Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Ce părere aveți despre decizia Biroului Federal referitor la (ne)plata sancțiunilor tehnice?

Adrian Micinic

Adrian Micinic
02.01.2012

Anul 2012 demarează în trombă pentru baschetul românesc. Acesta este și motivul pentru care doresc să vă atrag atenția asupra unui aspect interesant cu referire la regulamentul după care este organizată actuala ediție a campionatului național de baschet masculin.

Mai precis fac referire la una dintre deciziile luate de către Biroul Federal al FR Baschet în ultima ședință din 2011. Aceasta este următoarea:

Problema e că această decizie vine să înlocuiască câteva prevederi foarte clare din REGULAMENTUL CAMPIONATULUI NAŢIONAL DIVIZIA A MASCULIN 2011 - 2012 aprobat în ședința din 28 septembrie 2011 tocmai de către Biroul Federal. Sau doar să le completeze.

Iată ce scrie în regulament:

De ce a fost nevoie de acea decizie a Biroului Federal din 19 decembrie 2011? Un răspuns probabil ar fi acela că anumite cluburi și-au făcut un obicei de a nu plăti amenzile acordate greșelilor tehnice.

Dar haideți să vedem ce mai prevede regulamentul (adică litera de lege) în vigoare:

Fiind descrisă atât de detaliat în regulament, nu înțeleg de ce a trebuit luată în discuție situația plății sancțiunilor tehnice de către Biroul Federal. Probabil s-a făcut doar o completare. Sau intenția a fost să li se atragă atenția cluburilor în cauză. Dar pe site-ul oficial al Federației Române de Baschet nu s-a adus nicio modificare la secțiunea documente. Acolo unde găsiți absolut toate regulamentele ce au de-a face cu baschetul și cu desfășurarea activității baschetbalistice în țara noastră.

Să o spunem pe aia dreaptă. Decizia a fost luată de către Biroul Federal pentru că există o tendință în rândul cluburilor prim divizionare de a nu plăti amenzile datorate faulturilor tehnice. Aceasta s-a luat pentru că, după părerea mea, s-au depășit anumite termene și FR Baschet a intenționat să sperie puțin cluburile.

Dacă toate transferurile anunțate până la această oră de echipele prim divizionare vor fi validate de FR Baschet atunci înseamnă că toate datoriile s-au stins. Oare?

Bun. Veți întreba dacă aș fi mai fericit să văd un campionat cu echipe depunctate, jucători suspendați sau să se ajungă până la excludere.

Răspunsul este nu. Nu-mi doresc acest lucru. Nici nu afirm că regulamentul este perfect. Dar așa e cu legile. Nu ne convin dar trebuie să le respectăm. Dacă le încalci ești infractor. Vrem o ligă de infractori?

Tocmai pentru că regulamentul este prea drastic din punct de vedere al amenzilor pentru unii, sunt de părere că el poate fi modificat. Aș insista chiar asupra faptului că nu e drept. Dau un singur exemplu:

Faultul tehnic la bancă este sancționat cu 50 de lei. E cea mai ieftină sancțiune tehnică în ediția 2011/12 a Diviziei A masculin. În concluzie, se promovează idea ca managerul echipei să ia loc pe bancă și să pună presiune continuă pe arbitri. Când se umple paharul, tehnicul la bancă e mai ieftin decât unul la antrenor sau la jucător. În plus, nu este prevăzut nimic referitor la o suspendare sau la o majorare a amenzii la bancă dacă aceeași persoană încalcă frecvent regulamentul. Sunt sigur că știți cine sunt oamenii la care fac referire. Îi știe toată lumea. Dar, un regulament nu se modifică în timpul sezonului.

