Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa 7 - Mediaș câștigă derby-ul etapei. Mureș triumfă la Craiova

Adrian Micinic

Adrian Micinic
08.11.2011

MVP - ETAPA 7 - CLASAMENT - PROGRAM

Etapa a 7-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a propus un derby mult așteptat între cele două reprezentante ale Sibiului. De asemenea, la Oradea, Craiova și București s-au desfășurat meciuri aprig disputate, adjudecate în cele din urmă de formațiile care au pornit cu prima șansă. În fine, finalistele ultimei ediții de campionat au repurtat victorii așteptate, concludente, în propriul fief.

CSU Atlassib Sibiu - Gaz Metan Mediaș 86-95

Formația pregătită de către Ovidiu Teleabă își menține invincibilitatea după șapte etape în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Gruparea de pe Târnava Mare a gestionat excelent situația în momentele cheie ale jocului pentru a triumfa pe terenul rivalei din județ.

Mediaș a jucat fără pivot pe parcursul ultimelor opt minute, perioadă în care a marcat 21 puncte și a încasat doar 12. Conducătorul de joc, Jarrett Howell, a declarat că în echipa din Mediaș toți oamenii înalți au reale veleități de finalizatori. Oaspeții au etalat un baschet de foarte bună calitate în sfertul decisiv, pentru a contracara un parțial de 21-5 al lui CSU Sibiu consemnat în sfertul trei și începutul secvenței decisive.

Învingătorii au punctat cu regularitate din spațiul de trei secunde, acolo unde raportul a fost de 6-38. Deven Mitchell a purtat echipa din Mediaș pe faza ofensivă și a egalat recordurile stagionale la coșurile de două puncte și la cele din acțiune, iar Jarrett Howell a ordonat acțiunile de atac ale învingătorilor. De asemenea, el a marcat un coș de la mijlocul terenului la terminarea primei reprize.

De cealaltă parte, Jaytornah Wisseh a ținut prea mult mingea, iar antrenorul Cătălin Vulc nu a avut cu ce să-și surprindă omologul având o rotație prea scurtă și preizibilă. Sibiul a jucat tot meciul cu doi jucători (Riley și Crăciun) pe posturile 4 și 5. De asemenea, rusul Nikita Khartchenkov, artizan al primei reveniri sibiene, în primul sfert, nu a reușit să conecteze de la distanță în acest meci.

Gaz Metan a rulat nouă jucători, dar numai șapte au bifat minute importante. Scott VanderMeer nu a fost folosit deloc, iar Tudor Dumitrescu, posibil nerefăcut complet, a petrecut doar șase minute de joc.

Patru dintre titularii echipei de pe Cibin au depășit pragul de 10 puncte marcate, iar Mychal Kearse, venit de pe bancă, a contribuit cu 19 puncte și a conectat de patru ori de la distanță.

Gaz Metan are șapte victorii la activ, iar CSU Sibiu rămâne cu patru succese din șase meciuri disputate.

SCM U Craiova - BC Mureș 94-97

Echipa din Târgu-Mureș a repurtat al doilea succes pe final de partidă în cursul săptămânii trecute. Ardelenii s-au impus împotriva Craiovei la capătul unui meci cu multe realizări individuale și bogat în reușite pe tabela de marcaj.

Lipsită pe parcursul primei reprize de Virgil Stănescu, accidentat, formația pregătită de către Deri Csaba a mizat pe tandemul JuJuan Cooley - Jason Forte. Avea să fie cartea câștigătoare într-un meci în care apărarea a lăsat de dorit în ambele tabere.

Elevii lui Andjelko Mandic și-au depășit condiția și după o cursă de urmărire purtată pe parcursul întregii prime reprize aceștia au preluat conducerea pentru a intra la vestiare în avantaj,s cor 54-51. Principalul artizan a fost canadianul Steve Ross, autor a 20 puncte în prima jumătate a meciului.

La reluare oaspeții au pus din nou stăpânire pe tabela de marcaj, dar Craiova a continuat să insiste pe tripleta Ross - Tomic - Seals. Primii doi au dat satisfacție și au profitat de problemele cu greșelile personale din tabăra adversă, care s-a văzut nevoită să apeleze la serviciile lui Virgil Stănescu, cu toate că el era vizibil în imposibilitate de a juca la capacitate maximă.

