Stiri Cupa României Masculin

Rapid București a ratat calificarea în grupele FIBA Europe Cup

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
05.10.2023

Rapid București a ratat calificarea în grupele FIBA Europe Cup

Rapid București a ratat calificarea în grupele principale ale FIBA Europe Cup. Gruparea din Capitala României a cedat împotriva azerilor de la Sabah Baku cu scorul de 71-90 în meciul decisiv. Giuleștenii au încheiat grupa A cu un bilanț de 2-1, datorită victoriilor cu Donar Groningen și Rabotnicki Skopje.

Rapid București: Josip Bilinovac, Tudor Gîrbea, Paulius Petrilevicius, Sayeed Pridgett, Ben Altit

Sabah Basket: Kyvon Davenport, Pavle Marcinkovic, Desmond Cambridge, Corin Henry, Donovan Smith

Davenport a fost cel care a deblocat tabela, înainte ca Pridgett să spargă gheața pentru feroviari. Smith cu un dunk și Davenport deboa semi-distanță i-au depărtat pe azeri la două posesii de adversari. Gîrbea a adus apoi prima tripla a confruntării pentru ca Pridgett să îi ducă în avantaj pe giuleșteni. Tot Gîrbea a majorat avansul cu un fadeaway. Adversarii alb-vișiniilor au izbutit apoi un impresionant run de 4-16 pe final de sfert, prin care conduceau cu 13-22 cu zece minute rămase de jucat.

Elevii lui Tudor Costescu au continuat în aceeași manieră și după scurta pauza dintre sferturi. Holton a lovit pentru Sabah de afară. Pridgett, pe pătrundere, a răspuns, dar adversarii au reușit alte 11 puncte la rând mai apoi. Acest run a fost întrerupt de triplele autohtonilor Girbea și Dorneanu, prin care scorul devenea 21-37. Pridgett a mai tăiat din diferență cu un nou coș de afară pentru rapidiști, însă aceștia se vedeau conduși la pauza mare cu 26-49 după o nouă pasă proastă în jocul ofensiv.

Henry a inaugurat a doua repriză prin transformarea a două libere. Davenport și Cambridge au majorat apoi diferența. Pridgett a marcat apoi cu un step-back de la semi-distanță. Smith a reușit un coș de trei cu care ducea scorul la 30-58. Bilinovac și Altit au adus patru puncte consecutive. Run-ul bucureștenilor a continuat prin coșul de afară al lui Bilinovac și a fost întrerupt apoi de Marcinkovic. Pridgett a continuat recitalul triplelor. Diferența a revenit la douăzeci de puncte până la finalul sfertului trei, când scorul era 52-72.

Fitzpatrick și Pridgett au tăiat cinci puncte din ecart rapid. Butjankovs a replicat înaintea unei noi triple din partea lui Fitzpatrick. Diferența a scăzut și la 16 puncte, 66-82, forțându-i pe adversari să ceară un timeout. Cu trei minute înainte de final, diferența era neschimbată. Aceasta s-a dovedit în cele din urmă insurmontabilă, iar Rapid a pierdut disputa cu scorul de 71-90.

Azerii i-au avut în double digits pe Michael Holton Jr (20 de puncte, 5/5 de la distanță), Donovan Smith (19 puncte, 7 recuperări), Kyvon Davenport (16 puncte, 3 recuperări), Desmond Cambridge Jr (14 puncte, 7 recuperări, 5 pase decisive) și Pavle Marcinkovic (12 puncte, 4 pase decisive).

Sayeed Pridgett a răspuns cu 25 de puncte, 6 recuperări, 5 assist-uri, dar și 6 posesii pierdute. Josip Bilinovac și Toarlyn Fitzpatrick au fost următorii marcatori ai Rapidului cu 11, respectiv 10 puncte.

