Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa a 13-a. Timișoara câștigă derby-ul. Mureș învinge în premieră pe CSU Ploiești

Adrian Micinic

Adrian Micinic
13.12.2011

MVP - Zlatko Jovanovic

Runda a 13-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a consemnat un succes în premieră al lui BC Mureș într-o confruntare cu CSU Asesoft Ploiești. De asemenea, s-a disputat derby-ul dintre primele două clasate, adjudecat de către BC Timișoara, formație care a revenit la șefia clasamentului chiar dacă a jucat un meci mai puțin. Pe de altă parte, favoritele au repurtat succese scontate cu precizarea că duelul dintre BCM U Pitești și Energia Rovinari a fost adjudecat de vizitatori. 

BC Timișoara - CSU Atlassib Sibiu 101-97

Derby-ul etapei a 13-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin a fost adjudecat de Leii din Banat. Totodată aceștia par să se îndrepte spre câștigarea primei jumătăți a sezonului regulat.

Echipa pregătită de către Predrag Badnjarevic a încercat să-și impună ritmul și a făcut-o atât cât s-a putut. Alb-violeții au avut probleme să se apere pe semicerc și să se așeze pe apărare pozițională întrucât adversarul a încercat să ruleze cât mai rapid propriile acțiuni ofensive.

Zlatko Jovanovic a executat excelent acțiunile de atac ale gazdelor. El a înscris șase coșuri din afara semicercului și a totalizat 29 puncte. Mai mult pot să afirm că prin ceea ce a demonstrat în acest sezon competițional, fundașul bosniac este cel mai sigur la capitolul posesie și la ce decizii e capabil să aducă.

Tandemul Bogdan Popescu - Dominique Archie s-a aflat în permanență pe parchet și trebuie spus că Badnjarevic a a conștientizat acest lucru. Cei doi au combinat pentru 47 puncte, majoritatea venite din spațiul de trei secunde, acolo unde Popescu a fost magnific. De asemenea, cei doi împreună cu Branko Cuic au combinat pentru 34 recuperări.

Deși lipsită de Ivan Siriscevic și Robert Sarovic echipa de pe Bega a fost posibilitatea de a rula același număr de jucători precum a făcut-o în general.

Sibiul a aruncat mult din afara semicercului. Oaspeții au conectat de 13 ori și au găsit soluții de a trimite mingea în coș din mai multe zone ale terenului. Deși părea să piardă teren după lovitura încasată de către Jay Wisseh, trupa lui Cătălin Vulc a găsit soluții de a pune puncte pe tabela de marcaj. Mychal Kearse, Kaylone Riley respectiv Nikita Khartchenkov au suplinit cu real succes pe faza de atac, dar problema galben-albaștrilor a fost în apărare.

Oaspeții nu au contat la recuperări, unde au permis Timișoarei să obțină 19 mingi în atac, iar raportul a fost de 44-29. În schimb, CSU a avut doar 10 posesii pierdute, o statistică foarte bună dacă ținem cont de viteza cu care joacă dar și de faptul că echipele din România comit cu regularitate mai multe greșeli pe faza de construcție, indiferent de stilul de joc ori de tempo-ul adoptat. Din acest motiv, amfitrionii au reușit să câștige doar patru mingi. Rezultă de aici că ardelenii joacă suficient de atent în așa fel încât se consemnează foarte puține acțiuni fără finalizare cu aruncare.

Raportul aruncărilor libere a fost net favorabil: 30 pentru gazde, 12 pentru vizitatori. Asta în condițiile în care Timișoara a și executat mai bine de la linia de pedeapsă, iar Sibiul a trimis doar trei oameni la linia de pedeapsă. Analiza completă a acestui meci o puteți citi AICI.

CSU Asesoft Ploiești - BC Mureș 73-77

BC Mureș a obținut prima victorie din istoria confruntărilor oficiale cu CSU Asesoft Ploiești. Ardelenii s-au impus la Brazi, scor 77-73, pentru cea de-a 9-a victorie stagională.

Interesant este că această premieră este realizată de un antrenor aflat la primele experiență în baschetul românesc. Srecko Sekulovic a condus pe BC Mureș la primul meci în deplasare!