Cooley și Forte au rămas oamenii principali pe faza ofensivă pentru mureșeni, aceștia combinând pentru 62 din totalul punctelor echipei învingătoare. Ei au avut opt reușite de la distanță, 22 de la linia de pedeapsă și au avut indici impresionanți de eficiență: 42 respectiv 34, fiecare stabilind recorduri personale pe acest sezon.

Craiova a fost net superioară la recuperări dar nu a știut să profite din plin de acest lucru. Tomic și Seals au combinat pentru 11 posesii pierdute, oltenii ratând și 11 aruncări libere pentru un procentaj de 62% la acest procedeu.

Steve Ross a avut 29 puncte și 14 recuprări într-un efort insuficient Craiovei pentru obținerea celei de-a 5-a victorii stagionale.

BC Mureș are cinci victorii și două înfrângeri, iar SCM U Craiova rămâne cu doar patru victorii după șapte etape.

CSM Oradea - CS Otopeni 77-68

Formația ardeleană a înregistrat al doilea succes consecutiv în Divizia A și se menține neînvinsă în propriul fief pe parcursul actualei ediții de campionat.

CSM a avut de furcă cu o echipă mult mai valoroasă decât o indică bilanțul general sau poziția din clasament. Meciul în sine nu a fost prea spectaculos din punct de vedere tehnic, ingredientele principle fiind dăruirea și ambiția.

Ilfovenii au oferit o replică serioasă pe parcursul a 30+ minute de joc, dar Oradea s-a detașat decisiv pe fondul reușitelor de la distanță ce au purtat semnăturile lui Milos Pesic, Silviu Lupusavei și Gediminas Navickas.

Nemanja Maric a fost la una dintre cele mai modeste prestații stagionale, dar colegii săi au compensat pentru acest lucru. Astfel, Sasha Topcov a fost principalul realizator al gazdelor și împreună cu Navickas au realizat cele mai solide prestații individuale stagionale. Milos Markovic a fost unul dintre jucătorii cu cel mai consistent efort depus în acest meci.

În replică, Cortney Scott a fost omul numărul unu atât ca utilitate cât și ca dăruire. El a opinat că pentru a avea succes, toată echipa sa trebuie să joace la intensitate maximă de la un capăt la celălalt al meciului. El a izbutit mai multe recorduri individuale personale în acest sezon.

Formația pregătită de către Eugen Ilie a irosit 15 aruncări libere și nu a putut miza pe Slobodan Popovic la capacitate maximă, acesta comițând trei greșeli personale din primul sfert. Manageru Cătălin Voiculescu a opinat că echipa sa a pierdut partida la linia de pedeapsă. De asemenea, oaspeții de la Arena Antonio Alexe au pierdut 20 de posesii în acest meci.

Gruparea pregătită de către Cristian Achim obține a doua victorie consecutivă împotriva Otopeniului și are un bilanț general de 5-2. Tehnicianul orădenilor a recunoscut că s-a temut de acest meci.

În schimb, ilfovenii au o victorie și șase înfrângeri.

BC Timișoara - Energia Rovinari 91-75

Leii din Banat au repurtat cea de-a 5-a victorie consecutivă și pe cea de-a 6-a în actuala ediție a Diviziei A la baschet masculin. Alb violeții au întrecut pe Energia Rovinari pe fondul unei reprize secunde extrem de bune.

Jucătorii lui Predrag Badnjarevic au fost surprinși de replica extrem de bună a gorjenilor care au beneficiat de aruncările de la distanță ale lui Robert Giles, respectiv de acțiunile individuale ce au purtat semnătura Louis Darby. Ambele echipe au irosit șanse din poziții avantajoase, dar Energia a intrat la vestiare în avantaj, scor 40-37.

Situația s-a schimbat radical în partea a doua, atunci când Timișoara și-a reglat tirul și a executat foarte bine pe faza ofensivă, producând 54 de puncte, față de cele 35 ale oponentului. Aici trebuie subliniat și faptul că Robert Giles, aflat la cea mai bună reprezentație ofensivă personală de la debutul în Divizia A, a fost descalificat prematur pentru cinci greșeli personale și a avut probleme la acest capitol toată seara.

