Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Asesoft a triumfat în meciul care a durat șapte minute

Adrian Micinic

Adrian Micinic
12.11.2011

Meciul dintre Gaz Metan Mediaș și CSU Asesoft Ploiești, considerat derby-ul etapei a 8-a în sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin s-a decis mai repede decât s-ar fi așteptat oricine. Modul în care soarta partidei s-a decis este regretabil și a privat întreaga suflare baschetbalistică din țară de un spectacol agreabil.

Cititorii site-ului TotalBaschet știu foarte bine deja, CSU Asesoft Ploiești va învinge prin scor de forfait (20-0), iar Gaz Metan Mediaș nu va încasa niciun punct în clasament și totodată cedează prima poziție în clasament Timișoarei, echipă pe care o va întâlni săptămâna viitoare.

În minutul 7 al confruntării, la scorul de 15-19, antrenorul Ovidiu Teleabă a operat o modificare în efectivul echipei din Mediaș. Pivotul Ionuț Drăgușin a comis cea de-a 3-a greșeală personală. O situație extrem de neplăcută pentru orice jucător.

Totul avea să devină neplăcut pentru întreaga echipă a Mediașului. Drăgușin a fost schimbat cu americanul Scott VanderMeer, dar banca tehnică a ardelenilor nu a ținut cont de faptul că în teren se aflau deja patru străini: Howell, Moore, Mitchell și Ivanovic.

Eroarea se datorează fără discuție staff-ului tehnic al echipei din Mediaș. Desigur toată lumea greșește. Dar unele erori nu se pot ierta și de regulă se plătește scump pentru astfel de greșeli.

Desigur, Teleabă nu este vinovat că nu are un staff mai numeros, capabil și care să-i atragă atenția în permanență asupra numărului de jucători străini aflați pe teren. Antrenorul în calitatea sa nu poate fi atent la toate detaliile, în situații care apar în timpul meciurilor. Presiunea este foarte mare și ea apasă în permanență asupra celui care desenează pe tăbliță. De aceea are nevoie de un ajutor. Sau de mai multe. 

În mod oarecum paradoxal, în Divizia A tehnicienii au o misiune în plus spre deosebire de, să zicem, antrenorii din NBA sau Euroligă. Aceștia nu au de socotit numărul jucătorilor autohtoni din teren. Antrenorii din Divizia A însă trebuie să o facă.

Cum s-a ajuns la greșeala lui Teleabă?

Gaz Metan Mediaș a început meciul cu doi fundași de această dată. Este vorba despre Howell și Moore. Alături de ei, în garnitura de start au evoluat extremele Mitchell și Ivanovic, iar Drăgușin a jucat în centru.

Până la întâmplarea care a fost sesizată de ploieșteni de abia după ce Florin Muntean a fost trimis în teren în locul lui Craig Moore, în încercarea disperată de a masca o greșeală pe care arbitrii și comisarul nu au sesizat-o, deși vorbim despre o brigadă din care au făcut parte Marius Ciulin și Doru Vinași, echipa din Mediaș a jucat cu garnitura de start.

Incidentul este cu atât mai regretabil cu cât Gaz Metan este considerată, pe bună dreptate, echipa cu cele mai multe valori românești în componență. Alături de uriașul Drăgușin în lotul de 12 la acest meci au mai fost Titus Nicoară, Tudor Jucan, Tudor Dumitrescu, Florin Muntean și Mihai Racovițan.

Probabil antrenorul Mediașului s-a gândit că meciul are 40 minute și se anunța o confruntare extrem de echilibrată, iar diferența se putea face pe fondul unei rotații mai adânci de care dispun ardelenii în acest moment. Gândindu-se în viitor, Teleabă a omis prezentul și a rămas fără români pe teren.

Așadar, dacă este de blamat, antrenorul lui Gaz Metan Mediaș trebuie considerat vinovat pentru faptul că a gândit tactica echipei sale prea în amănunt, prea în detaliu, prea în viitor, în ceea ce s-ar fi putut întâmpla în repriza a doua. Nicidecum nu pentru că în acel moment nu ar fi avut soluții în efectivul de jucători autohtoni, așa cum ar putea fi vorba în cazul mai multor echipe prim divizionare.

