Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Care au fost cele mai memorabile prestații în meciurile decisive de play-off din ultimii 15 ani în LNBM

Flaviu Ilie

Flaviu Ilie
05.05.2024

Care au fost cele mai memorabile prestații în meciurile decisive de play-off din ultimii 15 ani în LNBM

CSM Oradea și CSO Voluntari se pregătesc pentru un meci decisiv ce va decide a doua finalistă a ediției 2022/23 din Liga Națională de Baschet Masculin. Ilfovenii au revenit de la 2-0 pentru șansa de a juca cu calificarea pe masă în Oradea Arena marți, 7 mai, de la ora 19:00.

Cu prilejul acestei confruntări, ne întoarcem puțin în timp pentru a urmări ierarhia celor mai spectaculoase evoluții în meciurile decisive din ultimele 15 sezoane în baschetul românesc.

1. Zoran Krstanovic (Meciul 5 vs. BC Mureș, Sferturi de Finală 2009/10)

U Mobitelco Cluj revenea în fața propriilor suporteri în seria cu BC Mureș, după două eșecuri consecutive, aflându-se în aceeași situație cu CSM Oradea la momentul actual. Studenții au reușit să își păstreze calmul și să evite a treia înfrângere la rând, oferind fanilor un succes clar: 85-58, ce avea să prezică parcursul până în finală al echipei.

Zoran Krstanovic a avut una dintre cele mai reușite evoluții din întreaga sa experiență în România, reușind în acest meci un double-double de zile mari. Sârbul a terminat cu 36 de puncte, 11 recuperări, 2 pase decisive și +44 la eficiență, având procentaje excelente la fiecare tip de aruncare (8/12 de 2 puncte, 3/4 de la distanță și 11/12 de la libere).

2. Donatas Tarolis (Meciul 5 vs. CSM Oradea, Finala 2020/21)

Pentru a doua serie la rând, U-BT Cluj avea să fie întoarsă de la 2-0 și pusă în fața unui meci decisiv în play-off-ul LNBM din 2020/21. Clujenii au trecut cu brio un nou test pe parchetul din BTarena, impunându-se cu 86-67.

Protagonistul acelui meci a fost un jucător ce va fi prezent și marți pe teren, dar în tricoul echipei învinse de acum trei ani. Donatas Tarolis, MVP-ul acelei finale, și-a transformat aproape toate aruncările din acel meci (4/5 de 2 puncte, 4/4 de afară și 4/5 de la libere) și a încheiat seara cu 24 de puncte, 7 recuperări, 2 pase decisive și 3 capace pentru +32 la eficiență.

3. Alhaji Mohammed (Meciul 5 vs. CSM Oradea, Finala 2013/14)

CSM Oradea a ajuns pentru prima oară în finala LNBM în 2014 și nu a dezamăgit, reușind să o împingă pe Asesoft Ploiești până în meci decisiv. Leii Roșii au luptat excelent și pe terenul prahovenilor, dar în cele din urmă au cedat cu 100-94.

Alhaji Mohammed, aflat la primul său an la Asesoft, avea să câștige titlul de Finals MVP, repetând isprava și un an mai târziu. El și-a asigurat această distincție cu o evoluție memorabilă în decisiv, pe care l-a terminat cu 27 de puncte, 7 recuperări și 4 pase decisive pentru un index al eficienței de +27.

4. Martin Zeno (Meciul 5 vs. BC Mureș, Finala 2015/16)

Bihorenii aveau să se întâlnească din nou cu călăul din 2014, care îmbrăca acum tricoul lui BC Mureș. Echipa de pe malul Crișului Repede a reușit să obțină primul titlu din istorie, după victoria cu 79-73 în fața propriilor suporteri.

Martin Zeno, unul dintre favoriții publicului orădean, a fost ales atunci MVP-ul finalei, reușind să închidă seria cu un meci în care a avut 21 de puncte, 5 recuperări și 5 pase decisive, precum și 22 de unități la eficiență.

5. Bogdan Popescu (Meciul 5 vs. CSM București, Sferturi de Finală 2011/12)

BC Timișoara a avut unul dintre cele mai prolifice sezoane din istoria baschetului bănățean în 2011/12, reușind să termine pe doi sezonul regulat și să ajungă până în finală. Drumul în play-off a fost totuși unul anevoios, alb-violeții având nevoie de un meci decisiv cu CSM București, câștigat cu 78-64, pentru a ajunge în penultimul act.

