Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC Timișoara, echipa fără individualități

Adrian Micinic

Adrian Micinic
07.11.2011

Baschet Club Timișoara, o echipă închegată în timp record

Situată pe poziția a 2-a a clasamentului la zi în Divizia A, având adunate șase victorii din totalul de șapte partide disputate, Baschet Club Timișoara este una dintre echipele care se pot declara mulțumite de modul în care a debutat sezonul competițional 2011/12. Pe plan sportiv cel puțin.

În vară echipa alb-violetă a suferit o nouă cosmetizare. De această dată s-a început cu banca tehnică, acolo unde a fost instalat Predrag Badnjarevic, campion în Tunisia. Acesta a transferat cinci jucători străini - Zlatko Jovanovic, Ivan Siriscevic, Dominique Archie, Robert Sarovic și Branko Cuic, patru dintre ei aflându-se la prima experiență baschetbalistică în țara noastră. De asemenea, lotul a fost îmbogățit cu un jucător român consacrat - Bogdan Popescu, respectiv cu unul - Ionel Dodoc, care a petrecut mai multe sezoane în lotul multiplei campioane a României, CSU Ploiești.

Badnjarevic și-a completat efectivul cu jucătorii români care au apărat culorile clubului timișean și în stagiunea precedentă - Dragoș Andrei, Petru Czmor, Dan Păltinișanu, Alexandru Mihuți, jucătorul străin - Nenad Markovic care a petrecut ultimii cinci ani pe malul Begăi respectiv cu tinerii Zoran Milencovici, Leonard Filip și George Toth.

În ceea ce-l privește pe antrenor trebuie menționat faptul că oficialii Timișoarei și-au asumat un oarecare risc. Fără a-i cunoaște în amănunt trecutul, Badnjarevic a lucrat într-un campionat din Africa, acolo unde politica federației de specialitate se deosebește complet de cea a FR Baschet. În Tunisia se poate folosi un singur jucător străin, iar Badnjarevic nu avea nicio legătură cu baschetul românesc înainte de a semna cu bănățenii.

Timișoara practică un baschet colectiv, fără individualități de marcă. Alb-violeții joacă cu doi fundași în primul cinci. Întreg jocul de construcție se învârte în jurul lui Jovanovic și Cuic, acțiunile ofensive derulându-se prelungit.

Jovanovic forțează foarte mult cu aruncări de la distanță. Dacă ar învăța să-și aleagă mai inspirat momentele în care să arunce, Zlatko ar fi cu siguranță unul dintre cei mai interesanți conducători de joc din România, având un control excelent al mingii în dribling precum și ca viziune a jocului.

Fiind un jucător extrem de rutinat și cu diverse calități, Branko Cuic este un baschetbalist foarte util. Deși nu este un conducător de joc Cuic are capacitatea de a citi jocul și de a ușura din atribuțiunile lui Jovanovic. Pe de altă parte, nu este o extremă clasică, fizicul nu îl ajută, dar în mod uneori incredibil, el obținemulte recuperări prin plasament și deplasare în zone aglomerate.
Rămâne de văzut dacă va putea să fie mai puțin individualist decât ne-a obișnuit în ultima vreme la Cluj. De asemenea, nu trebuiesc uitate problemele sale pe finalizare și mai ales la linia de pedeapsă în momente importante.

Bogdan Popescu și Dominique Archie se completează pe posturile 3-4, amândoi având apariții sub coș pentru a-l ajuta pe pivot dar și cu finalizări de la depărtare de coș, chiar din afara semicercului.

Popescu are experiența de partea sa, ambiția și dăruirea fiind alte capitole la care se face remarcat. Din punct de vedere valoric este de departe cel mai bun jucător autohton din lotul acestei echipe. Prin stilul abordat și cu arbitrajul din România, Bogdan va avea întotdeauna probleme cu greșelile personale. Acesta este marele handicap în jocul său, unul de care echipele cu jucători și/sau antrenori inteligenți vor profita.

Archie este probabil cel mai constant jucător al echipei bănățene. El are calități fizice impresionante și se descurcă excelent pe un stil de joc care îi permite să urce și să coboare. Are doi colegi foarte mobili, în Popescu și Sarovic, astfel încât poate crea panică din mai multe zone ale terenului. Este un apărător excelent și are capacitatea de incomoda adversarul prin mai multe mijloace. Un jucător de unu la unu foarte bun la nivel de Divizia A.

Robert Sarovic este pivotul de bază al Timișoarei. El este un jucător modern, având apariții chiar și în afara semicercului. Are avantaje mobilitatea, precizia în aruncare și inteligența în joc. Va fi interesant de văzut cum se comportă împotriva pivoților de top din Divizia A și dacă poate face față jucătorilor mai puternici sau mai masivi decât el.

Exceptând primele două etape, când Sarovic nu a jucat din cauza unei accidentări, Timișoara a jucat cu același cvintet de start - Jovanovic, Cuic, Popescu, Archie, Sarovic.

Ivan Siriscevic este o altă piesă de mare valoare în concepția de joc a lui Badnjarevic. El primește minute importante de joc chiar dacă a ieșit din garnitura de start după revenirea lui Sarovic. De fapt, Timișoara are momente în care joacă fără pivot clasic cu tripleta Siriscevic - Popescu - Archie.

