Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză - Divizia A masculin - Etapa 1

Adrian Micinic, Ioana Ardereanu

Adrian Micinic, Ioana Ardereanu
03.10.2011

Sezonul competițional 2011/12 în Divizia A masculin a demarat la primul sfârșit de săptămână cu meciurile rundei inaugurale. Au fost câteva confruntări interesante, vizitatorii oferind o replică serioară în mai toate sălile unde s-a jucat baschet de primă ligă. Practic, Timișoara și Mediaș au învins pe propriul teren. În rest victorii pentru oaspeți.

Iată ce s-a întâmplat:

CSU Ploiești vs U Mobitelco Cluj 95-97

Campioana în exercițiu a României s-a impus din nou în fața marii rivale. Echipa pregătită de către Marcel Țenter a revenit spectaculos în ultimul minut din timpul regulamentar de joc grație celor 9 puncte semnate Kyndall Dykes și a triplei ce a venit din mâna lui Zoran Krstanovic pentru a forța prelungirile.

În repriza suplimentară ardelenii au fost mai buni, reușind să treacă peste un fault tehnic dictat la bancă. Deși a jucat fără Mihai Silvășan, autor a 31 puncte, pe parcursul ultimelor 9 minute de joc, U Mobitelco a beneficiat de eforturile lui Tyler Morris și al tandemului Krstanovic - Dykes pentru a-și apropia victoria. Cei din urmă au combinat pentru 42 din totalul punctelor formației învingătoare.

Cătălin Burlacu a avut o seară de excepție scurtată de cele cinci greșeli personale comise. Pivotul ieșean a totalizat 26 puncte, 7 recuperări, 5 pase decisive și 3 intercepții pentru un indice de 35 la eficiență dar cu excepția ajutorului parțial venit din partea lui Andrei Căpușan niciun alt jucător ploieștean nu a excelat. Mai mult, tandemul de fundași Rade Dzambic - Aleksandar Vlahovic a combinat pentru 10 posesii pierdute și au irosit 7 aruncări libere.

CSU Ploiești a beneficiat de 50 aruncări libere în acest meci dar a irosit 17 dintre ele.

Trist este că în duelul finalistelor ultimelor două ediții de campionat doar 18 jucători au fost folosiți. Dintre aceștia 15 au bifat minute semnificative de joc în condițiile în care șapte jucători au fost descalificați, au fost fluierate 65 de infracțiuni și s-au disputat prelungiri.

 

Gaz Metan Mediaș vs Energia Rovinari 104-91

După un start excelent de sezon, datorat eliminării lui U Mobitelco Cluj din Cupa României, formația pregătită de către Ovidiu Teleabă a demarat cu dreptul și în sezonul regulat al Diviziei A, printr-o victorie logică, scor 104-91, asupra Energiei Rovinari.

Echipa din Mediaș a mizat foarte mult pe garnitura a doua, care a produs 51 puncte și nu a lăsat nicio șansă adversarului, conducându-l la un moment dat chiar și la 23 de puncte.

Craig Moore a avut șase reușite din spatele semicercului la primul său meci de Divizia A, iar Scott VanderMeer a bifat 12 puncte în condițiile în care a susținut primul meci oficial în echipamentul formației de pe Târnava Mare. Gaz Metan a avut șapte jucător cu cel puțin 10 puncte marcate, Deven Mitchell fiind principalul finalizator cu 19 puncte. Titus Nicoară a bifat 13 puncte și 9 recuperări.

Energia Rovinari nu a reușit să se autodepășească pe parcursul a 40 de minute astfel încât a fost nevoită să alerge în permanență după adversar. Brandon Fields a izbutit 21 puncte la debutul în Divizia A. Un alt debut bun a avut cehul David Steffel, autor a 19 puncte și 7 recuperări. Brice Kabengele a susținut primul său meci de campionat pentru Energia și a bifat 18 puncte.

Energia a reușit să se impună, surprinzător, la recuperări în fața unei echipe foarte puternice la acest capitol. Pe terenul Mediașului, formația gorjeană a izbutit să se impună cu 37-36 la acest procedeu și a obținut 11 recuperări ofensive!

Vizitatorii au executat 31 aruncări libere dar au irosit 12 dintre ele. De asemenea, gorjenii au avut 64% la aruncările de două puncte și au fost mai buni decât adversarii lor la aruncările din acțiune din punct de vedere procentual. Gazul a executat însă 19 aruncări mai mult din acțiune.

