Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Branko Cuic: „Vrem să păstrăm nucleul pentru că echipa care câștigă nu se schimbă”

Branko Cuic: „Vrem să păstrăm nucleul pentru că echipa care câștigă nu se schimbă”

Într-un interviu pentru baschet.ro, Branko Cuic a vorbit despre sezonul 2019-2020, despre felul cum U-BT Cluj-Napoca a fost afectată de pandemie, despre motivul care a stat în spatele deciziei de a juca în Basketball Champions League și despre academia de juniori.

În vara anului 2019, clubul clujean a făcut mai multe modificări, atât în staff, cât și la nivel de lot, iar schimbările produse s-au dovedit a fi foarte inspirate. Din punct de vedere administrativ, Cuic a explicat care au fost criteriile pe baza cărora au fost aleși jucătorii și și-a exprimat părerea referitoare la această stagiune.

După un sezon nu prea reușit din punct de vedere sportiv, domnul Dusko Vujosevic a fost nevoit să selecteze echipa pe gustul lui și pe stilul lui. O echipă de muncitori, de oameni care sunt dispuși să muncească și nu comentează. Dânsul e recunoscut pentru o muncă sinceră și acesta a fost reperul nostru când am selectat jucătorii pentru acest sezon. După ce tragem linie, pot să spun că suntem mulțumiți, în primul rând, de caracterul băieților, de modul cum au luptat și cum au tratat fiecare meci. La final, nu mai puțin important, sunt mulțumit de IQ-ul baschetbalistic și de numele pe care le-am adus.

Noi am cântărit acest sezon și putem să spunem că suntem mulțumiți. Când s-a întrerupt campionatul eram pe locul 1, am câștigat Cupa României, deci un obiectiv a fost îndeplinit cu succes. În Europa am făcut o figură frumoasă. Totuși experiența mi-a lăsat un gust amar pentru că cred că puteam să ne calificăm în semifinale. Înainte de meciul al doilea (n.r. cu Medi Bayreuth), jucătorii erau cu capul la pandemie, la cum ne vom întoarce acasă, dacă va fi anulat zborul sau nu, dacă intrăm în carantină la domiciliu sau în carantină de două săptămâni. Atunci era fix începutul pandemiei, când nu se știa nimic. Aproape 300 de fani de-ai noștri erau pregătiți, cu bilete luate și cazare, însă până în ultima zi nu s-a știut dacă se va juca meciul cu spectatori sau nu. În afara faptului că am făcut o figură frumoasă și am avut câteva jocuri spectaculoase, personal, eu cred că dacă nu era situația asta am fi putut să ajungem în semifinale.

Chiar dacă pierduseră calificarea în semifinalele FIBA Europe Cup, alb-negrii se gândeau la câștigarea Ligii Naționale în momentul în care au apărut primele cazuri de coronavirus în România. În cele din urmă, pandemia și-a lăsat amprenta și asupra campionatului de baschet, iar prioritățile lui U-BT s-au schimbat.

Pandemia ne-a lovit brusc. Eram pe drum, cum am spus, nu știam nici cum ne întoarcem și, la început, noi am crezut că acesta e sigur un lucru care va trece. Nimeni nu se gândea la poziția noastră în clasament și chiar nimeni nu se gândea că va fi anulat campionatul. Apoi, bineînțeles, când situația a devenit mai gravă, pe primul loc a fost sănătatea jucătorilor, să ajungă la familiile lor cum trebuie. Noi, ca club, ne-am asigurat că asta se va întâmpla. Am așteptat decizia Federației și faptul că noi eram pe locul întâi în momentul în care s-a anulat sezonul, sincer, nu înseamnă nimic pentru noi. Putea să fie și altă echipă, cum se știe, playoff-ul e alt campionat. Foarte rar echipa care a terminat pe prima poziție a câștigat titlul în România în ultimii ani. Deci, nimeni nu ar putea să se bucure de ceva câștigat la „masa verde”. Totuși, noi suntem mândri de performanța noastră.

O echipă serioasă nu se gândește să schimbe în fiecare an tot lotul. Ne uităm înainte, dar, în momentul de față, așteptăm și reacția Federației pentru a fi stabilit clar calendarul competițional. Până atunci, menținem legătura cu jucătorii care au contract și nu sunt aici. Cu cei care nu au contract vorbim despre prelungirea contractelor, deci vrem să păstrăm nucleul pentru că, așa cum am spus, echipa care câștigă nu se schimbă.

Majoritatea baschetbaliștilor străini a reușit să ajungă, în siguranță, acasă, însă Kerron Johnson a rămas blocat în România până în această săptămână. Totuși, Branko Cuic a anunțat că, după o lungă perioadă de așteptare, conducătorul de joc american a reușit să plece în State și a ajuns la soția sa, Gina.

În ediția 2020-2021, U-BT Cluj-Napoca își propune să ridice ștacheta și să joace în Basketball Champions League, competiție ce câștigă tot mai mult teren în fața EuroCup. În urmă cu aproximativ două săptămâni, am publicat un articol în care scriam că trupa ardeleană a refuzat EuroCup pentru a juca în BCL, însă directorul executiv sportiv al alb-negrilor susține că nu a fost înțeleasă bine declarația sa.

În primul rând, a fost interpretat greșit ce am spus eu. Noi niciodată nu am refuzat EuroCup, adică nu am avut locul 100% asigurat. Era vorba de ultima zi în care puteam să predăm actele pentru wild-card. Anul trecut, în ultima clipă nu am primit wild-card pentru participarea în EuroCup. Anul acesta, decizia clubului nostru a fost să nu ne asumăm riscul acela pentru că dacă așteptăm până în ultima clipă, pierdem înscrierea în Champions League. Acesta a fost motivul pentru care nu ne-am înscris acolo. Am ales Champions League care, din cum văd pe hârtie, va fi mult mai puternică decât anul trecut. Toată miza e să intrăm în grupe.

Primul semn că toate lucrurile vor reveni la normal a apărut în cursul acestei zile (08.06), în care U-BT a anunțat că a amenajat trei terenuri de baschet în fața Sălii Sporturilor „Horia Demian”. Astfel, echipele de juniori vor începe pregătirea pentru turneele finale, existând posibilitatea ca acestea să fie găzduite la Cluj-Napoca, în cazul în care se ia decizia ca acestea să se joace în aer liber.

Academia U-BT este o componentă importantă a clubului clujean, iar Branko Cuic a vorbit despre planurile organizației legate de juniori.

Pentru academia de juniori și grupele de copii, situația a fost cea mai dificilă cu antrenamente pe zoom de acasă. Acuma au revenit la baschet, noi am montat trei terenuri în fața sălii „Horia Demian” și vrem să profităm maxim de ele. E un moment foarte bun și potrivit pentru fiecare să își arate ambiția, să arate că vrea să ajungă baschetbalist și să facem niște corecții la mecanica șutului. Trebuie să profităm și de experiența lui Dusko Vujosevic care a dat o direcție legată de ce trebuie să se întâmple.

Dincolo de faptul că e o ocazie bună pentru ei de a se pregăti pentru turneele finale, un scop principal al nostru e ca ei să facă ceva ca echipă. Anul trecut a fost printre cei mai productivi din istoria României, la nivel juvenil – o academie a câștigat aproape tot. Până la urmă, pot să spun, că m-am implicat foarte mult în ultimii patru ani, am fost cu sufletul alături de ei și scopul nostru e să ajungă cât mai mulți dintre ei la echipa mare.

Conform Federației Române de Baschet, turneele finale de juniori se vor desfășura în luna august a anului curent.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!