În debutul partidei, surprinzător cu Radu Paliciuc în garnitura de start, BC Mureș a surprins prin modul în care s-a apărat pe faze de om la om. Astfel, Jason Forte a strâns la Aleksandar Vlahovic, în vreme de JuJuan Cooley s-a apărat la Levente Szijarto. În schimb, gazdele au apelat la o împerechere clasică, post pe post. Totuși, ardelenii au schimbat destul de des, apelând în numeroase situații la apărare zonă, mai ales că aceștia au început să se umple de faulturi.

Pe faza de atac oaspeții s-au trezit liberi în mai multe rânduri pe semicerc și aceștia nu s-au sfiit să arunce și să marcheze foarte mult prin acest procedeu, chiar și prin Vărgil Stănescu, jucător care nu marcase niciun coș din spatele semicercului în primele 12 etape. Astfel diferența a crescut la zece lungimi chiar înaintea expirării timpului de joc în prima secvență. Această desprindere a fost posibilă și pe fondul impreciziei celor de la Ploiești la linia de pedeapsă, acolo unde s-au consemnat șase ratări în primele zece minute.

Asesoft s-a apropiat la cinci puncte pe tabela de marcaj, însă Forte, Lăpuște și Watson au marcat de la distanță pe posesii succesive în finalul reprizei astfel consemnându-se cea mai mare diferență înregistrată, scor 33-47. Diferența în primele 20 de minute s-a făcut pe fondul aruncărilor de la distanță, unde BC Mureș a conectat de zece ori cu procentaj de peste 70%, în vreme ce Ploieștiul a avut doar patru reușite.

n debutul reprizei a doua Mureșul a fost de nerecunoscut. Virgil Stănescu a marcat de două ori din acțiune, dar jocul colectiv al oaspeților a suferit pe ambele faze. Amfitrionii au simțit acest lucru și au profitat din plin. CSU Ploiești a realizat un parțial de 17-4 și a preluat conducerea după greșeala tehnică dictată împotriva băncii mureșene care a protestat într-un moment în care posesia îi aparținea!
Liviu Dumitru a marcat al 3-lea și ultimul coș din acțiune al lui BC Mureș în sfertul al 3-lea, dar în pofida faptului că a dat cu piciorul la tot avantajul construit în prima repriză scorul ăi era favorabil la intrarea în sfertul decisiv, după liberele lui Calvin Watson.

Cele două echipe se mențin aproape pe tabela de marcaj, oaspeții având mai mult inițiativa pe tabela de marcaj. CSU Ploiești a ajuns în penalizare încă de pe la jumătatea secvenței decisive, în vreme ce în aceeași perioadă Mureșul a comis un singur fault. Asta după ce în primele 30 de minute oaspeții au faultat mai mult.
Szijarto și Vlahovic marchează din acțiune dar Virgil Stănescu înscrie o aruncare lungă de două puncte care a dus pe BC Mureș la patru lungimi pe tabela de marcaj. Urmează primul și unicul coș al lui Cătălin Burlacu în acest meci, înainte ca JuJuan Cooley să stabilească scorul final de la linia de pedeapsă. Jucătorii celor două echipe au pierdut posesia mingii pe aceeași fază de mai multe ori, dar asta nu a mai schimbat soarta meciului. Analiza completă a acestui meci o puteți citi AICI.

U Mobitelco Cluj-Napoca - SCM U Craiova 76-63

Lipsită de trei oameni de bază din echipa care a câștigat titlul de campioană a României, U Mobitelco a avut suficientă forță de a triumfa în meciul cu SCM U Craiova.

Gazdele au construit un avantaj important pe parcursul primel secvențe și au intrat la vestiare la adăpostul unui 43-31 grație căruia au avut o repriză a doua lipsită de griji. Diferența a continuat să crească și în sfertul 3, înainte ca oltenii să limiteze proporțiile.

U Mobitelco a avut puterea de a băga mingea sub coș de unde au rezultat 52 de puncte. De asemenea, Clujul a știut să speculeze deficiențele din jocul de construcție al adversarului astfel încât să mascheze cu real succes lipsa celor trei accidentați și a faptului că niciunul dintre jucătorii care au început meciul pe bancă nu a reușit să înscrie vreun punct.

