Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim îi răspunde lui Dusko Vujosevic printr-o scrisoare: „Echipa dumneavostră a încercat să schimbe regulile după 2 ani, nu Oradea”

Cristian Achim îi răspunde lui Dusko Vujosevic printr-o scrisoare: „Echipa dumneavostră a încercat să schimbe regulile după 2 ani, nu Oradea”

U BT Cluj-Napoca a câștigat la limită derby-ul din ultima etapă cu CSM CSU Oradea, scor 89-88. După această confruntare Dusko Vujosevic, antrenorul coordonator al clujenilor, a avut câteva remarci despre faptul că Oradea poate utiliza doi jucători naturalizați iar în final a declarat că-și dorește arbitri neutri, la fel ca la meciul de ieri, 7 martie.

Nu a durat mult iar în cursul zilei de astăzi a venit răspunsul și din tabăra orădeană. Cristian Achim, antrenorul principal al campioanei, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Dusko Vujosevic, pe care o puteți citi în ceea ce urmează:

„Domnule Vujosevic, am un profund respect pentru dumneavostră. Sunteți unul dintre idolii mei ca antrenor (v-am văzut live în Euroliga, v-am urmărit cursurile, v-am analizat meciurile), lucru pe care vi l-am transmis prin intermediul domnului Cuic la PRIMA noastră întâlnire față în față. Aș dori, cu toată aprecierea pe care v-o port, să vă spun că vă aflați în eroare, una pe care probabil nimeni din cadrul clubului clujean nu v-a adus-o la cunoștință. Nu aș fi scris niciodată acest text dacă aș fi putut să vorbesc direct cu dumneavostră, dar barierele lingvistice m-au oprit.

Domnule Vujocevic, prima echipă care a beneficiat de regula a doi (sau mai mulți) jucători naturalizați a fost … Clujul! În sezonul 2017-2018 i-a folosit pe Andrei Calnicenco și Giordan Watson (naturalizat în vara lui 2017 și legitimat de Cluj știind că va obține cetățenie română) ca jucători autohtoni în condițiile în care Calnicenco nu era nici măcar eligibil pentru echipa națională a României! Ba mai mult, Clujul a câștigat Cupa României în acel sezon, în condițiile în care atunci regula din Cupa României era folosirea a 2 jucători români pe teren pe TOT parcursul meciului. A câștigat acea Cupă împotriva Oradiei, la o posesie. Frustrarea noastră a fost maximă atunci (am și spus-o) în situația în care toate echipele, mai puțin Clujul, jucau în niște formule de joc absolut hilare, nefolosite niciodată nici înainte și nici după meciurile din Cupa României din acel sezon.

De ce nu s-a sesizat Clujul să spună că NU dorește să beneficieze de 2 jucători naturalizați pentru că ar fi neproductiv ATUNCI, în 2017, și nu la primul birou federal din ACEST sezon, 2 ani mai târziu, când toate echipele își făcuseră rosterul deja și când au aflat că FRB dorește naționalizarea jucătorului Kris Richard? De ce nu s-au sesizat măcar la începutul sezonului 2018/19? Pentru că este în regula ca NOI, Clujul, să implementam o regulă, să beneficiem de ea, dar o altă echipă nu?!

Domnule Vujosevic, echipa dumneavostră a încercat să schimbe regulile după 2 ani, nu Oradea.

Sunt absolut sigur că aceste informații vă vor schimba perspectiva de a vedea lucrurile.

În altă ordine de idei, este vina clubului nostru pentru că echipa clujeană a reziliat un contract pe mai multe sezoane al lui Watson?

În ceea ce privește arbitrajul, mi-aș dori din toată inima să am aceleași probleme la meciurile de pe teren propriu cu Clujul pe care le-ați avut dumneavoastră la meciurile de pe teren propriu cu noi. Din toată inima.

Am fost foarte fericit când am auzit că veți veni în România și aveam așteptări să vorbim despre baschet, despre ce facem în sală și să vorbim mai puțin ori deloc despre lucrurile din afara terenului. O să încerc împreună cu staff-ul meu să dau tot ce-i mai bun din mine să câștigăm pe teren. Cât despre lucrurile din afara terenului eu nu voi participa. Ați câștigat deja această bătălie.

