Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca, adversare pentru a doua oară în finala Ligii Naționale

CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca, adversare pentru a doua oară în finala Ligii Naționale

CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca se întâlnesc în finala ediției 2022/2023 a Ligii Naționale de Baschet Masculin, urmând să fie pentru a doua oară în istorie când cele două rivale sunt față în față în ultimul act al campionatului. Seria se joacă pe sistemul „cel mai bun din 7 meciuri” și orădenii au avantajul terenului propriu.

„Leii Roșii” au ajuns în ultimul act fără să cunoască gustul înfrângerii pe tot parcursul sezonului intern în confruntările de pe teren propriu. Echipa lui Cristian Achim intră în finală cu 17-0 bilanț acasă, indiferent că meciurile s-au jucat în Oradea Arena sau în Arena Antonio Alexe.

CSM Oradea are parte de un parcurs perfect și în playoff, acolo unde a terminat în minim de meciuri seriile cu SCM Timișoara (sferturi) și CSU Sibiu (semifinale). În plus, o singură dată a încasat mai mult de 70 de puncte echipa roș-albastră în aceste confruntări, fiind vorba despre ultima partidă din sferturi, când Oradea s-a impus cu 91-87 după prelungiri.

Postsezonul a găsit până în prezent trei jucători orădeni cu medii de peste 10 puncte pe meci, lider la acest capitol fiind Erick Neal (15.0), apoi Donatas Tarolis are 13.3 puncte în doar patru apariții, iar Mark Ogden îl urmează cu 12.7 puncte. Acesta din urmă nu este departe de double-double, adunând până în prezent 8.3 recuperări pe partidă.

U-BT a ajuns în finală după două serii diametral opuse în playoff ca și intensitate a defensivei, campioana în exercițiu eliminând-o în sferturi pe SCM U Craiova cu 3-0 la general, după care în semifinale a trecut cu 3-1 de Rapid București. Duelurile cu giuleștenii în Sala Sporturilor „Horia Demian” au adus printre cele mai bune prestații defensive stagionale pentru echipa lui Mihai Silvășan, care i-a limitat pe adversari la 58 de puncte în medie în acele două jocuri.

Clujul a avut în fiecare serie de până acum cel puțin un joc mai modest în privința procentajelor de la distanță, alb-negrii terminând până în prezent trei meciuri din cele șapte în playoff cu sub 80 de puncte marcate.

Spre deosebire de Oradea, U-BT are patru baschetbaliști în double figures la puncte, Leo Meindl fiind principalul marcator cu 16.1 puncte pe întâlnire, iar următorii sunt Emi Cățe (11.3), Kasey Shepherd (10.8), respectiv Patrick Richard (10.4). Tot cei patru se remarcă și la recuperări, iar la assist-uri și-a făcut loc și Nemanja Gordic.

Trei întâlniri directe au fost între Oradea și Cluj în acest sezon, prima cu caracter decisiv având loc la Constanța în cadrul Final 8-ului Cupei României, acolo unde „studenții” s-au impus cu 78-65 și au cucerit trofeul. În campionat, fiecare și-a câștigat jocul de acasă, „Leii Roșii” cu 82-74 în turul fazei Top 10, iar U-BT cu 94-79 în retur.

În privința confruntărilor din finală, aceasta o să fie a doua ocazie când CSM Oradea și U-BT Cluj vor fi față în față, după ediția 2020/2021. Atunci a fost nevoie de meci decisiv, după ce fiecare s-a impus pe teren propriu. Clujul a câștigat atunci cu 86-67 în BTarena și a cucerit primul titlu din 2017 încoace.

Seria aceasta va fi cea cu numărul șase între cele două echipe indiferent de faza postsezonului, CSM Oradea reușind să treacă de trei ori de U-BT (2012/2013, 2015/2016 și 2018/2019), clujenii i-au eliminat pe orădeni în cursa pentru titlu în 2016/2017, iar ultima dată au câștigat campionatul în urma confruntărilor din 2020/2021.

Finala acestui sezon va debuta la Oradea, cu toate meciurile urmând să fie transmise la televizor astfel:

Meciul 1 (Oradea) – 14 mai, ora 17.00, live pe Digisport 3, Prima Sport 3 și FRB TV

Meciul 2 (Oradea) – 16 mai, ora 18.00, live pe Digisport 2, Prima Sport 2 și FRB TV

Meciul 3 (Cluj-Napoca) – 20 mai, ora 18.15, live pe Digisport, Prima Sport 4 și FRB TV

Meciul 4 (Cluj-Napoca) – 22 mai, ora 19.00, live pe Digisport, Prima Sport 1 și FRB TV

Meciul 5 (Oradea)* – 25 mai, ora 18.30, live pe Digisport, Prima Sport și FRB TV

Meciul 6 (Cluj-Napoca)* – 28 mai, ora nu este cunoscută încă, live pe Digisport, Prima Sport și FRB TV

Meciul 7 (Oradea)* – 31 mai, ora nu este cunoscută încă, live pe Digisport, Prima Sport și FRB TV

*dacă va fi nevoie

*foto: Manases Sándor / u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!