Stiri Cupa României Masculin

Quincy Harding, de la supraviețuitorul unui atac armat, la lucrător într-un fast food și acum la început de drum în baschetul profesionist

Quincy Harding, de la supraviețuitorul unui atac armat, la lucrător într-un fast food și acum la început de drum în baschetul profesionist

Quincy Harding, jucător la CSM Mediaș, a fost una dintre surprizele plăcute din Liga Națională de Baschet Masculin, în Grupa Valorică B. Baschetbalistul american se află la primul său sezon profesionist dar povestea lui până a ajunge aici este una impresionantă.

Născut pe 13 iunie 1996 în Colorado Springs, Quincy Harding a vorbit pentru baschet.ro într-un interviu mai amplu în care ne-a povestit cum a început să joace baschet și cum s-a îndrăgostit iremediabil de acest sport:

„Am început să joc baschet încă de când aveam 4 ani. Mergeam în parc cu unchii mei. Urmărindu-i pe ei, m-am îndrăgostit de baschet. Am crescut jucând în parcul Hillside cu frații mei mai mici. De-a lungul verilor obișnuiam să mergem în parc să aruncăm la coș și să jucăm baschet toată ziua. În anii de liceu mă trezeam la 5 dimineața să prind autobuzul și la 5:30 să mă antrenez în fiecare dimineață. Obiectivul meu era să înscriu 250 de coșuri înainte ca orele să înceapă la ora 8. După școală mergeam direct în parcul Hillside pentru a arunca și mai mult la coș. Nu am făcut parte dintr-o echipă până în primul meu an de liceu. Un antrenor, pe nume Al Blanc, a venit și a văzut cât de mult îmi doresc să joc, cât de mult muncesc și a crezut în mine.”

Pentru „Q”, așa cum îi spun colegii, dragostea pentru baschet și dărurirea nu au fost suficiente și a avut multe de înfruntat în baschetul de colegiu nord american. A bifat apariții doar în ultimii doi ani în care era eligibil, junior year și senior year cum îi numesc americanii, dar experiența la Western College nu a fost una fericită până la capăt:

„Am primit o singură ofertă de a merge la colegiu. A fost vorba de un „junior college”, ofertă venită de la Otero Junior College. Am mers acolo dar nu mi s-a potrivit și am decis să plec la o altă școală în Roseburg, Oregon, Umpqua Community College. Nu am jucat niciodată acolo, așa că am încheiat fără a primi o altă ofertă din parte unei universități. M-am întors acasă pentru un an și jumătate, am lucrat la Carl's Junior, un restaurant de tip fast food în Statele Unite. Am muncit acolo dar mereu am fost în sala de sport antrenându-mă non-stop.

A venit o oportunitatea din partea Western State Colorado University. Am mers acolo, în primul sezon am jucat foarte bine și am ajuns în „all conference team”. În următorul sezon am jucat excelent, am avut o medie de 24 de puncte pe meci și am fost cel mai bun marcator al conferinței. La mijlocul sezonului am fost dat afară din echipă, pentru niște motive pe care nu le cunosc nici până astăzi.”

Drumul spre baschetul din colegiu era să-i aducă moartea. La Umpqua Community College, Quincy a fost implicat într-un atac armat iar faptul că era nou la acea universitate și nu știa campusul i-au salvat viața, după cum ne-a povestit:

„A fost în a doua zi de școală (n.r. la Umpqua Community College). Tipul care a tras se afla la mine în clasă. Trebuia să fiu în acea sală de clasă dar am întârziat pentru că nu cunoșteam campusul. Eram cu un coleg de echipă, nici el nu știa campusul foarte bine. Am auzit focuri de armă în campus dar nu am bănuit nimic. Imediat ce am ieșit de după colț și l-am văzut că trăgea în toată lumea din acea zonă, a trebuit să fugim să nu fim împușcați. A omorât nouă oameni în total. Cred că doar harul lui Dumnezeu mi-a permis să trec peste așa ceva. De aceea tratez viața atât de serios. Întotdeauna sunt recunoscător că am primit o nouă șansă de a-mi continua cariera și să fac ceea ce iubesc.”

Quincy ne-a spus cum această experiență, greu de imaginat în țara noastră, l-a schimbat:

„Cu siguranță nu voi uita fața bunicii mele când i-am povestit că am supraviețuit acelui atac armat. Era tare îngrijorată pentru mine și m-a făcut să realizez că viața este prea scurtă pentru a mă plânge de lucrurile pe care nu le pot controla. Acesta a fost momentul când am început să dau totul, nu doar în baschet, dar și în a-mi arăta dragostea față de familie, dragostea față de oameni și să devin o persoană mai bună pe toate planurile.”

Întrebat dacă se simte mai în siguranță în România, baschetbalistul de la Mediaș ne-a spus:

„Cu siguranță, mă simt bine. Oamenii aici sunt extraordinari, mă tratează foarte bine. Mă simt în siguranță în cea mai mare parte.”

Quincy Harding a povestit și cât de mult a contat că a primit o ofertă de a deveni profesionist și cum a trecut peste perioada în care cariera sa era sub semnul întrebării:

„A fost un lucru bun pentru mine. Îi spuneam bunicii mele că îmi doresc în continuare să joc la nivel profesionist deoarece am muncit din greu și încă iubesc baschetul. Simțeam cum cariera mea este aproape de sfârșit după ce am fost dat afară din echipă (n.r. de la Western College). Nu am avut statistici reale pentru ca o echipă profesionistă să mă dorească. Când am fost dat afară de la echipă, prima persoană pe care am sunat-o a fost bunica mea. Tot ce am putut face a fost să plâng deoarece simțeam că toată munca depusă mi-a fost luată.

Mama, bunica și unchiul meu mi-au spus că dacă încă îmi doresc să ajung la nivel profesionist să urmăresc acest lucru la fel cum am urmărit să ajung un sportiv de colegiu. Am rămas în sala de baschet și am fost pregătit. Am fost refuzat de foarte multe agenții de impresariat dar până la urmă una dintre ele a crezut în mine. Chris Gullen mi-a oferit o oportunitate și am semnat cu el. Am tot respectul pentru Chris deoarece mi-a oferit o oportunitate când nimeni altcineva nu mi-a oferit o șansă. Când oportunitatea s-a concretizat am fost pregătit. M-am pregătit de când eram mic.”

Întrebat despre cum a fost impactul cu baschetul european, Quincy a fost explicit:

„Am încercat să îmi ajustez stilul de joc de la colegiu din ultimul an la ritmul de joc, la jocul fizic de aici și încep să mă acomodez din ce în ce mai bine. A fost o primă parte a sezonului foarte bună pentru mine. Obiectivul meu principal este să devin cu 1% mai bun în fiecare zi.”

La primul său sezon ca profesionist, Quincy Harding a bifat până în acest moment 11 meciuri pentru CSM Mediaș. El are medii statistice de 10.2 puncte, 3.0 recuperări și 1.2 pase decisive în aproximativ 17 minute petrecute pe parchet. El a înregistrat cea mai bună performanță în fața lui CSM Târgu Jiu, când a totalizat 19 puncte, 3 recuperări și o pasă decisivă.

foto: sbsport.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!