Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC Mureș încearcă prima victorie împotriva lui CSU Ploiești

Adrian Micinic

Adrian Micinic
11.12.2011


Un duel interesant se va da între Burlacu şi Stănescu

CSU Asesoft Ploiești primește vizita lui BC Mureș în etapa a 13-a din sezonul regulat al Diviziei A la baschet masculin - ediția 2011/12. Meciul se va disputa la Brazi, fiind transmis în direct de DigiSport.

Din punct de vedere al bilanțului confruntărilor directe acest meci nu poate fi considerat un derby, însă datorită loturilor celor două echipe și a obiectivelor trasate pentru actuala ediție de campionat el se anunță a fi un duel extrem de atractiv.

Gruparea pregătită de către Dado Arnautovic se confruntă cu o absență de marcă, cea a americanului Mike Jones, sportiv care a ieșit din circuit la meciul cu Gaz Metan Mediaș.

Asesoft este o echipă foarte scurtă, care se reduce din punct de vedere al opțiunilor în cazul confruntărilor echilibrate, așa cum se anunță cel de duminică. Arnautovic are puține opțiuni pe posturile 1-2, iar la interior rotește cu patru oameni, unul dintre ei (Căpușan) fiind folosit mai mult pe postul 3, după legitimarea lui Kazarnovski.

CSU Ploiești este una dintre echipele ordonate și care se străduiește să își folosească la maxim avantajele pe atac pozițional. Defensiva prahovenilor este suficient de solidă în special datorită experienței jucătorilor. Această calitate și agresivitatea din apărare permite Ploieștiului să provoace greșeala la adversar. Astfel, adversarii lui CSU comit aproape 18 posesii pierdute pe parcursul unui meci.

Pe faza ofensivă jocul este destul de previzibil cu finalizări foarte dese din partea lui Cătălin Burlacu. Acesta este în continuare cel mai bun jucător al Asesoftului și unul dintre cei mai buni în tot campionatul, dar datorită acestui stil, defensivele inteligente știu să limiteze opțiunile sale și să-l forțeze spre aruncări din poziții mai puțin favorabile. Nu este niciun secret, Burlacu joacă excelent în condiții de tensiune maximă. El se alimentează și automotivează în condiții adverse. Posibil să caute acest gen de situații și împotriva Mureșului, chiar dacă vorbim despre un meci pe teren propriu pentru CSU Ploiești

Aleksandar Vlahovic(foto) este un jucător foarte tânăr și foarte capabil pe faza ofensivă. El are capacitatea de a ajunge des la linia de pedeapsă, poate arunca de la distanță și se mândrește cu o viziune destul de bună a jocului. De asemenea, în pofida unui fizic mai fragil, nu atât de bine lucrat precum al celorlalți jucători prahoveni, el nu se teme să se aventureze în locuri aglomerate, unde își poate pune în valoarea capacitatea de a provoca faulturi.

În afara acestora, Ploieștiul va avea nevoie de ajutor pe faza ofensivă de la Drasko Albijanic, Levi Szijarto sau Andrei Căpușan. De asemenea, Anton Kazarnovski sau Rade Dzambic pot oferi momente de satisfacție pe faza ofensivă.

Absența lui Mike Jones îi creează mari probleme lui Dado Arnautovic. În fiecare meci fără american Ploieștiul trebuie să găsească soluții pentru a acoperi cele aproape 20 puncte care reprezintă media stagională a lui Mike.

Date fiind aceste aspecte este clar că Asesoftul poate câștiga dacă joacă inteligent timp de 40 minute de joc. Cu actualul lot, mărunțit de accidentarea lui Jones, Ploieștiul trebuie să muncească foarte mult în pregătirea meciurilor precum cel de la Sibiu sau acesta cu Mureșul. Nu are prea mulți jucători capabilă să producă puncte pe tabela de marcaj în orice condiții. Poate nu e nevoie, dar cu siguranță este obligatoriu ca toți jucătorii să se găsească pe aceeași lungime de undă. Degeaba te aperi foarte bine dacă nu găsești soluții să trimiți mingea în coș în mod regulat.