Cu același respect și considerație profundă pentru dumneavostră, Cristian Achim.”

foto: CSM CSU Oradea/Robi Boroș

17 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hmm
    Poate că ar fi fost mai indicat să-și ia unul dintre secunzii lui și să stea de vorbă face to face cu Dule... Așa, scrisoarea asta doar îi arată dimensiunea ego-ului...

    cu 4 ani în urmă (09.03.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    Limite
    O scrisoare manipulatoare, venită din partea unuia care moare că nu-i băgat în seamă, om care nu are pic de respect pentru:

    1) Limba română - prost scris, fără noimă în multe locuri, se vede clar lipsa proprietății termenilor... ce mai, slab domnule, slab.
    2) Cei care au văzut/auzit declarațiile după meci ale lui Vujosevic și care știu că Dusko a spus că nu-i ok schimbarea regulilor în timpul campionatului.
    3) Strămoșii români ai lui Calnicenco

    cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      Al naibi Achim asta nu are ce face decat sa fie bagat in seama de Cluj,o echipa a clujului care cel putin acum ceva vreme suporterii vroiau bagheta lui Achim asa bun rau cum e pe malurile Somesului.
      O echipa care ieri a câștigat cu noroc dar nimic nu e decis in acest campionat.

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      hunter
      un singur comentariu ti-am citit despre baschet la meciul acesta. nu-l comentez, e parerea ta normal.. in schimb esti mare profesor de limba si literatura romana. poate ar trebui sa dai meditatii si sa nu-ti irosesti talentul pe aici. de asemenea faci politica aiurea ca nu ne intereseaza deloc, deloc chestiile, comparatiile tale cu Dragnea, Sorina Pintea, etc. critici pe toata lumea, tot ce are legatura cu Oradea.... e adevarat, pe Richard nu-l va interesa despre Romania, dupa ce va pleca probabil, dar nici Dule nu cred ca se va stabili in Cluj...din pacate tot probail. asa ca eu cred ca ar fi mult mai ok..sa vb despre baschet, nu despre orice altceva, care are legatura cu .....manipularea, vorba ta!!! noaptea e un sfetnic bun, se spune. cele bune!!! p.s. poate totusi stra-stra-stra-bunicii lui Richard au jucat oina!!

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CSM CSU Oradea Radovan Tesla:

      Vânătorule,
      Îi fi dumneata al doilea după primordialului culegător, dar Achim e o persoană deosebită. O spune asta un anonim din Oradea, anonim care dacă îl abordează pe Achim pe stradă, acesta se oprește, vorbește...nefiind un arogant. Este de înțeles faptul că discuția este una simplă, scurtă că între doi necunoscuți dar legați de aceiași echipă de baschet.
      Așa că ...vorbești în necunoștință de cauză.
      Respect!

      cu 4 ani în urmă (10.03.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    mikki
    Legat de limba română - eu nu sunt profesor, în schimb am dat pe la școală și obișnuiesc să mai citesc câte o carte, atâta tot. Ar trebui să cunoaștem limba țării în care trăim, nu-i ești de acord? Dacă ai citit niște cărți, daca ai dat pe la școală, dacă ai un pic de respect de sine și pentru lucrurile bine făcute în viață o să vorbești corect limba română. Pentru că a învăța limba română e la fel de ușor ca și cum înveți să mergi în picioare. Nu există scuze pentru greșeli flagrante! Iar asta e valabil pentru oricine, oriunde ar fi, suporter U sau CSM sau CSU Sibiu, baschet, fotbal sau popice, tănâr, bătrân, bărbat, femeie, etc.

    Dincolo de asta, ce te deranjează? Că îmi fac timp să răspund unor chestii scrise de alții? Sau... nu e ok să am o părere și să dau o replică?... Am scris despre exclusiv baschet, după cum corect ai menționat, un comentariu. Dar dacă se comentează despre subiecte adiacente nu am dreptul să dau replica? Dacă pe site se publică subiecte adiacente nu am voie să comentez? Ce anume te deranjează, mai exact?

    Apropo de Sorina Pintea / Dragnea / politică - a fost o paralelă, o comparație, tocmai ca să scot în evidență caracterul lui Malone Karl, aka nailman. Nu se cheamă făcut politică, dar până la urmă dacă ”vouă”, oricine ați fi, nu vă e clar întrebați și am să vă explic.

