Stiri Cupa României Masculin

România dă piept cu Luxemburg în startul campaniei pentru Cupa Mondială din 2027

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
20.02.2024

România dă piept cu Luxemburg în startul campaniei pentru Cupa Mondială din 2027

Naționala României de baschet masculin se pregătește pentru startul într-o nouă campanie de pre-calificare. Tricolorii își vor începe aventura în pre-calificările pentru Cupa Mondială din 2027 printr-un meci cu Luxemburg, programat joi, 22 februarie, în Btarena.

Vulturii s-au adunat la Cluj la mai puțin de 24 de ore după încheiera Final Eight-ului Cupei României din același oraș. Din lotul de 16 jucători, nu mai puțin de 12 au participat și la turneul final. Trei au câștigat marele trofeu, în timp ce alți doi au jucat în penultimul act. Singurele excepții sunt Dragoș Diculescu, Ștefan Grasu, Amedeo Casale și Tudor Fometescu.

Iată lotul lărgit pentru disputa cu Luxemburg:

  1. Lucas Tohătan (CSO Voluntari)
  2. Patrick Richard (U-BT Cluj-Napoca)
  3. Tudor Șomăcescu (Rapid București)
  4. Codruț Dinu (CSM Petrolul Ploiești)
  5. Tudor Fometescu (FC Argeș Basketball)
  6. Mihai Măciucă (U-BT Cluj-Napoca)
  7. Nandor Kuti (CSU Sibiu)
  8. Dragoș Diculescu (Hamar, Islanda)
  9. Amedeo Casale (SCM U Craiova)
  10. Bogdan Nicolescu (CSM Oradea)
  11. Tudor Gîrbea (CS Rapid București)
  12. Ștefan Grasu (Dinamo București)
  13. Bogdan Popa (CSM Petrolul Ploiești)
  14. Emanuel Cățe (U-BT Cluj-Napoca)
  15. Rareș Uță (CSU Sibiu)
  16. Alexandru Olah (CSO Voluntari)

Disputa de joi va reprezenta debutul pe banca tehnică a echipei naționale pentru Mihai Silvășan, care l-a înlocuit pe Mickey Gorka. El parcurge un sezon de excepție, reușind să își conducă echipa în sferturile de finală ale EuroCup și să câștige deja un trofeu: Cupa României.

Unul dintre secunzii săi, Mihai Popa, a rămas fără angajament recent, după despărțirea de CSM Petrolul Ploiești. Același post îl ocupă și Răzvan Munteanu, de la Tornados Franken, din Germania. Staff-ul este completat de Andrei Bălan (U-BT Cluj-Napoca – preparator fizic), Csaba Mott (U-BT Cluj-Napoca – maseur) și Adrian Resteman (U-BT Cluj-Napoca – kinetoterapeut).

Naționala României a fost prezentă pe parchet ultima dată în luna august a anului trecut, pentru dubla cu Albania și Slovacia din finalul fazei a treia a pre-calificărilor pentru EuroBasket 2025. Vulturii au început bine atunci, cu un succes cu 72-63 în fața Albaniei, conduși de 17 puncte marcate de Bogdan Popa și 14 marcat de Mihai Măciucă.

Astfel, naționala noastră se pregătea pentru un meci decisiv în Slovacia, cu calificarea pe masă. Tricolorii aveau nevoie să câștige la minim cinci puncte diferență pentru a merge în preliminariile pentru Campionatul European, dar au cedat rușinos, cu 83-58, în fața lui Brodziansky și compania.

România și Luxemburg s-au întâlnit tot în prima fază a pre-calificărilor pentru EuroBasket 2025. În chiar meciul de deschidere, naționala condusă pe atunci de Dragan Petricevic s-a impus în deplasare cu 73-70, după un ultim sfert de excepție.

În returul de la Timișoara, gazdele au reușit să impresioneze și au înregistrat o victorie la 11 puncte, 78-67, în ciuda faptului că Alex Laurent și Clancy Rugg au totalizat 54 de puncte. Rolland Torok s-a remarcat atunci cu 21 de puncte și 6 recuperări.