Astfel s-a scris istoria celei de-a 7-a înfrângeri succesive pentru trupa lui Andjelko Mandic.

În schimb, U Mobitelco obține a 3-a victorie consecutivă și încheie seria de patru meciuri de campionat succesiv disputate la Sala Horia Demian.

CS Otopeni - Gaz Metan Mediaș 69-88

Ilfovenii au avut o primă repriză foarte bună, în cadrul căreia au izbutit să se mențină în aceeași termeni cu deținătoarea Cupei României, o formația indiscutabil mai dotată din toate punctele de vedere.

În repriza a doua situația s-a schimbat, în special pe fondul jocului extrem de bun al lui Ivan Ivanovic, dar și pe fondul contribuției șui Jarrett Howell. Cei doi au acoperit cu succes absența lui Deven Mitchell.

De notat că Ionuț Drăgușin a avut un double-double, iar Titus Nicoară a avut procentaj de 100% la aruncările din acțiune. Mediaș a avut doar șase marcatori în acest meci și spre deosebire de precedentele meciuri a bifat doar opt recuperări ofensive.

Ilfovenii au beneficiat de 19 puncte și 9 recuperări din partea lui Bogdan Țibîrnă, iar Cortney Scott a bifat 15 puncte și 5 recuperări. De asemenea, Angel Santan a termina cu 13 puncte și 7 recuperări.

Gaz Metan are 10 victorii la activ și adună al doilea succes consecutiv. În schimb, CS Otopeni suferă al 10-lea eșec în actuala ediție de campionat.

CSM Oradea - BC Miercurea Ciuc 106-78

După un prim sfert disputat urmat de un al doilea început excelent de oaspeți încheiat magistral de gazde, CSM Oradea a obținut o victorie clară, pentru a ajunge la 9 în dreptul succeselor repurtate în acest sezon competițional.

Formația pregătită de către Cristian Achim a înscris 63 puncte între minutele 11 și 30 pentru a se impune categoric, la 28 de lungimi pe tabela de marcaj.

Meciul a început cu un schimb prelungit de replici între pivoții celor două echipe. Emmanuel Dies nu a putut fi oprit în relațiile unu la unu și nu a ratat chiar dacă Milos Pesic a dublat la el. Astfel, americanul a înscris 14 puncte în primele 10 minute de joc. În schimb, Sasha Topcov s-a plasat excelent în spațiul de trei secunde, iar serviciul colegilor săi, cu precădere Maric și Pesic, a fost exemplar. Astfel, Topcov a înscris 18 puncte în primul sfert, mai mult decât toată echipa adversă!

Treptat alți jucători ai gazdelor au punctat din diverse zone ale terenului. Din punct de vedere ofensiv jocul orădenilor a funcționat foarte bine. În replică, Enrico Tucker a marcat foarte des, dar acest lucru nu a fost suficient pentru ciucani.

Oradea a dominat la recuperări (43-24), reușind să obțină 20 de mingi din propriile ratări. Practic gazdele au avut mai multe recuperări sub coșul advers decât Miercurea Ciuc.

CSM București - Dinamo București 84-70

Derby-ul capitalei a avut un prim sfert în care echipa cotată drept oaspete părea să fie capabilă să învingă, după câteva înfrângeri pe mâna unor adversari din jumătatea superioară a clasamentului, dar situația s-a schimbat radical din sfertul al doilea.

CSM a jucat foarte bine în repriza a doua, atunci când s-au consemnat două rezultate identice pentru secvențele 3 și 4: 24-17. Meciul a adus față în față două echipe puternice la capitolul recuperări, învingătorii reușind încă o dată un număr impresionant de mingi câștigate sub coșul advers.

Mai mult, elevii lui Hristu Șapera au pierdut posesia mingii doar de șase ori, iar dacă facem abstracție de seara mai puțin bună a lui Goran Martinic (care totuși a avut 16 puncte), putem spune că CSM-ul a expus în totalitate problemele din jocul de construcție al lui Dinamo.

În acest meci s-a impus Garry Gallimore, autor a 30 puncte. De asemenea, Bryson McKenzie a reușit un double-double, dar și Vigil Căruțașu a contribuit cu 6 puncte, 10 recuperări și 5 pase decisive. Cei din urmă au găsit mai multe soluții de a-l opri pe Allen Durham.

