Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Ploiești se impune la Mediaș în condiții extreme

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.04.2012

CSU Asesoft Ploiești a învins în Meciul 1 al seriei cu Gaz Metan Mediaș, contând pentru semifinalele Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Scorul final al partidei a fost de 87-85. Victoria prahovenilor s-a conturat în pofida unor absențe de marcă ce au implicat o serie de schimbări de natura tactică în jocul echipei.

Rar ne este dat să vedem o echipă obligată să schimbe sarcinile mai multor jucători și rotația atât de evident cum a fost obligată echipa din Ploiești să o facă. Să joci cu doi fundași concomitent după ce tot sezonul ai evitat să faci acest lucru. Să pui pe poziția 3 un jucător forțat să evolueze poziția 4 tot sezonul și care a avut mai mereu probleme în postura de extremă mică. Nu e lucru puțin.

Echipa pregătită de către Vladimir Arnautovic a reușit să se impună în condițiile în care a trebuit să joace fără Darius Hargrove dar și fără Levente Szijarto. Cu alte cuvinte Asesoftul s-a descurcat fără cel mai înzestrat jucător din punct de vedere al talentului și al productivității pe faza ofensivă, precum și fără cel mai determinat și hotărât apărător din echipă.

În schimb, Gaz Metan a început partida în formula cu care a făcut-o și în primul tur al playoff-ului dar în plus a beneficiat, pentru timp limitat, de aportul lui Tudor Dumitrescu. Acesta a bifat 8 minute de joc în prima repriză dar după ce a fost înlocuit prima dată nu a mai revenit pe parchet. Vom descoperi în cursul zilei de mâine dacă el poate juca cu adevărat sau a fost un sacrificiu al jucătorului prin care a încercat să-și ajute echipa din punct de vedere psihologic.

Rotațiile celor două echipe au fost destul de generoase. Pe de o parte, Ovidiu Teleabă a avut posibilitatea de a roti cu nouă jucători. Exceptându-l pe Dumitrescu, ceilalți opt au bifat cel puțin 17 minute de joc. În permanență pe teren s-au aflat doi oameni de pozițiile 4-5, foarte rar aceștia fiind împerechiați altfel decât în mod obișnuit. Pentru câteva minute doar Ivanovic și Nicoară s-au aflat concomitent pe parchet.

Deven Mitchell și Ivan Ivanovic au înscris 38 de puncte din totalul de 49 pe parcursul primei reprize pentru Gaz Metan. Ei au avut 12/19 din acțiune iar acest lucru a ajutat Mediașul să intre în avantaj la pauză. De notat că în prima jumătate, datorită variantelor de rotație, niciun jucător al gazdelor nu a comis mai mult de două greșeli personale, iar acest lucru este important. Totuși, Gaz Metan nu a reușit să gestioneze prea bine acest avantaj, în condițiile revenirii lui Burlacu din repriza a doua.

În schimb, din punct de vedere al finalizării, fundașii Tomeljak - Moore au combinat pentru 3/14, iar la modul general Gaz Metan a pierdut posesia mingii de 19 ori. Încă o dovadă a calității modeste în jocul de construcție și din punct de vedere organizatoric în faza de atac pentru Mediaș. O echipă ce dispune de foarte multe guri de foc, dar acest lucru nu poate fi suficient împotriva echipelor de top din campionat. Nu e posibil să învingi când în mod frecvent ai atât de multe posesii pierdute într-un meci.

În schimb, deși i-au lipsit doi oameni de bază, Asesoftul a rotit opt jucători. Surprinzător, Santana a fost titularizat, dar acest lucru s-a datorat absențelor de marcă la pozițiile 2-3. Ibericul naturalizat a fost exact omul de care a avut nevoie Asesoftul și a jucat atât poziția 2, cât și 3.. S-a apărat atent, chiar dacă este departe de a fi un specialist în acest domeniu, a avut grijă de minge, a faultat hotărât, fără să-și expună echipa sau să facă cadouri gratuite, iar la finalizare a apărut destul de rar, însă a fost destul de util.

Asesoftul a fost forțat să joace cu Vlahovic și Dzambic concomitent. Este probabil pentru prima dată în acest sezon când cei doi petrec împreună atât de mult timp în teren. Veteranul Dzambic a fost atent la posesie și a marcat în momente importante. A fost probabil cel mai util joc al său în alb-albastru. Vlahovic a fost din nou invitat să arunce, dar de această dată a făcut-o modest: 3/12 din acțiune și trei posesii pierdute.

Premierele nu s-au oprit aici pentru Ploiești. Arnautovic l-a folosit poate pentru prima dată în acest sezon, cel puțin atât de mult, pe Andrei Căpușan în poziția 3. Una care nu îl ajută foarte mult, dar acest lucru s-a întâmplat din cauza problemelor cu greșelile personale la Cepulis (care a jucat foarte prost tot meciul, dar a marcat trei libere în penultimul minut de joc efectiv), respectiv pe fondul celor două absențe amintite. Nu puține au fost momentele în care pe teren s-au aflat Căpușan, Burlacu și Tica sau Albijanic. Ceea ce nu a fost neapărat rău pentru Asesoft, echipă care s-a achitat excelent de sarcini la recuperare.

