Stiri Juniori U18 Masculin

Cristian Achim cere investiţii la juniori: „Nu la prima ligă se construieşte baschetul”

Cristian Achim cere investiţii la juniori:  „Nu la prima ligă se construieşte baschetul”

Turneul Final Eight al Cupei României de la Cluj-Napoca, presărat cu meciuri dramatice și spectaculoase, a oferit prilejul jucătorilor români să se evidențieze prin performanțe tot mai reușite. De la veterani până la adolescenți, toți românii au impresionat cu prestațiile lor.

Evoluțiile acestora au deschis discuții cu privire la modificarea regulamentului din LNBM, pentru a permite mai mult timp de joc sportivilor români.

Însă antrenorul celor de la CSM CSU Oradea, Cristian Achim, a mers contra curentului. Într-un interviu acordat înainte de jucarea finalei, tehnicianul bihorenilor a fost întrebat dacă este de părere că trebuie modificat regulamentul de desfăşurare al meciurilor din LNBM. Achim a cerut ca entuziasmul simpatizanţilor baschetului românesc să fie concentrat pe competiţiile de juniori, acolo unde există o penurie de sportivi:

„Este o întrebare care necesită un răspuns foarte amplu. Eu cred cu tărie că nu la prima ligă se construiește baschetul. În opinia mea, baschetul românesc se construiește la copii și juniori, și în special la nivel de juniori U18. Dacă ar fi să mă gândesc la binele jucătorilor români și al baschetului românesc, eu mi-aș dori să avem 60 de echipe de U18 în țară. Pentru mine aceasta este rețeta. Rețeta nu este la jucătorii de Divizia A, indiferent de ce și cine îmi spune. Rețeta este la numărul de echipe în care jucătorii ajung să facă pasul spre seniori.

În momentul în care avem un număr foarte mare de echipe, cu un număr foarte mare de jucători, în acel moment aria de selecție este uriașă și te poți gândi la ce strategie vrei tu. În momentul în care ai opt echipe cu totul, din care foarte mulți copii au alte planuri, atunci apare problema. Deci consider din tot sufletul meu că strategia baschetului românesc trebuie făcută la juniori. Nu la copii. La copii stăm bine. La turneele de babybaschet avem 2.000 de copii. Problema este cum ajungem să avem un număr imens de copii, la 18 ani, la trecerea spre juniori. Acolo este cheia. Când o să avem un număr de echipe suficient de mare la nivel de juniori, măcar 50, acesta ar trebui să fie obiectivul baschetului românesc, din punctul meu de vedere.

Este greu... gândiți-vă că Spania are cea mai bună echipă națională și joacă cu 9 străini, și cu doi jucători nenaturalizați, dar care dacă au două sezoane la juniori, pot să joace ca spanioli. Și? De unde au echipă bună? Păi vă spun eu de unde. De la faptul că pe fiecare regiune, cum ar veni județ la noi, au vreo 50 de echipe. De acolo provine totul. Să ajungi cumva în Spania, să joci la nivel național, cum ar veni la noi, la U18, păi trebuie să treci de 60 de echipe. Acolo este secretul, la bază, nu la nivelul primei ligi.

Câți copii reușim să atragem, câți copii reușim să ținem la U16, U17, U18? Este o mare problemă și la trecerea din clasa a opta la liceu, acolo este o problemă, unde copiii se lasă de baschet, din diverse motive. Din punctul meu de vedere trebuie să avem 500 de copii, care să facă baschet la un nivel bun. Dintr-o echipă dacă luăm unul de un talent real, atunci putem discuta despre viitorul baschetului românesc. Până atunci, din zece echipe, din care putem alege doar trei și și ăia vor să plece în Statele Unite, cum s-a întâmplat, atunci nu avem nicio șansă, din punctul meu de vedere.”

Cristian Achim a câştigat titlul la nivel de seniori în trei rânduri, în sezoanele 2016, 2018 şi 2019.

*foto: Roby Boros / facebook CSM CSU Oradea

4 comentarii la aceasta stire:
  • Ciucâ :

    Achim
    Eşti duşmanul jucâtorilor români. Antrenor ft bun dar lasâ poveştile astea,este mai uşor sâ iei dea gata cu bani mulţi strâini decât sâ ai râbdare şi sâ munceşti cu tinerii români.Diculescu Grasu şi Badiu ți au dat cu inelul ın cap. Toți antrenorii din LNBM sunt la fel (excepție Costescu şi mai puţin Fleşeriu).Pe antrenorul lui Voluntari la ți vâzut undeva câ la felicitat pe Badiu?!tot sezonul la trimis ın colțul terenului şi acum la salvat, sigur a ınghițit ın gol dupâ meci. Deci lâsați gargara şi puneți umârul puţin şi ptr baschetul românesc de unde câştigați bani buni

    cu 3 ani în urmă (12.03.2021) Raspunde
  • Ciucâ :

