Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Etapa a 15-a: Timișoara pierde, dar rămâne în frunte

Adrian Micinic

Adrian Micinic
23.12.2011

MVP - Zoran Krstanovic

Ultima etapă din turul sezonului regulat al Diviziei A la baschet masculin a rezervat câteva meciuri extrem de disputate și deschise oricărui rezultat. De asemenea, s-au consemnat câteva partide ale căror deznodământ a fost mai puțin scontat.

BC Timișoara - BC Mureș 79-83

BC Mureș a întreupt seria de 12 victorii consecutive a liderului BC Timișoara, o echipă care totuși așteaptă sărbătorile de iarnă și trecerea în noul an de pe prima poziție a clasamentului.

Ardelenii s-au impus cu scorul de 83-79 pentru a administra prima înfrângere internă în Divizia A echipei timișene în era Badnjarevic. Prima jumătate a sezonului regulat s-a încheiat exact invers față de modul în care el s-a desfășurat.

La doar trei luni depărtare de confruntarea Timișoara - Mureș din Cupa României, aunci când tigrii porneau drept mari favoriți la câștigarea cupei, a campionatului și împotriva oricui ar fi ieșit în calea ardelenilor, BC Timișoara era formația văzută invincibilă. Căci până la urmă era neînvinsă de pe 9 octombrie anul curent.

Predrag Badnjarevic a folosit o formulă cu Zlatko Jovanovic, Cuic, Archie, Popescu și Nikola Jovanovic la începutul partidei. În replică, Srecko Sekulovic a început cu Cooley, Watson, Forte, Dumitru și Stănescu.

Leii din Banat au început excelent și s-au desprins la 13-4 în primele minute ale jocului. În continuare s-a marcat puțin, iar Flavius Lăpuște a limitat ecartul la cinci puncte după primul act.

Statistica nu ne înșeală la acest meci. Oaspeții au fost indiscutabil mai preciși la finalizare. Un rezultat al muncii întregii echipe pe ambele faze ale jocului. Deși are loc de o circulație mult mai bună, jocul lui BC Mureș a fost suficient de aerisit și de complet pentru a produce procentaje de 57% la două puncte, respectiv 45%, cu zece coșuri marcate din afara semicercului.

Timișoara au avut cu câte zece procente mai puțin atât din interiorul cât și din afara semicercului. Gazdele au beneficiat de mai multe libere și au înscris 11 puncte în plus decât adversarul din acest procedeu.

Spațiul de trei secunde a fost dominat categoric de BC Mureș, care s-a impus cu 38-18 la punctele marcate din trapez, respectiv cu 35-27 la recuperări.

BC Timișoara a avut grijă de minge în timpul acestui joc cu excepția lui Branko Cuic, care a avut destule momente de avântare hazardată. Deși a pierdut aproape de două ori la fel de multe posesii, BC Mureș a compensat prin alte acțiuni. Din punct de vedere individual oaspeții au fost mai proaspeți și mult mai inspirați în acest meci. Analiza completă a acestui meci o puteți citi AICI.

U Mobitelco Cluj - CSU Sibiu 96-85

Derby-ul Ardealului a fost un meci între două echipe extrem de scurte. Titularii ambelor protagoniste au bifat peste 30 minute de joc, o dovadă că experiența sau calitatea jucătorilor de pe bancă, ori lipsa de încredere a antrenorilor în rezerve, au fost aspecte ce au cântărit decisiv.

Astfel, deși s-a punctat generos, rezervele celor două formații au combinat pentru un singur punct, marcat de către Jerome LaGrange.

Valoarea individuală dar și jocul mai elaborat au cântărit deciviv în favoarea campioanei. Zoran Krstanovic a avut 45 la eficiențo și a fost aproape de un triple-double. Contribuții majore pe finalizare au avut Kyndall Dykes, capabil să rezolve cu multă siguranță acțiunile unu la unu, respectiv Vladimir Mijovic.

