Stiri Cupa României Masculin

Precizări cu privire la particularitatea Cupei României

Adrian Micinic

Adrian Micinic
01.01.2013

Ediția 2012/13 a Cupei României la baschet masculin se desfășoară în trei faze. Fiecare are (sau a avut) propria particularitate. Cele 16 echipe înscrise în competiție au intrat în cursă în două faze diferite. 

În prima au intrat în competiție 12 echipe, celelalte patru fiind menajate, întrucât au participat în cupele europene. În prima fază s-a jucat în sistem turneu, într-o locație neutră, echipele fiind repartizate în trei grupe. Prima clasată, respectiv cel mai bun loc 2 au avansat în turul al doilea.

Aici au intrat în competiție și cele patru echipe participante în cupele europene. În turul al doilea - sferturile de finală - se joacă în dublă manșă, direct eliminatoriu.

Câștigătoarele din sferturile de finală se califică la turneul final. Aici vor participa patru echipe și se va juca în sistem semifinale și finală. În două zile intense, la capătul cărora se va decerna unul dintre cele mai importante trofee din baschetul românesc.

Câteva precizări se impun a fi făcute pentru a-i familiariza pe cititorii care nu cunosc în amănunt regulamentul după care se joacă meciurile din Cupa României.

Astfel, după cum bine știți, într-o competiție de baschet convențională (sezon regulat sau playoff/playout al campionatului) nu e posibil ca un meci să se termine la egalitate. Este obligatoriu ca o echipă să câștige. De asemenea, același principiu a fost adoptat și în cadrul meciurilor din prima fază a cupei, la turneele organizate în luna septembrie 2012. Cum de altfel se va aplica și în cadrul turneului final, programat pentru luna aprilie 2013.

În schimb, pentru sferturile de finală ale Cupei României, unde se joacă în dublă manșă, câte un meci pe terenul ambelor protagoniste, există posibilitatea ca un meci să se termine la egalitate. Însă, se pot juca și prelungiri. Vom exemplifica această posibilitate:

BC Timișoara a depășit pe CSU Sibiu cu scorul de 84-82 în prima manșă. Sau, mai corect spus, echipa bănățeană a dobândit un avantaj de două puncte înaintea returului. Dacă în manșa a doua echipa din Sibiu va învinge la diferență de două puncte, indiferent că ar fi, să zicem, 72-70, 97-95 sau orice altă diferență de două puncte, se vor juca prelungiri pentru stabilirea învingătoarei. În repriza de prelungiri se joacă de la 0-0. Sau, mai corect spus, cine marchează mai multe puncte în repriza de prelungiri obține calificarea.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!