Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ce au făcut jucătorii lui U-BT Cluj-Napoca în timpul pandemiei

Ce au făcut jucătorii lui U-BT Cluj-Napoca în timpul pandemiei

Deja au trecut mai bine de două săptămâni de când Federația Română de Baschet a decis anularea sezonului 2019-2020 al LNBM. Chiar dacă restricțiile încep să se ridice, situația rămâne în continuare incertă și cluburile abordează cu multă precauție perioada următoare.

Ultimele luni au fost foarte dificile, mai ales pentru cei care nu au putut să muncească din cauza naturii job-ului. În această categorie se află și jucătorii de baschet, aceștia fiind oricum deja afectați de faptul că sezonul durează maxim nouă luni, deci nu se întinde pe perioada întregului an.

Prin urmare, am discutat cu Donatas Tarolis și Ștefan Grasu, doi componenți ai formației U-BT Cluj-Napoca, ce se vor afla la clubul universitar și în stagiunea următoare. Amândoi s-au arătat încântați de ediția 2019-2020, fiind impresionați de ceea ce au găsit în orașul transilvănean.

Sezonul acesta a fost unul dintre cele mai bune din cariera mea. Am avut o echipă foarte bună, de la jucători până la management și antrenori. De asemenea, suporterii au fost extraordinari de-a lungul întregului sezon. Ne-au susținut întotdeauna, indiferent dacă învingeam sau pierdeam. Când am ajuns în Cluj m-am îndrăgostit de oraș, de echipă și de toți oamenii din jurul meu. A fost ca un vis și pot să spun doar lucruri bune despre Cluj.

Am învățat multe în această stagiune, o mulțime de lecții primite de la antrenorii și colegii mei. Însă, probabil că cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să vin la toate meciurile concentrat și pregătit psihic, fiindcă orice echipă din România te poate bate dacă nu ești pregătit să lupți”, a spus Tarolis.

Ștefan Grasu a vorbit despre provocările sezonului din perspectiva unuia dintre cei mai tineri sportivi ai lotului pregătit de Dusko Vujosevic și Mihai Silvășan.

Pentru mine, a fost ceva foarte nou. Am avut noroc că m-au integrat foarte rapid băieții, echipa și antrenorii. Am avut parte numai de oameni cu succes în viață, am învățat de la fiecare câte ceva. Ușor, ușor am început să fiu în aceeași linie cu ei și mi-am dat seama că locul meu e acolo și că pot să fac față la nivel de seniori. A fost, de fapt, un sezon greuț, pentru mine, pentru că plecasem de-acasă, a trebuit să cunosc oameni noi, dar a ieșit super bine și chiar nu mă așteptam să fie chiar atât de bine – cu echipa, cu jucătorii, cu ceilalți oameni. A fost foarte bine.

M-am maturizat foarte mult. Adică, dacă m-aș fi gândit anul trecut că vin la Cluj, eram mult mai copil, eram mai pierdut. Acum sunt pe o direcție bună fiindcă am stat un an la Cluj și chiar am învățat foarte multe în acest an. Mai ales pe partea ce ține de „off the court”. Acolo eram un pic mai zăbăuc, nu știam exact ce să fac.”

În momentul suspendării campionatului, U-BT Cluj-Napoca împărțea prima poziție a clasamentului cu rivala CSM CSU Oradea, campioana ultimelor două sezoane. Datorită rezultatelor directe, alb-negrii le-au luat fața roș-albaștrilor și, cu siguranță, finalul ediției ar fi fost extrem de disputat.

Obiectivul echipei noastre a fost să devenim campioni și cred că am fi ajuns în finală, unde ne-am fi luptat cu Oradea și, sper eu, că am fi câștigat.

A fost greu când am auzit despre suspendarea sezonului fiindcă nu i s-a mai întâmplat niciodată niciunuia dintre noi. Eram pregătiți să facem orice pentru a termina în top, însă când am auzit de capacitatea virusului de a te răni, atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău, sănătatea a devenit principala prioritate”, a fost concluzia lui Tarolis despre situația din ultimele luni.

Noi n-am vorbit foarte multe între noi, între jucători, chiar aproape deloc. Tot ce știu și îmi aduc aminte e că dintr-odată am fost trimis acasă, au venit ai mei să mă ia și m-am dus acasă. Când am auzit că sezonul s-a suspendat, speram clar că o să fim campioni. Dar FRB nu a dat nicio campioană anul acesta și am fost destul de dezamăgiți de chestia asta. N-am avut ce face împotriva acestei decizii, a fost decizia Federației și o respectăm așa cum a fost”, a mărturisit Grasu.