Gaz Metan a avut 12 coșuri de trei puncte, cu un procentj superb, 52%. Amfitrionii au rulat zece jucători, fiecare bifând timp semnificativ de joc. De asemenea, Energia Rovinari a evoluat în nouă oameni.

 

Politehnica Iași vs BC Mureș 51-88

Formația pregătită de către Deri Csaba nu a avut emoții în prima deplasare a sezonului, la Iași, unde a trecut în manieră categorică de Politehnica CSȘ Unirea din localitate.

Titularii formației ardelene au combinat pentru 64 de puncte, aceștia abuzând de apărarea aproximativă a ieșenilor pentru a duce mingea cât mai aproape de coș. Astfel, au rezultat 42 puncte pentru oaspeți, înscrise din spațiul de trei secunde.

Opt jucători de la oaspeți au jucat mai bine de zece minute. Finalizarea nu a funcționat foarte bine pentru BC Mureș, echipă care a avut 35/75, adică 47%. De asemenea, oaspeții acestui meci au pierdut posesia mingii de 15 ori și au forțat adversarul să o piardă doar de 21 ori. În schimb, BC Mureș a dominat la recuperări (47-30), raportul recuperărilor ofensive fiind de 15-5.

Jason Forte a bifat un double-double, cu 17 puncte și 10 recuperări, Flavius Lăpuște a reușit 15 puncte în 22 minute de joc, iar Virgil Stănescu a totalizat 14 puncte dar cu 9 ratări la aruncările din acțiune și 14 recuperări (7) ofensive. Șase jucători au depășit pragul de zece puncte marcate. Deri Csaba a rulat toți cei zece jucători înscriși pe foaia oficială.

Alexandru Botez a avut 12 puncte, asemenea lui Vlad Popovici care a bifat și 7 recuperări. Mădălin Nicolae, cel mai bun jucător român al formației moldave în sezonul precedent, a avut doar 2 puncte în zece minute de joc.

 

BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc vs BCM U Pitești 58-94

Gruparea pregătită de către Tudor Costescu nu a lăsat nicio speranță lui BC Miercurea Ciuc în pofida faptului că această formație a evoluat în propriul fief.

După un prim act disputat, dar adjudecat de oaspeți cu 19-16, a urmat o demonstrație de forță a echipei din Pitești care a înscris 35 puncte pe parcursul secvenței a doua, la capătul căreia scorul era de 54-30. BCM U Pitești a continuat să-și expună adversarul pînă la final pentru a bifa cea mai consistentă victorie din prima etapă a noului sezon competițional.

Oaspeții au avut 50% la aruncările din acțiune și au limitat adversarul la doar 20 de reușite din acțiune pe parcursul întregului meci. De asemenea, Velickovic&co au fost extrem de atenți la linia de pedeapsă. Mai mult, Piteștiul s-a impus și la recuperări (35-28) respectiv posesii pierdute (15-19). Învingătorii au avut doar trei intercepții dar în condițiile în care totul a funcționat extrem de bine pentru ei acest aspect a rămas fără importanță.

Deși are patru noutăți esențiale față de stagiunea precedentă, BCM U Pitești nu lasă impresia că ar fi deranjată de acest aspect. Cel puțin nu în fața unor adversari precum CSU Sibiu sau BC Miercurea Ciuc.

Calotă a debutat cu 22 puncte, Velickovic a contribuit cu 19 puncte și a fost cel mai eficient om din tabăra lui Costescu, iar Kazarnovski și Hallett au oferit satisfacție.

În replică, Emmanuel Dies a fost cel mai bun marcator, Christopher Long a realizat un double-double cu puncte și pase decisive, iar Dino Erceg a fost periculos pe semicerc, dar nu a părăsit terenul fiind descalificat. De asemenea, Levi Levine, aflat la primul joc oficial în noul sezon competițional, a comis cinci greșeli personale încă din prima repriză.

 

Dinamo București vs CS Otopeni 87-94

Primul meci televizat din noua ediție a Diviziei A a avut parte de un spectacol agreabil prin prisma echilibrului. În pofida unui joc destul de individualist prestat de ambele formații, confruntarea a avut parte de dramatism și chiar de o repriză suplimentară. În cele din urmă a învins echipa mai bine cotată și probabil mai inspirată în momentele cheie.

Titularii de la Dinamo au avut 83 de puncte din totalul de 87. Formația pregătită de către Vali Pogonaru a pierdut după ce a condus chiar și la 15 puncte pe tabela de marcaj. În replică, Otopeniul a avut 41 de puncte din partea celei de-a doua garnituri.