    Dule e căsătorit cu Ana, o româncă (sârboaică de etnice româmă) din banatul sârbesc care printre altele vorbește românește fluent. Se simte bine la Cluj și se vede pe el că-i face bine să stea aici. Așadar legătura lui cu România e un pic mai strânsă decât pare-se că știi. Apropo de naturalizare - Cuic se cheamă că e naturalizat pe bune. Iar așa cum nici el n-a plecat presimt că nici Dule n-o va face o vreme lungă.

    cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CSM CSU Oradea mikki:

      hunter
      e chiar ok ce ai scris acum, mult mai corect, coerent, precis, la locul lui.. perfect de acord cu folosirea limbii romane, dar e un site despre sport in care microbistii pot sa-si exprime gandurile, mai mult sau mai putin gramatical, dupa posibilitati. e foarte bine ca raspunzi unor chestii pe aici si poti sa dai replici oricui, normal. eu ti-am spus doar ca tu critici tot ce are legatura cu Oradea. despre paralela cu politicul, poate nu ziceam daca vedeam un nume si de dincolo, gen..Orban, Catu, Basescu, Ponta, Barna, etc fiindca toti sunt acelasi lucru, aceeasi apa, acelasi virus ca se poarta in prezent termenul, din pacate. sa dea Dumnezeu ca Dule sa ramana mult si bine la voi si sa faca treaba buna, dar prea mult parca ataci tot ce face Achim si CSM, mult prea mult, fiindca sa stii ca tot pe teren se antreneaza, transpira, sufera si stau cel mai mult si nu in birouri, cum spunea Dule.. in rest sa fie baschet, cu pasiune dar si cu ratiune!! noapte buna!

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CSM Oradea 2 Fairplay:

      Complexe...
      Imi pare rau de cei care nu si-au dat seama pana acum de irelevanta rationamentelor domnului hunter, care sufera de complexe de superioritate cu nemiluita. Va incurajez sa treceti peste textele lui proaste, avand in vedere ca sunt si lungi, prin urmare decizia e cu atat mai simpla. Iar daca vreti oricum sa-l frustrati - nu-i raspundeti. Omul se crede geniu. In neimportanta, face spume la gura.

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca hunterUCJ :

    DonDiablo
    Ieri am avut și noroc când am câștigat, am mai spus-o deja. Însă a fost mult mai mult decât noroc la mijloc, a fost un meci în care s-a muncit și care (cu sinceritate) se putea termina și invers. Dar, una peste alta, nu am câștigat DOAR din noroc, că n-am jucat la loto...

    Legat de suporteri care să-l dorească pe Achim la Cluj - eu unul n-am auzit pe nimeni vreodată care să și-l dorească pe Achim. Eu nu cred că e o persoană / personalitate compatibilă cu oamenii din jurul echipei, cu suporterii și cu spiritul lui U. Propun să o lăsăm așa (chestia asta cu Achim) și să nu intrăm în alte comentarii. Dar, repet, pariez că majoritatea covârșitoare a suporterilor U nu și l-ar dori vreodată pe Achim la noi.

    cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca ovidiu89:

      Stai linistit
      La urmatoarele doua infrangeri aproape toti l-ar da afara pe Achim, la ei pe site mai ales. Este doar un dus cu pluta cu citate de si din inima despre csm, pe care doar el le intelege si isi da like. Daca Oradea pierde campionatul 99% din suporterii bihoreni ar schimba antrenorul si i-ar face troaca de porci pe romanii Watson si Richard

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CSM CSU Oradea DonDiablo:

      DonDiablo
      Nu a fost doar noroc,sunt de acord ca s-a muncit au fost si alte chestii dar nu vorbesc despre ele.
      Din pacate nu mai stiu care erau cei care l-ar fi vrut pe Achim,era mai demult recunosc,
      Nu stiu dacă se potriveste ca personalitate,spirit....dar sa fim sincer nici crizele lui Tenter care a avut o droaie de bani si o echipa wow si nu a făcut nimic sau înjurăturile lui Silvasan si caracterul lui(nu ma refer la faza din europa cu Planinic),de Bavcevic nu vorbesc,ala nu era sănătos orcum nu stiu daca se potrivesc neaparatat stilului si spiritului lui U dar fiecare cu ale lui.

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • CSM CSU Oradea andreiuts93:

      ovidiu89
      Nu mai bine te-ai uita in ograda proprie cand vine vorba de suporteri? Oare cati dintre voi ati luat-o razna cu demisia lui Silvasan sezonul trecut?

