Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

ANALIZĂ. Tactica falimentară a gorjenilor a readus Piteștiul în cursa pentru playoff

Adrian Micinic

Adrian Micinic
26.03.2012


Foto: Obiectiv Subiectiv

BCM U Pitești a triumfat la Târgu Jiu, scor 86-81, pe terenul Energiei Rovinari, echipă care și-a văzut frântă seria de patru victorii consecutive în campionat.  Totodată, deținătoarea Cupei României își prelungește sezonul și continuă să spere la un eventual miracol care ar putea să o califice în playoff.

Partida a opus două echipe aflate în luptă directă pentru calificarea în playoff cu precizarea că pentru argeșeni acesta ar fi fost un examen decisiv dacă nu l-ar fi trecut cu brio. Dar l-au trecut.

Echipa gazdă a început mult mai bine meciul, profitând din plin de prezența lui David Steffel în centru. Acesta a coborât din spațiul de trei secunde pentru a primi mingea pe o porțiune de teren unde zona echipei piteștene nu avea poziționată niciun om. Astfel cehul a pedepsit lipsa de reacție a oaspeților și Energia s-a desprins. În plus, gorjenii au beneficiat de ajutor din partea mai multor oameni pe parcursul primei secvențe, în cadrul căreia au ajuns la un avantaj de 10 lungimi.

În replică, Costescu l-a retras pe Octavian Popa Calotă pe bancă, jucător pe care l-a lăsat acolo până la încheierea meciului. În minutul 8 al confruntării pe parchet, la schimb, a apărut Dani Popescu. Acesta a profitat de indicațiile antrenorului advers, Slobodan Nikolic, care în repetate rânduri a transmis jucătorilor Energiei Rovinari să nu se panicheze și să-i lase spațiu lui Dani. Asta cu scopul de a se concentra pe alți oameni, considerați de către antrenorul ex-iugoslav mai periculoși din punct de vedere ofensiv.

Popescu a inspirat ofensiva echipei sale datorită libertății de care a avut parte. El a coordonat cu real succes acțiunile ofensive ale Piteștiului și a avut apariții în zone ale terenului de unde a găsit soluții foarte bune. Și-a găsit colegii cu mingi foarte bune atunci când s-a aventurat în spațiul de trei secunde, iar în situațiile în care a rămas în afara semicercului a profitat pur și simplu de faptul că niciun adversar nu se afla în apropiere. Cu puțin noroc ar fi putut termina meciul cu 8/8 la aruncările din afara semicercului. O singură dată a fost contestat și atunci pentru că Darby se afla în apropierea lui Dani pe o acțiune aflată la finalul timpului de atac.

Practic Dani a fost jucătorul care a inspirat revenirea în joc a Piteștiului. Pe de altă parte, prestația Energiei Rovinari din sfertul al doilea a lăsat foarte mult de dorit. A fost încă o dată, așa cum am văzut de atâtea ori în acest sezon, o situație în care Piteștiul nu a venit neapărat cu ceva nou, dar a profitat de lipsa de inspirație a adversarului pe faza ofensivă. Exemple în acest sens sunt aruncările, câteva deschise, irosite de către fundașii și extremele Energiei, respectiv jocul precar de construcție prezentat în acea perioadă de joc.
Această situație a fost coroborată cu obișnuitele schimbări succesive pe sistemul defensiv al echipei pregătite de către Tudor Costescu. Majoritatea echipelor din Divizia A au avut această problemă împotriva argeșenilor. Nu au dat dovadă de luciditate și n-au găsit soluții de a contracara apărarea în continuă schimbare a adversarului.