Gazdele au dominat spațiul de trei secunde, raportul punctelor marcate din zona vopsită fiind de 48-18 pentru gazde. De asemenea, Energia nu a primit ajutor din partea băncii, care a oferit doar cinci puncte pe tabela de marcaj.

Bogdan Popescu a atins pragul de 20 puncte pentru prima dată în acest sezon competițional, iar Branko Cuic a avut 10 asistențe în premieră pentru BC Timișoara în Divizia A. În replică, Darby a avut 27 puncte și 7 recuperări.

Astfel, s-a impus echipa mai rutinată, așa cum de altfel a subliniat însuși Slobodan Nikolic, tehnicianul echipei oltene.

Energia suferă al 3-lea eșec consecutiv și al 5-lea stagional. Rovinari nu a câștigat niciun meci de la revenirea lui Darby la echipă.

Dinamo București - BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc 76-67

Cea mai titrată echipă din baschetul masculin românesc a obținut cea de-a doua victorie stagională. Victimă a fost una dintre rivalele din jumătatea a doua a clasamentului la zi în Divizia A masculin.

Formația pregătită de către Nicu Toader a avut inițiativa pe tabela de marcaj însă a avut dificultăți în a se desprinde în învingătoare până spre finalul jocului, în condițiile în care adversarul a mizat pe doar patru jucători străini și nu are la dispoziție niciun jucător român consacrat la nivel de Divizia A.

Bucureștenii au avut mari probleme datorită zonei pe care adversarul a implementat-o, una nu foarte bine organizată, dar care prin așezare a incomodat jocul extrem de individualist al americanilor de la Dinamo. Cei cinci jucători străini ai alb-roșilor au marcat toate punctele formației învingătoare în acest meci. Așadar, niciun român nu a punctat pentru echipa cu 22 de titluri naționale în palmares și a avut în componență, de-a lungul timpului, câțiva dintre cei mai mari baschetbaliști autohtoni ai țării.

Din punct de vedere individual pentru Dinamo s-a remarcat același Allen Durham. Americanul a jucat extrem de energic în prima repriză, iar în cea de-a doua nu a mai fost atât de prezent pe faza ofensivă, dar a continuat să domine la recuperări. De altfel, Durham a bifat al 6-lea double-double stagional cu 16 puncte și 17 recuperări, fiind faultat de opt ori.

Cel mai bun marcator al învingătorilor a fost Antonio Haymon, autor a 21 puncte, iar victoria s-a profilat și pe fondul aruncărilor de la distanță ce a purtat semnăturile lui Eryk Watson, Josh Brown și Jeremy McCullough, care au marcat nouă coșuri de trei puncte între ei.

De cealaltă parte, Enrico Tucker a realizat cea mai solidă prestație personală stagională și a fost principalul marcator al partidei cu 22 puncte, 7 recuperări și 4 intercepții.. El a fost secondat de către Emmanuel Dies, autor a 12 puncte și 9 recuperări, fiind cel mai eficient jucător al ciucanilor cu indice de 18. În fine, Dino Erceg a realizat 10 puncte și 14 recuperări, iar a avut 4/17 la aruncările din acțiune.

Dinamo are 2-5 la general, iar Miercurea Ciuc rămâne cu 1-6 după primele șapte etape disputate.

CSM București - BCM U Pitești 82-70

Echipa pregătită de către Hristu Șapera a obținut cea de-a 3-a victorie consecutivă în actuala ediție de campionat. Bucureștenii au controlat în întregime situația pe tabela de marcaj împotriva Piteștiului.

Goran Martinic a instrumentat desprinderea echipei gazdă din primul act și a continuat în aceeași manieră pentru a duce scorul la 43-25 după 20 minute de joc efectiv.

CSM a gestionat foarte bine avantajul în repriza a doua și a permis Piteștiului să se apropie de abia spre final, atunci când nu mai putea să pună la îndoială succesul gazdelor. De fapt, echipa din Pitești nu a avut avantaj pe tabela de marcaj nici măcar o dată în acest meci.

Învingătorii au fost mai buni la recuperări, capitol la care trupa lui Tudor Costescu suferă. Ambele echipe au avut probleme la controlul mingii, bifând câte 20 posesii pierdute fiecare.