*foto: fiba.basketball

18 comentarii la aceasta stire:
  • Ricardo :

    Cum își bat joc unii de noi...!
    Sunt un fan al baschetului încă de mic copil, dar pentru o buna perioada de timp nu voi mai privi niciun meci din Pseudoliga nationala de baschet masculin... nivelul tinde a fi spre jalnic și este pur și simplu o pierdere de vreme ! În afara de U BT care cu mândrie performeaza în Europa restul echipelor sunt aproape la pământ. Cum își permite un club sa se prezinte asa în calificări de cupa europeana????? Ce transferuri de tot rahatul a făcut clubul RAPID vara aceasta... Echipa asta a Rapidului este la jumătate din echipa avuta sezonul trecut când nu au mișcat în Europa! Oradea își aduce un pivot mizerabil și se gândește ca va juca în BCL???

    cu 7 luni în urmă (05.10.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      @ricardo
      Cred că supărarea e mare, dar parcă ești prea dur. Rezultatul de astăzi, în opinia mea, este rezultatul băncii extrem de scurte și a oboselii acumulate ca urmare a acestei bănci. Sunt și ceva accidentări. Altfel în primele 2 meciuri din turneu, Rapidul a jucat chiar bine. În schimb sunt de acord că pînă acum ( totuși timp scurt ) avem un campionat jalnic. Unii văd semne bune, eu sunt mai circumspect. Iar situația financiară generală nu prea mă face mai optimist. Aș zice, din contră. În afară de asta, partea cu responsabilitatea ferebeului este deja un inutil bla,bla,bla...
      Altfel uite că deja avem o "certitudine " numită Dorneanu ( și în cazul lui aștept totuși niște confirmări ), iar competițiile europene deabia au început. Dacă după fiecare joc sau două va apare cite o "ceritudine", sper ca ferebeul prin voci autorizate să ceară organizarea unui nou Campionat Mondial, vara viitoare, că în ritmul ăsta vom avea lot cel puțin peste Germania. Sîc

      cu 7 luni în urmă (05.10.2023)
    • Ricardo:

      TitiAcs
      Nu sunt dur absolut deloc... sunt realist !!! De ce Oradea vrea sa joace preliminarii de BCL când știe ca nu este de acel nivel??? Cum poți sa te prezinți cu un pivot de trista amintire și cu un Markovic de toată jena!!!
      Revenind la Rapid nu înțeleg cum au putut gândi ca se pot prezenta în preliminariile chiar și de fiba europcup cu 4 străini și 3 romani ??? Asta sunt semne de retard din partea celor care conduc echipa managerial. Nu pot sa îmi închipui cum cineva a hotărât ca Fitspatrick este un jucător demn de al înlocui pe STONE, iar Bilinovac cel mai slab străin de anul trecut va face parte în continuare din angrenajul echipei. Sa explice oligifrenii care au hotărât treaba asta....!

      cu 7 luni în urmă (05.10.2023)
    • Ricardo:

      Ps*
      Ca sa nu zici ca sunt rau pot lauda 2 echipe în afara de Cluj care este cu 100 de clase peste oricare alta, dar totuși Sibiu și Constanța au echipe decente, iar Oradea după ce revine Tarolis și Neal și îl schimba pe Markovic e o sa fie decenți! În rest Rapid praf, Dinamo praf, Craiova praf!

      cu 7 luni în urmă (05.10.2023)
    Raspunde
  • 'mpepo :

    Campionatul României
    Dacă sezonul trecut campionatul autohton a avut un nivel cât de cât atractiv, anul acesta nu avea cum să fie cel puțin la fel. Sigur că fiecare dintre iubitorii baschetului de la noi dorește să vadă jucători români, cât mai mulți, concurând ca valoare cu străini veniți dintr-un baschet la ani lumină distanță de ceea ce se practică pe meleagurile noastre. În acest moment este imposibil. Pentru că noi nu mai avem o cultură a sportului în general și a baschetului în special. Pentru că în acest moment, în spiritul "optimismului" nostru legendar ("lasă că merge și așa ") noi (FRB) credem că fără a construi fundația, putem să punem acoperișul plutind în aer și să părem responsabili și optimiști că astfel vom crește valoric. În cel mai bun caz e vorba de naivitate, dar de aici și până la inepție e doar un pas.
    Nu mai dezvolt subiectul, devine obositor, dar poate și cei care aprobă modul de gândire a diriguitorilor sportului românesc vor realiza că fără un proiect serios dezvoltat pe o perioadă de ani,
    care să-și propună implementarea culturii practicării educației fizice, a sportului amator și profesionist la nivel de copii și tineri, șansele de a avea un baschet (pentru că de aici am pornit) frumos, competitiv, practicat și de către jucatori români, sunt nule.
    La U-BT se construiește ceva, Academia clubului este un exemplu și sunt sigur că în câțiva ani va avea rezultate. Totul mi se pare a fi profesionist și acest mod de lucru ar trebui încurajat și susținut financiar de către cei ce conduc destinele baschetului românesc.