Piteștiul a profitat din plin de problemele Energiei pe finalul primei reprize și în debutul celei de-a doua instrumentând un parțial de 13-0. Sfertul al treilea s-a încheiat însă cu pe forțarea gazdelor, care au egalat situația la 58 în prima fază din sfertul decisiv. Argeșenii nu s-au panicat și au continuat să schimbe pe faza de apărare, iar în ofensivă au găsit multe soluții atât la interior cât și din afara semicercului. Astfel, oaspeții nu au permis gorjenilor să mai preia conducerea până la final. Desprinderea decisivă s-a făcut pe un parțial de 7-0 început de același Popescu.
Gazdele au încercat să revină dar eforturile lor au fost sortite eșecului și datorită descalificării lui Stefan Nikolic, cel mai productiv jucător din punct de vedere ofensiv pentru olteni în acest meci.

Pe final s-au executat o mulțime de aruncările libere, argeșenii având mai multă inspirație pentru a termina meciul într-un avantaj care menține Piteștiul în cursa pentru calificarea în playoff. Oaspeții nu au înscris niciun coș din acțiune în ultimele două minute și mai bine, dar au executat suficient de bine aruncările de pedeapsă. În plus au profitat de faptul că Porter Troupe, modest tot meciul, a irosit patru aruncări libere.

De notat că Slobodan Popovic a comis un fault stupid cu câteva secunde înainte de final, atunci când argeșenii aveau un avantaj de cinci puncte. Pe de o parte e posibil să fi evitat încasarea unui coș de trei puncte, însă dacă americanul Energiei ar fi fost mai inspirat la linia de pedeapsă în acest moment Piteștiul era deja eliminat.

Interesant este că, în primele 20 minute de joc efectiv, BCM U Pitești a avut mai multe reușite din afara semicercului (7) decât din interiorul acestuia (6). Chiar și așa a intrat în avantaj la vestiare. De fapt această situație nu s-a schimbat radical nici în partea a doua. Piteștiul a terminat cu 15 reușite din interiorul semicercului respectiv cu 12 din afara lui. Pe de altă parte nici nu poți să te aștepți la altceva în cazul în care îți inviți adversarul să arunce de la distanță. Vorbim totuși despre Divizia A. Când un jucător nu este apărat te pedepsește. Mai ales când vorbim despre un jucător potent pe faza ofensivă. Așa cum este Dani Popescu. Care a fost excelent văzându-și de treaba și pentru că nu s-a speriat nici măcar o clipă.

Energia Rovinari a avut peste 100 puncte de eficiență, fiind practic superioară adversarului. Oaspeții au beneficiat de susținere din partea băncii, având peste 40 puncte pe tabela de marcaj, aduse de garnitura a doua, față de cele doar 15 ale Energiei. Din partea rezervelor Energiei doar Kabengele a punctat. În schimb pentru argeșeni Popescu a avut 25 puncte, iar Popovic a adus 17.

BCM U Pitești a câștigat la Târgu Jiu întrucât a jucat mai inteligent în ansamblu. A demonstrat încă o dată că este o echipă extrem de incomodă pentru oricine și că dispune de jucători suficient de valoroși pentru a gestiona situații deloc favorabile. În plus a profitat de faptul că Energia Rovinari a oferit deliberat anumite spații, de care Piteștiul, prin Dani Popescu, a profitat.

10 comentarii la aceasta stire:
  • CS Energia Târgu Jiu duddy :

    play off
    Sa fim seriosi , Energia are 90 la suta sanse de play off .. daca nu chiar mai mari .. are cu un meci in minus (si daca il punem pe cel cu Iasi ca restanta , Energia face 2 victorii peste ambele contracandidate ) .. Ar trebui ca Energia sa piarda ambele meciuri cu Oradea si cu Mures acasa( ceea ce nu cred , acesta din urma ) si celelalte macar una sa bata ambele (au program nu usor )

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe realgorj :

    De acord....
    ...cu cele spuse de tine. Astazi Pitesti a fost mai buna, Dani Popescu efectiv ne-a tocat cu 3p, nu am reusit sa-l contracaram. Dar avem si alte probleme, cea financiara fiind pe primul plan. Slobodan Nikolic spune ca e posibil ca 3 jucatori sa nu faca deplasarea la Oradea, justificata de neplata salariilor. Si daca nu merg nici la Iasi ? Mi-e sila de ce conducere avem, cu factorii decizionali ai lu' peste...

