Stiri Cupa României Masculin

Noah Dahlman și un sfert trei de vis

Paul Olar

Paul Olar
03.11.2015

Dinamo București a repurtat a patra victorie stagională. Gruparea din capitală a depășit pe SCM U Craiova, scor 83-71, într-o partidă ce a avut loc luni, 2 noiembrie. Încleștarea a putut fi urmărită în direct la postul Digi Sport 4, oferind două reprize diametral opuse.

Oltenii au inaugurat bine partea întâi, intrând la cabine sub adăpostul a 11 puncte, 45-34. De asemenea, formația pregătită de Oliver Popovic a condus cu 13 puncte pe finalul actului secund, 44-31. Totuși, dinamoviștii s-au întors pe parchet deosebit de motivați, izbutind cea mai spectaculoasă răsturnare de scor din actualul debut de campionat. Această revenire se datorează, în linii mari, prestației reușite de Noah Dahlman. Înainte de a „diseca” însă evoluția lui Dahlman, considerăm că este util să îl cunoaștem îndeaproape pe numărul 42 din angrenajul bucureștean.

Noah s-a născut pe 4 aprilie 1989 în orașul Braham, din statul Minnesota. El provine dintr-o familie de mari sportivi, fiind nepotul lui John Kundla, o personalitate marcantă a sportului cu mingea la coș de peste ocean. Kundla a câștigat titlul NBA de cinci ori și se regăsește în Naismith Memorial Basketball Hall of Fame. Reputatul antrenor va împlini frumoasa vârstă de 100 de ani în data de 3 iulie 2016.

Actualul component dinamovist a absolvit liceul din localitatea natală, pentru ca ulterior să ajungă la Universitatea Woford. Aici, baschetbalistul de 2.01 m a impresionat, devenind liderul all time al facultății la puncte marcate, cu 2.013. Totodată, Noah a primit distincția de MVP al Southern Conference între 2010 și 2011, iar Associated Press i-a remarcat ascensiunea. Înscris în draft-ul NBA, baschetbalistul nu a convins nicio franciză, astfel că și-a început cariera pe „Bătrânul Continent”.

Dahlman a semnat, în vara lui 2011, un contract cu KK MZT Aerodrom Skopje. Aici, americanul avea să îl cunoască pe tehnicianul Aleksandar Todorov, cei doi câștigând titlul de campioni ai Macedoniei câteva luni mai târziu. În plus, Noah a activat sub comanda lui Todorov și pe pământ bulgar, la Balkan Botevgrad. Trebuie așadar menționat faptul că extrema a fost desemnată MVP-ul competiției de la sud de Dunăre, în timp ce pe CV observăm angajamente la încă două grupări: BKP Banská Bystrica (Slovacia), respectiv BC Lietkabelis (Lituania).

Întorcându-ne la confruntarea de luni, vom începe prin a evidenția că Dahlman a beneficiat de 26:54 de minute din partea antrenorului Aleksandar Todorov. În perioada amintită, baschetbalistul a izbutit 8/9 din interiorul semicercului și 8/12 de la linia de pedeapsă, totalizând 24 de puncte. Nu mai puțin de 18 dintre acestea au venit doar în actul trei, când s-a decis soarta disputei. Cu Dahlman în prim plan, „terierii” au pus umărul la un parțial de 12-0 ce a bulversat defensiva doljeană. Sportivul nord-american a fost în permanență activ, ducând dueluri aprige sub panou. A atras faulturi asupra sa și s-a poziționat adesea inspirat la recuperare, conferind noi șanse de atac.

Cu alte cuvinte, Noah a încheiat meciul cu 13 recuperări, dintre care 6 ofensive, 4 pase decisive și 3 intercepții. Statisticile sale au format un indice al eficienței de 36. Până la ora actuală, niciun alt sportiv din Liga Națională nu a înregistrat o cifră mai mare decât jucătorul lui Dinamo. De altfel, Dahlman conduce Liga în topul eficienței, totalizând 128 de unități, respectiv o medie de 21.3 în cele șase etape consemnate.

Felul cum joacă Dahlman satisface, în concluzie, întraga suflare dinamovistă. Tind să cred că cel mai satisfăcut pare a fi Aleksandar Todorov, deoarece răsplătește încrederea conducerii. Specialistul originar din Macedonia a făcut singur selecția, mizând pe o chimie remarcabilă. Vorbim despre o chimie creată încă dinainte ca baschetbaliștii să pășească pe parchetul Sălii Dinamo. Iar când ne gândim la Dahlman, ultima sa postare de pe facebook, prin care anunță că luni a comis întâiul fault tehnic al carierei, spune enorm despre felul cum percepe baschetul.

*Foto: Răzvan Păsărică/sportpictures.eu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!