Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: "Suntem undeva la limită conform calculelor mele"

Adrian Micinic

Adrian Micinic
03.02.2012

Cristian Achim, antrenorul principal al lui CSM Oradea a vorbit după eşecul suferit de echipa sa în compania lui U Mobitelco Cluj-Napoca în singurul meci disputat la finele acestei săptămâni în etapa a 20-a în Divizia A masculin.

"Sunt amărât şi supărat. Totuşi în ciuda înfrângerii aş dori să îi felicit pe jucători pentru că au dat tot ce au putut în această seară. S-a şi văzut acest lucru. Din păcate uneori nu este de ajuns. Am întâlnit echipa campioană dar sincer am sperat şi crezut foarte mult în victorie. 

În acest moment începem să avem o problemă, deşi am pierdut trei meciuri împotriva unor echipe fruntaşe: campioana, vicecampioana şi CSM Bucureşti, pe terenul căreia a câştigat o singură echipă. Însă aş fi dorit să ne autodepăşim în acest meci. Diferenţa a fost făcută de mici amănunte, poate nişte neatenţii. În ceea ce priveşte situaţia noastră, conform calculelor mele, în acest moment suntem undeva la limită în ceea ce priveşte aşteptările mele şi poziţia pe care mi-o doresc pentru echipă.

Îmi pare rău că nu reuşim să ajungem într-un pluton de patru echipe. În primele patru. Îmi pare foarte rău. Vom lucra în continuare şi vom încerca să ne concentrăm mai mult pe partea psihologică."

Chestionat pe marginea situaţiei coşului anulat la scorul de 63-63, tehnicinaul bihorenilor a spus:

"Sincer să fiu eu nu am văzut acea fază însă toţi jucătorii mei susţin că mingea a atins inelul şi astfel timpul de atac trebuia resetat. Nu-mi dau seama ce a fost la acea fază. Elevii mei susţin că mingea a atins inelul. Nu ştiu, ne vom lămuri. A fost o fază duboiasă şi importantă dar la un astfel de meci contează abolsut orice minge. Nu aş vrea să incriminăm această fază, chiar dacă, repet, este una extrem de importantă."

Achim a explicat de ce a jucat finalul meciului cu Bogdan Ţibîrnă pe parchet în detrimentul titularului Sasha Topcov:

"Eu am considerat că Bogdan ne-a ajutat mult atât la recuperările ofensive cât şi defensive. În al doilea rând pentru că au fost mai multe situaţii în teren. Markovic a făcut un al doilea joc consecutiv foarte bun pe teren propriu şi în aceste condiţii Bogdan a fost singurul român de pe teren. Nu aveam cum să-l scot. Singurul moment în care puteam să-l mai bag a fost cu Silviu (Lupusavei) pe teren, însă în acel moment Bogdan a jucat, consider eu, bine. Mărturisesc că m-am gândit să-l bag pe Topcov, dar am considerat că poate ar fi mai bine să rămân cu Bogdan pentru că era un jucător încălzit, era în joc. Totuşi, ei au avut câteva ratări din cauza braţelor foarte lungi ale lui Bogdan. Calitate pe care Sasha nu o are."

Tehnicianul lui CSM Oradea a vorbit despre ofensiva echipei sale:

"Nu pot să fiu mulţumit de faza ofensivă atunci când avem 38% la aruncările de două puncte. Pot să spun că am rămas în joc datorită recuperărilor ofensive, aspect la care am lucrat şi insistat foarte mult la antrenamente. Am avut multe recuperări ofensive şi acest lucru nu s-a prea întâmplat în partidele anterioare cu Clujul. Dar iată că nu a fost suficient. Când ai un asemenea procentaj în mod normal nu ai cum să câştigi un meci şi cu atât mai puţin împotriva Clujului. Aş mai observa faptul că am ratat câteva mingi uşoare ca şi în meciul cu CSM. Aş spune că toate astea la un meci de asemenea factură se simte. În schimb clujenii din multe situaţii au marcat cu om pe ei. Am fost absolut convins că o să batem."

Întrebat dacă a cerut aruncare de trei puncte pe ultima posesie a echipei sale, Achim a răspuns afirmativ:

"Da, am cerut aruncare de trei puncte la faza respectivă. Era şi varianta unei pătrunderi, dar în primă fază am cerut aruncare. Ştiam că mai au un fault pe care ei nu l-au folosit. De aceea am încercat o aruncare cu câteva secunde mai repede. Avem câţiva jucători capabili să marcheze de la distanţă chiar dacă meciul acesta nu a fost foarte reuşit din punct de vedere ofensiv."

