Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză. Dinamo București caută să revină în elita baschetului românesc

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
27.08.2022

Analiză. Dinamo București caută să revină în elita baschetului românesc

Dinamo București a fost una dintre cele mai active echipe pe piața transferurilor în această vară și, în același timp, una dintre cele mai predispuse la cheltuială echipe din Liga Națională de Baschet Masculin.

În apropierea aniversării de 75 de ani a Clubului Sportiv Dinamo, alb-roșii au investit serios pentru a intra din nou în elita baschetului românesc. Clubul din capitală este cel mai titrat la sportul cu mingea la coș din România.

După câteva sezoane petrecute în mediocritate, bucureștenii au revenit în vârful piramidei din baschetul românesc și au bifat o prezență în play-off în stagiunea 2021-22. Dinamoviștii au terminat pe șapte sezonul regulat și au fost învinși în sferturile de finală ale campionatului de CSM Oradea, după un meci decisiv.

Această ascensiune i s-a datorat lui Hakan Demir, tehnicianul turc ajuns în LNBM la jumătatea sezonului. El a preluat echipa cu un bilanț de 5-9 și a reușit să încheie cu 15 victorii și 15 înfrângeri, având o ascensiune de necrezut și în clasament.

În ciuda acestor performanțe, parteneriatul dintre Dinamo București și Hakan Demir s-a încheiat prematur. Acesta a fost înlocuit pe banca tehnică de Aleksandar Trifunovic. Secunzii săi vor fi Jovan Beader și Eugen Ilie.

În mandatul său la Dinamo, Demir a acordat mereu credit jucătorilor români. Deși el a părăsit clubul din Ștefan cel Mare, această filozofie pare să fie păstrată de alb-roșii dacă ne uităm la mutările cu care bucureștenii au deschis această perioadă de transferuri.

Primul nume semnat de bucureșteni a fost Rareș Uță, jucătorul cu cea mai importantă ascensiune în ediția trecută a Ligii Naționale și unul dintre cei mai eficienți jucători ai campionatului. El a avut cel mai bun sezon al carierei, iar media de puncte (12.5) l-a făcut cel mai bun marcator autohton din LNBM.

În acest top, el a fost secundat de nimeni altul decât Vlad Moldoveanu. După ce a câștigat două Cupe ale României și o medalie de argint cu CSO Voluntari, veteranul de 34 de ani a decis să schimbe aerul și să evolueze pentru prima oară în capitala țării natale.

Aici, el va fi coleg cu unul dintre colegii săi de generație: Andrei Mandache. Conducătorul de joc va continua pentru încă un sezon la Dinamo și va bifa a patra stagiune la rând în capitală. El a mai jucat trei ani la Steaua București.

Ceilalți doi români acontați au fost Radu Vîrnă, fundaș care a impresionat prin prestațiile sale în playoff-ul din acest an și Ștefan Grasu, jucător ce revine la Dinamo după trei sezoane de succes petrecute alături de U-BT Cluj.

După focurile date la începutul verii, tunurile dinamoviștilor s-au oprit pentru o perioadă de timp, semn că contingentul de români a fost definitivat. Între anunțurile transferurilor lui Ștefan Grasu și Jeremiah Tilmon au trecut aproape două luni.

De asemenea, gruparea din Ștefan cel Mare va începe sezonul cu doar cinci jucători străini în lot. Doi dintre ei sunt familiari baschetului românesc. Este vorba despre Marquis Addison și Toni Katic.

Marquis Addison revine după un singur sezon petrecut în BNXT League în campionatul nostru. El a mai evoluat pentru BC CSU Sibiu, în stagiunea 2020-21, când s-a remarcat drept unul dintre cei mai buni aruncători de la distanță ai ligii, având un procentaj de 47% din spatele arcului de cerc.

Toni Katic nu a apucat să evolueze încă vreun meci în Liga Națională, dar a îmbrăcat tricoul lui U-BT Cluj în trei ocazii, în preliminariile din sezonul trecut pentru Basketball Champions League. El a impresionat alături de Șepcile Roșii, dar și-a petrecut ultimul sezon în Franța, la JDA Dijon.

Cel mai tânăr străin care s-a alăturat echipei este Jeremiah Tilmon. Acesta se va afla la prima experiență peste ocean, după ce primul sezon la profesioniști și l-a petrecut alături de echipa afiliată celor de la Orlando Magic în G-League.

Un alt jucător destul de tânăr este Darnell Edge. Acesta are 24 de ani, dar are deja trei sezoane la activ pe bătrânul continent. Cel mai recent a evoluat în al doilea eșalon al Turciei, unde a fost unul dintre cei mai buni marcatori, în tricoul lui Akran Gemlik Basketbol.

Nu în ultimul rând, alb-roșii au reușit să îl aconteze și pe Donte Ingram. Acesta evoluează la poziția 3 și va reface alături de Marquis Addison parteneriatul de pe extreme de la Donar Groningen, unde au fost colegi preț de un sezon.

Astfel, lotul lui Dinamo are o construcție destul de interesantă, cu un volum mare de jucători pe posturile de fundași,mai ales dacă îi includem și pe tinerii David Pătru și Sasha Son. Pe lângă ei, Andrei Mandache, Toni Katic, Radu Vîrnă, Darnell Edge și Marquis Addison sunt toți jucători de pozițiile 1 sau 2, pe când echipa are un singur SF veritabil.

Va fi interesant de urmărit dacă Trifunovic va testa și câteva „death lineups” în care să evolueze cu trei fundași simultan. O strategie similară a abordat Billy Donovan la OKC Thunder în sezonul 2019-20, iar liniile care îi conțineau pe Chris Paul, Dennis Schroder și Shai Gilgeous-Alexander erau printre cele mai letale din liga de peste ocean.

Acest stil de joc ar putea fi avantajat și de apetitul pe care jucătorii din lot îl au pentru aruncările de la distanță. În afara lui Rareș Uță, toți ceilalți baschetbaliști sunt aruncători capabili din spatele arcului de cerc.

În campionat, Dinamo București este repartizată în Conferința B, alături de CSU Oradea, CSO Voluntari, SCM Ohma Timișoara, Steaua București, Athletic Constanța, CSM Galați, CSM Focșani și Laguna București, pe când în Cupa României, alb-roșii au fost repartizați într-o grupă de foc, cu U-BT Cluj și rivala eternă, Steaua București.

Obiectivul grupării din capitală ar trebui să fie accederea în semifinalele Ligii Naționale dacă analizăm îndeaproape valoarea lotului și sezonul aniversar în fața căruia se află echipa. De asemenea, datorită celui mai valoros nucleu de români din campionat, dinamoviștii ar trebui să se numere printre favoritele la oprirea hegemoniei celor de la CSO Voluntari în Cupa României.

*foto: Facebook/Dinamo București Baschet

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!