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu mihaitha :

    Chestionar
    As dori pe aceasta cale sa le cer suporterilor bihoreni de pe aici care il fac troaca de porci pe domnul Vujosevic (si chiar si domnului Achim daca ar fi prezent, dar sunt sigur ca nu e) sa raspunda SINCER la urmatoarele intrebari:
    1. in 2017, cand Clujul i-a folosit pe Calnicenco si pe Watson simultan pe pozitie de romani, ce regula din regulamentul FRB valabil la acea data impiedica acest lucru? Exista vreo asemenea regula? Daca da, de ce nu a fost clubul sanctionat?
    2. e normal ca FRB sa adopte o regula care sa se aplice pe parcursul sezonului? Regula care stabilea limitarea numarului de naturalizati a fost adoptata intre sezoane, nu vi se pare normal ca daca s-ar fi abrogat, acest lucru sa intre in vigoare incepand de sezonul viitor? Nu de alta, dar nimeni nu a comentat impotriva faptului ca ambii joaca ca si romani, ci a modificarii regulilor pe parcurs. Cand Sere s-a apucat de nationalizarea lui Richard, stia foarte bine de noua limitare. Odata ce Kris si-a obtinut cetatenia, brusc a inceput sa il irite.
    3. vi se pare normal ca domnul Sere sa voteze asupra acestei abrogari, avand in vedere ca il afecteaza direct, atat organizatoric, cat si, sa fim serios, si financiar? Poate ca ar fi trebuit sa se abtina de la vot.
    4. vi se pare normala motivatia FRB, care stipuleaza ca motivul abrogarii a fost o decizie a CNCD emisa la luni de zile dupa decizia FRB? Vi se pare justificata aceasta motivatie, avand in vedere ca dreptul la munca al lui Richard nu a fost ingradit (nu i-a interzis nimeni sa joace), iar daca ar fi fost, atunci a fost si in sezonul trecut, si in prima parte a sezonului curent, cand a fost OBLIGAT sa joace ca strain?

    Va multumesc anticipat.

    cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      re: Chestionar
      Nu sunt suporter oradean si am tot respectul pt Vujosevic si nu din acest sezon. Un singur repros : e adevarat ca e un om care traieste pt baschet si locul lui e in sala de joc sau de antrenament. In ultima perioada insa nu stiu de ce dar mi se pare ca parca incepe sa rupa din timpul lui pt munca de birou (conferinte de presa, declaratii, acuze etc).

      Totusi voi incerca sa raspund.
      1. Nu exista in 2017 nici o regula pt ca in campionatul nostru nu am mai avut strain naturalizat ci doar jucatori care si-au redobandit cetatenia. Deci regula existenta ii viza pe acestia din urma iar Watson a fost asimilat acestora. Spun asta pt ca nu s-a dat nici o alta regula cu privire la straini naturalizati, a ramas cea existenta. Au fost nemultumiri exprimate atat de Oradea cat si de Sibiu, dar atat. Fara petitii sau alte forme de protest.
      2. Procedura de naturalizare este una destul de complicata la noi. Daca tineti minte la Watson s-a insistat pt naturalizare in prisma participarii la EuroBaschet 2017, dar a primit cetatenia prea tarziu si nu a mai participat. Clujul l-a transferat inainte stiind ca va primi cetatenia. La fel si cu Richard. Clubul CSM a aflat la finalul anului 2018 ca se doreste naturalizarea si a inceput procedurile. Asa cum stiti cheltuielile (si nu sunt mici) revin clubului, nu federatiei. Deci la fel ca si Clujul cu 2 ani inainte, Oradea a semnat cu Richard stiind ca va primi cetatenia. Ulterior, la vreo 4-5 luni distanta s-a pus pt prima oara in discutie daca pot juca ambii naturalizati sau nu. Nu exista nici o regula care sa interzica acest lucru, cum nu existase nici cu 2 ani inainte. De data aceasta situatia ajunge in Comitetul Executiv la sesizarea unui sau unor cluburi, nu s-a comunicat exact acest lucru si se ia o decizie. Poate ca e luata intre sezoane, dar echipele avea deja loturile conturate. Daca discutam aici despre normalitate atunci regula trebuia sa existe inainte de a anunta clubul oradean si pe Richard despre naturalizare. Adica cele 2 parti sa fie in cunostinta de cauza cand iau niste decizii, atat strategice cat si financiare. De ce se poate ca deciziile privind jucatorii straini sau prezenta jucatorilor romani pe parchet sa fie luate cu minim 1 an inainte, iar pt naturalizati vine exceptia? Stim deja cum se va juca in sezonul 2020-2021.
      In plus, orice parte are dreptul la contestatie. A contestat Oradea si a pierdut, apoi au contestat jucatorii si au castigat. O contestatie castigata anuleaza regula, deci nu e schimbare de regula ci anularea unei reguli.
      3. Referitor la vot. De acord ca pe Sere decizia il afecta direct. Intrebarea mea este : daca iesea votul invers si nu se anula regula cine era avantajata in mod direct? E clar ca vorbim de Cluj, pt ca prin decizie ai slabit principala contracandidata. Sere era implicat atat organizatoric cat mai ales financiar. Dar oare Clujul nu? Anularea regulii a avantajat clar Oradea dar pastrarea acesteia avantaja clar Clujul. S-a abtinut Cristescu de la vot? Corect ar fi fost ca ambii sa se abtina si poate si Floca pt ca reprezenta a 3-a forta din campionat.
      4. Au luat hotararea nu pe baza deciziei CNCD ci pe baza instiintari primite de la aceasta cu privire la forma de discriminare si li se cerea un punct de vedere. Asa se procedeaza : ambelor parti li se aduce la cunostinta speta si trebuie sa vina cu un punct de vedere sau cu o solutionare a conflictului. Federatia a decis sa stinga litigiul, la sfatul juristilor. Daca mentineau regula erau in culpa, asa cum de altfel s-a vazut ulterior cand a venit decizia CNCD : au dat doar avertisment pt ca au anulat regula.