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiris :

    tactica
    e posibil ca din cauza lipsei banilor, conducerea sa isi doreasca sa nu intre in play-off. Exact la fel s-a intamplat anul trecut la otopeni, cand salariile erau restante cu 2-3 luni, iar conducerea si-a dorit ca echipa sa nu prinda play-off-ul.. si asa au ramas pe locul 9...

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu duddy :

    play off
    Fratilor , atunci despre ce mai e vorba in sportul asta pe care il numim baschet ? Pai ce facem ? :)) baschetul se joaca sa obtii victoria in fiecare meci , victoriile aduc puncte , punctele aduc un loc in campionat .. ce facem acum in fiecare an avem obiectiv locu 9 ca sa nu mai cheltuim niste bani ? Ne jucam cu visurile si sperantele suporterilor care , slava cerului , nu sunt putini , ?

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • louisdarby13 :

    Inca un articol la comanda !
    Mda , va legati (subtil !?) de tactica echipei , deci de antrenor , care e prieten '' la catarama'' cu Ccarmen Flacarica inca de la sosire in Romania ! De ce nu scrieti si despre restantele salariale catre jucatori ! Apropo , ieri a fost ziua de nastere a lui Porter ( care a jucat foarte putin ieri - poate scrieti de ce) si MALAIMARELE judetului Gorj i-a adus un cos cu flori , a dat mana cu el , a facut poza si.....SUNTETI PENIBIL D-LE CALINOIU ! PENIBIL !

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Quetz :

    Porter
    A jucat foarte putin ieri atat ca numar de minute cat mai ales ca prestatie. Poate a sarbatorit omul ziua de nastere cu o zi inainte si era obosit, nu de alta dar a jucat de parca inca dormea. Cat despre calculele priving locul 8 si locul 9 sunt de acord cu duddy: Energia are in continuare 90% sanse sa prinda play-off-ul, ramane sa isi si doreasca asta.

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca Quetz :

    Erata
    *privind*

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • Pro baschet :

    Penibil
    La meciul cu Timișoara aveau doar 2 luni si 3 saptamâni restanta deci puteau fi motivati.......acum sunt 3 luni deci nu mai pot fi motivati. Ați jucat prost si ați pierdut.....punct. Nu mai dați vina pe arbitrii salarii luna stele si alte prostii, de fiecare data când pierdeti.

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    anti penibil
    Lucrurile nu stau chiar asa. Nu este totul alb sau negru, exista si nuante de gri. Nici eu nu cred ca principala cauza a infrangerii o constituie aceasta problema financiara . A fost un cumul de factori : neinspiratia lui Nikolic , presiunea suplimentara pusa asupra lui Troupe cauzata de aniversarea lui , cateva decizii pripite luate de jucatorii Energiei in momente ce s-au dovedit decisive , ziua exceptionala a lui Dani Popescu , norocul care intotdeauna joaca un rol important (cu Timisoara am avut noi) , si altele . Cu toate astea, Energia putea sa si invinga. Nu poti spune doar, ati jucat prost si gata , decat daca nu pricepi nimic din sportul acesta.

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe realgorj :

    @probaschet @doarbaschet
    Iau in considerare cele spuse de voi, dar hai sa le ordonam putin. ,, Incidentele'' de la vestiar de care pomeneste Slobodan Nikolic au aparut dupa 4 victorii consecutive. Asta nu va spune nimic ? Eu cred ca baietii s-au cam saturat sa fie mintiti de pe o zi cu alta...@probaschet: exceptand meciul cu CSM de la Bucuresti ( in retur) si prima repriza din meciul cu Sibiul ( din retur, acasa), pe ce arbitraje am dat vina ??! Si la CSM, si in meciul cu Sibiu, ne-a arbitrat un pitestean...

    cu 12 ani în urmă (26.03.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!