Lotul lărgit convocat de Ken Diderich pentru dubla cu România și Norvegia arată în felul următor:

  1. Philippe Gutenkauf (Etzella Ettelbruck)
  2. Yannick Verbeelen (Sparta Bertrange)
  3. Max Logelin (Sparta Bertrange)
  4. Ivan Delgado (Yoast United, Netherlands)
  5. Thomas Grün (Basket Esch)
  6. Ben Kovac (Patrioti Levice, Slovakia)
  7. Alex Laurent (Amicale Steinsel)
  8. Dorian Grosber (Alba Berlin, Germany)
  9. Malcolm Kreps (Den Helder Suns, Netherlands)
  10. Clancy Rugg (Basket Esch)
  11. Oliver Vujakovic (Résidence Walfer)
  12. Christopher Jack (T71 Dudelange)
  13. Davy Rocha (Mambra Mamer)
  14. Ivor Kuresevic (Vienna, Austria)
  15. Joe Kalmes (T71 Dudelange)
  16. Derek Wilson Jr (Arantia Larochette)

Confruntarea dintre România și Luxemburg este programată joi, 22 februarie, în BTarena, cu începere de la ora 19:00 și poate fi urmărită pe Digi Sport 3, Prima Sport 3 și pe canalul de YouTube FIBA – The Basketball Channel.

*foto: fiba.basketball

6 comentarii la aceasta stire:
  • pipzn :

    Curiozitate
    Chris Richard ce are? Da, se poate folosi doar un roman naturalizat dar logic mi s-ar fi parut sa faca parte dintr-un lot largit si, daca este in forma suficienta (acum probabil nu chiar dar macar este mai odihnit decat P. Richard) sa joace el, de ce nu?

    Poate aveti mai la indemana statistici pentru ca din ce imi amintesc Richard de la Cluj a jucat mult mai mult decat cel de la Oradea. Iar asta inseamna ca de naturalizare a beneficiat aproape exclusiv clubul sau in timp ce de Richard de la "U" se trage in toate competitiile. Si nu stiu daca este normal

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde
  • varu silvois :

    oradeanul naturalizat
    a jucat in precalificarile ratate si a fost extrem de slab. Probabil se incearca si varianta cu Petrica, desi cred ca e in zadar . Silvasan incerca sa inceapa cu dreptul mandatul sau si prefera sa-l arunce in lupta pe Petrica. Vom vedea ce si cum. Meciul e totusi la Cluj, oboseala probabil va fi minima..

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Posibil să fiu acuzat de...
    ...subiectivism, dar părerea mea e formată de foarte multă vreme la capitolul Petrică vs. Kris.

    Kirs își îndeplinește obligațiile în limitele contractului, e profesionist și își face treaba în cele 40 de minute ale meciului. Poate să marcheze, poate să paseze, poate să fie disciplinat (și chiar este). După ultimul fluier al unui meci și primul fluier al următorului nici nu știi că există.

    Petrică transcende limitele contractului. Poate să marcheze, poate să paseze, este disciplinat și pune suflet, mult dincolo de contract. A început asta de pe vremea sketch-urilor ”Petrică în Ardeal” și a continuat-o. Pentru el Clujul și România chiar sunt acasă și îți asumă asta.

    Dacă scopul lui Silvășan, în următoarea perioadă cât va fi la națională, este să construiască ceva atunci are nevoie de Petrică. Are nevoie de un lider, care să inspire și să ghideze niște jucători mai tineri și să strângă aproape pe cei mai ”bătrâni”. Și sper că așa se va construi ceva - o echipă, un stil de joc, o mentalitate.

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • varu silvois:

      daca e sa se construiasca ceva
      Petrica e catalizatorul, foarte corect, sunt scpetic insa deoarece suntem la ani lumina in tot si toate, insa e drept, ca de undeva trebuie inceput, eventual ca Pasarea Phoenix

      cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca Delekon:

      In trecut
      Petrica era destul de dezamagit de blazarea de la nationala. Scria ca exista talent, dar ca lumea e demoralizata de prea multe înfrângeri.

      Poate ca o sa avem noroc sa vedem acest trend intors, si joi e un moment bun de a incepe sa lucram la asta.

      cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    Raspunde
  • L.P.M.11 :

    Titlul articolului este absolut sugestiv....
    ... pentru nivelul international al baschetului masculin romanesc! Daca si cu Luxemburg "Romania da piept" ... inseamna ca suntem departe de tot!!!!

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!