Asesoft a avut mai mereu un plus la recuperări și a terminat cu 15-12 la mingile câștigate sub panoul advers. Tica și Burlacu au realizat câte un double-double. Primul a jucat foarte bine în prima repriză, iar al doilea în cea de-a doua.

Interesant este că Ploieștiul, deși a avut mai mereu probleme cu greșelile personale la mai mulți oameni, nu a avut niciun jucător descalificat. Nu mai puțin de cinci baschetbaliști ai vicecampioanei au terminat cu câte patru greșeli personale. Asta în condițiile în care nivelul de intensitate și agresivitate din apărarea prahovenilor a fost încă o dată la un nivel extrem, extrem de ridicat. Însă faptul că aproape toată echipa a fost în pregul eliminării și totuși nimeni descalificat e greu de explicat logic.

Trebuie remarcat faptul că exceptând cele 9 mingi pierdute de către Burlacu în primele 30 minute de joc efectiv, Asesoftul a avut doar 6 alte atacuri irosite în acest meci. Ceea ce este foarte bine. Însă, prahovenii au avut probleme, în special în prima parte a jocului, cu ritmul adversarului. În special cu Mitchell, care a avut numeroase incursiuni favorabile lui, pe viteză și în acțiuni executate în forță. Situația s-a schimbat însă pe final, când, conform obiceiului Ploieștiul a ridicat nivelul de intensitate fizică.

Finalul a fost decis de către Cătălin Burlacu. El a transformat de trei ori din acțiune: o dată de la semidistanță și de două ori pe pătrundere. La ultim fază, cea decisivă, l-a depășit pe omul direct, Titus Nicoară, care a avut de suplinit absența lui Ivan Ivanovic, descalificat. Muntenegreanul nu s-a apărat în permanență la Burlacu, din rațiuni de natură tactică cât și pentru a-l proteja de probleme cu faulturile. Totuși, Ivanovic a fost descalificat și nu a mai putut fi pe parchet la ultima acțiune ofensivă a Asesoftului, atunci când, dacă se afla pe teren, ar fi fost însărcinat să-l înfrunte direct pe Burlacu. Duelul celor mai buni 4 din campionat pe o fază decisivă într-un meci de playoff se amână astfel, cel puțin, pentru 24 de ore.

Până atunci CSU Ploiești are 1-0 la general în condițiile în care a fost serios testată din cauza absențelor lui Hargrove și Szijarto.

5 comentarii la aceasta stire:
  • CS Gaz Metan Mediaș adriana :

    rectificare
    ploiestiul fura nu se impune ,mai are de lucrat pana sa se impuna

    cu 12 ani în urmă (29.04.2012) Raspunde
  • CS Gaz Metan Mediaș adriana :

    doar aberatii
    nici CAPUSAN nu a fost descalificat
    eu v-as ruga sa vizionati meciul inainte de a scrie cronici deorece sunteti total pe dinafara

    cu 12 ani în urmă (29.04.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @adriana
    Unde am spus eu că a fost cineva descalificat de la Asesoft?

    cu 12 ani în urmă (29.04.2012) Raspunde
  • CS Gaz Metan Mediaș adriana :

    @adi
    am uitat sa pun semnul intrebarii. CAPUSAN a fost descalificat. Si mai ai si alte inexactitati sa le spunem asa dar deja e tarziu si nu mai am rabdare sa le iau pe fiecare in parte.

    cu 12 ani în urmă (29.04.2012) Raspunde
  • CS Municipal Mediaș bbfreak :

    @ Adi
    Clar Asesoft a stiut sa gestioneze meciul mai bine. Clar ca Teleaba nu este la nivelul lui Arnautovic.
    Ia inregistrarea meciului si vezi repriza a 3-ia. Acolo au facut arbitrii praf meciul. Au inchis ochii la cel putin inca un fault clar a lui Burlacu. La un fault ca sa sanctioneze au dat pasi (si Burlacu era nedumerit). Mitchel a luat doua faulturi lejer (interventia era clara la minge, puteai trece actiunea la steal), asa ca a stat pe banca. Si putem continua: Tica doarme in 3 secunde cat vor muschii lui, marceaza cos valabil, si nu se intampla nimic. Popa ia fault tehnic dupa un comentariu minor (altfel de felul lui e mut in mai toate meciurile), Iacobescu zbiara tot meciul de pe margine si nu promeste nimic. In repriza a 3-ia, aproape toata echipa a ajuns a 4 personale !!! Normal ca in a 4-a Burlacu a zburdat printre ei.

    cu 12 ani în urmă (29.04.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!