Lipsită de aportul lui Mychal Kearse, CSU Sibiu a mizat pe ceilalți patru jucători străini. Jay Wisseh a prestat în nota obișnuită, însă acest lucru nu a fost suficient. Sibiul a beneficiat și de aportul lui Khartchenko respectiv Riley. Austin nu a fost rău pe finalizare dar a avut mari probleme la apărarea lui Dykes.

U Mobitelco a avut 31 de acțiuni finalizate cu coș de pe urma unor combinații. În total gazdele au înscris 38 de coșuri din acțiune.

Oaspeții au înscris 82 puncte cu străinii, restul de trei venind pe mâna lui Crăciun.

Campioana a aruncat mult mai precis, având cu 15 procente mai mult decât adversarul la finalizările din acțiune și a fost mai bună la recuperări și pase decisive. La capitolul posesii câștigate/pierdute a existat un echilibru care inevitabil a favorizat echipa gazdă.

U Mobitelco termină turul cu 11 victorii dar a disputat un meci mai puțin, iar CSU Sibiu a strâns zece victorii având o serie activă de trei eșecuri succesive.

CSM București - CSU Ploiești 79-78

Vizibil incomodată de apărarea agresivă și avansată a adversarului din prima repriză, CSM București a găsit soluții de a se impune în fața vicecampioanei României.

Mizând pe o rotație obișnuită, ce cuprinde 7-8 oameni Hristu Șapera a știut să expună problemele de efectiv ale adversarului care a jucat fără doi jucători accidentați și unul suspendat.

Gazdele s-au luptat pentru a juca în termenii favorabili lor. Fără îndoială un joc permanent pe atac pozițional ar conveni de minune CSM-ului, dar acest lucru nu a fost posibil prea mult în acest meci. Cel puțin nu atât cât s-ar fi așteptat să i se permită. Dar experiență jucătorilor echipei gazdă a contat enorm.

Astfel, CSM-ul a beneficiat de prestații foarte bune și utile din partea lui Fometescu și Căruțașu. Chiar dacă a ratat 15 aruncări din acțiune, muntenegreanul Goran Martinic a totalizat 23 puncte cu 7 pase decisive.

Alți trei jucători ai gazdelor au depășit pragul de 10 puncte, printre ei numărându-se Claudiu Fometescu, realizator al unui record personal stagional cu 16 puncte.

În replică, CSU Ploiești a jucat cu toți titularii aproape întregul meci. Albijanic a fost descalificat și a bifat 37 minute, iar Dzambic a primit niște momente de respiro în prima repriză.

Aleksandar Vlahovic a înscris 22 puncte înainte de a primi o lovitură în plină figură ce i-a cauzat o fractură de piramidă nazală. Exact ce nu avea nevoie Ploieștiul în acest moment. Adică o nouă indisponibilitate.

Anton Kazarnovski a avut o sarnică dificilă în condițiile absențelor lui Burlacu și Căpușan. El a bifat 21 puncte și 7 recuperări, dar procentual și ca prezență în joc nu se poate spune că a confirmat.

Rade Dzambic și Drasko Albijanic au produs statistici bune, dar procentual ei au avut mari probleme.

BCM U Pitești - Gaz Metan Mediaș 77-66

Trupa lui Tudor Costescu își continuă parcursul sinusoidal din acest sezon competițional. După înfrângerile cu CSU Sibiu, SCM U Craiova sau Energia Rovinari de pe teren propiu, echipa piteșteană a reușit să se impună în fața unei echipe cu pretenții, Gaz Metan Mediaș.

Impresionantă este manieră în care s-a realizat acest succes. Mai exact, BCM U a ținut pe Gaz Metan la doar 66 puncte, iar acest lucru explică foarte multe. Echipa cu cea mai mare medie de puncte marcate până la etapa a 15-a, a înscris cu peste 25 puncte mai puțin decât media obișnuită.

