Stiri Cupa României Masculin

U-BT Cluj-Napoca în România, ca Real Madrid în Spania

U-BT Cluj-Napoca în România, ca Real Madrid în Spania

La finele săptămânii trecute au avut loc turneele finale de cupă în majoritatea țărilor din Europa. La fel s-a întâmplat și în România, unde U-BT Cluj-Napoca a cucerit pentru a șasea oară Cupa României, la capătul unui Final 8 găzduit de Sala ”Horia Demian” și BTarena.

La fel ca în România, marea favorită din Spania, Real Madrid, a cucerit Copa del Rey, după ce a trecut de Barcelona în finală cu scorul de 96-85.

Între parcursul celor două formații există o similitudine care merită remarcată. Atât U-BT Cluj-Napoca, cât și Real Madrid au beneficiat de mult mai multe aruncări libere decât adversarii, în cele trei jocuri din Final 8.

U-BT Cluj-Napoca a tras 93 de aruncări libere în cele trei partide din Final 8 și a marcat 61 dintre acestea, pentru un procentaj de 65%. Ceilalți trei adversari întâlniți au beneficiat de 62 de vizite la linia de pedeapsă, din care au marcat 45, pentru un procentaj de 72.5%.

Se poate observa că formația antrenată de Mihai Silvășan a marcat cu o liberă mai puțin decât totalul de încercări avut de oponenți. De remarcat este și faptul că în ciuda procentajului redus de la linia de fault, U-BT Cluj-Napoca a terminat Final 8-ul Cupei României cu o medie de 90 de puncte marcate pe meci.

Pe parcursul Final 8-ului din Spania, Real Madrid a beneficiat de 76 de aruncări libere pe parcursul celor trei jocuri. Echipele cu care s-au confruntat au avut un total de doar 41 de vizite la linia de pedeapsă.

Aceste aspecte nu au fost trecute cu vederea de către adversari, în niciunul din cazuri. În România, singurul care a comentat această speță a fost Ainars Bagatskis, antrenorul lui CSO Voluntari, care a spus următoarele după meci:

„Pe mine mă surprind puține lucruri în baschet. Totuși, nu mi s-a mai întâmplat niciodată ca shooterii adversarei să arunce 17 libere. Asta arată că am fost agresivi, poate prea agresivi uneori. Ar fi trebuit să fim mai inteligenți. Clujul a primit 17 libere în primul sfert așa că a avut avantaj, a câștigat încredere.”

În Spania, antrenorul Barcelonei, Roger Grimau a fost foarte deranjat de arbitraj:

„Am fost pedepsiți excesiv în unele momente. În trei minute l-au scos din joc pe unul dintre cei mai buni jucători ai noștri (Jan Vesely). Nu știu dacă criteriile au fost aceleași în acordarea faulturilor. Sunt jucători la cealaltă echipă care joacă 34 de minute și fac trei faulturi..”

Referitor la numărul mare de aruncări libere primite de U-BT Cluj-Napoca, considerăm că acestea se datorează respectului pe care îl au arbitri români față de clujeni. Acest respect vine implicit după rezultatele obținute de U-BT Cluj-Napoca în EuroCup, dar și prin faptul că formația de pe Someș încă nu a fost învinsă în acest sezon pe plan intern. În plus valoarea individuală a elevilor lui Mihai Silvășan îi ajută să obțină mai multe libere decât adversarii.

Probabil, toate cele enumerate mai sus se aplică și în Spania. Poate că Barcelona a pierdut teren la nivel de imagine după reducerea de buget din vară și startul nu foarte convingător de sezon.