Cei doi baschetbaliști ai lui U-BT au trăit pandemia diferit. Tarolis a fost nevoit să stea departe de terenul de baschet pentru o perioadă, în timp ce Grasu a avut oportunitatea de a arunca la coș pe un teren privat.

Prima lună a fost foarte dificilă pentru că peste tot era carantină și nu puteam să facem nimic. Mai târziu, situația s-a îmbunătățit din ce în ce mai mult. Am vorbit cu coach Silvă la telefon și mi-a spus multe aspecte bune pe care ar trebui să mă concentrez în această vară. Acum lucrez cu antrenorii de-aici din Lituania și încerc să devin tot mai bun pentru a fi pregătit înaintea sezonului următor”, spune cu optimism lituanianul de 26 de ani.

Ștefan Grasu privește și el situația cu aceeași atitudine.

Am o casă de vacanță și în lunile acestea m-am izolat acolo, unde am o sală de forță și un teren de baschet. Am putut să mai fac niște aruncări și să profit de această perioadă, chiar dacă la un moment dat a devenit foarte greu și obositor să fac aceeași chestie zilnic, neștiind când voi reveni pe parchet, neștiind când voi juca baschet din nou. Eram pregătit mereu și așteptam telefonul acela prin care să mă cheme înapoi. Overall, eu zic că am rămas în aceeași formă, poate acum chiar mai bună și abia aștept să vin în august să jucăm Turneul Final la Under-18

Cu antrenorii, mai ales pe partea fizică, am ținut legătura destul de bine. Mereu ne întreabă ce facem, cum suntem, dacă suntem bine, dacă am reușit să facem ceva. Ne dau niște exerciții foarte complexe care să ne ajute să ne menținem în formă.”

Ambii jucători vor evolua pentru U-BT și în stagiunea 2019-2020, însă până atunci urmează câteva luni lungi pe care aceștia le vor folosi la maxim. Donatas Tarolis este în contact cu Mihai Silvășan și lucrează pe anumite detalii specifice ale jocului său.

Lucrez la punctele mele slabe. Antrenorul vrea să muncesc la anumite detalii și voi încerca să mă dezvolt pe cât de mult posibil, atât ca jucător, cât și ca persoană. Avem o vară lungă înaintea noastră așa că am timp să mă pregătesc cât de mult pot pentru stagiunea următoare astfel încăt să ajut echipa să își atingă toate obiectivele!”

Mult mai aproape, în București, Ștefan Grasu face pregătire fizică și se pregătește de deschiderea sălilor de baschet pentru a începe să arunce la coș. Ultimul sezon l-a ajutat foarte mult din punct de vedere psihic și promite că va arăta o altă față în ediția 2020-2021.

Acum sunt în București și am noroc cu părinții mei. Ei sunt foști atleți, actuali antrenori, și sunt parte din Federația Română de Atletism. Am posibilitatea să merg la Federație, unde au un stadion mare, foarte bine făcut, și sunt niște scări unde pot să mă pregătesc, au o sală de forță disponibilă, unde am toate aparatele. Singura chestie care îmi lipsește e mingea, dar în câteva zile am rezolvat să pot să intru și în sala de baschet că s-au deschis sălile. Mai ales aici, la Federația Română de Baschet, pot intra imediat. Am încercat să arunc la coș afară numai că nu se compară cu sala. Nu am aceleași repere, adică eram pe lângă complet, nu mai știam să arunc la coș. O să fie foarte bine.

Eu am semnat contract cu Cluj pe trei ani de zile, deci era normal că o să rămân. În primul rând, Clujul mi-a oferit niște posibilități pe care alte echipe sau alte orașe nu mi le-ar fi dat. Eu sunt foarte nerăbdător să vin înapoi, să văd fanii. Niciodată în viața mea, în România, nu am văzut o așa atmosferă în sală, mai ales acum că am putut face parte din echipă și să fiu pe parchet. Și când eram pe bancă, și când eram pe parchet să simt atmosfera aceea e total altceva. Chiar aștept sezonul cu nerăbdare. Înainte, în sezonul trecut, intram cu destul de multă frică, îmi era teamă să nu greșesc, să nu ratez. Îmi era frică să fac anumite chestii și asta mă trăgea în jos pentru că nu executam unele lucruri cum trebuie. Acum, pe finalul sezonului, deja nu mai aveam frica aceea în mine și deja eram obișnuit că sunt la Cluj și joc cu seniori. Din punctul meu de vedere, cred că voi arăta altceva Clujului, nu ce a fost până acum.”

În următoarea perioadă, vom discuta și cu reprezentanți ai altor departamente din cadrul clubului U-BT Cluj-Napoca pentru a afla cum a trecut pandemia pentru ei și care sunt planurile pentru lunile de vară.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!