Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cum va arăta Liga Națională de Baschet Masculin sezonul viitor

Andreea Vlase

Andreea Vlase
27.05.2018

Consiliul Director al Federației Române de Baschet a aprobat schimbarea sistemului în Liga Națională de Baschet Masculin. Se vor comasa primele două eșaloane și vom avea grupe valorice de 8 în prima fază a competiției și grupe de 6 în a doua, urmate de play-off.

Așa cum site-ul nostru informa acum două luni, Liga Națională va suferi modificări importante în sezonul viitor. Dispare Liga 1 și echipele vor fi împărțite în grupe de câte opt în prima fază, în funcție de pozițiile ocupate la finalul actualului sezon. Echipele trebuie să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate, pe care le vom prezenta într-un alt material. În cazul în care formațiile nu se încadrează în aceste condiții, grupa va fi completată cu următoarele din clasament care îndeplinesc condițiile. Cei care nu își achită integral datoriile către FRB vor fi repartizați direct în grupa C.

Primele 8 echipe din LNBM, cele care au disputat play-off-ul, ar urma să facă parte din grupa A. Acestea sunt U-Banca Transilvania Cluj, BC CSU Sibiu, CSM CSU Oradea, CSM Steaua Eximbank București, BC SCM Timișoara, BCMU FC Argeș Pitești, SCMU Craiova și CS Phoenix Galați.

În grupa B vor fi repartizate formațiile care au încheiat pe locurile 9-11 în LNBM, alături de locurile 1-5 din Liga 1. Pe locurile 9-11 în acest sezon au fost BC Timba Timișoara, CS Politehnica Iași și CS Dinamo București. Au fost probleme la toate, astfel că rămâne de văzut câte dintre aceste echipe vor putea să-și rezolve problemele și să fie eligibile pentru primele două grupe. Primele 5 din Liga 1 sunt (în ordinea clasamentului din faza semifinală): CS Cuza Sport Brăila, CSU Știința București, CN Aurel Vlaicu, ABC Athletic Constanța și CS Municipal Ploiești. Celelalte echipe de sine stătătoare din Liga 1 vor fi repartizate în grupa C. 

Se pot înscrie și echipe care nu au participat în acest an în competițiile de seniori, dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Acestea vor fi repartizate în grupa C, fără drept să acceadă în grupa de 1-8 de play-off. Termenul limită de înscriere este 10 iulie.

Faza a 2-a și play-off-ul

Primele șase clasate din grupa A vor fi repartizate în grupa „roșie” (denumirea poate fi schimbată). În grupa „galbenă” vor juca locurile 7-8 din grupa A, locurile 1-3 din grupa B și locul 1 din grupa C. În grupa „albastră” vor intra locurile 4-8 din grupa B și locul 2 din grupa C. În grupa „verde” vor juca locurile 3-8 din grupa C.

În grupa „roșie” se va începe cu toate punctele acumulate în prima fază. În celelalte trei grupe colorate se va începe de la 0. La finalul celor 24 de etape (14 în prima fază, 10 în a doua), primele două clasate din grupa „galbenă” se vor alătura celor din grupa „roșie” în play-off. În faza eliminatorie se joacă după sistemul cel mai bun din 5 partide, cu zi de pauză între etapele duble. Locurile 5-8 vor juca tururi de 2/3 jocuri. Celelalte echipe vor forma grupe de câte 8 și vor juca meciuri pentru stabilirea clasamentului final.

Dacă o echipă se retrage din competiție înainte de începerea acesteia, grupa se completează. Dacă echipa se retrage după startul întrecerii, se va continua cu grupa incompletă și se completează în faza următoare cu următoarele formații din celelalte grupe.

Și în Cupa României vor fi schimbări. Se revine la Final 4 și vor fi 4 tururi preliminare. Locurile 5-8 din LNBM vor sta în primele două tururi și vor intra doar din al treilea. Locurile 1-4 din LNBM intră în competiție abia în turul 4. În Cupa României se vor folosi aceleași reguli ca în Liga Națională în ceea ce privește numărul de străini și regula românilor, cu respectarea regulilor din grupa în care sunt repartizate echipele. Aceste reguli diferă în funcție de grupe, astfel că vom reveni cu un material pe această temă.

Tragerea la sorți va avea loc în 14 iulie, la Campionatul European U20 feminin de la Oradea. Liga Națională va începe în 6 octombrie și se va încheia în 15 iunie. Primul tur din Cupa României este programat pentru 26 și 29 septembrie, iar Final 4-ul, în 24 și 25 aprilie.

*foto: Valentin Todea

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca Victor825 :

    L1BM
    Ar fi fost mai bine sa se astepte pana dupa turneul ce incepe azi la Braila. Astfel in incertitudinea schimbarii sistemului meciurile de acolo ar fi avut miza

    cu 5 ani în urmă (27.05.2018) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!