Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cătălin Burlacu a cerut elevilor săi să facă fault la scor egal, cu 10 secunde rămase din meciul cu SCM Timișoara

Cătălin Burlacu a cerut elevilor săi să facă fault la scor egal, cu 10 secunde rămase din meciul cu SCM Timișoara

CSA Steaua și SCM Timișoara au oferit un meci foarte echilibrat în ultima rundă a LNBM – Grupa valorică A. Bănățenii s-au impus cu scorul de 83-81, după două libere transformate de Milos Komatina, cu 10 secunde rămase de jucat din atac. Faultul la Komatina a părut intenționat, iar Steaua a beneficiat de un time out și ultima posesie pentru a forța victoria, dar Strahinja Jovanovic nu a reușit să înscrie de la 3 puncte pe ultimul atac al meciului.

Practica faultului într-o astfel de situație este una care s-a mai văzut, cu precădere în baschetului european. Am întrebat și alți antrenori din baschetul românesc care și-au spus opinia cu privire la o astfel de practică.

Astfel, unul dintre cei mai experimentați tehnicieni din LNBM, Aco Todorov, ne-a spus:

„Este o problemă de filosofie a antrenorului. Eu, unul, m-aș apăra. Cineva ca Dusko Vujosevic ar faulta. Eu cred că Burlacu a pus un pariu prin faultul la Komatina și a pierdut pariul”, a zis tehnicianul Craiovei.

O reacție mai echilibrată a avut antrenorul Ștefan Săndulache.

„Este în funcție de context. Dacă nu am time-out, m-aș apăra și aș încerca să intru în prelungiri. Dacă am time-out, aș risca și eu la un fault. Așa că, în opinia mea, a jucat-o bine Cătălin Burlacu. Orice fault târziu făcut riscă să nu mai aibă timp de joc și efectul ca scor să fie același”.

În schimb, rivalul de luni al lui Cătălin Burlacu, Dragan Petricevic, a susținut că el este de acord cu acest plan tactic, pe care l-a mai pus în aplicare de-a lungul carierei sale.

„Eu am făcut asta de multe ori, am vrut să fac și azi, doar că stabilesc pe cine mergem să faultăm. M-am așteptat să meargă la fault, de aia am cerut repunere la Komatina care este cel mai experimentat și nu este emotiv. Dar știți cum e, noi antrenorii avem ideile noastre, însă jucătorii sunt cei care le duc la împlinire. Burlacu nu a greșit cu nimic”

Mai mult, antrenorul Timișoarei a lansat și o provocare pentru cititorii baschet.ro sau alți antrenori de baschet:

„Ce fac când conduc 1 sau 2 puncte și au ultima apărare cu 10-12 secunde? Nu cu 5 secunde înainte de final, că atunci nu mai faultează nimeni. Eu unul prefer să fac fault și să am ultima posesie, nu pentru că nu cred că jucătorii mei ar putea să se apere, ci pentru că o aruncare de 3 poți să iei și de la 10 metri cu sirena”.

Așadar, voi ce ați face dacă sunteți în apărare, cu 10 secunde rămase de jucat, la scor egal?

*foto: Andreea Vlase

2 comentarii la aceasta stire:
  • gxg1983' :

    Se practica!
    10.09.2009 Partizan Efes. 91 egal cu 15 secunde ramase. Vujosevic alege sa faulteze la Bootsy Thornton, care baga 1/2. Time-out cu 8 secunde ramase. Schema pt Dusan Kecman, cu Alex Maric care vine la bloc, stop-sut de la semidistanta, Partizan in avantaj 93-92, 3 secunde ramase. Time-out Efes, aruncare disperata Nachbar care prinde doar panoul, castiga Partizan. :-)

    cu 4 ani în urmă (29.10.2019) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Marius_M :

    Radio Erevan
    Asta e ca în bancul de la Radio Erevan...
    – Este adevarat ca lui Dimitri Alexei, partidul comunist i-a dat o motocicleta?
    – Da este adevarat, dar nu era motocicleta, era bicicleta…si nu i-a fost data, i-a fost luata.

    Se pare ca toți prefera sa faulteze la 10 secunde pe atacul advers, însă nimeni nu o prea pune în practica. Mai puțin Burlacu, care pierde.

    cu 4 ani în urmă (30.10.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!