În rotație intră Dan Păltinișanu. Titular al postului de pivot în trecut, pivotul român originar din Timișoara nu mai este prima opțiune pentru această echipă. El a fost titular în meciul cu Giurgiu, atunci când Sarovic nu a jucat. Minutele sale sunt în scădere față de sezonul trecut și implicit statistica are de suferit.

Al 3-lea român în rotația Timișoarei este Dragoș Andrei. Rolul său este de a oferi momente de răgaz primilor doi fundași ai echipei. Deocamdată nu a avut prestații memorabile, dar vorbim despre BC Timișoara, o echipă care va excela prin forța grupului și mai puțin sau chiar deloc prin individualități.

O piesă de care adversarul trebuie să țină cont va fi în continuare Nenad Markovic. Căpitanul Timișoarei a devenit al 6-lea străin și el va trebui să speculeze momentele în care unul dintre străini va fi accidentat sau dacă va ieși din formă. Cu certitudine Badnjarevic ar miza mai mult și pe acest jucător, dar regulamentul îi permite să folosească doar cinci străini într-un meci. Și deocamdată el rămâne fidel cvintetului transferat în această vară. Nu este de condamnat, pentru că el este responsabil de rezultatele echipei, iar acestea confirmă că a luat deciziile corecte.

Deocamdată, Badnjarevic nu a rotit la jucătorii străini în funcție de adversar. El a rotit exclusiv între Sarovic și Markovic, de două ori din cauza unei accidentări a pivotului.

În primele șapte etape fundașii Jovanovic și Cuic împreună cu americanul Archie au jucat în medie peste 30 minute/meci. Jucătorul de culoare a petrecut chiar 36 minute pe partidă. Popescu, Siriscevic și Sarovic joacă peste 24 minute, iar Păltinișanu a bifat undeva în jurul a 12 minute. În schimb, Markovic, care a bifat doar trei prezențe, are 19 minute/meci.

Leii din Banat se mândresc cu victorii pe linie în propriul fief. La Sala Constantin Jude din Timișoara au căzut pe rând CSM București (scor 77-69), CSM Oradea (90-78), CSȘ Giurgiu (103-64) și Energia Rovinari (91-75).

În deplasare, Timișoara a început cu un meci infernal, pierdut împotriva campioanei, U Mobitelco Cluj (68-85), pentru ca apoi să urmeze victorii convingătoare la Otopeni (89-70) și Pitești (86-60).

Privind realist acest bilanț sunt sigur că Badnjarevic este mulțumit să-și vadă echipe pe locul al 2-lea și cu șase victorii acontate. Adversarii au fost de calibru diferit. Fără îndoială înfrângerea a durut, dar fiind prima deplasare în noua formulă și lipsită de pivotul Robert Sarovic, rezultatul nu este chiar concludent.

În schimb, alb-violeții au spulberat echipele din Otopeni și Pitești, în fieful acestora, două echipe considerate puternice în special pe teren propriu dar care nu și-au găsit cadența în acest debut de sezon.

La Timișoara probleme au pus CSM Oradea, respectiv Energia Rovinari. Ambele au rezistat o repriză. De asemenea, CSM București a terminat aproape și a avut o primă repriză în care s-a ținut aproape.

BC Timișoara este una dintre echipele care marchează cel mai mult în Divizia A, având 86.3 puncte/meci. Procentajele sunt excelente: 53.5% la două puncte, 38% la trei puncte (cu aproape 9 reușite în medie pe meci) și 81.7% la linia de pedeapsă.
Apărarea pe semicerc este o problemă deocamdată în echipa Timișoarei. Adversarii marchează 41.3% din aruncările de trei puncte pe care le efectuează și aceștia execută cu generozitate de la distanță împotriva Leilor (peste opt coșuri de trei puncte în medie pe meci).

Bănățenii nu excelează la recuperări dar obțin în medie cu șase mingi mai mult decât adversarul pe meci după ratări. De asemenea, câștigă alte trei mingi din intercepții.

Până la încheierea turului BC Timișoara va trebui să gestioneze o situație diferită față de 14 dintre adversarele din Divizia A. Leii din Banat sunt angrenați în Liga Balcanică, competiție în care vor susține patru meciuri până la finalul primei jumătăți din sezonul regulat al Diviziei A. Așadar, un alt aspect de care staff-ul tehnic al Timișoarei trebuie să țină cont.

Ca și o primă concluzie după doar șapte etape disputate în sezonul regulat al Diviziei A, respectiv după disputarea a zece meciuri oficiale (două în Cupa României, una în Liga Balcanică), putem spune că BC Timișoara este o echipă omogenizată în timp record. Desigur mai este loc de îmbunătățire, mai ales în ceea ce privește circulația mingii, dar la cum se comportă echipa sunt sigur că alb-violeții vor arăta din ce în ce mai bine. Ceea ce s-a realizat până în acest moment cu un antrenor nou și nouă jucători care în sezonul trecut nu au făcut parte din această echipă este într-adevăr remarcabil.

Foto: BC Timișoara (Facebook) 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!