Despre cele șapte minute care au contat în acest meci pot să spun următoarele:

- Dado Arnautovic a început fără Levente Szijarto (jucător care nu a fost folosit deloc), dar cu Burlacu, Albijanic și Căpușan în teren. Jucătorul orădean a avut o problemă la stomac și s-a decis menținerea sa pe bancă, dar antrenorul a luat în considerare folosirea lui în timpul meciului. Nu a mai fost nevoie, astfel încât Levi a fost menajat în acest meci.

- Jarrett Howell a profitat de prezența în teren a lui Craig Moore și i-a încredințat acestuia în mai multe ocazii căratul mingii, iar micuțul cu numărul 12 de la Mediaș a apărut în trei rânduri la finalizare din spatele semicercului. Complet liber, el a demonstrat că este o mână sigură și ne-a arătat cât de periculos poate fi (și) pe finalizare.

- Aleksandar Vlahovic s-a descurcat excelent în fața unui adversar redutabil la nivel de Divizia A. Tânărul conducător de joc al Asesoftului a arătat că are potențial și este un adevărat conducător de joc. Viitorul sună bine pentru prahoveni din acest punct de vedere.

- Prahovenii păreau să aibă mari probleme până la incidentul care a decis partida. Deși au executat foarte bine cu precădere în ofensivă, acolo unde Mike Jones a apărut foarte bine pe finalizare, oaspeții ajunseseră să aibă doi oameni cu trei greșeli personale în persoana lui Burlacu și Albijanic. Dacă meciul s-ar fi desfășurat în condiții normale până la capăt Ploieștiul avea o situație dificil de gestionat pe parcursul celorlalte 33 minute.

- În condițiile în care Burlacu avea trei greșeli personale și cu Szijarto supărat de o problemă medicală, echipa oaspete rămânea să mizeze totul pe Andrei Căpușan, un jucător la rândul său predispus la greșeli personale atunci când este dispus sub panou. Astfel, idea de a-și ține românii pentru repriza a doua putea fi o carte câștigătoare pentru Gaz Metan.

Conform regulamentului în vigoare, dacă o echipă are în teren cinci străini simultan și greșeala nu este sesizată de arbitri meciul continuă, comisia abilitată va omologa rezultatul cu scorul de 20-0, iar echipa care a comis greșeala nu va primi niciun punct în alcătuirea clasamentului.

Desigur putem specula și pe seama faptului că meciul a fost transmis și oprirea meciului nu ar fi fost benefică pentru postul care a investit niște bani în realizarea acestei transmisii. Pe de altă parte, sala a fost arhiplină și în tribune au luat loc susținători ai baschetbului sosiți tocmai de la Ploiești. Era într-adevăr păcat pentru toți iubitorii baschetului prezenți la polivalenta medieșeană ca meciul să se oprescă în acel punct.

Nu în ultimul rând, antrenorii celor două echipe au avut posibilitatea (în măsura în care unul dintre ei avut și dispoziția necesară) de a folosi jucătorii într-un meci devenit de antrenament, în care să se verifice potențialul mai multor jucători ori executarea unor scheme sau sisteme de joc.

Foto 1: turnulsfatului.ro
Foto 2: Ionuţ Badea

3 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe vitrometanus :

