Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cinci observații scurte după victoria obținută de CSM Oradea în Polonia

Cinci observații scurte după victoria obținută de CSM Oradea în Polonia

CSM CSU Oradea a obținut o victorie importantă pe terenul celor de la Trefl Sopot, scor 83-73, în grupele principale din FIBA Europe Cup. Grație acestei victorii, bihorenii sunt tot mai aproape de o calificare în fazele superioare ale competiției.

Iată cinci scurte observații pe care le-am tras după partida câștigată de bihoreni.

1. Nikola Markovic a schimbat jocul. Jolly-jokerul Oradiei în acest sezon, power forward-ul sârb are un mare merit în victoria de astăzi. Markovic a venit de pe bancă și a fost foarte eficient, cu 20 de puncte înscrise după 8/10 din acțiune și 4/5 de la 3 puncte. La aceasta a adăugat 6 pase decisive și 5 recuperări. De fiecare dată când Markovic înscrie 10 puncte, Oradea câștigă în FIBA Europe Cup (4-0). Markovic a avut însă și un cusur în jocul din Polonia. A terminat cu 0/4 de la libere, ducându-și procentajul de la linia de fault la în Europa la 39,3% (11/28). Și în campionat are probleme la libere, cu 54,5%. Acest procedeu reprezintă „călcâiul lui Ahile” pentru sportivul sârb, cu medii între 51 și 58% în LNBM în sezoanele petrecute la  Oradea.

2. Apropo de precizie în aruncare, toți jucătorii Oradiei care au fost pe parchet au tras de la 3 puncte. În total, bihorenii au avut 13/31, pentru un procentaj decent, de 41,9%. Bickauskis (3/6) și Holt (2/4) și-au înscris singurele coșuri din acțiuni din spatele semicercului. La fel ca la derby-ul cu U-BT (15/31), Oradea poate fi propulsată de aruncarea de la 3 puncte. Sau poate să alunece grav din cauza lipsei de precizie din spatele semicercului (vezi 4/21 în înfrângerea dureroasă de pe terenul Benficăi).

3. Discrepanță uriașă în favoarea polonezilor în duelul autohtonilor. Chiar dacă nu l-au avut pe Paweł Leończyk, accidentat, Trefl Sopot tot a contat în meciul cu Oradea pe patru jucători autohtoni: Karol Gruszecki (36:07 minute, 8 puncte, 4 pase decisive), Michal Kolenda (24:25 minute, 9 puncte, 4 recuperări, 2 intercepții), Daniel Ziolinski (13:36 minute, o singură recuperare), Lukasz Klawa (1:33 minute, o singură recuperare). De partea Oradiei l-am avut doar pe Bobe Nicolescu (3 puncte, 2 intercepții, o recuperare, o pasă decisivă în 15:28 minute). Sigur că această situație este produsă din cauza unui cumul de factori, începând de la lipsurile din jocul sportivilor autohtoni pornite din perioada juvenilă, până la gândirea pe termen foarte scurt din cauza felului în care sunt finanțate cluburile. Dar este păcat când vezi jucători de naționala României cum strâng în competițiile europene un „Did Not Play – Coach Decision”. Se aplică acest lucru și la campania europeană a celor de la U-BT Cluj.

4. Mark Ogden este un real câștig pentru Oradea. Un jucător atletic, care a intrat bine de pe bancă, alături de Markovic, acumulând 12 puncte cu 4 recuperări în 19:15 minute. Acest lucru l-a scos însă din rotația europeană pe Cătălin Baciu, pivotul român pierzând minutele în favoarea lui Ogden și titularului Gavrilovic (8 puncte, 7 recuperări, în 20:41 minute).

5. Fair-play-ul crainicului arenei. Am urmărit meciul pe canalul de youtube al FIBA, dar nu am putut să nu îl aud pe announcer-ul lui Trefl cum spunea numele fiecărui adversar care reușea să înscrie. De asemenea, la finalul meciului nu s-a sfiit să spună un „Congratulations to the winners!/ Felicitări învingătorilor!” Apropo de anumite șicane comise la meciurile interne din LNBM, care ne-au ajuns la urechi în ultima perioadă. :D

*foto: fiba

3 comentarii la aceasta stire:
  • Bihor :

    Victorie binevenita
    O victorie venita la timp, în buna parte am rezolvat calificarea. Ce e îmbucurător e faptul ca am avut prospețime pe final, deci echipa duce un meci întreg, din punct de vedere fizic. În mod normal, acest rezultat ar trebui dublat cu o victorie miercuri, polonezii fiind fără motivație, și implicit calificarea

    cu 2 ani în urmă (06.02.2022) Raspunde
  • BC CSU Sibiu gyke :

    6
    De acord cu toate cele 5 observații de mai sus.
    Aș mai adăuga și eu una, sperând să nu-mi sară orădenii în cap: există o diferență uriașă de nivel între ce se joacă anul acesta în FIBA EuropeCup și BCL, baschetbalistic vorbind. Cred că BCL e deja foarte aproape de Eurocup, în timp ce EuropeCup stagnează, în cel mai bun caz.

    cu 2 ani în urmă (06.02.2022)
    • U BT Cluj-Napoca 1234567:

      BCL
      BCL e aproape de EuroCup, probabil că o să reușească fiba în câțiva ani să aibă a doua competiție ca valoare din Europa, dar oricât de mare ar fi bugetul fiba pentru o competiție europeană nu cred că mai reușesc să întreacă Euroliga. Păcat că e formată o competie închisă cu 18 echipe, era mișto sa vedem un meci pe an în calificări cu una dintre ele.

      cu 2 ani în urmă (06.02.2022)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!