Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cât de modest a fost derby-ul Cluj vs Mediaș?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
25.09.2011

Mult așteptatul duel dintre deținătoarea titlului de campioană, U Mobitelco Cluj-Napoca, și formația care a cucerit ultima ediție a cupei, Gaz Metan Mediaș, a lăsat mult de dorit din punct de vedere al jocului pe care două dintre principalele favorite la titlul de campioană a României în stagiunea 2011/12 l-au prestat. Trebuie precizat că deținătoarea trofeului, o specialistă a cupei în ultimii ani, s-a prezentat cu un registru tactic foarte bun dar acesta a ucis orice urmă de joc spectaculos sau de baschet agreabil.

U Mobitelco Cluj s-a impus în manșa a doua la limită, scor 56-55, dar Gaz Metan Mediaș s-a calificat mai departe cu scorul general de 144-128.

Mai citiţi şi:

Cronică. Cupa României, masculin: U Mobitelco Cluj vs Gaz Metan Mediaș 56-55

Baschetul etalat de cele două protagoniste a fost cu mult sub orice așteptări. Argumente sunt destule pentru a scuza tot ceea ce s-a văzut la Sala Sporturilor Horia Demian. Faptul că ambele echipe au avut permisiunea de a rula câte patru jucători străini. Ar fi de adăugat că Mediașul l-a menajat pe Tudor Dumitrescu, care a suferit o entorsă. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că medieșenii nu au avut neapărată nevoie să învingă și probabil planul de joc ar fi un argument în favoarea echipei de pe Târnava Mare.

Totuși, ceea ce s-a văzut pe parchet este trist. În special pe parcursul sferturilor 2 și 3, când gazdele au marcat 18, iar oaspeții a izbutit 19 puncte, jucătorii celor două formații au avut multe minute în care nu au fost capabili să pună puncte pe tabela de marcaj. Mai grav este că multe acțiuni, succesive chiar, s-au oprit din faza de construcție după niște greșeli incredibile în jocul de pase. Vorbim totuși despre două echipe care în partidele din Cupa României au avut de integrat în mecanism câte o noua achiziție. Nimic mai mult. Chiar și aici există câte un argument în apărarea celor două echipe. Fiecare formație are câte un conducător de joc nou. Toate acțiunile ofensive trec pe la ei și atunci învățarea sistemului de joc într-o echipă necesită mai multă răbdare și timp pentru integrarea unui conducător de joc decât a unui pivot ori a unei extreme. Dar și atunci, să pasezi direct adversarului de atâtea ori?

Cele două echipe de top din baschetul românesc au pierdut împreună 31 de posesii. Asta în condițiile în care, de o parte respectând planul de joc, de cealaltă în mod oarecum inexplicabil, s-a jucat foarte lent. Extrem de static. Nu s-a făcut risipă de efort pe atac pozițional absolut deloc.

Nu mai vorbesc de procentajul aruncărilor. Pe fondul unor acțiuni de atac prelungite și a jocului static prestat de componenții celor două echipe a rezultat în mod logic un procentaj îngrijorător la aruncările din acțiune. Aruncări mereu contestate, consecință firească a faptului că nimeni nu s-a deplasat pe semicerc și nu a traversat pe linia de fund.

Mediaș a terminat meciul cu 13/39 la aruncările de două puncte, adică o reușită la fiecare trei încercări. De asemenea, Gaz Metan a avut 4/17 de pe semicerc. Cu alte cuvinte 24% procentaj de reușită și a avut 30% din acțiune. Grav în condițiile în care au jucat doar baschetbaliștii cu experiență, Teleabă rulând doar șapte oameni. 
Același lucru este valabil și la formația adversă în condițiile în care Santa nu a stat nici măcar un minut în teren, iar Pop a bifat 5 minute de joc în condițiile în care Tyler Morris nu a fost trecut pe foaia oficială.

U Cluj a avut cu zece procente mai mult decât adversarul la aruncările din acțiune Dar și așa, să înscrii doar 40% din aruncările pe care le execuți în propriul fief este îngrijorător.

Din jocul static au rezultat și alte categorii statistice ce ridică semne de întrebare. Două echipe cu relații de joc presupuse a fi sudate combină pentru 17 pase decisive în 40 minute de joc efectiv.

Gaz Metan va avea în acest sezon doi conducători de joc extrem de interesanți și a căror valoare nu poate fi pusă la îndoială. Aceștia au jucat împreună 65 de minute la Cluj și au combinat pentru 3 pase decisive. Șase acțiuni ale oaspeților s-au încheiat cu coș de pe urma unor acțiuni colective!

Clujul a obținut doar două intercepții deși adversarul a pierdut posesia de 16 ori. Pe de o parte putem spune că medieșenii au făcut o treabă excelentă atunci când au irosit o acțiune ofensivă fără a ajunge în situația de a finaliza. De alta, două intercepții pentru o echipă presupusă a fi solidă pe faza defensivă, înseamnă foarte puțin.

Nu mă îndoiesc de faptul că este început de sezon și în pofida experienței acumulate împreună de jucătorii ambelor formații orice grupare are dificultăți la sudarea și consolidarea relațiilor de joc. De asemenea, nu e motiv neapărat de îngrijorare că aceste probleme ar putea fi cronice și că una sau ambele echipe vor avea probleme pe termen lung. Mai degrabă este un caz izolat și nefericit. Nu trebuie să uităm că Gaz Metan a venit cu lecția foarte bine făcută din punct de vedere tactic și a jucat majoritatea fazelor (atât pe ofensivă cât și în apărare) la limita timpului de atac. Dar se vede limpede atunci când o echipă sau ambele prestează modest. Posibil să fie o simplă coincidență faptul că ambele au jucat slab și trebuie să ținem cont de faptul că acesta nu a fost un simplu derby între Cluj și Mediaș. Cele două echipe au ținut, poate prea mult, cont de rezultatul partidei tur. Unii au fost beton din punct de vedere tactic, alții au renunțat prea ușor să mai spere.

Cu siguranță că U Mobitelco va fi gata de luptă în confruntarea cu CSU Asesoft Ploiești din prima etapă. De asemenea, Gaz Metan se va afla la un cu totul alt nivel în prima rundă din sezonul regulat atunci când va primi vizita Energiei Rovinari. Dar ceea ce s-a întâmplat la Sala Horia Demian din Cluj în cursul serii de sâmbătă (24.09), în condițiile în care existau toate premisele unui spectacol agreabil nu poate fi trecut cu vederea atât de ușor. Dar, poate unii dintre noi au avut prea multe sau prea mari pretenții.

Foto: Nagy Melinda (www.u-mobitelco.ro)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!