Americanul de la Dinamo a avut 19 puncte (42% la aruncările din acțiune), 9 recuperări și a fost blocat de patru ori pe finalizare. Antonio Haymon a avut 19 puncte și 8 recuperări, iar Josh Brown a revenit în angrenajul alb-roșiilor cu 14 puncte, 7 recuperări și 4 pase decisive.

CSM București rămâne neînvinsă pe teren propriu, în vreme ce Dinamo suferă al 9-lea eșec stagional.

BCM U Pitești - Energia Rovinari 75-78

Trupa lui Tudor Costescu a pierdut un meci pe care l-a început excelent. BCM U Pitești a înscris 31 de puncte în prima secvență și a intrat la vestiare la adăpostul unui avantaj de zece lungimi, construit în întregime pe parcursul primelor 10 minute de joc efectiv.

Gazdele au încercat să rezolve mai multe situații pe acțiuni individuale în vreme ce Energia a revenit miraculos, oarecum similar victoriei de pe terenul campioanei, pentru a câștiga pe terenul unei rivale la accederea în playoff chiar dacă în momentul de față ambele sunt în afara primelor opt clasate.

Piteștenii au irosit 13 aruncări libere având la final un procentaj penibil: 48%. De fapt, amfitrionii au avut procentaj mai modest și la aruncările de două, respectiv trei puncte. Din această cauză statistica favorabilă a lui Vujacic&co la celelalte capitole nu a contat.

Louis Darby nu a putut fi oprit, având 7/7 la aruncările din interiorul semicercului, respectiv 12/13 la linia de pedeapsă pentru 26 puncte, cu 6 recuperări și 3 intercepții cu 2 posesii pierdute pentru 31 la eficiență.

Robert Giles a adăugat 18 puncte și 6 recuperări, iar David Steffel a bifat 12 puncte cu 8 recuperări și Brandon Fields a izbutit 10 puncte și 5 recuperări pentru formația învingătoare.

În replică, Darko Vujacic a reușit 22 puncte, 7 recuperări (șase ofensive), Damien Kinloch a reușit 15 puncte, 6 recuperări, iar Octavian Popa Calotă a terminat cu 13 puncte și 5 pase decisive.

BCM U Pitești rămâne cu o singură victorie pe teren propriu și a înregistrat a 5-a înfrângere în Trivale.

Energia Rovinari se impune pentru a 3-a oară consecutiv în deplasare.

CSȘ Giurgiu - Politehnica Iași 92-47

Formația aflată la primul sezon din istorie în Divizia A a întrerupt seria de 10 înfrângeri consecutive la capătul celui mai ușor meci din acest sezon competițional.

Meciul nu a avut istoric întrucât giurgiuvenii s-au detașat la 20 puncte din primul sfert și au înscris un număr record de puncte într-un meci de campionat. Totodată ei au stabilit un nou reper la capitolul puncte încasate.

Cătălin Vlaicu a realizat al 3-lea double-double în decursul unei săptămâni confirmând că este unul dintre cei mai în formă jucători ai echipei sale în acest moment.

Ray Kraemer a avut 29 puncte și 10 recuperări pentru primul său double-double stagional. De asemenea, acesta este un record personal de puncte marcate în actuala ediție de campionat.

Ionuț Hurjui a confirmat că este unul dintre cei mai constanți marcatori din spatele semicercului în Divizia A. El a avut 11 puncte cu trei coșuri de la distanță. Mădălin Nicolae a adăugat 10 puncte și 8 recuperări.

Giurgiu obține a 3-a victorie stagională, iar dacă va reuși să se impună încă o dată până la terminarea turului există posibilitatea de a urca până pe locul 12. Un rezultat bun dacă ținem cont prin ce a trecut această echipă în toamnă.

Poli Iași rămâne fără victorie și nimic nu pare să o poată ajută pentru a părăsi terenul și în calitate de învingătoare. Este o echipă condamnată și este regretabil mai ales pentru acei jucători tineri de perspectivă.

Într-un meci desfășurat în devans, BCM U Pitești a dispus, scor 91-80, în deplasare, de BCM U Pitești.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!