Stiri Cupa României Masculin

Poli Iași, gânduri de promovare cu buzunare goale

Costin Marinescu

Costin Marinescu
03.12.2012

Politehnica Iași este una dintre cele 3 echipe neînvinse în Liga I masculin. Repartizată în seria III, alături de Rapid București, CSU Galați, CSU 2 Ploiești și BC Time București , echipa din Iași a câștigat toate cele 4 partide disputate până acum și se anunță una dintre echipele puternice ale campionatului.

Vezi rezultatele și programul Politehnicii Iași!

”A venit și rândul meu acum”, spune, râzând, Costel Moscalu, antrenorul principal al echipei. ”De fapt, aici este locul nostru. Un an greu în Divizia A, unde am avut oportunitatea de a juca sezonul trecut, ne ajută să avem un parcurs bun în B în acest sezon”, continuă tehnicianul care sezonul trecut a suferit pe banca ieșenilor, o echipă formată doar din jucători români, nu mai de 30 de înfrângeri, dar și o victorie, în playout, cu BC ”Perla Harghitei” Miercurea Ciuc.

Experința căpătată anul trecut contează ” enorm” în opinia tehnicianului. ”S-a jucat cu adversari cu totul și cu totul la un alt nivel. În baschetul nostru diferență este mare și între juniori și seniori Divizia B, dar și între Liga Națională și Liga I. Iar faptul că am reușit o victorie anul trecut a însemnat enorm pentru echipa mea. De fapt tot campionatul le-a prins bine jucătorilor”, continuă Moscalu.  

Avantajul sezonului trecut nu ar mai fi existat dacă nucleul de jucători nu s-ar fi păstrat. ”Acum am, în mare, aceeași echipă ca anul trecut. Astfel se explică și victoriile în fața Stelei și ale Concordiei Chiajna în partidele de pregătire de la începutul sezonului” explică antrenorul.

De fapt omogenitatea lotului nu s-a format doar în meciurile din Liga Națională, ci și în cele de juniori, mare parte a echipei evoluând în aceeași formulă de câțiva ani buni, în campionatele naționale de baschet juvenil.  Spre exemplu șase dintre baschetbaliștii din lotul de L1M au evoluat împreună la U18 într-o echipă calificată în finala de anul trecut la această categorie de vârstă, iar al șaptelea, Vlad Cobzaru, a ales să își continue cariera în SUA.

În acest moment cinciul de bază al echipei este format din Vlad Popovici (foto) ,Ionuț Hurjui, Mădălin Nicolae, Constantin Amarghioalei și Liviu Rotariu, primii 4 regăsindu-se adesea și între titularii de anul trecut, în A.

Echipă de valoare în Liga 1 nu înseamnă însă, automat, promovarea. Mai ales în sportul românesc unde factorul financiar primează celui sportiv. Iașiul își dorește să ajungă din nou în LNBM. Costel Moscalu este însă conștient că nu numai efortul său este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

”Normal, vrem promovarea!” afirmă, răspicat, antrenorul. „Problema este cea finaciară”, continuă el resemnat. ”La ora actuală nu am promisiuni pentru finanțare. Așteptăm alegerile și vom vedea. Am momentan sprijinul clubului iar după alegeri cred că voi ajunge personal la oficialități pentru a le prezenta proiectul. Din punct de vedere al jocului eu știu ce trebuie făcut ca să ajungem din nou în A, dar marea problemă este lipsa sprijinului local.”

Totuși, din punct de vedere sportiv, Moscalu spune că mai are nevoie de doi jucători, un centru și un fundaș extremă. ”Eu unul mi-aș dori încă doi jucători români în echipă, însă nu cred că voi putea aduce ceea ce îmi doresc eu. Vreau jucători din prima ligă ce stau pe bancă. Ca posturi aș vrea un 5 și un 2-3.”

Indiferent dacă va putea promova sau nu, prezența Politehnicii Iași în L1M și, mai mult ca sigur, la turnee semifinale și final înseamnă un plus de calitate adus competiției. Iar dacă se va găsi și finanțarea necesară pentru o eventuală promovare în LNBM atunci vom avea parte de un turneu final extrem de interesant.

Foto: Radu Roșca

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!