17 comentarii la aceasta stire:
  • sarpele :

    HALUCINANT!
    Incredibile declaratiile lui achim.Daca cineva a pierdut jocul el este primul.Cum sa joci cu sut de trei la decisiv,la 2 puncte diferenta.Oradea era la acest joc din toate punctele de vedere echipa mult mai valoroasa.Cu orice alt antrenor Oradea la lotul pe care-l are trebuie sa fie in primele trei echipe.Inca nu este tarziu sa aducem un antrenor care sa ne duca in semifinale.

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe luta :

    Valorosilor
    Ati ramas "halucinati" dupa perioada cand erati asa de mandri pe locul 2 in campionat cu toate ca avati victorii mai putine, acum a venit timpul sa si jucati baschet si sa lasati vorbaria in grija altora. Pe ce loc sunteti? inca pe 5, inca stati bine.

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • atomtörpe :

    @luta
    sa stii ca e echipa buna oradea, si da, de ce sa nu fie mandrii de locul 2?

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • CS Politehnica Iași un moldovean :

    ...
    Omul este depasit de evenimente. Cu lotul asta trebuia sa fie lejer in primele 4 dar el nu mai are autoritate in cadrul echipei, Marici si Pesici fac ce vor in teren. Doar Navickas mai incearca sa joace cu pivotul, pt eliberarea lui Lupusavei nu sunt scheme, romanii nu primesc mingea in atac, etc. Mie mi se pare ca este lucrat de sarbi.....Poate ca ar fi bine ca cei 2 " mari jucatori " sa mai stea si pe banca sa reflecteze.

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • uskatu :

    vrajeala
    Nu neaparat ca este lucrat de sarbi,dar ca Pesic si Maric se cred vedete e cu totul altceva.Maric l-a pierdut pe Dykes de nu stia nici unde e pe teren si a marcat 29 de puncte.De pivoti numai de "bine" cele mai multe recuperari le are Navickas fundas fiind.Sa nu uitam totusi ca U a jucat fara Chetreanu,Morris,Silvasan,Jones oricare din acesti jucatori putea fi in primii 5

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe luta :

    ?
    Au echipa buna in comparatie cu cine? TM,MS,MED,CSM,PLO, CJ cu echipele astea sigur nu. Le ramane lupta pentru locurile 7-10. Despre valoarea jucattorilor imi place sa compar in felul urmator: cati din primul 5 oradian ar avea loc in primul 5 de la adversar? Daca e greu de gasit , valoarea este inferioara, iar daca mai multi jucatori de la adversar ar fi clar in primul 5 oradian valoarea adversarului este superioara. Au antrenor bun, dar pentru locurile 1-4 trebuie foarte bun, dar si jucatori deosebiti, nu sunt de 1-4.

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe soreli :

    Hopa ??
    d-le "luta", la cat de destept te dai ar trebui sa stii cum se scrie , jucator in echipa de pe malul Crisului , oradean , nu oradian .

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe soreli :

    ok
    Referitor la echipa CSM Oradea , trebuie sa va dam dreptate, nu este ptr. locurile 1-5, sau cel putin n-au aratat-o de cateva meciuri.

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Fanii oradeni am observat ca au o echipa si niste jucatori f buni siAchim e de vina.Sincer eu nu vad care ar fi acei jucatori....daca ii luam individual in afar de Pesic(care in afar de timisoara unde juca intr-un 5 fff bn sudat si fix, cu rotatie scruta) care sa zicerm ar fi jucator f bun, mai poate fi Navickas, in rest jucatori multi, rotatie mare, dar modesti si limitati fiecare la anumite momente ale jocului.De exemplu Lupusavei cata vreme nu patrunde, nu se misca mai mult, nu conduce mingea, ii un Miracol ce a facut Achim cu el....sa dea atatea cosuri de 3...iar aseazra a fost un miracol si mai mare tinand cont ca a fost omul aparat om la om pe aparare combinata.Nu degeaba peste tot pe unde a fost, antrenorii nu au insistat prea mult pe el....daca nu il poti apara pe Fometescu la 38 de ani, daca nu dai 10 cosuri pe patrundere un sezon intreg, cu ce te ajuta ca ai mana de 3 ca si jucator de 1 si 2.Ma uit la oradea si vad un Topchov sau un Markovic, jucatori mediocri rau, dar Achim i-a facut sa jopace mai bn decat isi imagina cineva.Pe Markovic cel putin l-am vazut ce poate cu anntrenor modest la Sibiu unde a fost un jucator slab, iar Topchov cu mainile alea scurte, fara mana de afara, fara un fizic impresionant, fara putere mare pe pivotare e un jucator asa potrivit sa zicem.Vad ca unii zic ca nu se joaca cu romanii....oradea parerea mea nu are romani...Tibarna ar fi singurul cat de cat, in rest nu ai nicio baza in ei....si incetinesc f mult jocul echipei prin lipsa de viteza la combinatii si pase(pasca si Lupusavei is zei la asta) care si asa nu e unul f rapid pt un stil ofensiv pe care Cristi incearca sa il imprime.Asa ca dupa mine faptu ca Oradea e acolo cat de sus si in playoff e un merit formidabil al antrenorului asta.Chiar daca a greist si dupa parerea mea aseara la ultima schema, a jucat un sah cum de ex Bavcevic, Soce sau alti antrenori buni care au fost prin divizia A nu au reusit chiar intotdeauna(uneori sigur ca au reusit).Asa ca de la CJ bravo Cristi Achim:)

