa cum am spus, e un singur meci și nu întotdeauna câștiga favorita de pe hârtie. Contează foarte mult motivația, în special a unuia sau doi jucători care pot să explodeze și să decidă soarta partidei. Nu vom folosi cele două victorii ușoare pe care le-am obținut în acest sezon împotriva lor pentru a aborda acest duel cu aroganță. În momentul în care începi un meci cu aroganță, deja ai pierdut acel meci.

Final 8-ul Cupei României vine după câteva săptămâni de pauză, în care FIBA a programat ultima fereastră de calificare la Campionatul European din 2022. Pentru SCM U Craiova, această pauză a venit într-un moment nepotrivit, însă Todorov este încrezător că echipa sa e pregătită pentru competiție.

Am avut primul și singurul antrenament înaintea meciului cu Steaua. Am ajuns aici joi seara pentru a putea beneficia de acest antrenament. Am venit la Cluj în formulă completă, toate testele sunt negative. În ultimele două săptămâni am avut câteva probleme minore de sănătate, însă am reușit să le rezolvăm în ultimele zile. Prin urmare, suntem pregătiți și motivați să arătăm ce avem mai bun în acest turneu. Cu siguranță, pauza competițională a fost un lucru neplăcut fiindcă a venit într-o perioadă excelentă a noastră, în care reușisem să câștigăm cinci din ultimele șase meciuri. În plus, am avut doi jucători la echipele naționale, Filipovic și Diculescu, iar eu am fost plecat la naționala Macedoniei. Eram într-o formă foarte bună în momentul în care s-a oprit campionatul și, practic, ne-am văzut nevoiți să construim din nou acea formă, mai mult sau mai puțin de la zero. Același lucru s-a întâmplat și în noiembrie, după prima fereastră de calificare la Campionatul European, și atunci am reușit să revenim la fel de puternici ca înainte. Acesta este calendarul FIBA și nu poți să i te împotrivești. Așadar, nu a fost un lucru pozitiv, dar asta e. Sunt unele echipe care au avut mai mulți jucători la echipele naționale decât noi.

Având în vedere că, de-obicei, Cupa României este o competiție în care apar o mulțime de surprize, iată care este principalul atuu al craiovenilor în lupta pentru trofeu.

Sunt de părere că pentru prima oară în cei trei ani de când antrenez aici, am o formație care este capabilă să practice o apărare de calitate. Nu știu pe ce poziție suntem în clasament din punct de vedere a punctelor permise pe meci, însă am limitat o mulțime de adversari la sub 60, 70 de puncte. Cred că dacă vrem să realizăm ceva, trebuie să o facem cu ajutorul defensivei. Ofensiva poate să câștige un meci, dar dacă vrei să obții trei victorii în patru zile, e nevoie de apărare. Așadar, în cele zece zile de pauză, focusul nostru a fost pe defensivă.

În acest sezon, Federația Română de Baschet a decis reîntoarcerea la formatul de Final 8, după două stagiuni în care s-a jucat în regim de Final 4. Aco Todorov consideră acest sistem drept cel mai potrivit pentru o astfel de competiție și are o serie de argumente prin care își susține această poziție.

Eu cred că Final 8 este cel mai bun format pentru o competiție de acest gen pentru că oferă șanse echipelor mai mici. Sistemul din trecut, când trebuia să joci o manșă tur-retur pentru a ajunge în Final 4, le-a avantajat pe formațiile mai puternice. Asta ni s-a întâmplat în ultimele două stagiuni, când le-am avut drept adversare pe Sibiu și Oradea. Prin urmare, cred că sistemul actual este mai bun, e un sistem pe care 90% din țările europene l-au adoptat și va fi o adevărată sărbătoare a baschetului. Timp de patru zile, cele mai bune opt echipe ale campionatului stau în același loc și se duelează una cu alta. Așadar, baschetul este mult mai bine promovat decât în cazul unui Final 4 în care se joacă rapid timp de două zile.

De asemenea, Todorov este bucuros de regula specifică acestei competiții și, anume, obligativitatea prezenței pe teren în permanență a doi baschetbaliști autohtoni și speră ca aceasta să fie introdusă și în campionat.

Opinia mea este că dacă se dorește creșterea jucătorilor autohtoni, această regulă este excelentă. Cred că această regulă ar trebui introdusă și în campionat. Meciurile din Cupă sunt, în cel mai bun caz, șase-șapte pe sezon, în timp ce în campionat sunt treizeci. În țara mea, unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în baschet a fost când s-a schimbat regula care permitea un număr nelimitat de jucători străini pe teren. După ce regula a fost modificată și s-a impus prezența pe teren a minim doi autohtoni, rezultatele au început să se vadă. Echipa națională a început să crească și astfel am obținut aceste două victorii în ultima fereastră de calificări. Prin urmare, cred că e o regulă excelentă. Da, noi ca echipă stăm destul de bine la acest capitol, însă sunt și alte formații. De exemplu, Steaua e bună la capitolul jucătorilor autohtoni. Până la urmă, nu baschetbaliștii români și nici cei străini câștigă meciul, ci colectivul. Sper să fim echipa mai bună în confruntarea cu Steaua.

La final, antrenorul lui SCM U Craiova a recunoscut că a ajustat câteva aspecte în sistemul de joc al echipei, însă nu din cauza lui Eugen Ilie, ci pentru că aceasta este o practică obișnuită în fiecare pauză competițională.

Evident, am fost nevoiți să ajustăm câteva detalii, însă nu din cauza lui. În fiecare pauză, schimbăm puțin sistemul și adăugăm ceva nou. Am făcut asta în pauza din noiembrie și am făcut-o din nou acum, în această pauză. Nu am produs aceste modificări din cauza Stelei, ci pentru că urmează câteva meciuri importante până la finalul sezonului regulat. Așadar, nu cred că va putea beneficia de pe urma cunoștinței acumulate în cele trei, patru luni petrecute ca antrenor secund la Craiova.

Partida dintre SCM U Craiova și CSA Steaua București va începe la ora 14:45 și va fi transmisă în direct pe Digisport, Look Sport și FRBTV.

*foto: Valentin Todea/Baschet.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!