Ambele echipe au păcătuit la aruncările de la distanță, dar în pofida impreciziei au continuat să insiste cu acest procedeu.

Gazdele au avut 17 recuperări ofensive față de cele 14 ale adversarilor.

Slobodan Popovic a marcat 9 puncte în repriza suplimentară pentru a conduce pe CS Otopeni spre prima victorie în acest sezon competițional. El a terminat cu 24 puncte și a fost principalul marcator al învingătorilor.

Vladan Jocovic a adăugat 23 puncte și 9 recuperări pentru 33 la eficiență în 32 minute de joc. Acesta a fost primul joc oficial al muntenegreanului pentru aviatori.

Miljan Medvedj a avut 16 puncte, 6 recuperări și 5 pase decisive cu 5 posesii pierdute în 45 minute de joc efectiv.

Allen Durham a fost cel mai bun performer al etapei din punct de vedere al finalizării. Americanul de la Dinamo a avut 32 puncte. El a bifat al 3-lea double-double consecutiv după cele izbutite cu CSȘ Giurgiu în Cupa României.

Josh Brown a contribuit cu 21 puncte, iar Anonio Haymon a terminat cu 17 puncte și 11 recuperări.

Andrei Bădilă a fost unul dintre cei trei jucători de la gazde care a petrecut 45 minute în teren. El a bifat 8 puncte, 7 pase decisive și 5 recuperări pentru un indice de 14 la eficiență. Cu excepția acestui jucător, doar Bogdan Sandu a bifat ceva mai mult de un minut de joc dintre baschetbaliștii români legitimați la cea mai titrată echipă din baschetul masculin românesc.

 

CSU Atlassib Sibiu vs CSM Oradea 67-84

CSM Oradea a obținut prima victorie din istoria clubului la Sibiu, pe fondul unei prestații dominante. Elevii lui Cristian Achim au marcat 34 de puncte în prima secvență pentru a se instala confortabil la conducere și au gestionat excelent situația până la final.

Oaspeții și-au surprins oponenții cu aruncări foarte precise de la trei puncte, o bună parte dintre ele fiind executate pe fondul unei defensive ce a lăsat mult de dorit. Pe de altă parte, bihorenii au găsit soluții de a băga mingea sub coș. De altfel, CSM a avut 44 puncte înscrise în spațiul de trei secunde și au avut un procentaj de 57% la aruncările din acțiune.

CSU Sibiu a avut doar 40% la aruncările din acțiune și a fost superioară la linia de pedeapsă, atât din punct de vedere al numărului reușitelor (12-7), cât și procentual (80%-64%).

Oradea a fost superioară la recuperări (33-28) și intercepții (10-9), având 17 posesii pierdute față de 16 ale adversarului în contițiile în care nu a putut miza pe titularul postului de conducător de joc.

Milos Pesic a înscris de șapte ori din afara semicercului, Nemanja Maric a adăugat trei astfel de reușite, iar Milos Markovic a contribuit cu una. Acest trident a combinat pentru 65 din punctele echipei oaspete. Titularii au înscris 77 puncte pentru Oradea. De notat că Silviu Lupusavei a început sezonul cu 0/8 la aruncările din spatele semicercului dar în calitate de principal pasator, cu 7 asistențe.

Mychal Kearse a avut 17 puncte și 6 recuperări pentru formația gazdă. Cristian Crăciun a fost singurul jucător sibian cu un procentaj de peste 50% în acest meci.

În formația sibiană au fost rare momentele în care pe parchet s-au aflat doi jucători români.

 

BC Timișoara vs CSM București 77-69

Noua echipă a Timișoarei a debutat cu dreptul în sezonul competițional 2011/12. Condusă de noul tehnician, Predrag Badnjarevic, formația bănățeană a trecut cu scorul de 77-69, de CSM București.

Amfitrionii au controlat situația pe tabela de marcaj construindu-și un avantaj consistent pe parcursul primelor 30 de minute de joc efectiv.  Echipa din capitală nu a avut niciodată avantaj pe tabela de marcaj în această confruntare.

Gazdele au beneficiat de 67 puncte din partea titularilor și au condus la un moment dat chiar și cu 16 puncte.

Ambele echipe au avut probleme la finalizare, oaspeții păcătuind la aruncările de două puncte, în vreme ce gazdele au irosit prea mult de pe semicerc. Atât Timișoara cât și CSM au executat cu precizie la linia de pedeapsă.