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe realgorj :

    La rece...
    Dupa nickname va dati seama ca sunt fan Energia Rovinari. Acest meci a fost un spectacol baschetbalistic, din punctul meu de vedere. Oricare echipa putea castiga. E greu de analizat, de despicat firul in patru... Felicitari ambelor echipe!Un dram de noroc, asta a facut diferenta! Daca in baschet ar exista egal, asta era scorul corect!

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • CSM CSU Oradea mira :

    ...la gura sobei
    Uf, bine că mai scrie şi cineva obiectiv şi neimplicat… ca déjà nu mai ştiam ce să cred… toata lumea repetă ca U e mare şi Oradea mică (cu chestia asta sîntem familiari…). Eu cred în antrenor şi stiu că e bun – merg pe mâna lui şi am nădejde că ştie ce face. In rest, da, U a câştigat, să nu le fie de deochi, şi noi să ne vedem de drumul ce mai trebuie parcurs, că mai e mult...
    Da’ tot mă întreb, daca CSM Oradea sînt asa de neînsemnaţi, de ce se agită atâţia să le-o spună?

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • cronicar :

    HAI CSM
    De obicei imi plac comentariile care prezinta argumente si pentru asta un Like pentru free62, insa nu sunt de acord cu el in ceea ce priveste descrierea jucatoriilor si problema mentionata al echipei Oradean. Normal ca sunt limitati majoritatea jucatoriilor. Existenta unui jucator complet in adevaratul sens al cuvantului es foarte rar.Majoritatea jucatorilor de un profil anume. Daca ii sa comparam Dykes si Crstanovic sunt poate cei mai buni si complecti jucatori pe post ai campionatului iar Miojovic, si el peste pivotii din Oradea. In rest si clujul are la fel jucatori de profil cu anumite puncte forte si slabiciuni ceea ce este perfect normal si functional, pentru ca ei in echipa se complecteaza. Problema mea este ca ai facut unele descrieri fizice care nu se leaga cu performanta. De ex. la Markovic care in ciuda faptului ca are maini scurte este un recuperator foarte bun rol pe care il si are in echipa. Viteza lenta a lui Lupusavei de doua ori la pus in cur pe Pop la schimbari de directie. A gasit loc si a aruncat peste intraga aparare al Mediasului si al Asesoftului. CSM Oradea este o ECHIPA, un sitem socio-tehnic (coheziune, motivatie, concentrare, etc.), in care jucatorii se coplecteaza destul de bine. Baschetul Oradean creste incet si este pe un drum strategic asa cum a crescut Mediasul si Muresul. Si asa cum a recrescut Clujul in deceniul trecut alergand dupa Asesoft. Clujul a castigat in conditiile in care a tras de multe ori fortat si cu aparator pe ei (cu asta vrea sa spun ca Oradea a facut o aparare buna si nu vreau sa subestimez meritele Clujului) si in conditiile in care Maric a marcat decat 3 puncte mult sub asteptari ia de la Cluj nu na avut nimeni performanta su asteptari sau chiar daca da nu cu mult. Clujul a facut o aparare buna si un atac bun dar imprecis pe finalizare in momentel cheie. Cu alte cuvinte a fost un meci strans in care Clujul a fost cu putin mai bun. Referitor la bucuria noastra pentru locul doi din campionat am un mesaj pentru Luta! Noi chiar am incercat sa fim tristi dar cumva nu am reusit... si o intrebare. Care e faza cu "vorba"? Nu s-a vorbit mult in principiu s-a jucat baschet. Esti sigur ca ai vazut acelasi meci?