    cu 7 luni în urmă (05.10.2023)
    • Ricardo:

      FRB
      Probabil și federația are o parte din vina dar nu principala vina! Sa presupunem ca regula cu 2 romani nu aduce prea multa calitate jocului de baschet, dar ce te oprește sa iei 5 străini tipla??? Probabil ca fani ai Clujului ați urmărit meciul cu turcii de la Telekom, și ați observat ca jucau ij 5 străini. Bun aveau și turci buni nimic de zis dar ca și străini erau numai 5. Ce i-a oprit pe cei de la Rapid sa aducă 5 străini de bună calitate ??? De ce joaca Bilinovac și Fitspatrick???? De ce nu ai fost capabil sa aduci un pg de vreme ce străini ca Alterique s-a accidentat ??? Când l-au adus oe Petrilevicius au zis ca este extrema mica, dar el este cât se poate de pivot... la câte imbecilitate au făcut cei de la Rapid cum sa te califici?!?!?

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      dar ce te oprește sa iei 5 străini tipla???
      Faptul ca ai dat toti banii pe romani.

      Atfel, eu nu înțeleg de ce, in ultimii 10 ani, nu se găsesc bani in Bucuresti, dat fiind ca se găsesc la Voluntari.

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • gabriel.eftimie:

      @ricardo
      De acord cu tine in ceea ce priveste nivelul campionatului. in ceea ce priveste motivele pt care echipele nu si-au permis sa aduca 5 straini foarte buni pe langa 2-3 romani decenti este lipsa bugetului. Cu exceptia Clujului care are o banca in spate, restul echipelor se bazeaza pe bugete locale (de unde din acest an li s-a cam taiat masiv) si pe mai multi sau mai putini sponsori mici. Ti se pare ca economia romaneasca "duduie"? Cel mult se "taraste". Si atunci de unde bani pt sponsorizari. De acord ca regula cu 2 romani o sa ajute jucatorii autohtoni. Problema e ca mare parte dintre ei profita de aceasta regula ca sa pretinda salarii de EuroCup. Si uite asa ajung cluburile in situatia de a alege 2 straini foarte buni si 3-4 straini decenti spre buni.
      Ma uit la Oradea si cand stiu ca trebuie sa jucam obligatoriu cu Gheorghe, Baciu sau Bobe tot meciul, nu are cum ca echipa sa arate macar ca echipa de anul trecut, ce sa vorbim de imbunatatire.
      In ceea ce priveste participarea la BCL, de ce sa nu incerce? Ti s-a parut ca s-au facut de ras cu Brindisi jucand fara cel mai bun jucator? Sa tinem cont de bugetul si lotul lui Brindisi! s-a pierdut meciul in ultimul minut si puteau fi chiar prelungiri.
      Eu zic sa treci peste suparare si sa mai acorzi o sansa campionatului peste 2-3 saptamani cand echipele o sa treaca de "rodaj".

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • U BT Cluj-Napoca TitiAcs:

      Cu scuze
      dar așa vorbiți despre bani, parcă ar fi în fundul curții la uscat. Nu, banii se găsesc foarte, foarte greu și aduci ce găsești, nu ce valoare îți dorești. Pe de altă parte, după cum știți ferebeul a introdus o amendă prin dublarea taxei pentru străini de la al cincilea în sus. Iar colac peste pupăză, situația economică internă a ajuns în punctul în care, iată se introduc taxe și suprataxe pentru firme și se reduc anumite cheltuieli de la stat ( cultura și sportul, se știe sunt priorități 100+ ). De aceea vor fi mai puțini bani inclusiv la cluburile susținute ( normal și firesc ) de firme.
      In altă ordine de idei, cred că a fost clar astă vară cît preocupă ferebeul rezultatele naționalelor și "dezvoltarea" jucătorilor autohtoni. Frecție tati... Deși unora le place să se îmbete cu apă rece !

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • Ricardo:

      Gabriel
      Nu lipsa banilor este o problema ... cum anul trecut Rapidul a avut 3 străini senzaționali și 3 mai de mana a doua plus roman de calitate în persoana lui Olah???? Cum au putut sa explice nesimțiții...