Stilul Ploieștiului este unul interesant, însă potențialul ofensiv al unora dintre jucători cred că poate fi pus sub semnul întrebării. Nu vorbesc la modul general ci mă refer la anumite situații de joc în care oamenii pot să ajungă și să fie dezavantajați într-ul duel direct. În absența lui Jones, Asesoft îl are numai pe Cătălin Burlacu capabil să rezolve orice situație în relație unu la unu cu regularitare indiferent de zona în care se găsește pe terenul de baschet.

BC Mureș se află în fața primului joc în deplasare sub comanda noului antrenor. Srecko Sekulovic(foto) a debutat la mijlocul săptămânii cu o victorie la limită, într-un meci important, împotriva lui BCM U Pitești, echipă care a devenit incomodă și aproape de ceea ce a demonstrat în sezonul trecut, indiferent împotriva cui joacă.

Rotația oaspeților din acest meci poate fi mai lungă. Adică potențial există. Rămâne de văzut cum va alege noul tehnician. În ultima etapă BC Mureș a terminat meciul fără Stănescu și Cooley, ambii descalificați. Încă din vară, cu o integrare corectă a celor trei români sosiți am fost convins că Mureșul poate folosi o rotație apropiată de cea a Mediașului, cu nouă oameni capabili să fie productivi sau în orice caz utili echipei. Dacă lui Deri nu i-a reușit, fanii mureșeni speră că alături de noul antrenor acest lucru va fi posibil. Pentru că numai așa o echipă poate câștiga pe termen lung. Nu atunci când ai patru jucători cu peste 30 minute în medie pe meci. Astfel ar putea să scadă și media îngrijorător de mare de faulturi comise de jucătorii importanți ai Mureșului.

Sekulovic are mult de lucru. În primul rând să îi învețe pe jucători să se apere. E posibil ca această afirmație să fie un pic exagerată, dar este cert că ardelenii au serioase probleme în jocul defensiv. În special pe apărare colectivă, chiar atunci când vorbim de schimbul omului în urma unui banal blocaj. Nu mai vorbesc despre o defensivă zonă, zonă combinată și așa mai departe sau trecerea din om la om în zonă pe aceeași fază sau invers. Termeni de care nu s-a prea auzit la această echipă sub comanda lui Deri.

De asemenea, pe faza ofensivă, BC Mureș mizează prea mult de inspirația celor trei americani. Nu poate fi contestat, BC Mureș înscrie destul de mult, dar o poate face și mai bine. Oaspeții nu trebuie să îi mai permită lui JuJuan Cooley să țină mingea atât de mult pe atacuri poziționale pentru ca apoi să rezultate o grămadă de aruncări în ultimele secunde de atac. E limpede ce șanse de reușită există în astfel de situații. Dacă contraatacul nu funcționează, ori aruncările de trei puncte nu au intrat, Mureșul a avut foarte mari probleme de la începutul sezonului. Este nevoie de mult lucru la acest aspect și e prea devreme pentru a vedea un rezultat imediat, însă o circulație mai bună a mingii și un joc ceva mai inteligent sunt lucruri ce pot fi vizibile duminică la Brazi. Chiar dacă nu s-a putut lucra prea mult în condițiile în care a fost și o etapă intermediară ceea ce a redus din numărul ședințelor tehnice.

E foarte greu de prevăzut cine va triumfa. Avantajul terenului propriu trebuie luat în considerare, tot așa cum nu putem să uităm de modul în care prahovenii au cedat un avantaj important în ultima etapă, la Sibiu. Noul antrenor al Mureșului este de asemenea un mare semn de întrebare cum este și impactul său imediat asupra echipei. Foarte multe semne de întrebare și e prea dificil să spui cine pornește cu prima șansă. Să fie oare prima victorie mureșeană împotriva Ploieștiului?

Foto: Radu Roşca 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!