Stiri Cupa României Masculin

Stipanovic vs Planinic. Comparație între cei doi pivoți ex-iugoslavi

Stipanovic vs Planinic. Comparație între cei doi pivoți ex-iugoslavi

Darko Planinic este un nume cunoscut baschetului românesc, atât prin renumele dobândit ca jucător al naționalei Croației, cât și prin prestațiile sale în tricoul lui U-BT Cluj, în stagiunea 2019/2020. Acum, Darko s-a mutat la CSO Voluntari, una dintre rivalele ardelenilor la titlu.

Planinic va avea oportunitatea să se dueleze chiar cu cel care a preluat frâiele căciulei la U-BT. Este vorba despre Andrija Stipanovic.

La sfârșitul anului trecut, antrenorul celor de la U-BT, Mihai Silvășan, a fost invitat în cadrul podcast-ului nostru unde i-a comparat pe cei doi baschetbaliști:

„Jucători fundamental diferiți. Nu prea poți să-i compari. Au stiluri de joc total diferite. Darko era un tip super muncitor, super bun la antrenamente, bătăios. Și Stipanovic este la fel din punctul acesta de vedere, însă la Darko trebuia să joci pe el, trebuia să îi dai mingile în low-post cât de mult ca să fie eficient. Stipanovic e altfel. El poate să joace și în low-post, poate nu la nivelul lui Darko Planinic, însă felul în care gândește jocul, cum leagă jocul, pasele pe care le dă, faptul că are un caracter extraordinar și tot timpul încearcă să țină echipa unită, el și Pat, cum ți-am mai spus, pentru mine este un lucru extrem de pozitiv.”  

Diferențele din jocul lor se vede și în statistici. Darko a jucat 18 partide în LNBM în sezonul încheiat din cauza pandemiei, timp în care a adunat medii de 13,7 puncte, 6,1 recuperări și 1,1 pase decisive.

De partea cealaltă, Andrija are 72 de partide în LNBM în ultimele două sezoane, cu medii de 13,4 puncte, 5,4 recuperări și 3,2 pase decisive. Așadar, Stipanovic este mai activ în jocul de echipă al formației ardelene, cu un record de 9 pase decisive în sezonul precedent, pe când Darko pare a fi de multe ori capătul de linie al ofensivei clujene.

 Pe lângă stilul de joc diferit, îi mai diferă și precizia de la libere, 73,5% vs 57,1% în favoarea lui Darko.

Cei doi se aseamănă însă în faptul că „trăiesc” în ofensivă în spațiul de trei secunde, iar în defensivă sunt foarte fizici. De asemenea, sunt foarte enervanți pentru adversari. Just ask coach Fleșeriu. :D

Acestea fiind spuse, după ce Stipanovic a fost reconfirmat la U-BT Cluj, abia așteptăm primul duel dintre cei doi giganți. 

*foto: colaj - Manases Sandor/u-bt.basketball

1 comentariu la aceasta stire:
  • Silvois :

    Planinici peste Stipe
    Nu ma poate convinge nici macar Silvasan ca Stipe e mai bun decat Planinici,nici macar egali. Ok, poate ca Stipe e mai caracter, dar pe Planinici nu prea tin minte sa-l fi putut cineva opri sub panou in campionatul nostru, dar e adevarat ca U n-a jucat atunci meciuri internationale. Parerea mea este ca pe Stipe il coboara foarte mult faptul ca, efectiv, nu e capabil sa dea libere, la nivelul la care se vrea a fi U, nu cred ca e admisibil. Toate meciurile pierdute de U in sezonul asta au fost meciurile in care adversarii l-au faultat cu obstinatie pe Stipe. Mi se pare ca e un handicap mult prea mare!

    cu 1 an în urmă (21.06.2022) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!