Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Andrei Petică: “Sunt un sibian născut în Galați”

Ana Dutu - csufans.ro

Ana Dutu - csufans.ro
20.12.2017

Interviul a fost publicat în revista CSU Fans Magazin realizată de către fanii baschetului la fiecare meci din Sala Transilvania a echipei BC CSU Sibiu. Aceasta este redactată voluntar de către fanii sibieni și are suportul financiar al Consiliului Local Sibiu prin Primăriei Municipiului Sibiu, fiind finanțată prin Agenda Comunității. Mai multe articole și interviuri pot fi citite în revista CSU Fans Magazin. Toate numerele ale acestei reviste pot fi găsite și online, pe site-ul www.csufans.ro

Reporter: Ce le-ai povesti suporterilor sibieni despre omul Andrei Petică?

Andrei Petică: Numele meu este Andrei Petică, am 24 de ani și sunt născut în Galați. Am un frate mai mare decât mine cu un an și cinci luni, împreună cu care mi-am petrecut copilăria în zonele rurale ale Galațiului, mergeam la țară în absolut toate vacanțele de vară. Nu pot spune că provin dintr-o familie de sportivi. Fratele meu a cochetat o perioadă cu fotbalul însă acum activează în domeniul farmaceutic. Singura persoană din familia mea care face sport este vărul meu primar care joacă fotbal la Oțelul Galați.

În ceea ce priveșțe studiile, am început Facultatea de Educație Fizică și Sport în cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, de unde după doi ani am vrut să mă transfer la Sibiu. Neputând face acest lucru a trebui să îngheț anul trei. Sper să reușesc anul viitor să mă transfer și să-mi finalizez studiile. Mi-ar plăcea ca după facultate să continui cu un master în kinetoterapie pentru că mă atrage o carieră în acest domeniu. În ciuda acestei situații legate de continuarea studiilor, mă bucur de mutarea mea la Sibiu. Eu m-am mutat aici înainte de a semna contractul cu BC CSU Sibiu pentru că îmi place foarte mult orașul dar și pentru că aici locuiește prietena mea. Eu sunt un sibian născut în Galați. Mă regăsesc în oraș și în comportramentul liniștit al oamenilor. Îmi place foarte mult centrul Sibiului unde ies adesea la o cafea sau la o plimbare în timpul liber. 

Rep.: La ce vârstă și în ce împrejurări ți-ai descoperit pasiunea pentru baschet?

A.P.: M-am apucat de baschet dintr-o întâmplare, undeva în jurul vârstei de opt ani. Aveam un prieten care juca baschet la Liceul cu Program Sportiv din Galați, care m-a luat cu el la un antrenament. M-am descurcat bine la acel antrenament din moment ce antrenorul m-a plăcut și mi-a cerut să rămân. M-am înscris în echipa liceului sportiv care funcționa ca un club. În clasa a cincea părinții au decis să mă și transfere la acest liceu. Tot atunci, antrenorul echipei a făcut o selecție a celor mai buni jucători din club, printre care mă număram și eu, pe care i-a înscris la CS Phoenix Galați. Am rămas alături de acest club până în 2012 când am terminat liceul.

Rep.: Unde ai  mai jucat  înainte de a semna contractul cu BC CSU Sibiu?

A.P.: În 2012, după terminarea liceului, am semnat un sezon cu BC Dinamo București în Liga Națională. În sezonul 2013-2014 am evoluat pentru CS Concordia Chiajna ca apoi în 2014 -2015 să ma reîntorc la CS Phoenix Galați în divizia B. Am promovat în Liga Națională la sfârșitul acelui sezon și am decis să mai rămân doi ani alături de acestu club. După aceste două sezoane în care am evoluat pentru Phoenix Galați a urmat oferta venită din partea clubului BC CSU Sibiu.

Rep.: Ai participat anul acesta la Jocurile Mondiale Universitare desfășurate la Taipei. Ce a însemnat această convocare pentru tine?

A.P.: M-am simțit onorat de convocarea la Universiadă. Cred că orice sportiv este flatat de aceste convocări pentru că selecția se face dintr-un grup mare de jucători și înseamnă o recunoaștere a muncii și a talentului. Din păcate eu m-am accidentat în timpul antrenamentelor premergătoare Universiadei și nu am putut evolua în cadrul acestei competiții. Am însoțit totuși lotul României în această deplasare și pot spune că am fost impresionat de ceea ce am văzut acolo. Am fost primiți foarte bine, organizarea a fost impecabilă iar oamenii foarte calzi și primitori. Singurul lucru cu care nu am reușit să mă împac a fost mâncarea. Mi-ar fi plăcut să profit de această experiență unică și să pot evolua mai ales că din grupa noastra au făcut parte și Statele Unite.