Craig Moore a avut doar 1/10 la aruncările de trei puncte, în vreme ce Jarrett Howell a adăugat 2/8. Așadar, 3/18 pentru tandemul de funași ai lui Gaz Metan. Mai mult, Mediașul a avut un sfert al 3-lea incredibil de slab, în cadrul căruia doar Ionuț Drăgușin a fost capabil să înscrie din acțiune!

Piteștenii s-au luptat exemplar și nu au cedat la recuperări, unul dintre punctele forte ale ardelenilor. De asemenea, gazdele au fost mult mai precise la aruncările din acțiune, dar și la linia de pedeapsă. Astfel, rapotul posesiilor pierdute și al celor câștigate nu a mai contat.

Ofensiva balansată a lui BCM U Pitești a contat foarte mult în acest meci. Patru dintre titluari au depășit pragul de 10 puncte marcate, iar Slobodan Popovic a intervenit cu minute importante de joc, fiind al doilea marcator și recuperator al echipei.

Gaz Metan a avut cinci jucători cu cel puțin 10 puncte marcate, însă numai Ionuț Drăgușin a avut peste 40% la aruncările din acțiune.

Piteștiul întâmpină Crăciunul pe locul 10, iar Mediaș pierde din nou pentru a termina turul pe locul 4.

CSM Oradea - Dinamo București 101-83

Formația bihoreană a încheiat cel mai bun tur de campionat din istorie cu o victorie categorică repurtată asupra unei echipe lipsită de unul dintre cei mai importanți jucători.

Echipa gazdă a construit un avantaj important pe parcursul primelor 30 minute de joc, perioadă în care a etalat un joc colectiv pe ambele faze ale jocului. Absența lui Josh Brown s-a simțit, amfitrionii având astfel o misiune mai ușoară de limita ritmul de joc al bucureștenilor.

Dinamo a avut probleme cu apărarea ordonată a adversarului și a beneficiat de doar trei puncte din partea garniturii a 2-a.

CSM a executat foarte bine de pe semicerc, principalii realizatori din acest procedeu fiind Silviu Lupusavei și Rareș Pașca. Nemanja Maric și Nenad Markovic au bifat câte un double-double, Sasha Topcov s-a mișcat iarăși foarte bine în spațiul de trei secunde, iar Milos Pesic a fost prezent la finalizare.

În replică, Antonio Haymon a avut 30 puncte și 6 recuperări însă a pierdut posesia mingii în șase rânduri, iar Allen Durham a terminat cu 27 puncte, 9 recuperări și 5 pase decisive fiind cel mai eficient om partidei.

Gazdele au fost superioare și la recuperări, unde au bifat 14 recuperări ofensive și s-au impus cu 39-31 la mingile câștigate de pe urma unor aruncări ratate. CSM a fost superioară la toate capitolele statistice în acest meci.

Oradea termină anul cu 11 victorii și patru înfrângeri, iar Dinamo cu un bilanț exact opus, patru succese și 11 eșecuri.

CS Otopeni - SCM U Craiova 74-67

Ilfovenii au repurtat o victorie oarecum surprinzătoare în condițiile în care toată lumea este conștientă de problemele cu care această formație se confruntă. Chiar dacă adversarul trece printr-o evidentă criză de rezultate, deznodământul acestui meci a avut darul de a suprinde pe mulți.

CS Otopeni a început excelent marcând 29 de puncte în prima secvență, însă s-a văzut ajunsă din urmă până la pauză pe fondul unor probleme mari întâlnite în jocul ofensive pe parcursul sfertului 2.

Craiova părea capabilă să construiască un avantaj care să îi permită un final de meci în care să dicteze ritmul, dar în secvența decisivă oaspeții nu au mai găsti drumul spre coș. Astfel, CS Otopeni a recuperat și s-a impus surprinzător, pe final de joc, acolo unde experiența superioară a jucătorilor de bază din formația olteană ar fi trebuit să se facă simțită.