11 comentarii la aceasta stire:
  • wemby :

    Respectul arbitrilor
    Buna seara!
    Sunt perfect constient de faptul ca autorul articolului nu are obligatia de a raspunde la comentarii, dar o sa imi incerc norocul totusi. Mi-ar placea o explicatie a afirmatiei "Referitor la numărul mare de aruncări libere primite de U-BT Cluj-Napoca, considerăm că acestea se datorează respectului pe care îl au arbitri români față de clujeni."
    Sugerati faptul ca arbitrii respecta mai mult echipa U-BT Cluj-Napoca decat alte echipe din campionatul national? De ce nu s-ar putea datora "respectului" antrenorilor echipelor din cupa care au decis sa aiba o aparare mai agresiva decat cea uzuala?

    cu 2 luni în urmă (20.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca nanaarpy 78:

      Penibil să fim acuzați
      Cam ciudată afirmația autorului articolului . Consider că au fost momente în acest final 8 când au fost luate decizii greșite împotriva noastră. Eu cred că merităm respect prin prizma rezultatelor în nici un caz că arbitri ne-ar favoriza mai mult decât alte echipe. E nonsens să fim acuzați că datorită arbitrilor am ajuns până în sferturile Eurocup 😡

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • varu silvois:

      sigur ca noi clujenii am putea fi si subiectivi
      insa afirmatia e tolomaca.

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • wemby:

      Subiectivism
      Tocmai pentru a evita capcana subiectivismului am ales sa-l rog pe domnul autor al acestui articol sa revina cu o explicatie. Sa ne lamureasca dumnealui cand au spus domnii Faur sau Grigoras ca se acorda libere pentru calificarea in sferturile Eurocup.

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • varu silvois:

      nu are legatura directa cu subiectul
      insa mai este un maestru in arta arbitajului, prieten vechi al clujenilor, in persoana incorigibilului STOICA

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      @ nanaarpy 78
      daca sunteti nascut/a in 78 si asta ati inteles din articol, e groasa.

      omu spune ca in plan intern pare ca am fi mai protejati tocmai datorita rezultatelor din eurocup, nu ca rezultatele din eurocup se datoreaza arbitrajelor favorabile. Dah!

      Altfel, fiecare poate spune ce doreste, omu si a exprimat o parere, a incercat o analogie. Nici eu nu sunt ne aparat de acord dar poate sunt si eu subiectiv.

      Altfel, editorialul imi aduce aminte de prietenul Edi Popa :))) Numai el avea idei din astea controversate :)))

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Nana Arpy :

    Știu să citesc și să înțeleg un text❗
    Chiar nu contează din ce an sunt dar reacția mea se datorează unora care continuă să ne acuze că arbitrajul ne este favorabil. Din moment ce am demonstrat în Cupele europene, acuzațiile astea sunt penibile ❗ Și din articol, da se sugerează că arbitri ci că ne respectă prea mult de parcă nu știu ce...Nu înțeleg cu ce am deranjat prin afirmația mea❗

    cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • varu silvois:

      in ce priveste raspunsul din partea redactorului
      acesta vine sau nu vine, cert este insa faptul ca articolul si-a facut numarul de vizualizari si de comentarii, prin urmare a fost un succes!

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    Raspunde
  • bela57 :

    Obiectivitate ...
    Acest articol este la fel de obiectiv ca si cel ( cele ) cu privire la blatul Oradea - Dinamo .
    Nu trebuie multa stiinta in baschet sa stii, ca echipele net superioare au patrunderi mult mai multe decat adversarii . Apoi pt a contracara diferenta de valoare, echipele mai slabe se apara mult mai agresivi, invers, echipele mari se apara mult mai lejer . Deci explicatia e simpla, dar cand esti servitorul umil a lui Sere, incerci orice bazaconii sa denigrezi echipa care face cinste sportului romanesc . Pacat !

    cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • varu silvois:

      oare?
      nu era totusi cazul ca redactorul sau redactorul sef (care alteori intervine) sa ne explice noua celor revoltati , ce oare nu am inteles corect din articol ( ce frumos m-am exprimat)!!?

      cu 2 luni în urmă (21.02.2024)
    • varu silvois:

      am asteptat degeaba precizari din partea redactiei
      o rezolva prin tacere si trecerea timpului, perioada critica a trecut, au povestit ei ceva intre ei si ...o noua zi luminoasa incepe!

      cu 2 luni în urmă (22.02.2024)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!