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Da numai ca aia 3 de care zici au carat echipa dupa ei in toate meciurile importante si la oradea momentele cheie au fost cosuri si assisturi intre ei....sa ne uitam ca Mijovic a dat doar 6 pct, dar a avut ca jucator de 4 si 5 nu mai putin de 5 assisturi....mare,mare lucru si inca odata insist ca intre el si Zoran e o valoare aproximativ egala(chiar daca multi nu cred asta).Deci echipa sta in 3 jucatori f valorosi pt romania.Restu nu contest ca sunt ca si la oradea jucatori cu limite si care pot juca senzational in anumite contexte. Am zis de Topchov ca are maini scurte pt un pivot....Markovic ii f bun recuperator, dar aia e singura calitate de baza, care si-o arata si la Sibiu.Eh acuma Lupusavei eu nu as pune baza in el si echipele pe unde a fost au aratat asta.Eu nu ma leg de fizicul lui, dar anuleaza reusitele de 3 cu multe altele...e totusi o problema sa nu il poti tine de ex pe Fome pe patrundere la varsta asta.Sigur ca intr-un meci apar multe blocaje, iar Pop nu le-a putut evita pe toate si a ramas si liber....este si intr-un sezon f bun cum nu a fost de mult....dar faptu ca a renascut eu cred ca i se datoreaza si lui Achim....totusi Lupusavei era in umbra deja.Maric nu e o intamplare ca de cate ori joaca cu clujul joaca prost....este un jucator care poate fi scos usor din mana....mana lui de 3 fiind oricum f relativa sa zic asa.Maric e un fel de Lagrange, dar mai putin disciplinat si mai putin matur(si asta se vede uneori)....incearca prea mult cand ar trebui sa simta ca nu e ziua lui...sa inteleaga ca trebe sa dea mingea undeva pt ca nu toti juctaorii au o constanta fantastica

    cu 12 ani în urmă (04.02.2012) Raspunde
  • doarbaschet :

    renascut
    Am tot citit expresia "a renascut sub comanda lui Achim" referitoare la Lupusavei si nu stiu de unde au scos-o cei ce o folosesc. Lupusavei a jucat doua sezoane foarte bune la Tg-Jiu si a castigat multe meciuri prin aruncarile sale. El afost adus la Oradea tocmai pentru ca era un shooter de calitate si nu pentru ca era un jucator "tras pe linie moarta" care avea nevoie de "renastere" sub comanda cuiva.

    cu 12 ani în urmă (05.02.2012) Raspunde
  • observator :

    renascut
    D-lie free62,daca ai avea puterea sa studiezi statisticile si evolutia lui Silviu Lupusavei,si nu ar vorbi doar,invidia si rautatea ai vedea ca este intr-adevar un aruncator de trei puncte veritabil.oricum comentariu tau plin de noroi nu il descalifica pe Silviu sau pe alt jucator Oradean ,ci pe tine care se vede de la distanta ca esti un frustrat.

    cu 12 ani în urmă (05.02.2012) Raspunde
  • realHQ :

    Lupusavei
    Un jucator cu un amarat index 5 la eficienta per meci in ultimii ani, dar cu 40% sau mai mult la 3 puncte (52% de cand e la Oradea!!!) . Asta e dilema antrenorilor: il baga sau nu? :) Vorba fotbalistilor: il vreti la Steaua? E incredibil de precis de la distanta, e insa suficient sa compenseze minusurile de la patrundere, aparare sau constructie? Depinde de ce vrea antrenorul in sistemul sau; asa incat eu as merge 100% pe mana lui Achim privind modul in care il utilizeaza.

    cu 12 ani în urmă (05.02.2012) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca free62 :

    free62
    Oi fi frustrat....il vad ce joaca...am vazut ce o jucat cu Petricevic la Timisoara.Daca studiam statisticile ce descopeream....un procentaj bun probabil la 3 puncte....altceva?Incerc sa ma gandesc cand a facut Lupusavei un meci cum face Dumitrescu uneori...cu aprare, cu patrunderi cand trebuie, etc....ma mai gandesc....eu vin cu argumente....prezinta statisticile si vedem ce argumente ai

    cu 12 ani în urmă (05.02.2012) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!