9 comentarii la aceasta stire:
  • tarabostes :

    bantustanizarea baschetului romanesc
    Sincer, problema de fond pe care o puneti in discutie ca si semnal de alarma mi se pare cu miza nesemnificativa comparativ cu probleme mult mai serioase din baschetul autohton. Ce mi se pare insa alarmant (poate e prea mult spus avand in vedere impactul ) e demersul acestui site constant, tenace si mai discret la inceputurile sale, de a culpabiliza un team ( la un loc cu conducerea sa). Nu stiu daca veti rezolva ceva. Mai demult un domn antrenor din Cluj (Tenter) spunea ca ar fi bine ca Asesoftul (ca despre el vorbesc, ca si dvs dealtfel) sa nu mai ia campionatul spre binele baschetului national..etc (aceasta era ideea). Nu cred ca incercarea de discreditare sistematica pe care o cultivati vis-a-vis de acest club va avea vreu rezultat benefic nici macar pentru clubul (cluburile) favorite dvs (orice om are simpatii, nu?). Daca faceti gazetarie la nivel national, faceti asta ! Daca nu, faceti la nivel regional ! Spuneti dvs in text: ""Sunt sigur că știți cine sunt oamenii la care fac referire. Îi știe toată lumea. Dar, un regulament nu se modifică în timpul sezonului.""..spuneti domnule numele nu pescuiti in ape tulburi. Fiti mai direct. Cand faceti analize de meci , arbitraje si comportament al tribunei faceti pentru toata lumea cu aceeasi unitate de masura. Intr-o interventie de acum cateva zile ati spus ca nu ati vazut finalul meciului CSM-Asesoft (faza cu Martinic..). Domnule, asta e scuza de scolar..; sincer, nu va cred ! Acum sunt mijloace tehnice sa revedem orice faza oricand. Pe final , fac o paralela cu alt sport (regionalizat si el) hocheiul: e bine ca e jucat in 2-3 judete?

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Adi Micinic :

    @tarabostes:
    Știi tu că Asesoft nu-și plătește faulturile tehnice? Sau trebuia sa dau exemplu concret ca să înțelegi că nu fac referire la o echipă anume ci la un întreg sistem defect? Tu te uiți la alte meciuri? Dacă faci acest lucru ar trebui să-ți dai seama că nu cei la care faci referire în comentariul tău sunt singurii care pun presiune pe arbitrii. De ce ai considerat că fac referire în mod direct la echipa din Ploiești? Îți spun eu că este vorba (și) despre un alt președinte de club care a declarat public că nu se gândește să achite amenda pentru tehnice. Asta dacă nu ai urmărit (și) activitatea altor cluburi. Și îți spun eu așa, că nu ne aude nimeni, că decizia Biroului Federal referitor la acest aspect a fost făcută tocmai datorită acestui personaj.

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • CS Municipal Mediaș bbfreak :

    @Adi
    Cred ca ar trebuii sa "importam" de la cei care fac baschet profesionist nu doar jucatori, stil de comentarii la TV, ci si modul in care sunt organizati (nu neapaat franciza) ca structuri, ca echipe. Nu are rost sa reinventam roata. Sunt reguli in NBA care sunt practice si pot fi adoptate.
    Nerealista este si regula cu un junior in prima repreza? De ce doar unu? De ce doar in prima repriza?
    De ce nu fiecare echipa sa joace minim cu 7 romani din care minim 2 juniori? Insa nu pe reprze ci per total minute jucate? Stiu ca e mai greu de contabilizat, insa nu imposibil.
    Inconstanta in reguli si regulamente, am vazut-o cu clasarea Mediasului (dupa sesizare au revenit)
    Si apoi este mediatizarea: daca sunt doar la TVR 3 (Digi ne place sau nu sa o spunem nu are chiar acoperirea si distributia unui post national) meciurile televizate nu te astepta sa popularizezi jocul nici in randul tinerilor, si nici in randul spectatorilor. Si nici sponzori nu vein atrage, asta este sigur.

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    @tarabostes
    Nici eu nu am văzut faza respectivă cu Martinic şi Vlahovic. Am încercat să fac rost de imagini însă nu am reuşit. Cum nu am reuşit nici să fac rost de imaginile de la Asesoft cu Dinamo când unii jucători cică s-au transformat în luptatori. Daca ne ajuţi tu cu imagini, le publicăm cu cea mai mare plăcere :)

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • tarabostes :

    @sabin gherdan
    Chiar cred ca nici unul nu a vazut faza si meciul (nici cea care a facut cronica nu l-a vazut ? va povestea ea). O sa incerc sa o gasesc. Poate reusesc sa fac rost si de imagini de la ultmele meciuri Asesoft-Durham si Durham-conducerea Dinamo (ca de la el au plecat luptele..). Problema nu era de publicat imagini (cine s-a uitat la meci/meciuri a vazut ce a fost) ci de comentat. Nu vreau sa polemizez pe aceasta tema - echidistanta in comentarii, ca despre asta vorbim acum- dar ce ma surprinde e faptul ca persoanele ce stau in spatele unui site de specialitate baschetbalistica, subit, in corpore, isi "pierde" acuitatea vizuala sau nu gasesc bilete la anumite meciuri. Sper sa am noroc sa gesesc imaginile...

