Stiri Cupa României Masculin

Locurile 12-14: Concordia, Timba și Farul sunt cenușăresele Ligii Naţionale

Bogdan Isailă

Bogdan Isailă
07.01.2014

În Liga Națională de Baschet Masculin, Concordia Chiajna, Timba Timișoara și Farul Constanța sunt singurele formații care nu au reuşit să țină pasul cu plutonul fruntaș. Acest lucru se datorează și faptului că în acest an nu se retrogradează și astfel echipele au preferat să-și economisească finanțele pentru sezonul viitor care cu siguranță va fi aprig în ceea ce privește lupta pentru retrogradare.

Să începem cu Concordia Chiajna, o formație care a impresionat prin evoluțiile de senzație ale unor jucători precum Aleksandar Vuletic sau Vasile Ștefan. Echipa ilfoveană se află la primul sezon pe prima scenă a baschetului românesc. Cu toate acestea nu au început sezonul deloc rău. La prima partidă în LNBM au fost extrem de aproape să învingă Energia Rovinari, o formație care ulterior s-a dovedit a fi revelația turului. În cel de-al doilea meci, Concordia a ținut în șah pe BC Timișoara mai bine 25 de minute, lucru care dădea mare speranțe conducătorilor de la Chiajna. Au urmat apoi înfrângeri extrem de drastice cu U Mobitelco, CSU Ploiești, BC Mureș și CSU Sibiu. Primul succes al sezonului a venit pe teren propriu în fața Timbei, după un meci aprig, terminat cu scorul 75-71. A venit pe urmă alte două înfrângeri așteptate cu Steaua și Craiova însă înfrângerea de la Constața cu Farul era cu totul de neașteptat. În ultimele trei partide ale sezonului nu au putut emite pretenții în fața Meidașului, Oradei și Piteștiului.

Vorbeam mai devreme de performanțele excelente ale lui Aleksandar Vuletic. Sârbul a terminat prima parte a stagiunii cu medii per partidă de 17.4 puncte, 13.6 recuperări și 4.3 pase decisive și cu o eficiență de 26.4 unități. Astfel, Vuletic este cel mai bun recuperator și cel mai eficient jucător după prima parte a stagiunii din LNBM.

Ca și echipă Concordia care suferă la destule capitole. La un capitol esențial, aruncările din acțiune, ilfovenii stau destul de prost cu doar 50.3% de la 2 puncte și 26.6% de la 3 puncte. La mingi pierdute, Chiajna stă dezastruos, cu 21.8 mingi pierdute pe meci. La capitolul recuperări, Concordia stă excelent, fiind cea de-a șasea formaţia din LNBM la acest procedeu cu 34.2 recuperări pe meci, fiind peste echipe precum CSU Asesoft Ploiești, Steaua CSM, Energia Rovinari, BC Mureș și Gaz Metan Mediaș.

Cel mai bun al lui Vlastimir Vukadinovic din această primă parte de campionat arată astfel: C. Țelinoiu, D. Rasty, B. Stăncuț, N.Petrovic și Aleksandar Vuletic.

De asemenea Concordia Chiajna este penultima echipă la puncte marcate pe meci, cu o medie de 67.8 marcate în fiecare partidă. Partida în care ilfovenii au marcat cel mai puțin a fost în meciul cu CSU Asesoft Ploiești când au izbutit doar 45 de puncte. Meciul în care Chiajna marcate cel mai mult a fost în partida cu Energia când au marcat 93 de puncte.

Cu cele enumerate mai sus, Chiajna nu este o formaţie cu pretenții dar care poate face o figură frumoasă mai ales că sunt lipsiți de stresul retrogradării.

Timba Timișoara, a doua formație a orașului de pe Bega, se află la cel de-al doilea sezon în LNBM dar progresele se lasă încă așteptate.

Formația lui Bogdan Murărescu a început decent sezonul cu o înfrângere în prima etapă cu Steaua CSM și apoi un succes excelent în fața Farului cu scorul 106-33. Apoi au urmat înfrângeri pe linie care au destrămat echipa, rând pe rând străinii timișorenilor alegând să părăsească bârlogul „urșilor din Banat”.

Timba Timișoara a făcut un tur de campionat mult mai slab decât ce a reușit în întreaga stagiune precedentă. Timișorenii stau mai prost la aruncările de 2 puncte cu 46.5%. La recuperări au doar 29.0 asemenea reușite la panou în fiecare meci și 11.9 pase decisive. Interesant este faptul că Timba stă la fel de bine la recuperări ca și Gaz Metan, o echipă cu mai multe pretenții decât bănățenii. În schimb la celelalte capitole nu depășesc nici un adversar mai redutabil. La media de spectatori pe meci, Timba stă bine, cu 583 de oameni la fiecare meci, mai mulți decât au strâns BCM U Pitești, Steaua CSM și Farul Constanța.

Cel mai bun marcator al echipei este Kevin Bridgewaters cu o medie de 16.2 puncte pe meci în 10 apariții în LNBM, tot el este și cel mai bun pasator cu 3.7 asist-uri per partidă.la Recuperări Denham Brown are o medie de 6.7 recuperări pe meci dar a evoluat în doar 3 partide pentru Timba. John Florveus a jucat în toate cele 13 partide din LNBM și are o medie de 6.2 mingi prinse la panou în fiecare meci.

BC Farul Constanța a renunțat la străini în această vară și s-a axat doar pe jucătorii tineri. Acest lucru a venit oa dată cu decizia Federație de Baschet care a decis ca în acest să nu se retrogradeze. Astfel echipa de la malul mării a abordat acest sezon cu o echipă formată doar din tineri autohtoni.

Startul de sezon a fost unul negru pentru marinari care în primele 5 partide ale sezonului nu au reuşit să marcheze peste 50 de puncte în vreun meci. Înfrângerile au venit pe bandă. În penultima etapă a s-a spart și gheața. Farul a învins surprinzător pe Concordia și astfel a intrat în rândul trio-ului suferinței.

La toate capitolele, Farul are cifre care nu fac cinste unei formații de primă ligă. 40.2% la 2 puncte, un procentaj decent pentru multe echipe la 3 puncte. 25.9% la 3 puncte. Marinarii sunt ultimii la recuperări cu 27.2 asemenea reușite per partidă. Nici la pase decisive nu stau foarte bine, cu doar 9.0 pase decisive pe meci livrate de întreaga echipă.

Există totuși și un lucru îmbucurător la formația din Constanța, și anume evoluțiile tânărului român Georgian Păun. Extrema ce măsoară 2.02 a terminat cu o medie de 14.8 puncte/meci, 6.5 recuperări/meci și 1.3 pase decisive/meci. Jucătorul împrumutat de la BC Timișoara este cel mai bun marinar din acest sezon.

Cam așa arată cele trei codașe din LNBM. Acest lucru se datorează compromisului făcut de Federația Română de Baschet, la începutul sezonului. Cu siguranță, dacă echipele aveau emoțiile retrogradării, își încropeau formaţii mult mai puternice.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!