Deși nu a strălucit la aruncările de la distanță (3/12 - 25%), CSM-ul nu a avut probleme în acest meci. Goran Martinic a totalizat 33 puncte, 8 recuperări și 6 pase decisive cu 2 intercepții și 2 posesii pierdute în 34 minute de joc pentru 39 la eficiență.

El a fost secondat de către Garry Gallimore, autor a 17 puncte. Virgil Căruțașu a bifat 7 puncte, 13 recuperări și 4 pase decisive cu 6 posesii pierdute în 39 minute de joc.

De cealaltă parte, Octavian Popa Calotă a avut 17 puncte și 4 pase decisive. Darko Vujacic a reușit 15 puncte, Ivan Stefanovic a adăugat 14 puncte și 6 recuperări, iar Damien Kinloch a totalizat 6 puncte și 11 recuperări.

Dacă pentru bucureșteni aceasta este cea de-a 3-a victorie consecutivă și a 4-a la general, echipa din Pitești are patru înfrângeri înlănțuite și cinci la general.

U Mobitelco Cluj-Napoca - CSȘ Giurgiu 84-59

Campioana în exerciiu a României a obținut o victorie înaintea debutului oficial în FIBA EuroChallenge - ediția 2011/12. Formația pregătită de către Marcel Țenter nu a avut emoții în fața nou promovatei CSȘ Giurgiu.

Gazdele s-au impus în fiecare secvență și au avut un avantaj maxim de 28 puncte înainte de a se mulțumi pentru un succes la un ecart de 25 lungimi.

Țenter a rulat de această dată tinerii jucători locali pe care îi are la dispoziție. Aceștia au avut o carieră impresionantă la nivel de juniori și au reprezentat România la mai multe competiții internaționale. Astfel, toți cei 12 jucători înscriși pe foaia oficială cu bifat cel puțin 9 minute de joc.

Mihai Silvășan și Zoran Krstanovic au fost principalii realizatori ai campioanei. Vlad Corpodean a bifat 14 minute de joc și a totalizat 3 puncte cu 2 recuperări, iar Sabin Faur a avut 4 puncte și 2 pase decisive. Alex Pop a reușit doar o intercepție pentru U Cluj.

Bojan Grubisic a fost principalul realizator al echipei din Giurgiu, autor a 15 puncte și 9 recuperări. Cătălin Vlaicu a bifat 13 puncte, 6 recuperări și 3 pase decisive, iar Bosko Stojakovic a terminat cu 6 puncte și 8 pase decisive.

Zoran Milovic nu a jucat pentru CSȘ Giurgiu în acest meci deși s-a înțeles cu formația din Sudul țării în cursul săptămânii precedente.

U Mobitelco bifează a 5-a victorie stagională, iar CSȘ Giurgiu pierde pentru a 3-a oară consecutiv.

CSU Ploiești - Politehnica Iași 92-40

Echipa pregătită de către Vladimir Arnautovic a repurtat cea mai convingătoare victorie stagională. Acest lucru a fost posibil împotriva ultimei clasate în ierarhia la zi a Diviziei A la baschet masculin.

Meciul nu a avut niciun fel de istoric, gazdele desprinzându-se chiar de la început și au câștigat fiecare sfert în drum spre o diferență totală de 52 puncte.

Vlad Cobzaru și Vlad Popovici au combinat pentru primele 12 puncte ale echipei din Iași.

CSU Ploiești a dominat la toate capitolele statistice, antrenorul Vladimir Arnautovic având posibilitatea de a rula pentru prima dată toți jucătorii înscriși pe foaia oficială.

Drasko Albijanic a realizat cea mai consistentă performanță personală în Divizia A. Anton Kazarnovski a debutat pentru prahoveni, iar Vlad Negoițescu a bifat cel mai mare număr de minute pentru echipa vicecampioană.

Cătălin Burlacu, jucător legitimat la Ploiești dar originar din Iași, nu a fost înscris pe foaia oficială a acestei partide.

Ionuț Hurjui a fost cel mai bun marcator și pasator al echipei din Iași.

CSU Ploiești bifează cea de-a 4-a victorie consecutivă în campionat, iar Politehnica Iași rămâne fără victorie după șapte runde.

Foto flash: Frăţilă Daciana Codruţa 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!