Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Claudiu Fometescu. Conducătorul de joc

Adrian Micinic

Adrian Micinic
29.12.2011

Cel mai rutinat fundaș român în activitate și care evoluează la cel mai înalt nivel în țara noastră este Claudiu Fometescu. El este un component de bază al echipei CSM București.

Fometescu urmează să împlinească două decenii pe terenul de baschet din prima divizie de baschet din România. Cariera sa în Divizia A a demarat în anul 1992, la vârsta de 19 ani. El a fost înregimentat de către Dinamo București, club alături de care a petrecut patru ani și cu care a devenit campion național în sezonul 1993/94.

În vara anului 1996 s-a transferat la SOCED București, dar a revenit în alb-roșu din anul 2000 și a rămas acolo până în vara anului 2010. Fome a mai cucerit un titlu de campion național, în stagiunea 2002/03.

Vara anului 2010 a consemnat o premieră în viața lui Fometescu. El a semnat un contract cu o echipă din afara Bucureștiului. Destinația a fost U Mobitelco Cluj-Napoca. Decizia s-a dovedit extrem de inspirată, Claudiu reușind să devină campion al României pentru a 3-a oară în carieră, la finalul sezonului 2010/11. Claudiu a avut un rol mult mai important decât o poate demonstra statistica în drum spre detronarea lui CSU Asesoft Ploiești. A fost acel jucător inspirațional și experimentat pe care gruparea de pe Someș nu l-a avut în finalele din 2006, 2008 sau 2010.

Deși semnase un contract pe doi ani cu U Mobitelco, fundașul de 1.88 metri a reziliat înțelegerea cu ardelenii pentru că a dorit să se întoarcă în capitală. Tată a doi copii, Tudor și David, jucătorul devenit celebru pentru că a purtat toată cariera numărul 13 a dorit să se întoarcă în orașul în care s-a stabilit, de care îl leagă o grămadă de amintiri dar și o familie frumoasă.

Nimeni nu avea să prevadă cât de inspirată a fost decizia lui Fometescu de a semna cu CSM București. Era de așteptat ca el să se întoarcă pentru a 3-a oară la Dinamo București, echipă care tocmai revenise pe prima scenă a baschetului românesc. Însă politica acestui club a fost cu totul alta iar Fometescu nu se putea încadra în acea filozofie de joc.

A ales CSM-ul, asemenea unui vechi prieten și fost coleg, Virgil Căruțașu. La un club în care s-au strâns mai mulți foști jucători ai lui Dinamo, Steaua sau Rapid București.

În cele 14 meciuri jucate în turul actualei ediții de campionat Fometescu jucat un rol esențial în ceea ce a devenit CSM-ul în acest moment. O echipă serioasă, ce practică un baschet care promovează jocul colectiv și inteligent. Statistica nu e impresionantă: 6.2 puncte, 2.8 pase decisive, 1.7 recuperări, 1.3 mingi câștigate și tot atâtea pierdute în 24.6 minute pe meci cu procentaje de 39% la aruncările de două puncte, 37% la trei puncte respectiv 79% la linia de pedeapsă pentru 7.5 la eficiență. Dar când a avut Fome statistici care să ne dea gata?

Oriunde a jucat, dar cu precădere în perioada petrecută la Dinamo, Claudiu Fometescu a rămas pe retină ca fiind un excelent organizator al jocului pe ambele faze ale jocului. O mână criminală de pe semicerc, viziune cum nu am văzut la alți conducători de joc autohtoni, dar mai ales acel general care dictează când și în ce mod se organizează defensiva. Memorabile sunt meciurile în care Dinamo, U Mobitelco sau mai nou CSM București au maltratat ofensivele adverse, mult mai atletice și puternice fizic, cu o zonă ca la carte, ce a dat peste cap planul de joc al adversarului.

Memoria umană, din păcate, este prea scurtă în astfel de situații. Dar, unii mai romantici sau cei care văd sportul așa cum este el dincolo de culoarea echipamentului sau sigla de pe piept, își amintesc câte și ce meciuri a făcut acest baschetbalist în Divizia A. Păcat că anii au trecut parcă prea repede peste acest jucător. Dar, cel puțin în acest retur de campionat vom mai avea ocazia să-l vedem la lucru, organizând în teren defensiva lui Hristu Șapera. Una lucrată intens la antrenament, dispusă în funcție de ceea ce acești oameni, care-și pun serios capul la contribuție, descoperă la ședințele video.

Claudiu Fometescu este acel jucător pe care din păcate nu-l vedem să vină din urmă. La nivel de Divizia A sunt câțiva fundași tineri de perspectivă, dar din păcate în acest moment nu se întrevăd calitățile necesare pentru un adevărat conducător de joc. Desigur ei au acel lucru pe care Fometescu nu-l mai are la îndemână pe terenul de baschet: timp.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Municipal Mediaș Fisherman :

    Fome...
    Un om, un caracter deosebit si baschetbalist de exceptie. Felicitari si continua cat mai poti, ca altii ca tine, nu vom mai vedea prea curand in Romania.

    cu 12 ani în urmă (29.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!