      In concluzie, principalul vinovat e FRB. Atata timp cat deciziile tale dau nastere unor astfel de situatii, inseamna ca le iei in pripa, fara sa tii cont de toate aspectele si dai nastere la situatii tensionate, acuzatii reciproce etc. In loc sa ne bucuram de baschet, ne pierdem vremea cu declaratii, contra-declaratii, dreturi la replica sau scrisori.

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • BC CSU Sibiu raz:

      @jordan23
      Ai raspuns ca un politician, mult text si nu ai dat un raspuns
      As raspunde eu pe scurt:
      1. Nu exista nici o regula in 2017, care sa fi fost incalcata
      2. Nu e normal ca o regula sa de schimbe din mers (macar U are bun simtul de a nu schimba regulile in timpul jocului, desi a avut posibilitatea, puterea si influenta de a face asa ceva - cel care conduce Oradea nu s-a sinchisit de asa ceva , exact ca si ghita pe vremuri pe principiul "totol pt victorie")
      3. Din nou un concflict de interese, dar ... asta e
      4. Faza cu discriminarea e comica, adica inclusiv jucarea unui roman permanent in teren poate fi asociat cu o discriminare... adica si-au ascuns decizia in spatele unui principiu fals.

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      @raz
      Cu asta inchei:
      1. Nu s-a incalcat nici o regula pt ca nu exista nici o reglementare. S-a mers pe vechea regula desi acolo nu scria niciunde despre jucatorii naturalizati. Cand a facut Oradea miscarea, brusc s-a decis sa faca o reglementare. Daca tot suntem moralisti, in 2017 de ce nu am luat pozitie? Pt ca atunci era vorba de Cluj si Cristescu iar acum e vorba de Oradea si Sere?
      2. Sustii ca aveau puterea la federatie dar nu au vrut sa schimbe? Ce s-a intamplat intre timp? Au pierdut puterea?
      Care influnenta e mai puternica : a impune o regula noua sau a bloca o modificare de regulament?
      3. Atat Sere cat si Cristescu vad interesul clubului lor. Daca vorbim de conflict de interese, atunci nu prea ii poti separa.
      4. De acord cu tine, dar ce sa inteleg de aici : Sere are influenta si la CNCD? Cred ca il vezi prea puternic pe Sere.

      Asa cum scriam mai sus, ma opresc aici pt daca tot nu mai vedem baschetul din sala macar pe site sa discutam de baschet. Succes Clujului in Germania!

      cu 4 ani în urmă (09.03.2020)
    • BC CSU Sibiu raz:

      @jordan23
      te rog sa nu inchei, e dezbatere civilizata (si in curand inchid astia si competitiile sportive si ramane numai cu discutiile)
      1. "Cand a facut Oradea miscarea, brusc s-a decis sa faca o reglementare. "
      - a fost facuta reglementarea inaintea miscarii :) , doar reglementarea a 2-a (modificarea lui sere) a fost facuta dupa ;)

      2. "Au pierdut puterea?"
      - nu a pierdut puterea/influenta, pur si simplu nu se "foloseste" de ea pentru a schimba regulile jocului in timpul jocului

      3. "Atat Sere cat si Cristescu vad interesul clubului lor."
      - de acord, dar e vorba si de modul in care o fac

      4. "Sere are influenta si la CNCD? Cred ca il vezi prea puternic pe Sere."
      - sa-ti explic mai exact ce am vrut sa zic (dar presupun ca ai inteles si initial) : federatia si-a ascuns decizia in spatele unei decizii CNCD, pe care au ignorat-o pana la acel moment - aici nu are legatura cu sere, doar cu motivarea deciziei de catre federatie (vorba bancului "ai băscuţă ?")

      cu 4 ani în urmă (10.03.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!