    Tot Achim
    Dâ exemplu Spania?Echipa lor naționalâ joacâ cu jucâtori din NBA şi Euroligâ ce legâturâ are liga spaniei?!Şi turcii au campionat şi rezultate la juniori ft bune dar echipa naționalâ nu extraordinarâ?!La 18 ani 50 de echipe vrea dl Achim?!La vârsta asta un tânâr deja se gândeşte la viitor şi intrâ la facultate unde gâseşti 500 de jucâtori. Câutați voi (staffurile şi cluburile)din cei puțini şi sigur gâsiţi 1-2 buni la 2 ani,aveți râbdare şi pregâtiții bine şi vor ieşi sigur destui ptr echipa naționalâ

    cu 3 ani în urmă (12.03.2021) Raspunde
  • Mario Petre :

    U18
    Realitatea este ca nimeni nu are nevoie de juniori, nici macar cei de la federatie. Prin tot cea ce face la ora actuala FRB, a ajuns sa puna pe butuci acest sport. Am ajuns sa jucam doar cu un roman in echipa (si ala naturalizat, in cazul CSM-ului). De ce in Polonia se joaca cu doi autohtoni de foarte multi ani? Si s-a vazut ca ne-au batut si cu echipa a doua.
    Oradea are un centru destul de bun de baschet-juniori. Pe cine a promovat dl Achim in toti acesti ani din acest centru? Este mult mai simplu sa iti cumperi jucatori de afara atunci cand ai bani.
    Eu sunt satul de aceasta ipocrizie sustinuta de banul public. Toti sunt buni si destepti cand le vin bani de la stat si nu trebuie sa dea nici o socoteala. Inafara de acele echipe "mici", care sunt obligate din motive de buget, sa promoveze jucatori romani, cine altcineva o mai face de buna voie? Nimeni.
    Asta toamna a fost un "puseu" de articole in care echipe de seniori, luau juniori la antrenamente fiindca nu puteau sa aduca jucatori de afara. Multa lume s-a bucurat ca in sfarsit le-a venit mintea la cap. Realitatea este alta: nu aveau bani sa aduca jucatori. Dupa ce s-a rezolvat problema bugetului, s-a revenit la "normal".
    Noi nu facem altceva decat sa ne taiem craca de sub picioare. Si mi-e teama ca, dupa alegerile de la FRB, in cel mai bun caz, vom avea parte de acelasi tratament

    cu 3 ani în urmă (13.03.2021) Raspunde
  • Venus :

    Socant, Dl Achim habar nu are ce vorbeste
    La categoria U18 campionatul romanesc chiar are peste 50 de echipe care au jucat weekendul trecut 54 de meciuri. Conform Baschet.ro si FRB.ro
    Si evident ca sunt si peste 600 de jucatori la U18.
    La cate meciuri a trimis Dl. Achim un scouter? Nici macar nu citeste ce scrie baschet.ro sau frb despre aceste campionate.
    Din 3 incercari pariez pe salariul lui ca habar nu are cine a castigat turneul de U18 anul trecut!
    Cati antrenori de la LNB au fost in ultimii cinci ani la macar un singur meci de turneu final U18 sau U20?
    Nici nu stia pe ce lume se afla cand a facut aceasta declaratie. Dar poate s-a trezit totusi.
    Ai chiar peste 50 de echipe la U18 dar surpriza.
    Este degeaba daca nu au unde sa joace mai departe. Majoritatea renunta din cauza celor ca Dl. Achim sau Dl. Ocokoljić.
    Daca pot intelege pe cei care promoveaza interese ale unor agenti de a aduce jucatori straini nu inteleg conducerea federatiei responsabila de rezultatele echipei neationale.
    Si nici autoritatile locale care cheltuie banii publici cu aceste jocuri de interese.
    Pentru studiul Dlui Achim, in Spania sunt 4 Ligi de seniori Liga ACB(18), Leb Oro(18), Leb Plata(28) si Liga EBA(109) cu 173 de echipe de seniori. Prima este administrata de Liga Profesionista a cluburilor iar celelalte 3 de catre Federatia Spaniola.
    De ce Dl Achim a fost printre fanii desfiintarii obligativitatii ca echipele din LNB sa aibe sateliti in Liga1, cu jucatori romani tineri.
    Ar fi fost peste 30 de echipe in Liga 1, unde sa joace tinerii romani.
    In plus, chiar Oradea ar fi avut posibilitatea sa antreneze etapa de etapa mai multi tineri(la satelit) si sa aiba de unde alege.
    De toata jena declaratia!
    Nu are proprietatea cifrelor si nu este deloc interesat si informat. Este un dinozaur care foloseste informatii scrise de altii pe biletele.
    Sa vedem ce ne propun alegerile de la FRB?

    cu 3 ani în urmă (13.03.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!