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Don Ramon :

    Observaţii corecte
    Ca şi Tarabostes , dar mai cu inerţie , am observat şi eu modul care se vrea discret şi subtil ( aproape spre subliminal ) în care acest site pune umărul spre binele baschetului transilvan . Exemplul meu este cel cu faza din prelungirile meciului Asesoft-U Cluj în care Dykes a fost faultat şi s-a fluierat invers . Că s-a discutat pe larg nu-i nicio problemă . Că s-a revenit la faza respectivă după alte câteva etape , este deja mai ciudat . Pentru calitatea analizelor , pentru viteza de reacţie şi pentru multe alte motive , vă respect , vă citesc şi particip cu plăcere la discuţiile pe forum . Cred însă că nu vă supăraţi prea tare dacă vă spun că sunteţi uşor ipocriţi . O atitudine mai deschis pro transilvană ,sau un efort de imparţialitate v-ar face însă şi mai valoroşi .

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • tarabostes :

    erata
    "isi pierd" (evident) !
    surse de informare pentru incidentele semnalate: arbitrul Fumu (cred , sper ca el s-a uitat la meciul pe care l-a arbitrat) + domnul caruia i-a rupt camasa Durham (stim cine e , nu?)

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe Sabin Gherdan :

    @Imagini
    Tarabostes, e simplu .... la ora cand se desfasura partida dintre CSM Bucuresti si CSU Ploiesti eram la Arena Antonio Alexe pentru ca incepea un alt joc :) Finalul de meci l-am prins live, printre multe alte treburi, insa nu am putut fi atent la mai multe aspecte. In ceea ce priveste afirmatiile cum ca am trage spre o regiune sau alta a tarii, nu ma surprinde nimic. Cand am dat drumul la site unele persoane din baschet nu doreau sa imi raspunda la telefon pentru ca eram omul celor de la Asesoft :)) In rest, doresc sa va aduc aminte: http://www.totalbaschet.ro/articole/6192/VIDEO-Alexandru-Olaru-a-fost-notat-cu-85-de-puncte-după-meciul-din-prima-etapă-de-la-Brazi , http://www.totalbaschet.ro/articole/5419/VIDEO-Erori-de-arbitraj-la-Brazi :)

    cu 12 ani în urmă (02.01.2012) Raspunde
  • thejack :

    musca pe caciula
    Daca in cateva randuri am considerat ca trebuie sa va critic pentru o anumita atitudine, de data asta vreau sa va multumesc pentru articol, pentru faptul ca incercati sa cultivati sportivitatea, sa atrageti atentia asupra chestiilor dubioase care se petrec la federatie. Sper sa continuati cu aceeasi obiectivitate, in ciuda piedicilor care se vor ivi, in ciuda celor care se simt cu musca pe caciula si apar precum ciupercile dupa ploaie in urma unui asemenea articol. Va multumesc, fiindca stiu ca sunteti constienti ca demersul vostru ar putea ajuta baschetul romanesc sa se curete si sa tinda spre un nivel macar ...decent. Iar o faza antologica precum faultul asupra lui Dykes din meciul de la Brazi trebuie sa aiba loc pe orice generic de televiziune de sport, pentru a ajuta la eliminarea coruptiei si instaurarea fairplay-ului. Si inca ceva, revin si eu cu o idee discutata mai sus: pe masura ce apar tot mai multi jucatori americani, care ridica nivelul baschetului de la noi, n-ar fi benefic sa preluam si niste reguli si masuri din baschetul american, referitoare la indisciplina ?

    cu 12 ani în urmă (03.01.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!