Unul dintre cei mai respectați baschetbaliști autohtoni ai acelei perioade, Bogdan Popescu, a avut o evoluție de zile mari pentru a își împinge echipa în semifinală. „Pope” a fost cel mai bun marcator al confruntării și a intrat în double-double, prin 25 de puncte, 10 recuperări, 4 pase decisive și +31 la eficiență.

6. Marius Runkauskas (Meciul 5 vs. U-BT Cluj, Semifinale 2017/18)

Steaua CSM Eximbank este una dintre cele trei echipe din istoria recentă a baschetului românesc ce a bifat o revenire de la 2-0 în play-off. Roș-albaștrii au îndeplinit această realizare în semifinala din 2018 cu U-BT Cluj, cu un succes cu 76-72 chiar în BTarena.

Gruparea din Capitală a beneficiat de un meci remarcabil al lituanianului Marius Runkauskas, care a produs liniște în rândul suporterilor clujeni. Acesta a fost aproape de double-double, terminând cu 26 de puncte (6/12 de la distanță) și 9 recuperări pentru un index al eficienței de +22.

7. Mihai Silvășan (Meciul 5 vs. CSU Sibiu, Sferturi de Finală 2013/14)

O altă echipă ce a revenit de la un deficit de 0-2 a fost U Mobitelco Cluj, în sezonul 2013/14, în seria din sferturi cu CSU Sibiu. Studenții s-au impus cu 74-72 în Sala Sporturilor Transilvania pentru a avansa în semifinalele campionatului.

Aflat la penultimul său sezon ca jucător, actualul principal de la Cluj, Mihai Silvășan, a avut unul dintre cele mai bune meciuri ale carierei, terminând aproape de double-double, cu 24 de puncte și 8 recuperări, datorită celor șase coșuri de trei transformate. Silva a avut un indice al eficienței de +27 și, cel mai important, a reușit să înscrie coșul victoriei din spatele arcului de cerc, în ultimele momente de joc.

8. Ousmane Barro (Meciul 5 vs. CSM Oradea, Semifinale 2016/17)

U-BT Cluj și CSM Oradea au avut mai multe dueluri decisive în ultimii ani în play-off. Un episod al rivalității dintre cele două a avut loc în semifinalele sezonului 2016/17, cu Șepcile Roșii având câștig de cauză în meciul al cincilea al seriei, scor 84-78.

Ousmane Barro a avut o prestație aproape perfectă în duelul cu rivala din Oradea, terminând în double-double, cu doar două aruncări ratate: una de două puncte și una de la linia de libere. Ouszy a încheiat seara cu 20 de puncte și 10 recuperări, pentru 28 de unități la eficiență.

9. Milos Pesic (Meciul 5 vs. Atlassib Sibiu, Sferturi de Finală 2009/10)

BC Timișoara a fost o echipă obișnutiă cu meciurile cu miză la începutul decadei anterioare. Leii din Banat au avut baftă și în confruntarea din sferturile din 2010 cu Atlassib Sibiu, impunându-se cu scorul de 78-75 în deplasare.

Milos Pesic, actualul secund al echipei din Timișoara, a fost cel mai important om în victoria de la Sibiu. Baschetbalistul sârb a terminat atunci în postura de cel mai bun marcator, având 27 de puncte, 5 recuperări și 3 pase decisive ce au contribuit la 25 de unități la eficiență.

10. Igor Mijajlovic (Meciul 5 vs. BC Mureș, Sferturi de Finală 2016/17)

După o serie foarte disputată între Sibiu și Mureș, vulturii din Sala Transilvania au reușit o victorie clară în meciul decisiv pentru a trece în semifinalele Ligii Naționale. Scorul final a fost 82-68.

Un veteran cu o experiență de șase sezoane în România, Igor Mijajlovic, a fost cel mai bun om de pe teren în acel duel. Fostul baschetbalist de la Otopeni, Sibiu, Timișoara și Craiova a adunat 23 de puncte, 4 recuperări și 4 pase decisive, transformând 5/10 aruncări de afară pentru +26 la eficiență.

*foto: inquamphotos.com/Manases Sandor, basketballcl.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!