Stiri Cupa României Masculin

Interviu cu Vlad Marinău despre mutarea în Olanda, sistemul educațional și CSM Oradea

Interviu cu Vlad Marinău despre mutarea în Olanda, sistemul educațional și CSM Oradea

Astăzi, 6 decembrie, CSM Oradea debutează în faza secundă a FIBA Europe Cup, având o deplasare dificilă pe terenul lui ZZ Leiden. Meciul va începe la ora 21:00 și va putea fi urmărit, în direct, pe canalul de YouTube al FIBA.

Conform site-ului oficial al CSM Oradea, în Olanda, vicecampioana bihoreană va beneficia de susținerea a 15 suporteri, printre care se numără și Vlad Marinău, fostul jucător al roș-albaștrilor, care studiează în Eindhoven.

Fostul baschetbalist a evoluat în perioada 2019-2022 pentru echipa de seniori a CSM Oradea și, în paralel, și-a terminat junioratul la LPS Bihorul CSM Oradea. În 2022, Marinău a decis să renunțe la baschet și să se mute în Olanda pentru a se concentra pe partea academică.

Cu ocazia meciului dintre CSM Oradea și ZZ Leiden, am realizat un scurt interviu cu Vlad Marinău, în care am vorbit despre Olanda, sistemul academic de-acolo, dar și despre fosta sa echipă. Iată cum a răspuns studentul de la Eindhoven University of Technology:

Cum ești? Ce ai făcut după retragerea din baschet?

Salut! Mulțumesc pentru întrebare, sunt bine. Motivul pentru care am ales să las baschetul a fost facultatea. În clasa a 12-a am aplicat la mai multe facultăți din străinătate pentru a-mi încerca șansele, urmând ca după ce se termina sezonul/anul școlar să mă decid ce voi face. Am fost admis la Eindhoven University of Technology și am ales să continui cu partea academică și să las baschetul doar ca o pasiune.

Cum e facultatea în Olanda? Ce studiezi?

Facultatea în Olanda este foarte diferită de cea din România, dar îmi place foarte mult. Anul universitar este împărțit în patru semestre a câte zece săptămâni fiecare: opt săptămâni de cursuri și două de examene în fiecare semestru. Cursurile sunt interactive și accentul se pune pe partea practică a materiilor. Studiez Computer Science and Engineering, un program care îmbină atât partea de software, cât și partea de hardware a informaticii.

În ce fel te-au ajutat lecțiile învățate din baschet în mutarea în Olanda și începerea universității?

În principal, baschetul m-a învățat să îmi manageriez timpul foarte bine. Asta a fost cel mai important lucru pentru mine în începerea facultății. De asemenea, a fost o schimbare mare de la a sta cu părinții la a sta singur. În același timp, am învățat să fiu o persoană foarte deschisă și să mă bucur de fiecare moment la maxim. Cu ajutorul baschetului mi-am făcut și foarte mulți prieteni noi în afara facultății, aici în Olanda.

Ce îți place cel mai mult în Olanda?

Ceea ce îmi place cel mai mult în Olanda este mentalitatea pe care o au oamenii de aici. Toată lumea este super prietenoasă și deschisă către absolut orice. Olanda este și o țară în care sunt foarte mulți români care lucrează și am fost super surprins să văd că extrem de mulți români din toată țara aleg să vină să studieze aici. Un lucru care nu îmi prea place este vremea, aproape tot timpul e înnorat și plouă foarte mult.

Cum ai descrie sistemul educațional din Olanda?

Sistemul educațional din Olanda are o altfel de abordare, în sensul în care studenții au o libertate mult mai mare în alegerea cursurilor și materiilor pe care vor să le studieze. Profesorii sunt mult mai deschiși la discuții individuale sau în grup despre materia pe care o predau sau despre cum văd elevii cursurile. În același timp, materiile sunt mult mai intense, adică absolut la toate există o evaluare continuă pe tot parcursul semestrului, prin multe examene parțiale și teme care contează la nota finală. Aceștia au și un sistem de tutoring prin care studenții din ani mai mari, care au luat note bune la unele materii, pot să devină tutori, un fel de ajutoare ale profesorilor, care corectează teme sau chiar țin unele laboratoare și îi ajută pe studenți să înțeleagă mai bine materia. Personal, îmi place acest sistem și simt că m-am acomodat destul de bine la el, chiar dacă la început a fost mai dificil să mă obișnuiesc.

Ce îți lipsește cel mai mult din viața de dinainte, cea în care jucai baschet?

Cel mai mult îmi lipsesc meciurile, chiar dacă am continuat să joc baschet și aici la un nivel mult mai scăzut. Adrenalina din timpul jocului nu e aceeași. Un alt lucru care îmi lipsește este atmosfera din echipă.

Bănuiesc că ai urmărit-o pe CSM Oradea, chiar dacă ai plecat din țară. Cum ți se pare evoluția ei în acest sezon?

Da, am urmărit aproape toate meciurile pe care le-au jucat anul acesta. Mi se pare că au o echipă bună și sunt foarte bucuros să îi văd jucând bine și menținându-se în top. Sunt convins că echipa va continua forma bună pe care o are și va reuși performanțe foarte bune în acest sezon.

Ce așteptări ai de la revederea cu băieții mâine, în duelul cu ZZ Leiden?

Abia aștept să mă revăd cu băieții și cu tot staff-ul la meci. Sunt foarte curios să văd cum va decurge partida pentru că nu am nicio idee despre echipa celor de la Leiden. Vreau să le urez succes băieților și sunt sigur că vor face un meci foarte bun. Hai CSM!

În sala lui ZZ Leiden, Vlad se va întâlni și cu tatăl său, Marius Marinău, care este responsabil cu pregătirea fizică a jucătorilor lui CSM Oradea de multe sezoane.

*foto: Roby Boroș/CSM Oradea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!