Stiri Cupa României Masculin

F8. Unicul duel dintre Rapid și Petrolul din actualul sezon va avea loc în sferturile Cupei României

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
13.02.2024

F8. Unicul duel dintre Rapid și Petrolul din actualul sezon va avea loc în sferturile Cupei României

Rapid București și Petrolul Ploiești se vor duela pentru prima și singura oară în actuala stagiune într-un meci cu o miză extrem de importantă pentru ambele formații. Cele două grupări se vor întâlni în varianta de la baschet a „Primvs Derby” pentru un loc în penultimul act al Cupei României, în al doilea meci din prima zi a Final Eight-ului de la Cluj-Napoca.

După cum menționam, disputa de joi va fi prima din actualul sezon dintre bucureșteni și prahoveni, întrucât au fost repartizați în grupe diferite în sezonul regulat al Ligii Naționale. Sub actualele denumiri, cele două echipe s-au duelat de nouă ori, cu alb-vișiniii câștigând în șase rânduri.

Primele patru confruntări directe au avut loc în Liga 1, în sezoanele 2019/20 și 2020/21. În prima stagiune, victoriile au fost împărțite, gazdele având câștig de cauză în ambele rânduri: 65-52 în Sala Sporturilor Olimpia, respectiv 80-50 în Sala Sporturilor Rapid. Sezonul următor a adus două victorii pentru alb-vișinii, care au câștigat cu 71-67 acasă și cu 76-64 în deplasare. Cele două echipe au promovat la braț pe prima scenă a baschetului românesc în acea stagiune.

Galben-albaștrii și-au luat revanșa în prima dispută din Liga Națională, reușind o victorie categorică acasă, scor 85-61, profitând de un triple-double al lui Andrej Magdevski. Macedoneanul a adunat 13 puncte, 10 recuperări și 13 pase decisive. În retur, feroviarii au profitat de un monster-game cu 31 de puncte și 13 recuperări al lui Jordan Swopshire, actualmente jucător la CSM Galați, pentru a câștiga cu 91-77.

După ce gruparea din Provincie a avut sezonul de debut mai de succes, situația s-a schimbat după infuzia de capital de la Rapid, care a devenit o forță a baschetului românesc. În sezonul 2022/23, sub comanda lui Tudor Costescu, bucureștenii au jucat pentru medalia de bronz din LNBM, în timp ce adversarii lor au ratat calificarea din Top 10. Diferența dintre cele două echipe s-a simțit la primul duel direct, câștigat de favoriți cu 99-71. Cu toate acestea, ploieștenii au avut o răbufnire de orgoliu și au câștigat la retur cu 92-61.

Rapid și Petrolul s-au mai întâlnit o dată de atunci, într-un meci amical din vara anului 2023, disputat în Giulești. Atunci, feroviarii au avut câștig de cauză, cu 93-76.

Echipele pregătite de Tudor Costescu și Mihai Popa parcurg situații diametral opuse în actualul sezon al LNBM. Rapidiștii au ajuns în Top 10, în ciuda unei stagiuni mai slabe decât precedenta, și luptă cu șanse reale pentru a doua calificare consecutivă în play-off.

Gruparea din Capitală ocupă momentan locul al optulea în Top 10, cu un bilanț de 4-7, având o victorie în plus față echipele aflate momentan în afara post-sezonului: Dinamo și Corona. În etapa recent încheiată, giuleștenii au câștigat primul meci din faza a doua de campionat, 86-78 cu CSM Târgu Mureș, după înfrângerile cu CSM Oradea și CSM Constanța.

De partea cealaltă, ploieștenii nu se regăsesc și au trei eșecuri consecutive în grupa 11-18. Cu excepția înfrângerii de la Timișoara, 75-89, aceștia au pierdut doar la limită. În prima rundă din faza a doua de campionat au cedat cu 98-99 la vizita celor de la CSM Târgu Jiu, iar în acest weekend le-au permis celor de la Laguna București să obțină primul succes stagional, 86-89, după o repriză de prelungiri. Astfel, trupa lui Mihai Popa are șapte înfrângeri la rând și a câștigat un singur meci din ultimele 12, 75-74 cu CSM Focșani.

Pentru calificarea în Final Eight, ambele echipe au parcurs drumuri similare, reușind să termine pe primul loc în grupele lor și evoluând în deplasare în cele două meciuri din primul tur.

Rapid a jucat în grupa A, la Pitești, alături de FC Argeș Basketball și CSM Târgu Jiu. Alb-vișiniii au trecut de trupa din Trivale cu 62-57, pentru ca mai apoi să o învingă cu mari dificultăți pe echipa din Orașul lui Brâncuși.

La fel ca și în campionat, Sayeed Pridgett a fost liderul echipei sale la puncte, cu 15.5 în medie, el înregistrând 18.7 în campionat. El este și principalul pasator al rapidiștilor aici, cu o medie de 5.1, această distincție aparținându-i lui Bilinovac în Cupă (4.5 pe meci). La recuperări, Paulius Petrilevicius (6 pe meci) a ocupat tronul ce îi aparține lui Toarlyn Fitzpatrick în Liga Națională (6.6).

De partea cealaltă, Petrolul a fost repartizată într-o grupă de foc, organizată la Craiova, alături de SCM Universitatea și de SCM Timișoara. Cu toate acestea, elevii lui Mihai Popa s-au mobilizat excelent și au câștigat primul meci, în prelungiri, 86-78 cu SCM Timișoara, iar în al doilea au câștigat la două puncte cu formația gazdă, 72-70.

Kenneth Funderburk a fost exponențial în acest turneu și a avut medii de 27 puncte, 8 recuperări și 6 pase decisive, fiind liderul prahovenilor la toate aceste capitole. El nu a lăsat garda jos nici în campionat, unde rămâne în fruntea ierarhiei din lotul Petrolului la două categorii principale de statistică: 18.3 puncte și 6.3 assist-uri pe meci. La recuperări, primul este Bogdan Popa, cu o medie de 6.5 În meciul cu Laguna, el a înregistrat recordul stagional de recuperări în LNBM: 20.

Confruntarea dintre Rapid București și Petrolul Ploiești va avea loc joi, 15 februarie, de la ora 15:00 și va putea fi urmărită pe Digi Sport 3, Prima Sport 1 și FRB TV.

*foto: Facebook/CSM Ploiești

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!