Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză: Cum a încercat Tudor Costescu să o învingă pe U-BT Cluj prin „small-ball”

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
15.05.2022

Analiză: Cum a încercat Tudor Costescu să o învingă pe U-BT Cluj prin „small-ball”

FC Argeș Basketball a pierdut cu 98-73 primul meci al seriei cu U-BT Cluj-Napoca. Piteștenii au suferit enorm din cauza absențelor din rotația pe pozițiile 4 și 5.

În disputa din BTarena, cel mai înalt jucător din lotul lui Tudor Costescu a fost Lucian Chirof. Acesta a evoluat un total de 13 minute în acest sezon și a fost forțat să evolueze 23 de minute în unul dintre cele mai importante dueluri ale anului.

Astfel, tehnicianul lui FC Argeș a încercat să contracareze forcing-ul campioanei României din căciulă cu un small-ball similar cu cel propus de Mike D’Antoni la Houston Rockets în stagiunea 2019-20.

Defensiv, era clar că niciun jucător din rotația alb-violeților nu se va putea bate într-un duel 1 la 1 cu Andrija Stipanovic, Dustin Hogue sau Stefan Bircevic. Pentru a evita aceste dueluri, argeșenii au dublat constant în căciulă, forțându-i pe pivoți să paseze sau să încerce o aruncare dificilă.

Astfel, clujenii au terminat cu 15 mingi pierdute. De cele mai multe ori, dublajul a fost făcut de la cel mai slab aruncător de la distanță de pe teren, fie că vorbim despre Ștefan Grasu, Karel Guzman sau Luca Colceag. Aceștia au avut un total de 2/9 la aruncările de trei puncte.

Pe parcursul meciului, acești jucători s-au mutat de pe semicerc în spațiul de trei secunde sau în dunker spot, pentru a deschide unghiuri mai bune de pasă pentru colegi.

În 2020, în bula din Orlando, Houston Rockets a dat piept cu OKC Thunder și Los Angeles Lakers într-o formulă inedită, în care cel mai înalt jucător nu depășea 2.03 metri. Pentru a putea face față presiunii din interior, Mike D’Antoni a forțat un stil de joc similar cu cel aplicat de Tudor Costescu, iar Lu Dort, respectiv Rajon Rondo nu au primit deloc atenție din partea defensivei texane, la capitolul triplelor catch-and-shoot.

De asemenea, eficacitatea acestui small-ball al lui D’Antoni stătea în discrepanța dintre punctele marcate în urma turnover-urilor adverse și punctele primite în urma recuperărilor ofensive. Pentru multă vreme, avantajul aici a fost de +5 în favoarea celor de la Rockets.

Din nefericire pentru FC Argeș, nu au avut un prototip de PJ Tucker sau Robert Covington care să se poată duela la recuperări cu adversarii. Astfel, Clujul a avut un total de 63 de recuperări, dintre care 26 ofensive. Pentru comparație, trupa din Trivale a avut 28 de recuperări.

Ardelenii au înscris 31 de puncte pe a doua încercare, în urma acestor 26 de recuperări ofensive. De cealaltă parte, deși au forțat 15 turnovers, argeșenii au înscris doar 13 puncte în aceste posesii suplimentare.

În același timp, diferența între cele două formații comparate a fost imensă și la capitolul aruncărilor de trei puncte. Vulturii au avut doar 10/38 aruncări reușite în partida de sâmbătă, în care aveau nevoie ca de aer de procentaje cel puțin similare celor din sezonul regulat. În interior, aceștia au înscris 20/34 de aruncări, pentru un procentaj de 58%, mai bun chiar și decât cel al adversarilor direcți.

Volumul aruncărilor din interiorul semicercului s-a dovedit prea mic, iar de multe ori, jucătorii au dus la extrem zicala „Live by the 3, die by the 3”. Ilari Seppala a fost protagonistul mai multor acțiuni în care a refuzat aruncări deschise la inel pentru a pasa pe semicerc.

Părerea mea este că acest stil de joc poate fi un succes, în cazul în care efectivul pus la dispoziție este pliabil pentru un astfel plan de joc. Din nefericire, FC Argeș se află la primul meci în care este forțată să evolueze astfel, lucru care se observă în stângăcia execuției. Poate că acest sistem ar arăta mult mai diferit cu un Rolland Torok sau Sha’Markus Kennedy la poziția 5, ca să folosim comparații din competiția autothtonă.

*foto: Facebook/FC Argeș Basketball

*video: FRBTV/Youtube

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!