Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC Mureș trebuie să îi plăteascu lui Gytis Sirutavicius suma de 38.000 euro

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.01.2012

Baschetbalistul lituanian Gytis Sirutavicius, fost component al echipei BC Mureș în prima jumătate a sezonului competițional 2010/11, a apelat la FIBA Basketball Arbitral Tribunal (BAT) pe motiv că nu și-ar fi încasat salariile la timp și nu a fost remunerat pentru întregul sezon competițional.

Sirutavicius a solicitat plata integrală a salariului pentru sezonul 2010/11 întrucât, susține, contractul său cu BC Mureș a fost terminat unilateral de către angajator. Clubul ardelean a replicat la aceste acuze, motivând că a avut argumente solide în a-i reziliat contractul deoarece Sirutavicius nu a avut o atitudine profesionistă.

Gytis Sirutavicius, jucător reprezentat de către agentul leton Raivis Ušackis, a apelat la BAT pentru a lămuri situația în speranța de a-și recupera banii pe care consideră că i-ar fi meritat în condițiile în care contractul ar fi fost dus la bun sfârșit.

În cadrul fișierului pe care îl puteți descărca AICI (în limba engleză), se prezintă faptul că Sirutavicius a fost legitimat la BC Mureș pe 29 iulie 2010 după ce a semnat un contract valabil pe toată desfășurarea sezonului competițional 2010/11.

Contractul prevedea salariu garantat, plătibil în nouă tranșe lunare și a cuprins anumite bonusuri ce depindeau de rezultatele obținute de către echipă. De asemenea, a existat și un bonus pe care clubul s-a angajat să-l achite la trei zile de la sosirea jucătorului în România.

De asemenea, se precizează faptul că Sirutavicius a jucat pentru BC Mureș în perioada octombrie - noiembrie 2010. Pe 15 decembrie 2010, președintele clubului mureșean, Szalkay Jozsef, a înaintat un e-mail jucătorului prin care îl informează pe acesta de terminarea cu efect imediat a contractului între cele două părți.

În luna ianuarie a anul 2011, FR Baschet a eliberat cartea veder a jucătorului prin intermediul căreia Sirutavicius a putut fi legitimat la BK Dniproazot în Ucraina. El a jucat acolo în perioada 7 ianuarie - 17 aprilie 2011.

În 25 ianurie și apoi pe 1 martie 2011, agentul jucătorului a înștiințat pe cale oficială clubului din Târgu-Mureș să achite salariul garantat al jucătorului pe perioada prevăzută în contract. În replică, BC Mureș a răspuns printr-o scrisoare oficială datată cu 30 ianuarie, respectiv 8 martie 2011, refuzând să efectueze plata salariului.

BC Mureș nu a efectuat plata salariului pentru Gytis Sirutavicius pe decembrie 2010 și nici pe restul sezonului competițional 2010/11. De asemenea, nu s-a efectuat plata niciunui bonus.

În continuare se prezintă sumele achitate referitoare la costurile de judecată, precum și invitațiile lansate de BAT cu privire la soluționarea pe cale amiabilă a situației. Jucătorul și agentul acestui au răspuns afirmativ la aceste solicitări, însă clubul BC Mureș nu a făcut-o. În aceste condiții s-a dat sentința fără ca vreun reprezentant al clubului din Târgu-Mureș să participe la audieri întrucât acesta a refuzat să participe la ele.

Pe cale oficială, BC Mureș a argumentat rezilierea contractului lui Gytis Sirutavicius pentru că a încălcat mai multe clauze din contractul semnat. Mai mult, reprezentanții clubului susțin că jucătorul a avut nenumărate momente de consum excesiv de alcool și a petrecut multe nopți în cluburi. Iar aceste obiceiuri i-au coborât nivelul de performanță pe terenul de baschet, la antrenamente și meciuri.

Conform informațiilor publicate în amintitul fițier, Gytis Sirutavicius a avut un salariu garantat în valoare de 4.500 euro net/lună.

În aceste condiții BAT a decis următoarele:

1. BC Mureș se obligă să achite 29.625 euro și un bonus de 5% reprezentând drepturile salariale ale jucătorului întrucât nu a achitat jucătorului salariul integral până la încheierea contractului, pe 17 mai 2011.

2. BC Mureș se obligă să achite 5.250 euro către Gytis Sirutavicius, reprezentând cheltuielile de judecată.

3. BC Mureș se obligă să achite 3.500 euro către Gytis Sirutavicius reprezentând alte cheltuieli referitoare la cazul de față.

Cazul a fost instrumentat de către Stephan Netzle.

Actualmente, Sirutavicius evoluează pentru Pieno Zvaigzdes Pasvalys, locul 6 (bilanț general 7-6) în prima ligă din Lituania.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!