Oaspeții s-au impus la recuperări, totalizând 14 astfel de mingi sub coșul advers.

Leii din Banat au jucat doar în șapte oameni, dar spre deosebire de sezonul precedent au la dispoziție doi jucători români importanți.

Însă, cel mai prolific realizator al Timișoarei în acest meci a fost un alt debutant. Sosit de la U Mobitelco Cluj, Branko Cuic a bifat 18 puncte, 11 recuperări și 6 pase decisive pentru un indice de 29 la eficiență. El a fost liderul echipei sale la toate aceste capitole statistice.

Dominique Archie a acut 17 puncte rezultate din aruncări precise și bine alese, iar Bogdan Popescu a terminat cu 16 puncte. Un alt debutant, Zlatko Jovanovic a realizat 8 puncte, 5 pase decisive și 3 intercepții.

Nenad Markovic a debutat în noul sezon competițional pentru BC Timișoara. Singurul străin rămas la echipă față de stagiunea precedentă a avut 8 puncte în 15 minute de joc.

În replică, Goran Martinic a bifat 20 puncte, 6 recuperări și 4 pase decisive, Marko Ljubojevic a contribuit cu 16, iar Claudiu Fometescu a terminat cu 12 puncte, 4 recuperări și 3 pase decisive.

 

SCM Craiova - CSȘ Giurgiu 62-73

Partida televizată din această seară a furnizat o supriză plăcută în rândul iubitorilor de baschet, gruparea din Giurgiu izbutind să treacă peste formația din Bănie cu scorul de 73-62. Deși gazdele porneau în postură de favorită în viziunea tuturor, formația pregătită de Theo Evans a întrecut așteptările, depășindu-și adversarii cu 11 puncte, în primul meci din sezonul regulat de la debutul pe prima scenă baschetbalistică.

Meciul s-a dovedit a fi unul destul de echilibrat, tabela de marcaj indicat pe parcursul celor 40 de minute efective de joc de 7 ori scorul egal. Cu toate acestea, elevii lui Evans au păstrat în mare proporție o diferență constantă de 5 puncte față de adversar, reușind astfel să obțină primele două puncte în clasamentul oficial.

De remarcat este faptul că primul cinci-ul al gruparii din Giurgiu a reușit să înscrie doar 28 de puncte în comparatie cu cel al formației oltene care a avut 54 de puncte înscrise. În schimb, în dreptul rezervelor lui Evans au fost trecute 45 de puncte în comaparţie cu cele 8 puncte venite de pe banca craioveană.

Emoția primului joc oficial al sezonului regulat s-a citit în debutul celor două protagoniste, procentajele aruncărilor din acțiune fiind modeste. Cu toate acestea, aruncările elevilor lui Evans și-au găsit mai ușor ținta către coșul advers, dovadă fiind procentajele superioare înregistrate:

 Giurgiu: 2 p. 47%; 3 p. 31%

 Craiova: 2 p. 33%; 3 p. 24%

Sub panou s-a dat o luptă strânsă între pivoții celor două echipe, iar bătălia a fost câștigată clar de oaspeți, care au recuperat mingea de 52 de ori în comparație cu cele 32 de astfel de reuşite ale amfitrionilor.

Levar Seals a avut o seară de excepție, fiind totodată cel mai eficient jucător de pe teren, pentru un indice de 30. Fostul component sibian, a pus pe tabela de marcaj 22 de puncte (4/8 3p.), trecându-și în cont și cele mai multe recuperări, 14 la număr. De cealaltă parte, noul component al craiovenilor, Stephen Ross a debutat cu dreptul în campionatul românesc având 9 recuperări și 18 puncte, pentru un indice de 18 la capitolul eficientă.

Astfel, CSS Giurgiu cu un antrenor dornic să reconfime în campionatul românesc după aventura de la CS Energia Rovinari și cu un lot ambițios strâns în jurul unui adevărat lider în persoana lui Seals, astăzi într-o zi de grație, ar putea produce mult ”deranj” în rândul echipelor cu buget și pretenții mari. La polul opus, SCM Craiova încă nu își găsește cadența cu un Tomic imprecis la aruncările de la două puncte (1/9) și cu un lot în care omogenitatea nu se citește în jocul prestat până la momentul actual.

Credite foto:

Foto 1: Ionuţ Badea
3: asmanga.info
4: Biro Zoltan
5: csufans.ro
Foto flash: Manases.s / u-mobitelco.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!