Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Care au fost motivele plecării lui Aleksandar Rasic de la Steaua București

Care au fost motivele plecării lui Aleksandar Rasic de la Steaua București

În seara aceasta (26.04), pe pagina noastră de Facebook am transmis meciul dintre CSM Steaua Eximbank București și Trabzonspor Medical Park din grupele EuroCup, ediția 2015-2016. Cei patru invitați ai emisiunii noastre au fost Hristu Șapera, Ionuț Georgescu, Virgil Stănescu și Titus Nicoară.

Printre multele subiecte abordate de-a lungul celor două ore s-a vorbit și despre Aleksandar Rasic, unul dintre cei mai valoroși jucători care au evoluat vreodată în România. Acesta a fost adus în lotul formației militare special pentru campania de EuroCup și și-a arătat valoarea încă de la început.

Totuși, aventura lui Raske în maioul roș-albastru nu a fost una de durată, fiindcă baschetbalistul sârb a primit la finalul anului 2015 o ofertă de nerefuzat de la Turk Telekom. Stănescu, Georgescu și Șapera au rememorat întregul episod, au pus în perspectivă motivele plecării lui Rasic și au discutat despre calitățile și caracterul acestuia.

Virgil Stănescu: Într-un fel suni pe cineva să vină să joace în EuroCup și în alt fel recrutezi pe cineva să joace în România. Odată cu participarea în EuroCup, cumva ni s-au deschis niște uși și către alt nivel de jucători, Rasic fiind unul dintre aceștia. Rasic a avut la sfârșit o ofertă de a se duce la Turk Telekom. O ofertă senzațională, dar era încă sub contract cu noi, mai aveam un meci.

Hristu Șapera: El avea o săptămână în care putea să opteze să iasă din contract, între 20 și 30 decembrie, ceva de genul ăsta. Noi, după momentul în care el a plecat, am mai avut două meciuri.

Virgil Stănescu: A fost o decizie destul de grea, dar am fost acolo, am fost în postura de jucător și cumva nu puteam să mă gândesc „Ok, mai stă aici două meciuri și pe urmă, nu știu, vezi tu ce este”. Puteam să facem asta. Pe de o parte, bineînțeles că a contat și relația cu agenții, el având un agent foarte mare și fiind reprezentat de o agenție importantă din Europa. Am avut o relație destul de bună în timp, dar a contat și viitorul jucătorului, până la urmă, pentru că fiind jucător profesionist nu ai multe oferte de genul ăsta. Nu ți se oferă aceste contracte mai mult de trei, patru ani din vârful carierei. Turk Telekom îi oferise o astfel de ofertă. Din nou, eu jucasem la Turk Telekom și m-a sunat și antrenorul care fusese și antrenorul meu și îmi spunea „Virgil, te rugăm, avem nevoie de el tot sezonul și la voi mai stă doar un meci sau două”. Ne-am pus toți de acord și l-am lăsat să plece. Am suferit puțin pentru că Alex a fost un jucător senzațional și un caracter deosebit.

Hristu Șapera: Era cel mai important jucător din acea echipă. Avea și caracterul necesar și abilitățile baschetbalistice pentru a fi un adevărat lider și a duce echipa asta la nivelul următor. Ionuț poate își aduce aminte, noi deși am câștigat doar două meciuri, am fost aproape în câteva partide și Raske, prin experiența pe care o avea, și-a dat seama că noi la Aris Salonic am pierdut o oportunitate foarte bună de a face un rezultat bun. Literalmente, era pe bancă în momentul în care ne-a scăpat meciul acela din mână și plângea. Am făcut vreo două turnoveruri, îmi aduc foarte bine aminte, el a făcut unul și un om care a câștigat atât de mult în viața lui, a câștigat peste tot în Europa, a jucat în naționala Serbiei îl vedeai cum plângea pentru echipa noastră. Pentru mine a fost un exemplu și un lider care ne-a lipsit destul de mult.

Ionuț Georgescu: Meciul de încheiere a fost la Oradea unde a jucat la potențial maxim și am obținut o victorie foarte importantă și abia apoi a plecat. Sunt două chestiuni. Prima, oferta a fost foarte bună, a fost undeva la 20.000 de dolari pe lună de la Turk Telekom, 18.000 dacă nu greșesc. Soția lui urma să nască și primul copil se născuse în Turcia, tot la Ankara, și știa foarte bine ce era de făcut. A fost o chestie foarte personală, a vrut să meargă acolo să fie într-o zonă de confort, de siguranță. Dar, concluzionând la final de sezon, oamenii ăia l-au plătit atât de mult, dar a jucat atât de puțin și rolul lui a fost așa de nesemnificativ încât și acum, după ani de zile, Raske spune că aceea a fost cea mai mare greșeală din viața lui – să plece de la Steaua, să meargă după bani având parte de cea mai urâtă încheiere de sezon. El era în mare formă și a jucat foarte bine pentru noi în EuroCup. Și acum când discutăm îmi spune tot timpul „Cea mai mare greșeală a fost că am plecat atunci de la echipă”. Asta a fost, sunt decizii, Virgil știe fiindcă a fost jucător și trebuie să trăiești cu ele.

În cele nouă partide disputate în EuroCup, Aleksandar Rasic a avut medii de 9.9 puncte, 4.2 pase decisive și 2.3 recuperări. Mai târziu, sportivul născut în Sabac s-a întors în România și a petrecut trei sezoane la U-BT Cluj-Napoca unde și-a și încheiat cariera din postura de căpitan al alb-negrilor și unul dintre cei mai iubiți jucători care au trecut pe la trupa ardeleană.

*foto: Cătălin Soare

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!