Angel Santana a avut 17 puncte și 5 recuperări în ceea ce se pare a fost ultimul său joc la Otopeni indiferent dacă această echipă se desființează sau nu. Un alt jucător dat ca și plecat, Bogdan Țibîrnă a totalizat 16 puncte, 5 recuperări și 5 capace, iar Cortney Scott a terminat cu 10 puncte, 5 recuperări și 4 pase decisive. De asemenea, Dani Popescu a contribuit cu 11 puncte pentru gazde.

De cealaltă parte, Branislav TOmic a reușit 18 puncte și 9 recuperări, LeVar Seals a adăugat 12 puncte, 11 recuperări, 4 pase decisive și 4 intercepții cu 6 posesii pierdute, iar Iulian Orbeanu a izbutit 11 puncte și 6 recuperări.

Ambele echipe termină prima parte a sezonului cu patru victorii și 11 înfrângeri. Rămâne de văzut dacă Otopeni rămâne în campionat, respectiv ce modificări va opera Craiova în pauza dintre tur și retur.

CSȘ Giurgiu - BC Miercurea Ciuc 88-71

Aflată la prima experiență pe prima scenă a baschetului românesc din România, formația giurgiuveană a obținut a 4-a victorie stagională. Trupa pregătită de Alin Guță a dispus în manieră categorică de o echipă fără orizont.

Gazdele s-au desprins pe parcursul primei secvențe, în cadrul căreia au înscris 37 puncte. CSȘ Giurgiu a construit un avantaj de 20 puncte în primul act și nu a permis adversarului să revină în joc.

Având în continuare probleme în spațiul de trei secunde, de unde au rezultat doar 14 puncte, amfitrionii au beneficiat de seara excelentă a lui Ray Kraemer, autor a 33 puncte și 10 recuperări pentru 41 la eficiență. Bosko Stojakovic și Zoran Milvoci au avut contribuții majore, iar Cătălin Vlaicu a adăugat 10 puncte și 7 recuperări, dar a terminat luna decembrie cu primul meci în care nu a realizat double-double.

În replică, oaspeții au marcat mai mult din interior dar au fost dominați la recuperări și nu au găsit țina la fel de des ca și adversarul.

Enrico Tucker a fost din nou cel mai bun om al harghitenilor din punct de vedere statistic, cu 19 puncte și 8 recuperări. Emmanuel Dies a bifat un double-double cu 13 puncte și 10 recuperări.

CSȘ Giurgiu are patru victorii și termină turul pe locul 12, în vreme ce Miercurea Ciuc pierde pentru a 12-a oară în acest sezon, are un meci mai puțin disputat și se situează pe locul 15.

Energia Rovinari - Politehnica Iași 114-55

Formația pregătită de către Slobodan Nikolic a terminat turul cu o victorie categorică și scontată împotriva ultimei clasate în Divizia A.

Gorjenii au câștigat fiecare sfert și în drum spre această performanță au fost mai buni decât adversarii lor la toate capitolele statistice. Energia a avut 43 coșuri din acțiune marcate, 40 dintre acestea rezultând din combinații între cel puțin doi jucători.

Louis Darby a trecut de 30 la eficiență și în acest meci, chiar dacă a bidat doar 25 minute de joc. Tot lotul Energiei a fost rulat în acest meci, iar Răzvan Bratoloveanu a fost titularizat în premieră la nivel de Divizia A. Nu mai puțin de 11 jucători au marcat pentru învingători.

De cealaltă parte, Mădălin Nicolae a avut 19 puncte și 9 recuperări pentru 22 la eficiență. În schimb a absentat Vlad Popovici.

Energia Rovinari termină luna decembrie cu un bilanț de patru victorii și o înfrângere, pe locul 9 al clasamentului general al Diviziei A. În aceeași ierarhie, Poli Iași se situează pe locul al 16-lea, fără nicio victorie.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!