    parere de suporter
    Teoretic esti predispus sa comiti erori atunci cand joci sub presiune, insa nu este de iertat cand pierzi doua puncte din clasament intr-o singura secunda, indiferent de scuza pe care o cauti. Una e sa pierzi doua meciuri din cauza jocului tactic inadecvat, si alta sa pierzi din cauza ca nu ti-a intrat in reflex regulamentul si ca nu simti cu "ochii mintii" in orice moment, ce jucatori sunt in teren si daca este oportun sa fac o schimbare. Mai mult de atat, sa gresesti chiar la prima schimbare. Sa scoti unicul roman si sa introduci ultimul strain de pe banca. Ma asteptam la orice, dar nu si la Dragusin sa protesteze ca este ultimul mohican din echipa si ca fara un roman brav ca el in teren, echipa pierde 2 puncte. De la el ma astept sa rateze liberele si sa joace rolul jucatorului nesuferit de galeriile adverse, atitudine omologata, brevetata si interpretata cu profesionalism de Catalin Burlacu, fata de care, Dragusin este un biet si ridicol novice, incapabil sa sesizeze cat de important este sa gandesti uneori.
    Se pune intrebarea, daca ar fi o solutie schimbarea intregului staff tehnic. Echipa a demonstrat ca are capacitatea de a ajunge pe primul loc, are un joc tactic mai bun ca anii trecuti si asta datorita modului in care sunt pregatite detaliile fiecarui joc. Sa il schimbi pe Teleaba ar fi dupa mine o greseala mai mare decat a facut-o el in timpul meciului cu Asesoft, ar anula practic, pe termen scurt sansa echipei de a emite pretentii la castigarea campionatului. Recunosc, ca unul dintre motoarele echipei este tocmai omogenitatea grupului condus de Teleaba. Propun rezolvarea rapida a acestui eveniment nefericit, pentru a se evita instaurarea unei situatii de criza si a scoate din forma jucatorii, printr-un avertisment dat antrenorilor. Uneori, energiile sinergice devin puternice atunci cand primesti a doua sansa.
    Repet, sa schimbi antrenorul nu va aduce inapoi punctele pierdute. Insa ptr a evita ca in viitor sa nu se repete greseala ar trebui ca al 3 om din staff sa fie mai atent la detaliile meciului si sa se autodepaseasca, adica sa mai faca si altceva in timpul meciului in afara de a comenta deciziile arbitrilor, de pilda sa stea mai aproape de antrenori, si sa ii scoata din calculele jocului tragandu-i de maneca, corectandu-i inainte de a incalca regulamentul.
    Apreciez ca majoritatea publicului a ramas alaturi de echipa si a sustinut-o pana la finalul meciului amical, chiar daca a fost anesteziata de acest stupid incident si nu a reusit sa iasa din confuzie minute bune.
    Acesta este un moment in care Gazul are de demonstrat ca este o echipa puternica si echilibrata, capabila sa depaseasca orice obstacol. Daca il va depasi putem spune ca avem echipa tehnica care stie sa pregateasca meciurile, sa isi motiveze jucatorii, dar al carui călcâi ahilian il reprezinta regulamentul. Toti il vom ierta pe Teleaba daca ne va aduce titlul in acest sezon. Aceasta ar trebui sa fie pedeapsa sa : condamnat sa castige titlul. Rabdarea este ca timpul. Nu te poti baza pe el pentru ca intotdeauna, trece.

    cu 12 ani în urmă (13.11.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe number1 :

    inca o parere
    Cred ca atunci cand actionezi sub presiune risti sa gresesti iar. Asa ca , mai degraba, staff-ul tehnic ar trebui sustinut moral decat condamnat la nesfarsit. Ar fi penibil ca, de-acum inainte , sa mai piarda meciuri din necunoasterea regulamentului! Asa ca, burta pe carte baieti si mai asteptati cativa ani pana la titlu!

    cu 12 ani în urmă (13.11.2011) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Don Ramon :

    Să fim serioşi
    E ,recunosc , cam stupid să rămâi fără români pe teren atunci când ai cel mai consistent grup de jucători autohtoni la dispoziţie .Susţin însă ideea lui Vitrometanus : d-l Teleabă trebuie să rămână la cârma echipei ptr că e destul de evident că valorifică mult mai bine decât Soce lotul ăsta care mie mi se pare , chiar şi cu Drăguşin , cel mai valoros din campionat . Aşa că nu faceţi dintr-un accident o dramă şi nu daţi cu piciorul unui antrenor care , alături de Achim şi de Ţenter , face lucruri remarcabile . Eu am vrut să văd cum stă Asesoftul în raport cu cea mai în formă echipă . Din păcate dezinteresul evident al medieşenilor nu mi-a permis să constat mare lucru . Mă bucură însă faptul că rezervele noastre au avut ocazia unui meci contra unor nume mari şi parcă n-au arătat rău .

    cu 12 ani în urmă (13.11.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!