Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Bogdan Țibîrnă, unul dintre puținii tineri români care joacă în Liga Națională

Adrian Micinic

Adrian Micinic
24.10.2012

Bogdan Țibîrnă, pivotul echipei CSM Oradea, este unul dintre jucătorii ce fac parte din rotația de bază a lui Cristian Achim. Baschetbalistul care a mai jucat la CS Otopeni și Steaua București în primul eșalon al țării, are 21 de ani, fiind unul dintre puținii baschetbaliști tineri cu un statut solid la nivelul Ligii Naționale. El este exemplul de arătat tinerilor care joacă la nivel juvenil, dar care se tem că nu au niciun viitor în acest sport.

Născut la Iași pe 7 iunie 1991, Bogdan a fost pe parcursul junioratului unul dintre oamenii de bază ai loturilor naționale indiferent de categoria la care a jucat. El a bifat prezențe la europeanul U16 din anul 2007, la U18 în 2008 și 2009, respectiv U20 în 2010 și 2011. De asemenea, pe plan internațional, Țibîrnă a bifat cinci prezențe în FIBA EuroChallenge, în echipamentul Stelei.

În pauza dintre turul și returul precedentei ediții de campionat Bogdan Țibîrnă a fost cel mai curtat jucător din campionat. În condițiile în care regulamentul obliga formațiile românești să joace în permenență cu un baschetbalist autohton, Bogdan, care venea după o jumătate de sezon excelent la CS Otopeni (a cărui secție de baschet se desființase între timp), a fost premiul cel mare. Unul adjudecat de CSM.

Lucrurile s-au schimbat, adică regulamentul. Iar în sezonul competițional 2012/13 formațiile din primul eșalon nu mai sunt nevoite să folosească cel puțin un jucător român. Această măsură afectează în mod deosebit jucătorii mai puțin cotați, dar mai ales tinerii baschetbaliști români, cărora le trebuie acordată încredere și acest lucru se poate face doar prin minute de joc.

Țibîrnă se încadrează în categoria jucătorului tânăr român. Însă, spre deosebire de mare lor majoritate, Bogdan primește minute de joc. El este folosit cu încredere de către antrenorul Cristian Achim în toate meciurile de la începutul sezonului competițional 2012/13. Cel mai mare număr de minute l-a avut cu Dinamo, dar acesta nu a fost singurul în care a bifat peste 20 minute pe parchet. Are nu mai puțin de patru astfel de partide din totalul de șapte jocuri oficiale. Numărul minim este de 10, în jocul cu CSU Sibiu. Așadar, i s-au acordat cel puțin zece minute în fiecare partidă.

Recordurile stagionale ale lui Bogdan sunt: 11 la eficiență, 10 puncte, 7 recuperări și 5 pase decisive. De asemenea, a avut 4/4 la linia de pedeapsă în meciul cu BCM U Pitești, respectiv 5/5 din acțiune în victoria cu Miercurea Ciuc.

În campionat, pivotul de 2.10 metri are medii de 16.5 minute, 7.0 puncte (70% din acțiune), 4.0 recuperări, 1.8 pase decisive cu 1.3 posesii pierdute pentru un indice de 9.8 la eficiență în cele patru victorii ale CSM-ului.

Au fost momente în acest debut de sezon când Țibîrnă a jucat alături de Laci Lazar. E drept acestea au fost destul de puține și nu în condițiile unui joc obișnuit (s-a întâmplat cu Dinamo în sfertul 4), dar, coincidență sau nu, Bogdan a terminat acel meci cu 5 pase decisive. Un exemplu că tânărul de 21 ani dispune de calitate în ceea ce privește distribuirea mingii. Sunt foarte puține exemplele de jucători cu vârstă atât de fragedă capabili să paseze cu asemenea precizie și generozitate. Bine-nțeles că cel mai important este angrenajul în care joci, iar CSM Oradea este o formație ce distribuie mingea, însă dacă nu ar avea această calitate cu siguranță că și minutele sale ar fi afectate pentru că pur și simplu Țibîrnă nu ar putea să facă față în acest sistem de joc.

Spre deosebire de cele 16 meciuri jucate în sezonul precedent pentru CSM Oradea în linia statistică propriu-zisă a lui Bogdan nu se consemnează diferențe foarte evidente. Însă trebuie ținut cont de faptul că în noua ediție de campionat numărul de jucători români care joacă este mai mic. De aici rezultă că ritmul de joc este mai alert, întrucât acei români au fost înlocuiți de jucători străini. În plus, fiecare echipă are și un al 6-lea străin pe foaie, ceea ce înseamnă cu sunt mai puține momentele în care nivelul scade din punct de vedere al ritmului și experienței de joc.

Bogdan Țibîrnă beneficiază, așadar, de minute de joc și un statut solid în rotația de bază a echipei care se situează pe primul loc în Liga Națională de baschet masculin. Desigur ne-am dori să devină principalul pivot al unei echipe românești de top, însă acest lucru se poate reazila în multă muncă și desigur prin continuarea acordării de încredere în jucătorul ieșean. Cert este că un tânăr de 21 ani joacă cu regularitate într-o perioadă și într-un campionat în care jucătorului român tocmai i s-a acordat un vot de neîncredere.

Foto: Anca Cheregi 

2 comentarii la aceasta stire:
  • weslei :

    moldova e a mea
    un caracter puternic=multa munca si putine fite-felicitari bogdan

    cu 11 ani în urmă (24.10.2012) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    mult succes, Bogdan !!
    Bogdan Tibarna este unul din putinii jucatori tineri care demonstreaza ca prin munca, seriozitate si sacrificii se poate face baschet si in Romania. Am uitat de noroc !!!
    Din ce am vazut este peste " americanul " Baciu si atunci nu inteleg de ce Bogdan a fost ttrimis acasa de la lotul national iar clujeanul a ramas ???

    cu 11 ani în urmă (25.10.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!