Stiri Cupa României Masculin

U-BT Cluj primește vizita unei formații de tradiție din baschetul european

U-BT Cluj primește vizita unei formații de tradiție din baschetul european

U-BT Cluj-Napoca joacă pe teren propriu în etapa a șaptea a grupei A din 7DAYS EuroCup, oponentul de miercuri (07.12) fiind Joventut Badalona, o echipă de tradiție din baschetul european.

Înființată în 1930, clubul cunoscut și sub numele Penya, are o istorie bogată pe plan european cu trofee cucerite în Euroligă (sezonul 1993/1994), FIBA Korac Cup (1980/1981 și 1989/1990), EuroCup (2007/2008) sau FIBA EuroChallenge (2005/2006), pe lângă care are finale pierdute în FIBA Saporta Cup (1987/1988) și SuperCupa Europei (1990, 1991). Trofeele nu au lipsit nici pe plan intern, în Spania având patru campionate câștigate, ultimul în sezonul 1991/1992, precum și 8 Cupe ale Spaniei cucerite sau două SuperCupe.

Joventut deține și un record în competiția internă alături de Real Madrid, aceste două cluburi fiind singurele care nu au retrogradat niciodată din prima ligă a Spaniei. Sezonul 2021/2022 a fost primul după mai bine de un deceniu de așteptare în care Joventut Badalona a încheiat pe podiumul campionatului.

Cum se clasează Joventut în comparație cu U-BT

Pe locul secund se află Joventut înaintea acestui meci de la Cluj-Napoca, având 4-2 bilanț la fel ca și Bursaspor, respectiv Umana Reyer Venezia. Formațiile cu care a pierdut Penya până în prezent sunt Bursaspor (72-81) și JL Bourg (80-85), cea mai recentă înfrângere fiind în runda precedentă.

Ibericii stau excelent din spatele arcului de cerc în aceste prime etape din EuroCup, cu procentajul de 40% fiind primii, la egalitate cu JL Bourg. Cinci jucători din lotul lui Joventut au măcar 43% de la trei puncte, liderii la acest capitol fiind Pau Ribas, Andres Feliz și Joel Parra.

Nici în privința procentajelor de la două puncte nu sunt de neglijat, Joventut fiind depășită doar de trei echipe la acest capitol, printre care și U-BT. Spaniolii au o medie de 22.2 încercări bune de două puncte.

Joventut ocupă poziții bune de asemenea la media de recuperări defensive, assist-uri sau eficiență, în toate cazurile fiind în Top 5 din EuroCup.

Foști jucători de la Penya au ajuns în LNBM

În lotul clubului la care antrenor din 2018 este Carles Duran s-au aflat și baschetbaliști trecuți în ultimii ani prin Liga Națională, precum Omari Gudul, Sarunas Vasiliauskas sau Devoe Joseph. De asemenea, căpitanul lui U-BT Cluj, Patrick Richard, a jucat în trecut la Joventut Badalona.

Penya a avut debutanți de marcă, la acest club jucând pentru prima dată la nivel de seniori Rudy Fernandez sau Ricky Rubio. Alte nume care au evoluat la un moment dat pentru Badalona sunt Marcelinho Huertas, Nicolas Laprovittola ori Alen Omic, un adversar pe care U-BT l-a întâlnit deja în EuroCup.

Lotul actual este un mix format din veterani precum Pau Ribas sau Ante Tomic și jucători până în 25 de ani ca și Joel Parra, Josep Busquets, Kyle Guy, Henry Ellenson sau Simon Birgander. Ellenson este singurul cu medii de peste 10 puncte pe meci în EuroCup, Ribas are peste 52% din spatele arcului de cerc, iar Birgander și Tomic au minim 5 recuperări în medie pe întâlnire.

Ambele echipe au câștigat ultima repetiție înaintea duelului direct

Joventut a învins recent în Liga ACB două formații care joacă pe plan european, fiind vorba despre FC Barcelona și BAXI Manresa, iar prin rezultatul cu finalista de anul trecut din BCL a ajuns la trei victorii consecutive în campionat. De cealaltă parte, U-BT a putut să pregătească meciul din EuroCup cu o victorie categorică în campionat, contra lui CSM Miercurea Ciuc, întâlnire în care autohtonii au primit minute importante.

Duelul din BTarena dintre U-BT Cluj și Joventut Badalona are loc miercuri, 7 decembrie, începând cu ora 19.30 și o să fie transmis în exclusivitate pe Prima Sport 3.

*foto: euroleaguebasketball.net

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!