Rep.: Ce-și dorește Andrei Petică de la cariera lui în baschet?

A.P.: Mi-ar plăcea foarte mult să reușesc să câștig un titlu național și să pot juca în Cupele Europene cu echipa de club. Anul acesta eu nu am evoluat în FIBA Cup. Pe de altă parte este foarte important pentru mine să mă feresc de accidentări pentru a avea o carieră cât mai lungă. Atâta timp cât esti sănătos, serios și muncitor recunoașterea va veni. 

Rep.: Cu ce gânduri te-ai alăturat echipei sibiene și ce-ți doreși să însemne acest sezon în cariera ta?

A.P.: Contractul cu BC CSU Sibiu reprezintă categoric un pas înainte în cariera mea. BC CSU Sibiu este una din cele mai titrate echipe de baschet din România și totodată una din cele mai longevive echipe din Liga Națională. Este o onoare pentru mine să joc la  Sibiu. Aici joci în primul rând pentru public și apoi pentru rezultate. Orice jucător de baschet din campionatul românesc cunoaște atmosfera din Sala Transilvania și pasiunea suporterilor sibieni pentru baschet. Eu sunt onorat să fac parte din familia BC CSU Sibiu și îmi doresc foarte mult să ajut echipa cât de mult pot. Nu sunt genul de jucător care să-și dorească neapărat să înscrie foarte multe puncte pe meci. Mă consider mai degrabă un bun apărător și un jucăor care pune echipa înaintea statisticii personale 

Rep.: Ai putea face o radiografie a evoluției lui BC CSU Sibiu în acest sezon?

A.P.: Până cum am avut un parcurs cu suișuri și coborâșuri. Am debutat cu dreptul în acest sezon și am obținut niște victorii importante cu Oradea, Steaua și Cluj după care au urmat niște meciuri mai slabe cu Timișora și Galați. Din puntul meu de vedere noi putem juca mult mai bine decât am făcut-o până acum deoarece suntem un colectiv bun, ne înțelegem foarte bine între noi și am reușit să legăm relații excelente de joc 

Rep.: Cum priveste Andrei Petică confruntarea cu Politehnica Iași?

A.P.: Faptul că Politehnica Iași se află pe penultima poziție în campionat nu este relevant pentru noi. Vom aborda acest meci cu multă seriozitate pentru a gestiona și domina jocul de la început și până la sfârșit. Va trebui să obținem o victorie categorică cu Politehnica Iași mai ales că jucăm acasă, în fața propriilor suporteri. Suntem o echipă de top și trebuie să demonstrăm acest lucru în fiecare meci, indiferent de adversar.

Rep.: Am putea vorbi despre o rutină sau despre o superstiție în ziua meciului?

A.P.: Nu sunt un tip superstițios însă putem vorbi despre o oarecare rutină. Încerc să mă odihnesc cât mai mult în ziua meciului și să nu ies din casă decât pentru antrenamentul de dimineață. Mănânc întotdeauna o mâncare ușoară și mă relaxez ascultând muzică. Îmi place foarte mult muzica hip hop. De asemenea, înainte de meci mănânc întotdeauna o banană deoarece simt că îmi conferă energie.

Rep.: Știu că glumiți foarte mult între voi și că vă place să vă puneți porecle. Cum îți  spun  coechipierii?

A.P.: Singura mea poreclă este Petre. A evoluat de la Petică la Petrică și de la Petrică la Petre. Am primit această poreclă în 2012 în perioada în care evoluam pentru BC Dinamo București. Tot așa îmi spun și actualii mei coechipieri. Cel puțin românii, mă strigă Petre nu Andrei.

Rep.: Ce și-ar dori un jucător tânăr ca și tine să se schimbe, respectiv îmbunătățească în  baschetul românesc?

A.P.: Mi-ar plăcea să se acorde o atenție mai mare formării juniorilor. De multe ori la juniori sunt promovați 2-3 copii dintr-o întreagă echipă, ceea ce nu mi se pare normal. Pentru a  avea un campionat valoros trebuie să creștem și să formăm în primul rând copii. De asemenea, mi-ar plăcea să se acorde o încredere mai mare jucătoului român care din punctul  meu de vedere  ar trebui să primească mai multe minute pe parchet.

Rep.: Un mesaj pentru suporterii sibieni.

A.P.: Vreau să vă mulțumesc pentru că sunteți alăuri de noi meci de meci și să vă promit că vom reveni cu o serie de victorii. Atmosfera din sală este excepțională iar voi meritați ca noi să vă răsplătim suportul cu rezultate bune. Pentru voi trebuie să ne menținem în fruntea clasamentului

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!