Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cum a ajuns Andrija Stipanovic să evolueze pentru naționala Bosniei & Herțegovinei

Cum a ajuns Andrija Stipanovic să evolueze pentru naționala Bosniei & Herțegovinei

După patru ani fără titlu, U-BT Cluj-Napoca a reușit în urmă cu nouă zile să devină noua campioană a României. La mai puțin de o săptămână de la victoria din meciul cinci cu Oradea, formația clujeană a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu Andrija Stipanovic pentru ca acesta să continue în echipamentul alb-negru.

Pivotul bosniac a evoluat excelent în stagiunea 2020-2021, având medii de 15.2 puncte, 6.6 recuperări și 2.5 pase decisive. Stipe a fost cel mai constant jucător al ardelenilor, motiv pentru care a fost numit de redacția noastră MVP-ul Ligii Naționale.

De-a lungul carierei sale, Andrija Stipanovic a mai jucat pentru Hermes Analitica, Split, Liege, Juvecaserta, Valoni Cremona, Telenet Oostende, Trabzonspor, Buyukcekmece, Cedevita Zagreb și Olimpija Ljubljana. De asemenea, baschetbalistul născut în Mostar a făcut parte din lotul Bosniei & Herțegovinei la două ediții ale Campionatului European, în 2015 adunând următoarele cifre: 14.8 puncte, 6.8 recuperări, 1.0 pase decisive și 1.0 intercepții.

Puțini știu, însă, că Federația Bosniacă de Baschet a făcut eforturi serioase pentru ca Stipanovic să evolueze în echipamentul galben-albastru. Acesta jucase în trecut pentru echipa națională de juniori a Croației, iar oficialii forului de baschet din țara vecină au fost de-acord să predea actele lui Stipanovic cu o singură condiție: să primească în schimb actele lui Ivica Zubac.

Iată ce a declarat Sulejman Begovic, fost antrenor al naționalei feminine a Bosniei, într-un interviu din vara lui 2018:

Problema noastră e că jucătorii talentați pleacă în alte țări precum Croația, Serbia, Spania sau Germania. Uite, de exemplu, Ivica Zubac, care evoluează în prezent la Los Angeles Lakers, ar fi putut face parte din naționala Bosniei. Încă am numărul tatălui său în telefon. Știi de ce nu joacă Zubac pentru noi? Fiindcă am cedat actele sale Federației Croate pentru ca Andrija Stipanovic să joace pentru Bosnia. Antrenorul Aca Petrovic avea nevoie de un pivot și l-a găsit pe Stipanovic, care evoluase în trecut pentru naționala de juniori a Croației. Federația Bosniacă de Baschet a primit un mesaj clar de la Zagreb: dați-ne actele lui Zubac, care este din Citluk (n.r. oraș din Bosnia și Herțegovina), și noi vi le dăm pe cele ale lui Stipanovic. Federația noastră a fost de-acord. A fost o greșeală uriașă fiindcă nimeni nu a gândit pe termen lung. Imaginează-ți cum ar fi fost să-l avem pe pivotul lui Lakers la echipa națională...

Aleksandar Petrovic a fost antrenorul Bosniei în perioada 2012-2013. În sezonul respectiv, Stipanovic îmbrăca echipamentul lui Vanoli Cremona, formație din prima ligă a Italiei, în timp ce Zubac avea 15 ani și juca la grupele de juniori ale lui Cibona Zagreb.

Între timp, Ivica Zubac a ajuns în NBA și joacă în prezent la Los Angeles Clippers, formație alături de care luptă pentru calificarea în finala ligii nord-americane, scorul la general fiind de 3-2 pentru Phoenix Suns. De asemenea, pivotul născut la 20 de kilometri de Mostar evoluează pentru naționala Croației iar în 2018 a disputat un meci împotriva României (90-63), chiar în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Așadar, putem spune că Ivica Zubac a făcut cunoștință cu BTarena înaintea lui Andrija Stipanovic, care a sosit la U-BT în vara anului 2020. Totuși, jucătorul în vârstă de 34 de ani făcea parte din lotul lui Trabzonspor în 2014, când formația turcă a jucat contra lui U-Banca Transilvania. Duelul din grupa F a EuroChallenge a fost primul joc al trupei clujene în Sala Polivalentă, aceasta fiind învinsă după prelungiri: 80-81. Atunci Curtis Millage, Darius Hargrove și Mihai Silvășan au reușit să înscrie 56 de puncte, în timp ce Andrija Stipanovic n-a evoluat. În retur, pivotul de 2,08 metri a adunat 14 puncte, 8 recuperări, 3 pase decisive și 2 intercepții.

*foto: Garrett Elwood/Getty Images, Marin Susic/Cedevita

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!