Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim, înaintea finalei LNBM: „Eu cred că șansele sunt 50-50”

Cristian Achim, înaintea finalei LNBM: „Eu cred că șansele sunt 50-50”

Duminică, 14 mai, Oradea Arena va găzdui primul meci al finalei Ligii Naționale de Baschet Masculin, între CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca. Lupta pentru aur se va juca în sistemul „cel mai bun din șapte meciuri”, partidele fiind programate în 14, 16, 20, 22, 25, 28 și 31 mai.

Înainte de începerea finalei, am stat de vorbă cu Cristian Achim, antrenorul bihorenilor, care a stat pe banca tehnică a acestora și la precedentele cinci finale disputate. Iată cum și-a început tehnicianul orădenilor declarația:

În primul rând, aș dori să menționez faptul că sunt 5000 de bilete vândute, ceea ce mi se pare un mare lucru pentru sportul din România. Mă bucur extrem de tare că există lume care plătește bilet pentru un spectacol sportiv. Toate locurile, și cele acordate Clujului, și cele acordate Oradei, sunt epuizate și plecăm de-aici. Mi se pare un lucru foarte, foarte, foarte frumos pentru toată lumea. E un semn bun. În al doilea rând, aș spune că echipele pleacă cu șanse relativ egale. Valorile sunt apropiate, nu știu cât va conta avantajul terenului propriu. Vom vedea. Eu cred că șansele sunt 50-50 în acest moment. Ne așteptăm la meciuri foarte disputate.

CSM Oradea a trecut într-un număr minim de meciuri și de SCM Timișoara, în sferturile de finală ale LNBM, și de BC CSU Sibiu, în semifinalele competiției. Drept urmare, Leii-Roșii au avut o pauză de 11 zile între ultimul joc disputat în Sala Transilvania și primul duel din finală. Achim a vorbit despre aceste pauze lungi între runde:

Sunt bune și nu prea. Nu poți ști niciodată ce se întâmplă, iar asta nu este doar opinia mea. Se pot întâmpla multe într-o pauză atât de lungă, poți ieși din forma sportivă. Mai ales în cazul echipelor care au fost obișnuite să joace o dată la trei zile, cum am fost noi de exemplu. Aceeași declarație a avut-o și antrenorul de la Fenerbahce, în momentul în care s-a întâmplat cutremurul din Turcia. N-au mai jucat tot 11 zile, cred, și și el a spus același lucru, că este impredictibil ce se poate întâmpla cu echipa care stă atât de multe zile. Și eu cred acest lucru. Vom vedea dacă a fost un avantaj sau nu. Repet, te poate scoate din ritm, în mod cert. Pe de altă parte, nici nu poți să nu vrei să câștigi toate meciurile pe care le ai. Nu știu ce să zic, sincer, despre acest lucru, dar întrebarea este una foarte bună. Pentru că, într-adevăr, apar probleme. Nu doar pentru Oradea, pentru oricine.

Roș-albaștrii au încheiat sezonul regulat pe prima poziție a Ligii Naționale și astfel beneficiază de avantajul terenului propriu. Cu toate acestea, antrenorul orădenilor este de părere că acest aspect nu va conta prea mult:

Pentru că, mai ales în sistemul de „cel mai bun din șapte meciuri”, sunt foarte multe meciuri. Atunci, la un moment dat, aș tinde să spun că fiecare echipă va avea șansa ei pe terenul celeilalte echipe. Poate va conta, nu știu. E adevărat [că CSM Oradea a avut doar o înfrângere pe teren propriu, în acest sezon, în fața lui Anwil Wloclawek]. Doar că totuși, ca să fim cinstiți și corecți până la capăt, puține echipe au fost la valoarea Clujului. Sigur că au fost Cholet, Brose Bamberg, au fost echipe extraordinar de bune. Vor fi cel puțin două meciuri și la noi și la ei.

CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca s-au mai întâlnit de trei ori în această stagiune. În campionat, fiecare formație s-a impus pe teren propriu, iar finala Cupei României, jucată la Constanța, a fost adjudecată de alb-negri.

Aș spune că finala Cupei au câștigat-o ei. Adică într-un singur meci de importanță mare, ei au câștigat. Ceea ce mi se pare foarte important. Celelalte două meciuri nu știu cât au fost de importante, mai ales ultimul, în condițiile în care se știa deja clasamentul. Nu știu, nu pot să îmi dau seama nici de acest aspect.

În finalul declarației, Achim a vorbit din nou despre importanța faptului că toate partidele din această finală se vor disputa cu mulți suporteri în tribune, în săli noi, cu capacitate mare.

Pentru aceste două orașe, pentru baschetul din România, pentru sportul din România, mie acest aspect mi se pare, sincer vă spun, mai important decât jocul în sine, dintr-un punct de vedere. Adică faptul că reușim, la baschet, să avem două săli pline, cred că și la Cluj va fi sala plină sau, cu siguranță, vor fi cel puțin 5000 de oameni. Mă refer la spectatori plătitori fiindcă și acest aspect e important. Oamenii nu vin pe gratis, ci plătesc o sumă, chiar dacă este modică, pentru a vedea un spectacol sportiv. Pentru mine, repet, acest lucru mi se pare foarte important. Sunt foarte bucuros că sunt și eu parte dintr-un astfel de fenomen. Asta arată, totuși, dorința oamenilor de a vedea baschet de calitate. Uitați-vă ce se întâmplă, de pildă, la Focșani. În ultimele meciuri a fost o emulație extraordinară. Chestiile astea nu trebuie să rămână nevăzute. Trebuie scoase în evidență fiindcă sunt reale. Uită-te că baschetul în România merge pe o linie bună.

Meciul 1 are loc duminică, 14 mai, la ora 17:00, și poate fi urmărit, în direct, pe Digi Sport 3, Prima Sport 3 și FRB TV.

*foto: Facebook – CSM Oradea

1 comentariu la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea Malone Karl :

    Lucky dogs win allways 50-50
    CoAch H'Akeem folosește aici limbajul colocvial, pe înțelesul publicului larg atît din tabăra adversă cît și din tabăra orădeană: singurele procentaje înțelese corect de masele largi de spectatori sînt 50%, 100% și evident 0%. Restul, vezi exprimări de genul:"...10% din ...." sînt folosite covîrșitor de indivizi care nu înțeleg regula de trei simplă și n-au habar de aritmetica, logică sau gramatică așa că acestea nu apar în comunicarea către popor. Sigur că în formularea verbală mesajul original privind șansele suna așa:"...fifty-fifteen!", restul de 35% fiind decis de nehotărîții de albitri...

    cu 1 an în urmă (13.05.2023) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!