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • chibit:

      vorbe vorbe vorbe
      interesante comentariile si mai ales patimase, eu am cateva intrebari
      cine este mai nou mare impresar de baschetbalisti romani ? oare Vlad Moldoveanu ( asta apropo de regula cu doi romani) . Cat e comisionul impresarului ?
      oare strainii isi merita salariile astea asa mari sau sunt parandarat, deoarece sunt bani publici si nu privati ?
      in cate tari stiti ca primariile sa sponsorizeze echipele de seniori ?
      nu sunt bani, legea 69/2000 , legea sponsorizarii, 20% din impozitul pe venit se pot redirectiona catre sport( in cazul de fata) , oare banii astia nu sunt tot ai statului ? atunci de ce firmele nu dau acesti bani la sport ? cati manageri vin cu proiecte adevarate pentru a atrage aceste sponsorizari si cati din cei care acorda sponsorizari stiu unde merg acesti bani ?

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    Raspunde
  • Bihor :

    nivel performanta
    nu cred ca e cazul sa facem crize de isterie sau de frustrare cand apar rezultate de genul asta, trebuie sa fim constienti ca sporturile de echipa sunt o mare problema la noi si sa privim realisti, fara asteptari exagerate...
    aici vad 2 componente, prima ar fi cea financiara, cu impact instantaneu sau pe termen scurt, si a doua, cu impact pe termen lung, cea legata de cresterea unei masei de jucatori autohtoni suficient de mare si de valoroasa incat sa ne permita sa fim competitivi pe plan european
    legat de finantare, cu exceptia fotbalului, toate celelalte sporturi de echipa traiesc aproape exclusiv din implicarea si finantarea bugetara ... nu sunt specialist nici in drept, nici in economie, dar e clar ca legea sponsorizarii nu este ceea ce trebuie, atata timp cat mediul privat nu e interesat sa se implice si sa finanteze, in mod semnificativ, miscarea sportiva
    fotbalul face exceptie cat de cat si este mai atractiv pentru mediul privat, intrucat confera imagine patronilor si uneori aduce profit, din vanzarea jucatorilor si din drepturi de televizare ... dar asta e alta poveste, nu e aplicabila la baschet
    pe termen imediat / scurt, rezultatele tin de finantare ... nu trebuie sa fii mare expert sa realizezi lucrul acesta, aplicabil dealtfel in orice domeniu si in viata de zi cu zi ... totul porneste de bugetul pe care il ai la dispozitie, una cumperi cu 10 lei, alta cumperi cu 5 lei ... in ziua de azi, mare parte din competitiile sportive sunt decise inca inainte de a incepe, in momentul in care e stabilit bugetul pentru sezonul care urmeaza sa inceapa ...
    la nivel global, sportul din ziua de azi nu mai seamana deloc cu cel din perioada poetica de acum cateva decenii, cand discrepantele financiare dintre echipe nu erau atat de mari ca astazi ... e suficient sa ne uitam la cele mai puternice campionatele de fotbal din europa si vedem ca lupta se da de ani buni doar intre cateva cluburi, din ce in ce mai putine ... iar exemplul cel mai clar in acest sens sunt paris saint-germain ci manchester city, doua echipe care greu se apropiau de varf in trecut, dar din momentul in care au venit banii qatarezilor si emiratezilor, competitia s-a incheiat, e gata, fara nicio sansa pentru ceilalti ...
    la noi, la baschet, clujul are sansa si privilegiul sa aiba in spate un sponsor foarte puternic si imun la convulsiile economiei (in timp ce banii veniti de la buget scad, banca o duce chiar mai bine, daca vedem cum cresc dobanzile ...) ...
    oradea a putut sa duca lupta cu clujul cat timp bugetele erau cat de cat apropiate, si chiar sa castige cateva campionate avand buget mai mic, dar din momentul in care banca a bagat mana in buzunar mult mai adanc clujul nu a mai putut fi prins, chiar daca am fost foarte aproape anul trecut

    cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • Ricardo:

      Oradea
      Vorbim de Cluj ca și cum ar fi ceva rău că au reușit sa se asocieze cu o Banca s-o sa ducă echipa la în alt nivel. Ce ii oprește pe Sere și Achim sa aducă un sponsor de anvergura. Sala au management cât de cât bun exista la Oradea ce ii oprește??? Clujul ca să ajungă la nivelul acesta și sa convingă o Banca sa se alăture au demonstrat profesionalism un management competitiv și multă dorința de a ajunge sus foarte sus. Planul este de a ajunge innEuroliga. Nimic nu se face peste noapte trebuie răbdare dar și pricepere. Nu se poate ca la Rapid după un sezon în care l-ai adus pe Odom pe Stone acum sa-l aducă pe Peteilevicius...

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • gabriel.eftimie:

      rapid
      Anul trecut a aniversat centenarul si s-a investit masiv peste tot. Acum a venit reversul si doar fotbalul (si poate putin handbalul) a ramas pe "masa" principala. Restul cu "resturile".

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • Ricardo:

      Fotbal
      Clubul de fotbal Rapid nu are nimic în comun cu Clubul Sportiv Rapid care păstorește celelalte secții...

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    • gabriel.eftimie:

      centenar
      Centenarul l-au aniversat toti. Toate echipele au atras sponsori din acest motiv. Acum toti acesti sponsori se duc unde este vizibilitate. Baschetul nu are. Sponsorii au venit pt Rapid, indiferent ca e clubul de fotbal sau clubul sportiv.

      cu 7 luni în urmă (06.10.2023)
    Raspunde
  • Bihor :

    cluj si banca transilvania
    nu am zis si nici nu aveam cum sa zic ca ar fi ceva rau in asocierea clujului cu BT ... din contra, sunt convins ca asta e calea cea mai buna, sa ai un sponsor puternic in spate si sa nu depinzi de finantarea de la buget ... intr-adevar, a fost o remarca de-a mea strict legata de contextul actual, cand pe de o parte sunt probleme cu deficitul bugetar, dar pe de alta parte bancile o duc mai bine, dobanzile crescand mereu ... dar asta nu are nicio legatura cu ideea de baza, ca e mult mai bine si mai avantajos sa te bazezi pe un sponsor puternic, stabil si implicat, decat pe o bugetare locala, supusa limitarilor bugetare si schimbarilor politice
    spuneam ca clujul are "sansa si privilegiul" sa aiba acest sponsor
    am zis "sansa" pentru ca, pe plan local, sunt putine entitati economice puternice si dispuse sa investeasca in sport ... clujul are sansa sa aiba in oras un asemenea brand, care a fost dispus sa se implice, chiar foarte consistent, in aceasta miscare ... din pacate, oradea nu are aceeasi sansa, chiar daca exista pe plan local entitati capabile sa sustina consistent baschetul ... ar fi de exemplu fratii micula, care domina finaciar o buna parte din judet, dar prefera sa isi satisfaca arogantele proprii decat sa se implice in sport ... ar fi rcs-rds (adica digi), dar e greu de crezut ca un patron avand un trecut cu iz de securist si un prezent cu simpatii useriste sa se alature unui proiect avand management liberal ...
    am zis "privilegiul" pentru ca trebuie sa admitem, cu totii, ca faptul ca banca transilvania s-a alaturat clujului se datoreaza, in buna masura, si faptului ca ei erau deja un nume in fenomenul baschetbalistic de la noi, o echipa de traditie, cu trecut in spate ... aici, sa recunoastem, noi suntem abia la inceput, rezultatele oradiei pana la momentul csm nefiind de prim-plan ... echipa de baschet a clujului are in spate un oras mai mare, o masa de suporteri mare, asa ca si pentru banca transilvania este un plus de imagine aceasta asociere
    totodata, ca si oras, clujul a fost mereu in prim-plan, pe plan economic (intotdeauna un etalon al prosperitatii unui oras este nivelul pietei imobiliare ), universitar, politic (e celebru grupul de la cluj, care, dincolo de pacatele lui, a contribuit mult la dezvoltarea urbei, inclusiv construirea rapida a stadionului si a salii), fiind al doilea oras ca importanta dupa bucuresti ... si aici, daca e sa ne comparam cu clujul, suntem in spate, dar aici macar avem sansa ca am beneficiat in ultimii ani de un primar care a ridicat mult orasul in ultimii ani, iar ritmul de dezvoltare economica si de investitii (vezi fabrica nokian tyres) in zonei limitrofe ne da sperante ca, din punct de vedere economic, vom ajunge la un nivel suficient incat sa reusim sa gasim sponsori cat mai multi si mai puternici dispusi sa se implice ... pentru ca, asa cum spunem, fara buget si finantare adecvata nu ai cum sa faci performanta

    cu 7 luni în urmă (06.10.2023) Raspunde
  • CSM Focșani Lex 8 :

    Ce e mișto
    Că la orice articol scris pe acest site, ai ocazia să citești comentarii la fel de lungi că articolul. E demential,I love it. Și nu, nu sunt ironic. Felicitări acestei minunate comunități

    cu 7 luni în urmă (14.10.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!